Opruimproject – Wat te doen met ongewenste cadeaus?

ongewenstecadeausdef

 

In het kader van ons Opruimproject* behandelen we steeds een ander onderwerp. Vandaag wagen we ons aan een onderwerp dat best wel een beetje een taboe is. Je wilt graag leven met minder spullen, wat doe je dan met ongewenste cadeaus? Laten we eerlijk zijn, we krijgen allemaal – meerdere keren in ons leven – wel eens iets cadeau (van heel lieve mensen, daar gaat het absoluut niet om) waarvan we denken: ‘oké, en wat moet ik hiermee?’ Het voelt ontzettend ondankbaar om dit te zeggen of om niks met het cadeau te doen, maar ondertussen zit jij met een nieuw voorwerp in je huis waarvan je je afvraagt wat je ermee aan moet. Vandaag geven we je wat tips om hier op een gepaste manier mee om te gaan.

Verlanglijstjes

Allereerst hebben we een tip waarmee we hopen dat je het kríjgen van ongewenste cadeaus enigszins kunt beperken. En dat is: vertel je familie en vrienden van tevoren (bijvoorbeeld voordat je verjaardag of andere feestdagen eraan komen) wat je graag zou willen hebben. Maak een ouderwets verlanglijstje met dingen die je écht nodig hebt, of erg graag wilt hebben. Dit kunnen soms heel praktische dingen zijn. Een voorbeeld: je hebt een geheugenkaart voor je camera nodig, omdat je binnenkort op vakantie gaat. Bijna niemand vindt het leuk om een geheugenkaartje cadeau te geven, het is natuurlijk ook niet the most exciting gift ever. Bijna niemand denkt er uit zichzelf aan om een geheugenkaartje voor een ander te kopen. En toch heb jij het nodig, dus komt het op je lijstje te staan. Wanneer het op je verlanglijstje staat, zullen je vrienden en familieleden minder snel de neiging hebben om te denken dat het stom is om zo’n praktisch cadeau te geven.

Ook zou je kunnen aangeven dat je liever één mooi en wat groter cadeau zou willen krijgen, dan allemaal losse cadeautjes. Stel je voor dat jij heel graag zo’n toffe platenspeler in een koffertje wilt hebben. (een Crosley, wij hebben er ook eentje, echt een aanrader) Zo’n apparaat kost rond de 130 euro en dat is natuurlijk best wel  veel geld om als cadeau aan één iemand te vragen. Maar stel dat iedereen die op je verjaardag komt, of iedereen met wie je kerst viert, een bedrag inlegt, dan ben je er al snel. Mensen geven al gauw een euro of vijftien, twintig uit aan kleinere cadeaus. Leg al dat geld bij elkaar en je hebt het cadeau dat je écht graag wilt hebben. Leg aan je familie en vrienden uit dat je het echt niet erg vindt om maar één cadeau te krijgen, in plaats van een hele stapel. Want dat is ook vaak het probleem. Mensen hebben over het algemeen de neiging om te denken dat veel per definitie beter is.

Ik wil geen (materiële) cadeaus

Het kan natuurlijk ook zijn dat je echt denkt: ik hoef gewoon helemaal niks. Ik heb niks nodig, ik kan niks leuks bedenken en ik wil voorkomen dat mensen ‘onzincadeaus’ voor me gaan kopen. Stuur je vrienden en familie dan een berichtje waarin je uitlegt dat je echt niks nodig hebt en ook geen leuke dingen kunt bedenken en dat je het zou waarderen als er dit jaar voor jou geen cadeaus worden gekocht. Je zou bijvoorbeeld een paar weken van tevoren (dus voordat je jarig bent, of voordat jullie een andere feestdagen met elkaar vieren) een berichtje op je Facebook-wall kunnen plaatsen, waarin je uitlegt dat je geen cadeautjes wilt krijgen. Mochten mensen dan toch écht iets willen kopen voor je (je weet hoe dat gaat, mensen willen niet met lege handen aan komen zetten,) zeg er dan bij dat je heel blij wordt van iets lekkers of een waardebon van een winkel die je leuk vindt. Zoals Hema of Dille&Kamille – winkels waar je altijd weer praktische dingen kunt krijgen, die je misschien pas over een tijdje echt nodig hebt. Als andere optie zou je kunnen aangeven dat je het heel leuk zou vinden om een activiteit cadeau te krijgen. Zoals een theaterkaartje, om samen een avondje uit te gaan.

En toen kreeg ik dus toch een ongewenst cadeau…

Sommige mensen vinden het heel moeilijk om zich bij de wensen van een ander neer te leggen. Ze vinden het dan ontzettend ongemakkelijk om of niks te geven, of iets ‘saais’ (zoals het geheugenkaartje) te geven. En daarom kopen ze toch ‘gewoon maar iets,’ om jou blij te maken. Het is natuurlijk allemaal enorm goed bedoeld. Houd dat altijd in gedachten. Word niet boos (“IK ZEI TOCH DAT IK NIKS WILDE?!”) en neem het cadeau in ontvangst.

Stel dat je iets krijgt waarvan je denkt: dit heb ik al in drievoud. Of: ik kan het gewoon echt niet kwijt in huis. Zeg dat dan eerlijk en vraag of degene die je het cadeau gegeven heeft, de bon nog heeft. Het is pijnlijk, we weten het, maar je hebt van tevoren aangeven dat je liever geen cadeautje wilde. Toch? Iets ruilen is echt niet zo gek – heel veel mensen doen het. Hopelijk komt het cadeautje van een winkel waar je iets kunt uitzoeken waar je wél iets aan hebt.

Vind je het te pijnlijk om te vragen of je de bon erbij mag hebben, om het cadeautje te ruilen? Dat kunnen we ons wel voorstellen. Het is niet echt iets dat je graag tegen je geliefden zegt. In dat geval zouden wij zeggen: neem het cadeau in ontvangst en leg het in de kast. Zo heb ik een kartonnen doos staan waarin ik dingetjes verzamel die ik heb gekregen (bijvoorbeeld van PR bureaus, maar daar zitten soms ook dingen bij die ik heel goed bedoeld van vrienden heb gekregen) en waarvan ik denk dat ik er iemand anders blijer mee kan maken dan mezelf. Soms pak ik iets gewoon weer in, om het cadeau te geven aan een ander. En soms bewaar ik alles tot de doos vol is en doneer ik het aan de kringloopwinkel of een goed doel.

Is dat dan niet enorm ondankbaar? Zo voelt het misschien eerst wel, ja. Maar jij hebt je redenen om minder spullen te willen bezitten en dat geef je ook duidelijk aan, aan je omgeving. Wat mensen daarmee willen doen, is natuurlijk altijd hun keuze. Het is ook altijd jouw keuze om te doen met de cadeaus wat jij wilt. Je hebt het gekregen en nu is het van jou. Jij mag bepalen wat je ermee doet. Als het echt ongewenste cadeaus zijn, dan zouden ze toch maar liggen te verstoffen in de kast. Dan kan je het beter aan iemand (of een organisatie) geven die er veel meer mee kan dan jij.

Maar wat als er na een tijdje naar de cadeaus wordt gevraagd? Wat doe je dan? Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om een leugentje om bestwil te vertellen, maar hoe handig is dat? Je zou dan bij wijze van spreken iedere keer dat degene van wie je het cadeau kreeg op bezoek komt, ervoor moeten zorgen dat het voorwerp weer tevoorschijn getoverd wordt. Je blijft aan de gang. Misschien is het handiger om maar gewoon eerlijk te zijn. “Ik heb het aan iemand anders gegeven die er meer mee kon dan ik.” Dat zou dan ook weer een mooi moment zijn om nogmaals uit te leggen dat je voor je volgende verjaardag weer een verlanglijstje zult maken, of wederom geen materiële cadeaus wilt krijgen.

Tsja, het zou echt een gevalletje ‘door de zure appel heen’  kunnen worden, maar uiteindelijk wordt iedereen er beter van. Denken jullie ook niet?

Inspirerend YouTube kanaal

Nadat ik wat ideeën voor een artikel over ongewenste cadeaus op papier had gezet, keek ik naar enkele video’s van Coco op haar kanaal Light By Coco. De Nederlandse Coco woont in San Francisco en is minimalist. Ik vind haar filmpjes geweldig, stuk voor stuk. Ze gaan over haar garderobe, de inrichting van haar huis, inpakken voor een paar weken vakantie (traveling light!) en het opnieuw gebruiken van materialen of voorwerpen. Super inspirerend! Coco heeft ook een filmpje over Unwanted Gifts gemaakt en ik kan niet anders zeggen dan dat we helemaal op één lijn zitten. Je kunt het filmpje hier bekijken:

http://youtu.be/7GanVs_nOrg

(als je de video niet kunt zien, klik op deze link.)

Dat was het voor vandaag! We zijn ontzettend benieuwd naar jullie reacties. Hoe gaan jullie met dit ‘dilemma’ om? En hoe zou jij reageren? Heb je iets aan onze tips? Of heb je zelf nog andere tips? We horen het graag van je!

* Het Opruimproject? Ja, of ‘project Less is More’ of het ‘detoxen van je huis,’ hoe je het ook wilt noemen. We willen naar minder spullen. Heb je onze voorgaande artikelen al gelezen? Het zijn er drie. Catch up: deel 1, deel 2 en deel 3.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

61 gedachten over “Opruimproject – Wat te doen met ongewenste cadeaus?

 1. Handige tips! Ik vind het altijd zonde om iets te krijgen waar je niks mee doet.
  In mijn familie is het gelukkig heel normaal om te zeggen dat je liever 1 groot kado hebt of dat je waardebonnen wilt. Ik krijg hier door dus nauwelijks ongewenste cadeaus :-)

 2. Ik haat het om met lege handen aan te komen. Dat hoort gewoon niet voor mijn gevoel. Mijn oplossing? Ik geef eten! Een schaal lasagne, koekjes, kaas, stoofpot, iets waarvan ik weet dat het graag gegeten wordt door diegene. Ik blij omdat ik toch iets gegeven heb, zij blij omdat ze miet met iets onbruikbaars zitten!

 3. Hoi Meisjes,

  Wat een leuk project, bij mij ook erg actueel. Wat ik zelf de laatste jaren altijd doe is vragen om cadeaus die ‘op gaan’. Dit kan van alles zijn: eten, kaarsen, wierook, douchegels etc. Het zijn altijd dingen die ik zelf echt gebruik en dat is voor de ander ook fijn. Succes met opruimen!

 4. Superleuk heb alle dele gelezen en kan dit allemaal zo goed begrijpen! Mijn zusjes en ik geven altijd 1 groter cadeau ipv allemaal goedbedoelt leuke dingen en meer van mijn vrienden inmiddels ook. Ook breng ik spullen naar de kringloop, verkoop op een rommelmarkt en via mijn werk regel ik een actie met voedsel voor de voedselbank.
  Misschien als jullie weer eens drie blenders krijgen die te ruilen aanbieden onder jullie volgers? Misschien komt daar nog wat leuks uit?
  Bedankt voor weer wat leuks te lezen!

 5. Leuk artikel en ook een erg interessant filmpje van Coco, ik ga zeker eens wat meer van haar bekijken!
  Ik heb zelf ook wel regelmatig gehad dat ik dingen kreeg van vrienden of familie waar ik niets mee deed of wat bijvoorbeeld mijn smaak niet was. Wat ik meestal doe is het een tijdje bewaren en dan aan iemand geven die het wel leuk vindt of naar een tweedehands winkel brengen. Ik vraag meestal ook specifieke cadeaus als ik jarig ben, wat ook erg veel scheelt.

 6. Hier heb ik ook mee geworsteld.
  Voor onszelf maken we altijd verlanglijstjes. Voor de laatste verjaardag deed ik dat zelfs online zodat een ieder het zelf kon uitkiezen en afstrepen. Ik heb ervoor gezorgd dat er voldoende te kiezen was.
  Als we naar een verjaardag gaan, koop ik ook niet zomaar iets en vraag om een verlanglijstje. Als ze zelf niets weten, geef ik vaak een cadeaukaart.

  1. Wat leuk, een online verlanglijstje! Maak je dat in een app ofzo?

   1. Dat kan op bijvoorbeeld http://www.lijstje.nl, waar je vrienden/familie kunnen inloggen.
    Deze site slaat je persoonlijke lijstje op en je kunt ‘m up to date houden voor bijvoorbeeld je verjaardag/sinterklaas/kerst/trouwen etc!

 7. Sinds onze verhuis naar Spanje hebben we gezegd dat we niet meer meedoen aan cadeaus :) wij kopen geen cadeaus meer en we willen er dan ook geen meer krijgen :) ik wou dit al veel langer maar mijn vriend wilde dat niet… Nu dus wel :)

  1. Verhuizen is volgens mij echt het ultieme antwoord op het ’teveel spullen probleem.’ Zo confronterend! Ik heb het een paar keer meegemaakt en volgend jaar mag ik weer.. maar echt, verhuizen is doorslaggevend.

 8. Fijne tips! ik maak bijna altijd verlanglijstjes met dingen die ik nodig heb door het jaar heen om met de feestdagen of mijn verjaardag te vragen. Scheelt altijd weer geld voor mezelf omdat ik het niet meteen koop, maar vraag en ik hoef geen onnuttige cadeaus te krijgen ;)

 9. Wat een handig artikel! Ik heb ook echt spullen gekregen, waarvan ik denk: wat moet ik er mee? Het YouTube kanaal van Coco volg ik ook graag: zo inspirerend! Fijne zondag :)

 10. Ik heb al jaren een goed lijstje waardoor ik ook al jaren niet tot nauwelijks ongewenste cadeaus krijg, echt een lijstje bijhouden scheelt zoveel!

 11. Je zou ook kunnen vragen of mensen het bedrag wat ze anders aan een kadootje zouden besteden, aan een bepaald goed doel willen overmaken. Ik heb het nu 2x ofzo aan iemand ‘gegeven’, en nog best leuk ook!

 12. Fijn artikel dit! Gelukkig krijg ik van familie eigenlijk altijd geld en vrienden vragen meestal van te voren wat ik wil hebben en dat werkt over het algemeen best goed. Ik moet zelf zeggen dat ik helemaal niks heb met het krijgen van douchespullen, ik heb nu zoveel bodylotiondingen thuis staan en het gaat gewoon nooit op zo, haha.

 13. Oh dit is dus echt altijd mijn dilemma, pf! Ik heb een moeder die, heel lief vooral, het liefst altijd met een cadeautje aan komt zetten en negen van de tien keer denk ik ‘wat moet ik er mee?’. Ik heb al heel vaak aangegeven dat ik echt niet altijd iets hoef, maar ze blijft stug doorgaan en dus zeg ik nu dan ook gewoon maar iets wat ik echt zou willen of iets kleins dat gewoon handig is. Of fruit, ofzo. Haha!

 14. Fijn artikel! Een vriendin van mij heeft dit probleem zelf opgelost. Vorig jaar kreeg ik van haar een cd die ik al had (we hadden hem samen nog in de winkel gekocht haha). Een beetje onhandig, want dubbele cd’s gebruik je niet echt! Maar gelukkig kent ze me erg goed en wist dat ik die cd waarschijnlijk een jaar later nog gewoon in de kast zou hebben staan, ongebruikt. Dus kocht ze voor mijn verjaardag dit jaar een andere cd van dezelfde artiest en zo konden we de cd’s van elkaar ruilen. Een win win situatie ;)

 15. Leuk artikel over dit ’taboe’ onderwerp (want dat is het toch wel een beetje, ongewenst wordt soms verward met ondankbaar). Zo kreeg ik met kerst een body lotion van Victoria’s Secret, terwijl ik toch echt op mijn verlanglijst had gezet dat ik áls men verzorgingsproducten cadeau wilt doen dit van een merk moet zijn dat op Naoki’s proefdiervrijlijst moet staan. Het ruikt heerlijk, maar het zit bomvol petroleum derivaten en synthetisch parfum. Zelf ga ik het niet gebruiken, ik ga het ook niet cadeau doen aan iemand anders want ik sta er niet achter, ik kan het niet op marktplaats zetten want wie koopt nou weer een tweedehands body lotion, maar ik vind het ook zonde om het weg te gooien. Vooralsnog staat de fles maar gewoon in mijn kast, tot ik weet wat ik ermee ga doen. Suggesties zijn welkom ;)

   1. Had ik ook al aan gedacht, maar de persoon die het mij heeft gegeven heeft ook Facebook en krijgt een melding als ik iets op die pagina post. Handig, social media ;)

    1. Er zijn overigens wel mensen die “tweedehands” verzorgingsproducten op Marktplaats kopen hoor! Als verpakking nog dicht is en prijs laag is. Ik heb wel eens een dure gezichtscreme (die ik dus duidelijk niet hoefde) verkocht voor een paar euro’s.

  1. Zo heb ik eens een gekregen tube scrubcreme in de prullenbak gegooid. Er zaten microbeads in en dat wil ik echt niet gebruiken. Maar ook niet dat iemand anders het in het water zou spoelen. Het voelde wel een beetje tegennatuurlijk…

 16. Hé, goed idee om dingen in een mand te leggen om terug weg te geven of naar de kringloop te brengen! Daar ga ik eens mee beginnen met de overbodige maar nog bruikbare spullen die ik liggen heb (normaal doneer ik gauw aan de kringloop namelijk, maar als cadeau kunnen ze ook nog een heerlijk tweede leven krijgen)

 17. Herkenbaar! Zo bijvoorbeeld afgelopen kerst. Ik had een theepot gevraagd met zo’n houder erin voor losse thee. Die heb ik gekregen, maar ik kreeg er oom theeglazen en theetips bij. Nu woon ik in een appartement van 40m2 en heb ik eigenlijk al teveel theeglazen en mokken. Vervolgens kreeg ik nog 2 mokken erbij ook. Echt heel leuk en lief, maar ik kan het gewoon echt niet kwijt. Dit heb ik ook aangegeven en het werd gelukkig wel begrepen. Ik gebruik dit soort dingen weer voor een cadeautje voor een ander :)

  Mijn schoonmoeder is nogal goed in dit soort dingen trouwens. Stel, je vraagt om een kleurboek.. Dan krijg je er gelijk kleirpotloden, een etui en puntenslijper bij. Heel lief, maar vaak niet nodig. Ze leert het alleen niet :P

  1. Gek he, dat mensen altijd denken dat het meer moet zijn? dat het niet gauw genoeg is? Terwijl veel mensen juist ook heel snel tevreden zijn.

   1. Ja.. Ze zei ook dat ze anders niet aan de 25 Euro kwam die ze aan iedereen uit wilde geven. ze heeft namelijk een andere schoondochter die wel veel waarde aan spullen en de waarde van iets hecht ;)

    Gelukkig konden we het er goed over hebben en weet ze dat als het nog eens voorkomt, dat ik dan ook blij ben met lekkere kruiden om te koken of een douchegel o.i.d. :)

 18. Ik, eh, krijg vrijwel nooit cadeautjes. Ik ben helemaal voor eerlijk zijn, maar dan moet je het wel goed uitleggen inderdaad – zodat het niet lijkt alsof je ondankbaar bent. Het vergt misschien wel een goede vriendschap om dat goed te kunnen doen. In dat geval is het ook een soort compliment: “onze vriendschap voelt goed genoeg om hier eerlijk over te kunnen zijn”.

 19. Is natuurlijk ook wel een klein beetje een luxe probleem als je dingen niet meer kwijt kunt of al te veel hebt ;). Ik koop door het jaar heen echt bijna nooit spulletjes voor mezelf, zodat ik op m’n verjaardag eigenlijk altijd wel dingen weet op te noemen :)

  1. Sowieso is teveel spullen hebben een enorm luxeprobleem! En daarom wil ik er ook zo graag vanaf ;)

 20. Wat een leuk artikel! Ik vind jullie reeks van opruimen en minimaliseren echt heel erg leuk. Ik ben zelf ook met een grote opruimactie bezig, zowel in huis als op mijn computer (zo ongeorganiseerd!). Ongewenste cadeaus krijgen is heel herkenbaar. Vooral voor mijn zoon blijven we spullen krijgen waar we stiekem niets aan hebben. Ook al maak ik verlanglijstjes voor hem met spullen die we wel nodig hebben, sommige mensen vinden andere dingen toch leuker om te geven. Erg jammer, want hij kijkt er vaak niet naar om en we hebben weer meer rommel in huis. Ik spaar alles op en breng het naar de kringloop of ik kijk of ik er iemand anders blij mee kan maken.

 21. Ik kreeg eens aardewerk potten van een vriendin voor mn verjaardag , enig tijd later kwam ze bij me op bezoek en zag de potten staan, zegt ze: Oh wat toevallig die heb ik ook ooit eens gehad maar die heb ik weggegeven! Ik hield wijselijk mijn mond ;(

  1. hahahahahahahahahhahahahahaha :’) Dit is het beste verhaal van vandaag!

 22. Pfff, ja, dit is altijd heel lastig. Ik roep al jaren dat ik geen cadeaus wil maar vooral mijn vader wil daar maar niet aan. Hij wil echt persé iets voor me kopen. Het liefst wil ie dan dat we in de stad iets voor mij gaan kopen en dat hij dan betaalt, maar dat vind ik helemaal vreselijk. Als ik iets wil hebben koop ik het zelf wel. Dan heb ik liever gewoon als verrassing iets lekkers ofzo (heb ik ook gezegd), maar dan niet dat ik het zelf moet uitzoeken, dat is zo suf. Maar dat vind ie geen echt kado. Blijft lastig.

 23. Voor mijzelf vind ik het niet moeilijk, maar voor mijn kinderen vind ik het toch lastiger om aan te geven dat ze genoeg hebben. Kort geleden hebben we bij de geboorte van mijn zoon en voor mijn dochter die net 2 jaar is geworden zoveel (plastic rommel) gekregen dat er nu nog steeds een enorme tas ongeopend speelgoed in de kast ligt. En daarnaast nog twee dozen vol met ongebruikt baby/kinderspul. Allemaal goed bedoeld, maar zelf geef ik liever duurzaam en natuurlijk speelgoed waar ze echt wat aan hebben. Hebben jullie een leuk idee waar ik dat naartoe kan brengen?

  1. Bestaat er nog zoiets als een spel-o-theek? Die had je vroeger, daar kon je speelgoed huren… Ik hoorde ook dat mensen kleding en spullen naar de Voedselbank brengen, die verdelen het dan weer onder aan andere organisaties, zoals de Kledingbank. Misschien hebben ze ook wel een bestemming voor speelgoed!

 24. Ik heb bij manlief voor de kerstcadeautjes aangegeven dat ik dan graag zou zien dat hij (ook) iets bij Oxfam/Novib zou kopen, zodat iemand anders ook een leuke kerst zou hebben. EN er gelijk bij gezegd dat dat dus geen dieren mochten zijn ;-) Er staat nu dus ergens in Maleisië een lamp die oplaadt met zonne-energie, helemaal top!
  En voor mijn verjaardag vraag ik meestal inderdaad een bijdrage voor 1 groot cadeau. Op die manier heb ik al een prachtige rugzak, een telelens en een ijsmachine kunnen kopen. Vooral die ijsmachine kon op bijval rekenen ;-)

  1. :) thanks. Weet je dat Coco me een beetje aan jou doet denken? Snap je dan wat ik bedoel?

 25. Had het gisteren met een vriend van me over project miniem. Hij doet dit al een tijd en heeft een soort gelijke doos in huis, maar doet het dan ietsje anders. Hij nodigt gasten uit om in de doos te koekeloeren of er iets leuks bij zit wat ze graag willen hebben. Gast blij, hij blij, en wat na een tijdje overblijft gaat naar de kringloop :-)

 26. En wat te doen met een op canvas geprinte foto die een vriend zelf heeft gemaakt?! Van een vogel. Best mooi, maar ik (en mijn vriendin al helemaal niet) wil het niet in mijn huis. Ik durf niets te zeggen. Ga hem maar ophangen wanneer hij weer langskomt.

  1. Ja, maar ga je dat je hele leven lang doen? Dat is niet echt haalbaar… toch? Eerlijk zijn over het feit dat het gewoon niet zo past in jullie huis is uiteindelijk het beste. Anders krijg je straks deel 2 voor je verjaardag. Heb je geen plek in huis waar hij redelijk onzichtbaar hangt?

   1. Dat is inderdaad moeilijk zeg. Kan hij inderdaad niet op zolder oid?
    Ik weet niet of ik hier eerlijk over zou durven zijn…

 27. Ohw, ik geniet echt van deze artikelen over minimaliseren. Ik ben nog net niet aan het applaudisseren achter mijn computer. Zo herkenbaar. Ben sinds een half jaar drastisch aan het minderen in spullen en het is verslavend. (zo heb ik al iets van 150 stuks kleding verkocht, via marktplaats of een vintagemark. Om nog maar te zwijgen over wat er allemaal naar de kringloop en vrienden is gegaan). Ik probeer mensen inderdaad te vertellen dat ik niks hoef, maar ik probeer ook anderen niets op te dringen. Ik geef nu altijd een bon, iets wat op gaat of een belevenis. Tenzij ik weet dat ze iets echt nodig hebben.

  1. Goed bezig Marloes! Het is zo lekker om hiermee bezig te zijn. Er komt zondag weer een update online :)

 28. Voor een goed doel sta ik altijd in september op een markt. Dus vraag ik iedereen in mijn omgeving altijd om “niet gewenste” spullen uit kerstpakketten en verjaardagen. Op deze manier krijgt het cadeau een eigenaar die het graag wil hebben en brengt het iets op voor het goede doel.

 29. Een paar jaar geleden kon ik echt niets verzinnen wat ik wilde hebben voor mijn verjaardag. ‘Mijn cadeau is dat jullie de moeite nemen om te komen’ had ik tegen iedereen gezegd. Toen mensen hier geen genoegen mee namen, heb ik gevraagd om een donatie aan een goed doel. Een aantal vrienden hebben toen samen via Oxfam Novib een varkentje geadopteerd. Ik kreeg toen via Oxfam een leuke kaart en volgens mij een inlogcode waarmee ik het kon volgen op internet. Dit vond ik een erg leuk idee.

  Twee jaar terug begon ik met een detox de maand na mijn verjaardag, ik heb toen een lijstje gestuurd met wat ik wel en niet ‘mocht’ eten. Ik heb toen heel veel lekkere producten gehad van de biowinkel. Heel leuk, dingen die ik zelf vanwege de prijs misschien niet zou kopen, maar deze producten maakten mijn detox wel een stuk leuker en makkelijker.

 30. Met kerst doen we bij mij gezin al een aantal jaar aan lootjes (ik + broer en zusjes + ouders + aanhang = 10 man = nogal duur xD). Bij de lootjes zit dan idd ook een verlanglijstje! Dat werkt echt heel goed; de meesten kiezen twee cadeautjes van het lijstje en doen er dan nog iets kleins bij dat bij de andere cadeaus past. Nog nooit een ongewenst cadeautje gehad!

  :D

 31. Heel herkenbaar! Ik heb wel heel hard moeten lachen om de tip ‘word niet boos als je toch een cadeau krijgt’, haha!

 32. Hoi iedereen,

  Ik heb vandaag een horloge gekregen van mijn mama en mijn zus. Ik kreeg het omdat het mijne gestolen was. Ik ben ze echt heel dankbaar maar het is geen mooi horloge.(vind ik persoonlijk) Het heeft iets van mijn oude horloge maar toch ook weer niet. Ik heb het horloge aangenomen en hen bedankt. Ik vind het nu erg ondankbaar om te vragen of ze het bonnetje hebben bijgehouden. Ze deden het om goed te doen! Wat moet ik nu doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *