Ouderwets kiekjes maken – gastblog

Merlin, 25 jaar, journaliste en hobbyfotograaf, schreef voor ons een gastblog over analoge fotografie en haar favoriete camera’s. Je leest in dit artikel over haar bevindingen tot zover. Ook bewonder je haar jaloersmakende ‘kiekjes’.

Sinds een tijdje ben ik gek op analoge fotografie. De spanning van het wachten op het ontwikkelen, het nadenken over wat voor foto je wilt maken en natuurlijk altijd weer de verrassing bij het eindresultaat. Het werkt verslavend. Niet dat het analoog fotograferen nou altijd zo gemakkelijk gaat, absoluut niet. Ik ben geen fotograaf en heb geen foto-opleiding gehad. Eigenlijk doe ik maar wat. Maar aangezien ik al aardig fotorolletjes heb versleten, heb ik wat ervaring. Die wil ik in een paar blogs met jullie delen en misschien dat ik jullie zelfs inspireer om ook met een ‘ouderwetse’  camera aan de slag te gaan!

 

Voor mij begon het analoge avontuur met de Diana F+ Edelweiss van Lomography. Er zat een mooi boekje bij vol met toffe, ouderwetse foto’s en het leek allemaal erg gemakkelijk en leuk. Dus ik dacht: ik koop ‘m gewoon. Al snel bleek dat de camera niet echt zo gemakkelijk werkt als het leek. Er moet een groter rolletje in (120 film) die bij een fotospeciaalzaak te koop is en de camera is vrij ingewikkeld (verschillende standen en heel gevoelig). Vooral met de eerste rolletjes had ik weinig resultaat. Met een gelukte foto was ik al blij. Inmiddels snap ik de camera een beetje en heb er wat mooie foto’s mee gemaakt.


Zo kan je meerdere foto’s over elkaar nemen, wat een leuk effect geeft.


Ook kan je ineens een bijzondere foto krijgen, doordat de nummertjes van het negatief zichtbaar zijn.

Wat verder leuk is, is dat de foto’s zelf vierkant zijn. Maar het blijft een lastige camera om veel mee te fotograferen, vind ik. De camera is te koop via de website van Lomography.

Toch wilde ik meer met analoog doen, dus speurde ik bij mijn ouders in kastjes. Daar trof ik de Canon eos D 500. Deze heb ik toen maar geadopteerd. Hier gaat een ‘normaal’  rolletje in, dus 35 mm. Dat kan je bij fotowinkels kopen, maar ook bij Hema, bijvoorbeeld. Deze camera is ontzettend fijn om mee te fotograferen; het toestel is handzaam, dus je neemt ‘m gemakkelijk mee. Ook heeft de camera een automatische stand: als je ‘m daar op zet, stelt ‘ ie automatisch scherp wat je wilt fotograferen. Vooral voor beginners is zo’n camera ideaal.


‘Door er een zwart/wit-rolletje in te doen, krijg je een ouderwets effect.’

Ben je al iets meer ervaren met analoge fotografie, kan je zelf aan de slag met het spelen met scherpte/diepte. Ik heb een vrij normale lens, dus je krijgt vrij basic foto’s (geen groot contrast ofzo). De camera is nog verkrijgbaar bij verschillende fotowinkels en via Marktplaats.

Een leuk speeltje is ook de fisheye camera van Lomography. Deze kreeg ik voor mijn verjaardag. De camera is heel simpel: er gaat een ‘normaal’  rolletje in en er het toestel heeft verder geen andere standen dan ‘met flits’ en ‘zonder flits’. De camera heeft veel licht nodig, dus ik neem ‘m vooral mee op heldere en zonnige dagen. De foto’s die je met flits maakt, vind ik niet super bijzonder. Het effect van dit toestel is grappig, omdat de lens alles in een bolletje (dus fisheye) fotografeert. De camera is verkrijgbaar via de webshop van Lomo.


‘De ronde lens vervormt je omgeving, wat je foto’s speelser maakt.’


‘Ik met de Topcon Super D’

Prima, die plastic camera’s (want dat zijn de bovengenoemde allemaal), maar mijn echte favoriet is de Topcon Super D. Deze camera is van mijn, inmiddels overleden, opa geweest. Emotionele waarde dus, maar de camera is zelf ook erg fijn om mee te werken. Ik heb er drie lenzen bij, maar gebruik vooral de lens die veel met scherpte/diepte doet. Zo kan je mooie portretten maken, bijvoorbeeld. Er gaat een normaal rolletje in. Het liefst werk ik met zwart/wit, omdat ik dat sfeervol vind. De camera weegt vrij veel, dus ik denk altijd wel goed na of ik wil fotograferen, zodat ik ‘m niet voor niets meeneem. Deze camera komt uit de jaren zestig en is kwalitatief erg goed.


‘Met dit model, moest het wel een schattige foto worden ;)’


‘Ik maak vooral portretfoto’s met deze camera’

De Topcon zelf is vrij lastig te krijgen, maar wil je zo’n soort camera dan kan je bijvoorbeeld op Marktplaats en bij goede fotowinkels kijken. Leuke analoge camera’s zijn bijvoorbeeld oude van Nikon of Canon, toestellen van Minolta of oude Oost-Duitse camera’s van Praktika. Voor je een koopt, zorg dan wel dat je zeker weet dat ‘ie soepel loopt en dat er geen krassen op de lens zitten. Verder is het vooral een kwestie van proberen welke camera jij prettig vindt en waar jij de leukste foto’s mee maakt.

Fotografeer jij ook analoog en heb jij een favoriete camera? Laat het ons weten bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Ouderwets kiekjes maken – gastblog

 1. Ik ben net bezig aan het eerste roletje van mijn Diana F+ Edelweiss en ben erg benieuwd naar het resultaat. Verwacht er nog niet al te veel van. Vind het nog best lastig om te bepalen hoever je door moet draaien na elke foto. Vrees dat ik er wel 5 over elkaar heb gemaakt…..Benieuwd welk effect dat geeft haha.

  1. ik herken je veatgarken bij Twitter. Maar inmiddels ben ik heel erg Twitter en waarom? Het is persoonlijk, even afreageren of vreugde delen, even je hoofd leegmaken met een enkel zinnetje. Ik weet zo wat vrienden van me doen en het is heel charmant om te lezen dat ‘grootheden’ ook met hetzelfde gekl**t zitten als wij.Ik ben er trouwens niet de hele dag mee bezig, ik gebruik Twitterrific als desktop en soms stuur ik een sms. Even ventileren, it’s good fun!

 2. Wauw, prachtige foto’s! Ik heb laatst een analoge camera gekocht bij een kringloopwinkel, ik moet het rolletje nog steeds laten ontwikkelen. Ben benieuwd of het wat is geworden :) Maar het is inderdaad erg wennen als je de digitale camera gewend bent waar je meteen het eindresultaat op het schermpje kan zien. Maar analoge fotografie is natuurlijk veel spannender! Dan is het altijd een verrassing of je foto mooi is geworden, ’t heeft wel wat!

 3. Gave foto’s zeg! Zo’n fisheye staat ook nog steeds op mijn verlanglijstje! Maar waar laten jullie je foto’s afdrukken?

 4. Ah, ik zat erover te denken een Diana (wist nog niet welke) aan te schaffen, maar mm.. Begin nu een beetje te twijfelen! De foto’s zijn echt prachtig, maar ook ik dacht dat het heel gemakkelijk zou zijn. Toch nog maar even over nadenken. Verder: vooral de onderste foto’s vind ik héél tof. Mooi!

 5. Voor lomography moet je idd de camera leren kennen en de trucjes weten. Anders krijg je ‘gewone’ foto’s. Wat de Diana zo handig maakt is de makkelijke dubbelbelichting. Je kunt dan supervette foto’s maken. Ook de vignette is erg mooi bij de Diana en de soft-focus. Beide geven de foto een vintage look. Donkere hoeken en de foto’s zijn niet zo scherp zoals digitale foto’s.
  Ik fotografeer bijna altijd analoog, vaak met mn LC-A + (gewonnen bij http://www.lomography.com) Ik ben gek op dubbelbelichting en x-pro. splitzer foto’s zijn ook leuk, maar doe ik eigenlijk te weinig.
  check mn website voor mn foto’s :)

  1. Heb sinds 2 weken htc desire Z en acudcuur was soms maar 4 uur. Sinds ik de opties mobile data always on, roaming, en gps heb uitgezet kon ik al een dag lang met de telefoon mee. Daarna de sync interval van oa Facebook, news en dat soort dingen op om de 6 uur heb gezet kan ik met intensief gebruik ruim een dag verder. Ben op vakantie geweest en heb toen internet uitgezet, en toen kon ik ruim 2 dagen met de telefoon doen, terwijl ik veel foto’s maakte en veel smsde. Dus voor de mensen die niet veel internetten kan dat ook handig zijn, er is een widget waarmee je met 1 knop internet aan en uit zet. Ook veel widgets op je startscherm werkt mee aan korte batterijduur heb ik gemerkt.

 6. analoog vind ik ook VEEL leuker dan digitaal! je gaat veel kritischer kijken en vaak genoeg pak ik mijn camera om daarna, na lang turen, toch te beslissen om de foto niet te nemen. ik verslijt ongeveer 2 rolletjes per week, ben hooked! heb helaas nog geen lomo, maar wel twee camera’s van mijn overleden opa’s. hier zet ik al mijn foto’s: http://www.flickr.com/photos/zonder-r/ :)

 7. oh, nog een tip: op Marktplaats kan je voor twee tientjes een negatievenscanner aanschaffen. dan hoef je de rolletjes alleen maar te laten ontwikkelen – kost zo’n 3 euro. geeft je ook nog eens 2 uur scanplezier per rolletje, en kan zelf de exposure aanpassen. dus als je rolletje overbelicht is, kan je ‘m alsnog redden door ‘m goed in te scannen.

  1. Hey!
   Ik kom er vandaag achter dat het heel duur is om mijn foto’s te laten afdrukken, 2 euro per foto :O
   Ik heb mijn 120 rolletje wel al laten ontwikkelen dus ik heb de negatieve.
   In je reactie las ik je tip om een negatieve scanner aan te schaffen voor twee tientjes. Kun je me hier meer over vertellen? Ik heb op marktplaats gekeken maar ik zou echt niet weten welke ik moet kopen.
   Kan ik ze dan op de computer zetten en daarna zelf afdrukken?

   Groetjes Elke

 8. Ik ben sinds kort aan het experimenteren met de oude Yashica van mijn opa: een analoog toestel waar je van bovenaf in moet kijken om een foto te maken. Er komen vierkante foto’s uit, bijv van 6×6 of 10×10. Maar een tip voor alle bezoekers hier: ga NIET naar fotolab Kleurgamma in Amsterdam om je speciale rolletjes te laten ontwikkelen. Ik heb er twee simpele Ilford-spoeltjes weggebracht om de negatieven ervan te krijgen, en een van de twee is kwijtgeraakt. Bovendien vond ik ze niet echt klantvriendelijk omgaan met dit probleem. Beter kun je naar het lab van Foto Booms op de Rijnstraat gaan, voor goed advies.
  @Lisa wat een goeie tip, die negatievenscanner! Ook leuk om effecten aan je foto mee te geven.

 9. Bedankt voor de leuke reacties en de tips! Ik laat mijn foto’s vaak ontwikkelen bij een fotovakwinkel, zoals Engel in Amsterdam. Dan laat ik de foto’s alleen op een cd-rom zetten en de mooiste laat ik afdrukken. Is goedkoper en ‘groener’. Ik schrijf binnenkort een blogje met wat fototips :)

 10. Ik fotografeer meestal met mijn canon eos 3000, maar heb sinds kort ook een lomo fisheye camera. Ik ben met m’n nieuwe camera nog met mijn eerste rolletje bezig en kan nu al niet wachten om het uiteindelijke resultaat te zien :)
  Goed idee om je foto’s alleen op cdrom te laten zetten, dat ga ik zeker doen de volgende keer.

 11. het leuke aan analoog fotograferen is de verrassing die je te wachten staat. je weet nooit hoe je foto eruit komt te zien, en dat maakt het juist zo speciaal. het is alsof je een cadeautje krijgt. iedere keer als ik weer een rolletje terug krijg van het lab wordt ik weer een beetje (positief) zenuwachtig. mijn favoriete camera is de Lomo LC-A+ met Russische lens (http://shop.lomography.com/lomo-lc-a-rl-new-package), net als wat manja zei schiet je met deze camera altijd raak. de lichtmeter doet het werk voor je en dus hoef je zelf niet veel na te denken. hij is lekker klein en compact, en met de x-pro rolletjes schiet je altijd de kleurrijkste foto’s. tot slot nog een tip wat betreft ontwikkelen: een negatievenscanner is zeker handig. maar, de kwaliteit van je foto’s zijn absoluut afhankelijk van het lab waar je de rolletjes laat ontwikkelen. de hema is goedkoop, maar tevens ook behoorlijk matig in ontwikkelkwaliteit. de kleuren komen er nooit zo goed uit als ik mijn rolletjes bij hen ontwikkel. het LomoLab daarentegen levert altijd top kwaliteit. zij gebruiken een speciale machine en een flinke dosis liefde als ze je rolletjes onder handen nemen. die mensen schieten zelf ook veel analoge foto’s en weten precies hoe jij je foto’t wilt hebben. check mijn site voor een paar voorbeelden! films ontwikkelen in het lomolab gaat heel makkelijk via http://shop.lomography.com/films/lomolab-services en is bijna net zo goedkoop als de Hema (ontwikkeling, prints en scans), maar echt veel beter. veel plezier allemaal en keep shooting!

 12. Ja ik! Digitaal is soms wel handig, maar analoog is zoooveel mooier en leuker! Heb ook wel een aantal lomography-camera’s, maar ook heel veel van marktplaats of uit kringloopwinkels. Ik vind het moeilijk om één favoriet te kiezen, maar als het echt moet kies ik voor mijn Sprocket rocket (http://microsites.lomography.com/sprocketrocket)! <3
  Verder houd ik ook heel veel van jaren '80/'90 compactcameraatjes, en van mijn Zenit spiegelreflex <3. Ik heb heel veel foto's op m'n site staan! :)

 13. The future is analogue! In ieder geval mijn fotografie-future. Ik schiet al heel lang analoog maar ontdek toch steeds weer nieuwe camera’s (zoals mijn geliefde Sprocket Rocket), films, filters, noem maar op! Sinds kort gaat mijn bloed sneller stromen bij het gebruik van Lomography Redscale XR film in mijn analoge Nikon spiegelreflex. Als je de film overbelicht krijg je super zachte vintage kleuren, kijk maar op mijn lomohome: http://www.lomography.com/homes/lauravanroemburg/albums/1895347-redscale-rome

  Blijf lekker analoog schieten! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *