Over hoe ik mijn geld verdien

DW8A2057

Wanneer je mensen vertelt dat je fulltime blogger bent, dan is vaak de eerste vraag: “hoe verdien je dan je geld?” Ik vind dat een heel logische vraag, want blogger zijn, dat is nog best wel een onbekend en nieuw beroep en het is daarom niet zo gek dat er nog niet heel veel bekend is over verdienmodellen en gemiddelde salarissen. Daarbij komt dat ik het ook helemaal niet erg vind als iemand ernaar vraagt.

Ik vind het wel leuk om erover te vertellen, omdat ik er ook best trots op ben dat ik van bloggen mijn beroep heb weten te maken. In deze blogpost zal ik wat dieper ingaan op het hoe en waarom van het geld verdienen met je blog. Misschien heb je zelf een blog en steek je er iets van op. Of misschien volg je mijn blog en vraag je je gewoon af hoe ik mijn boterham met vegan beleg verdien. Dat mag je gerust weten, dus laten we beginnen!

Advertorials

Mijn belangrijkste bron van inkomsten bestaat uit het schrijven van gesponsorde content. Dat noem je advertorials. Hoe werkt dat? Een merk benadert mijn mediabureau (ik ben aangesloten bij een mediabureau, daar heb ik agenten en zij verzorgen de communicatie tussen mij en het merk, zodat ik me kan focussen op het creatieve gedeelte; het maken van de content,) en vraagt om een samenwerking met mij en mijn blog. Wanneer er een match is tussen het merk en mijn blog – wat in mijn geval betekent dat er een raakvlak met duurzaamheid moet zijn, anders houdt het op – dan kan de samenwerking doorgaan. Ik krijg dan een briefing met richtlijnen. Gelukkig word je als blogger altijd vrijgelaten om zelf te bepalen wat je met de inhoud van je advertorials wilt doen, maar in de richtlijnen staan dingen als: we willen graag focus op dit en dit aspect van het product, of, bijvoorbeeld: we willen graag content die mooi bij de winter past. Kortom: een ruimte richtlijn en vervolgens mag ik zelf ideeën aandragen.

Ik mail mijn mediabureau dan een aantal ideeën voor een advertorial en hieruit wordt dan iets gekozen. Het meest recente voorbeeld is bijvoorbeeld dat ik binnenkort voor ALDI aan de slag mag. Ik kreeg een lijst met producten uit het winterassortiment aangedragen, waaruit ik een paar producten mag kiezen en dan mag ik vervolgens zelf beslissen wat ik ermee wil doen. Ik kwam uit op een recept met zuurkool en een borrelplank met vegan hapjes. Wanneer ik akkoord heb gekregen vanuit het merk (via mijn mediabureau, want nogmaals: zij verzorgen de communicatie,) dan kan ik aan de slag.

camerahoi

Hoe dat gaat? Omdat ik veel waarde hecht aan een hoge kwaliteit content op mijn site, schakel ik voor bijna al mijn campagnes mijn huisfotograaf Aline in. Aline en ik werken inmiddels ongeveer anderhalf, bijna twee jaar samen, en dat gaat helemaal perfect. Niet alleen ben ik áltijd tevreden over haar foto’s, ook is het geweldig om er helemaal op te kunnen vertrouwen dat Aline precies weet wat ik voor stijltje/sfeertje zoek voor mijn blog. Ze heeft aan een paar aanwijzingen genoeg en dan kunnen we aan de slag.
Natuurlijk kost het inhuren van een fotograaf geld. Dat is logisch en dat heb ik er heel graag voor over. Het betekent wel dat ik standaard minder overhoud aan een campagne.
Soms pak ik nog wat meer uit. Zoals laatst, voor een brunch die ik voor een Provamel campagne organiseerde. Dan huur ik ook een stylist in, die de boel mooi en fotoproof maakt, en een cateraar, die het lekkerste eten op tafel toverde. Dat kost allemaal een hoop geld en ik houd aan zo’n campagne vrij weinig over, maar ik wil gewoon dat het goed en leuk is – voor iedereen. (voor jullie als lezers, voor het merk, voor de vrienden die ik uitgenodigd had voor de brunch en natuurlijk ook voor mezelf.)

Natuurlijk moet ik soms wel eens de afweging maken of ik het me kan veroorloven – maar ik geloof er heilig in dat deze investering zichzelf eigenlijk altijd terugbetaalt. Ik kan me namelijk voorstellen dat merk X denkt: ‘mooie foto’s bij het artikel van merk Y, dat wil ik ook.’ De kans om dan geboekt te worden, of om opnieuw geboekt te worden door merk Y, is dan groter. Nog helemaal los daarvan vind ik het persoonlijk gewoon heel erg belangrijk om een mooie website te hebben, waar ik zelf ook met plezier naar kijk. En nog los dáárvan: ik kan zelf gewoon geen mooie foto’s maken. Dat moet het werk van een fotograaf zijn, en ik ben geen fotograaf. Obviously. Ik besteed dat dus heel erg graag uit, ook al kost het me op maandbasis een aanzienlijk bedrag.

Goed, er worden foto’s gemaakt, ik schrijf er een tekst omheen en dan stuur ik het op naar mijn mediabureau. Dan is het tijd voor een feedbackronde en soms moet ik dan nog wat kleine aanpassingen doen. Na goedkeuring kan de advertorial online. Standaard deel je de blogpost ook op je social media kanalen – Facebook, Twitter en Instagram. Je kunt dat zien als een pakketje van dingen die allemaal in de deal zitten. Voor dat pakket krijg je een totaalbedrag betaald. De ene keer is het pakket: een blogpost en een instagrampost. Een andere keer is het twee blogposts, twee instagramposts en een facebookpost. Of wat dacht je van een blogpost en een video? Het kunnen allerlei constructies zijn – afhankelijk van wat de klant belangrijk vindt.

Met sommige merken werk ik eenmalig samen, met andere merken heb ik een partnership, waardoor ik op regelmatige basis met hen samenwerk. De partnerships die ik momenteel heb, en waar ik heel trots op ben, zijn Obvion, Provamel en Fairtrade Original. Dit zijn alle drie merken die ontzettend goed bij mijn blog passen en waar ik helemaal achtersta. Vanzelfsprekend werk ik alleen maar samen met partijen waar ik achter sta, maar bij een langdurige samenwerking in de vorm van een partnership is het nóg belangrijker dat er een heel duidelijke match is tussen mij en het merk. Ik moet een heleboel samenwerkingen afslaan, omdat de merken niet bij me passen. Dat vind ik enerzijds jammer, omdat ik daardoor een heleboel geld misloop, maar anderzijds wil ik uiteraard alleen samenwerken met partijen die ik wil steunen.

Hoe herken je een advertorial? Onder deze blogposts staat altijd: “deze blogpost is geschreven in samenwerking met…” Je hoeft dus niet bang te zijn dat je moet gokken of iets een gesponsord artikel is of niet.

Advertenties

Als je regelmatig blogs bezoekt, dan zal het je niet zijn ontgaan dat je nog wel eens een reclamebanner tegenkomt. Dat is een passieve manier van geld verdienen, want als blogger hoef je daar niks voor te doen. Advertenties staan gewoon op je site en je krijgt betaald voor het aantal keer dat de reclame wordt gezien. Meestal krijg je betaald per 1000 views en die bedragen lopen niet heel erg hoog op. Toch is het een leuke bijverdienste, voor iets waarvoor je niets hoeft te doen – behalve zorgen dat er bezoekers op je site komen.

Mijn mediabureau plaatst de advertenties op mijn site. Uiteraard heb ik afspraken met hen, over wat voor merken ik wel of niet op mijn blog wil. Maar omdat zij advertenties uitzetten voor mij en nog tientallen andere bloggers, wil het wel eens gebeuren dat er een ongewenste advertenties tussendoor glipt. Gelukkig heb ik heel alerte lezers, die me hierop attenderen, als ik het zelf nog niet heb gezien, en dan mail ik naar mijn mediabureau en wordt de advertentie binnen een uur verwijderd. Perfecte service dus. Vroeger kon ik daar enorm om stressen. Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens een enkele keer dat er een vleesreclame in beeld komt. Vreselijk vond ik dat. En natuurlijk, ik wil de advertentie nog steeds weg hebben, maar ik ga er niet meer om stressen. Ik mail mijn bureau en een uur later is het weg. Kan iedereen weer rustig ademhalen ;)

Affiliate marketing

Een andere manier om geld te verdienen met je blog, is door je aan te melden bij partnerprogramma’s van webshops. Bijvoorbeeld het programma van bol.com. Hoe dat werkt? Ik schrijf een blogpost waarin ik een boek review. Als ik enthousiast ben over het boek, dan zal ik jullie aanraden het ook te lezen. Ik maak dan via het partnerprogramma een link naar het boek aan en dat plak ik in mijn blogpost. Wanneer iemand via deze link het boek bestelt, dan krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Vaak is dit rond de  6 tot 8%.

Dat gaat dus zeker niet om gigantische bedragen, maar op de langere termijn, wanneer het zich opstapelt, kan het een leuke bijverdienste zijn. En als je het heel slim doet, zoals bijvoorbeeld veel Amerikaanse bloggers doen, dan ben je aangesloten bij meerdere partnerprogramma’s en dan verwerk je zoveel links als je kunt op je site – ja, dan wil het wel oplopen wat je met affiliate marketing kunt verdienen! (wie wil er nou een site helemaal volgestouwd met links, kun je je afvragen, maar ok ;))

Offline influencer

Soms ben ik niet alleen online influencer, maar mag ik ook offline iets betekenen voor mensen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een workshop of een lezing te houden, of door mee te doen in brainstormsessies van merken of bedrijven. In die gevallen word ik, ook weer via mijn mediabureau, geboekt om ergens aanwezig te zijn of om op te komen spreken. Dat vind ik dus echt héél erg leuk, omdat het tof is om met ‘echte’ mensen te werken, in plaats van om alleen maar achter je computer te zitten. (niet dat ik nou 7 dagen in de week achter mijn computer, maar je snapt wat ik bedoel) Ik vind het tof om lezingen te houden of om workshops te begeleiden, want dan is het net weer even alsof ik docent ben. (ik heb hiervoor 8 jaar in het onderwijs gewerkt, daar ben ik mee gestopt om fulltime te gaan bloggen) En als een merk mij inhuurt om mee te denken, bijvoorbeeld over nieuwe producten, dan is dat een hele eer. Het is gewoon leuk om ook in de niet-digitale wereld iets te kunnen betekenen. En hoe leuk is het als je daar ook nog je salaris (of een stukje daarvan, in mijn geval) mee kunt verdienen?

Andere manieren om geld te verdienen

boekzoetenshoot

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren te bedenken om geld te verdienen met je blog. Zo zijn er bloggers die hele productlijnen of kledingcollecties ontwerpen, meerdere boeken schrijven, e-books verkopen, cursussen schrijven en verkopen of video’s maken op YouTube, waarbij je dan weer geld kunt verdienen met de advertenties die voor de video’s worden afgespeeld. Er is heel veel mogelijk en ik denk dat iedere blogger zelf uitzoekt welk verdienmodel het beste bij hem en zijn blog past.

Ik hoop jullie zo wat meer inzicht te hebben gegeven over hoe ik mijn geld verdien. Het is absoluut geen geheim dat ik geld verdien met mijn blog – het is immers mijn fulltime baan en ik moet net als ieder ander mijn rekeningen betalen. Ik werk er hard voor, zo’n zes dagen in de week. Meestal ben ik er zeven dagen in de week mee bezig, om eerlijk te zijn. Ook vind ik persoonlijk dat duurzaamheid en commercie prima samen kunnen gaan. Sterker nog, juíst, want om grotere doelen te behalen en meer mensen te bereiken moet je soms een beetje een commerciële insteek kiezen. Ik ben er dus heel erg blij mee dat ik van mijn blog mijn fulltime baan heb kunnen maken. En het feit dat ik genoeg verdien om hier en daar iets te kunnen uitbesteden, door bijvoorbeeld voor bijna iedere campagne met een fotograaf te kunnen werken, dat maakt me echt heel erg blij. Kwaliteit boven alles, om het voor jullie én voor mezelf interessant en leuk te houden!

Als je nog andere vragen hebt over geld verdienen met bloggen; stel ze gerust bij de comments!

– Foto’s 1 en 2 zijn gemaakt door Aline Bouma

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

83 gedachten over “Over hoe ik mijn geld verdien

 1. Ik denk dat je bedoelt ‘astronomische bedragen’. Grappige vergissing (gastronomische bedragen) ?

 2. Interessant Merel! Je legt het ook allemaal zo helder uit, daaruit blijkt wel weer dat je docent bent (geweest). ;) Blogger zijn lijkt me echt een heel erg leuk beroep, zeker als je er iets mee kunt toevoegen aan de wereld, wat in jouw geval zeker zo is! Immers, mensen weten nog zó weinig over duurzaamheid en dan is een blog een super laagdrempelig platform om op een leuke manier over duurzaamheid te vertellen. Ik ben nu halverwege die documentaire die je deelde, Before The Flood en ik merk dat ik er gewoon een beetje onrustig van word. Het liefst zou ik van de daken schreeuwen dat mensen het licht uitdoen, ofzo. En als je dan zo’n groot bereik hebt als jij, dan weet je dat je in ieder geval héél wat mensen bereikt. Mooi beroep dus. ;)

 3. Wat een goed artikel! Fijn om hier meer over te lezen als beginnende blogger. Ik vind dat je het super doet! Je kunt merken dat bij jou kwaliteit altijd voorop staat.

 4. Ik ben benieuwd hoe je de eerste stappen hebt gezet naar geld verdienen met je blog en op welk moment. Ik ben nog niet zo lang bezig met mijn weblog en heb eigenlijk niet genoeg tijd om te doen wat ik ermee zou willen. Ik zou er best meer tijd aan willen besteden en tzt iets mee verdienen.

  En wat heb je gedaan om meer verkeer naar je blog te krijgen? Ik merkte dat dat goed lukte als ik schreef over meerdere lokale producenten in één blog zodat zij het konden delen, maar verder heb ik nog weinig bereik.

  1. Dat is eigenlijk vrij geleidelijk gegaan. Mijn blog bestaat nu 5 jaar en pas sinds een jaartje kan ik ervan leven.
   Dat betekent dus dat ik ook 4 jaar lang nog een andere baan had, omdat ik anders niet genoeg geld verdiende. Het begon met een sporadische samenwerking die ik zelf regelde, en op een gegeven moment – zo’n 2 jaar geleden – ben ik gecontracteerd door een mediabureau. Sindsdien regelen zij de samenwerkingen en toen is het een beetje sneller gegaan. Steeds vaker samenwerkingen, partnerships en dus ook meer verdienen. Maar dat heeft dus moeten groeien :)

   Ik heb over het meer verkeer naar je website trekken een keer een blogpost geschreven: http://www.degroenemeisjes.nl/hoe-trek-je-meer-lezers-naar-je-blog/
   Hopelijk heb je daar iets aan!

  2. Ik doe het ook niet primair met het idee om geld te verdienen met mijn blog, maar vooral omdat ik het leuk vind, om mezelf te dwingen bij te blijven, mijn schrijfangst onder controle te krijgen (haat-liefde) en een beetje om naam mee op te bouwen voor een carrièreswitch op termijn. Lange termijn.

 5. Leuk artikel! Tof dat je soms ook een stylist of cateraar kunt inhuren, om net even het verschil te maken :-) Schrijven in opdracht lijkt me vet om te doen. Wel voor een mooi, duurzaam merk natuurlijk!

  Ik ben benieuwd naar je samenwerking met Aldi ^^

  1. Ja, dat is ook echt heel erg leuk! Vooral omdat je toch wel heel veel bewegingsvrijheid krijgt om er je eigen ding van te maken. Dat is het leukste!

 6. Interessant! Ik heb me dat vaak afgevraagd (ook bij andere succesvolle bloggers). Geen idee van sommige dingen dat het zo ging. Ik ben soms ook stiekem jaloers dat jij dan weer koffie gaat drinken ergens, terwijl ik bij elke koffie buiten de deur denk ‘daar kan ik thuis een heel pak voor kopen’. ;-)!
  En je hebt nu in ieder geval weer een ‘page view’ erbij! Succes verder.

  1. Ja, dat over die koffie, dat heeft misschien meer met het maken van keuzes, dan met hoeveel je verdient te maken hoor. Ik hecht veel waarde aan eten en drinken buiten de deur, terwijl anderen weer veel waarde hechten aan dure vakanties of een grote tv aan de muur. Snap je? :) (of wat dacht je van: kinderen hebben, veel huisdieren hebben, roken, enz)

 7. Hey Merel,

  Leuk artikel, goede timing ook want ik ben me hier momenteel ook meer in aan het verdiepen. Met mijn instagram zit ik nu namelijk op > 80.000 volgers en ik zou het ontzettend mooi vinden als ik daar geld mee kan verdienen, wat ik kan inzetten voor het welzijn van dieren, of er een betaalde carriere van kan maken om mijn opvang katten op te vangen.
  Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, en ik heb echt geen streven om wereldberoemd te worden, maar alles is mooi meegenomen. Toen werd ik er laatst door een blogger op geattendeerd dat ik ook eens bij een mediabureau moest informeren, maar waaaaar begin je? Ik ben complete noob in dat gebied en wil vooral geen account met alleen maar reclame of commerciele doeleinden. Mijn doel is juist adoptie, TNR, dierenliefde enzo in beeld te brengen bij anderen.
  Als je tips hebt hoe ik hiermee moet beginnen of andere adviezen zijn ze erg welkom.

  Again, leuk artikel, leerzaam! En ik denk dat je inderdaad best open mag zijn hierover. Het is nou eenmaal in opkomt om zo geld te verdienen en transparantie is a good thing.

  Brechje

  1. Oei, ja, als Instagrammer is het iets lastiger denk ik .Mediabureaus zijn er over het algemeen wel echt voor bloggers/vloggers, die dus naast Instagram ook bekend/actief zijn op andere media. Ook is jouw onderwerp niet echt heel commercieel, waardoor een mediabureau wat lastiger met je kan werken – immers, ze moeten hun campagnes voor (grote) merken bij je kwijt. Als ik jou was zou ik dieren-organisaties benaderen (Wakker Dier? Dierenbescherming?) die wel een beetje budget hebben, om te kijken of je met jouw bereik (wat echt heel groot is op Instagram!!) iets te regelen is. Ook die organisaties hebben campagnes, ook wel eens betaald. (zelfde geldt voor de WWF’s en GreenPeace enz)

 8. Wat heb je dit duidelijk en helder omschreven Merel. Het is geen geheim dat dit je werk is en ook ik zou hier heel erg trots op zijn!

  Dankzij mijn blog heb ik ook mijn eigen bedrijf kunnen starten. Heerlijk vind ik het dat ik nu geld verdien met iets wat ik het allerliefste doe. Zelf verdien ik ook af en toe een zakcentje met fotografie (daarnaast).
  Ik help daarbij een evenement aan mooie beelden en ik verdien iets bij. Het liefst zou ik dit nóg vaker doen al blijf het coachen en bloggen over duurzame mode no1 voor mij.

 9. Interessant, Merel! Ik wist helemaal niet dat je met een mediabedrijf samenwerkt. Ik dacht dat je het allemaal zelf deed (behalve de foto’s). Leuk om bij jou zo een kijkje achter de schermen te mogen nemen!

  1. Ja zeker :) Zonder mijn mediabureau zou het allemaal een heel stuk ingewikkelder worden!

 10. O wo, super interessant en leuk om te lezen. Zo fijn duidelijk ook. Ik wist wel een beetje de hoofdlijnen maar jij legt het zo duidelijk uit dat het nu ‘klikt’ zeg maar. Dankjwel :) En ik wil nog zeggen, dat ik jouw blog echt een van de beste vind qua samenwerkingen, advertenties etc. (naast dat je blog gewoon uberhaupt al super is hoor). Jij bent altijd eerlijk en duidelijk en dat is zo fijn. X

 11. Interessant artikel en goed ook om te lezen dat je je richt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik postte een jaar geleden ook veel meer blogs die er bijvoorbeeld qua fotografie niet helemaal goed uitzagen, in het kader ‘hoe meer hoe beter’. Door de jaren heen leer je inderdaad wat kwaliteit is en dat dat veel meer mensen aanspreekt. Jouw blog behoort al jaren tot een van mijn favorieten, gewoon omdat het helemaal klopt. Ga zo door, mijn complimenten!

 12. Hey Merel,

  Zou je misschien ook de naam van je mediabureau willen noemen? Ik zou graag met zo’n bureau in contact willen komen. Waar moet je op letten? En betaal je hen ook voor hun diensten?

  1. Dat is Adfactor. En ja, ik betaal hun ervoor doordat ik een fee betaal voor opdrachten die ik maak. Zij krijgen dus een deel van de inkomsten :)

 13. Eigenlijk verdien jij dus je groene (& hopelijk goed belegde) boterham met cookies ;-)

 14. Ik vind ’t altijd zo fijn dat je hier zo open en eerlijk over bent. Hoe vaak je nog wel niet overduidelijke samenwerkingen online ziet zonder dat er ook maar érgens melding is gemaakt van de samenwerking..Ik snap niet zo goed waarom je daar zo geheimzinnig over zou doen, lezers weten toch dat je geld moet verdienen?
  Bij jou is het ook altijd erg logisch, de match met de bedrijven. De filter die je daarvoor zelf hanteert werkt erg goed, kan me niet herinneren dat ik een post heb gezien die ik écht niet bij je vond passen.

  1. Tuurlijk, ik snap ook niet dat er vandaag de dag nog zo geheimzinnig over wordt gedaan door sommige bloggers. Schaam je je ofzo, denk ik dan? Nergens voor nodig. Als je jezelf kunt aankijken in de spiegel en je kunt uitleggen aan je lezers waarom je bepaalde keuzes maakt, dan is er helemaal niks om te verbergen :)

 15. Wat een duidelijk verhaal! En wat een hoop werk! Bij de totstandkoming van een blogpost komt er dus veeeeel meer kijken dan “alleen” tekst schrijven en foto’s maken. Dat wist ik al wel, maar ik besefte niet dat het zoveel werk was… En dan heb je natuurlijk ook nog je administratie, e-mails, etc. Pfieuw, geen wonder dat je er een dagtaak aan hebt. Chapeau!
  Een vraag die toch nog door mn achterhoofd spookte was, maar hoevéél verdien je dan? Ookal schrijf je hier over “hoe” je je geld verdient, en niet “hoeveel”, ik ben wel vreselijk nieuwsgierig. En ik durf te wedden dat meer mensen daar benieuwd naar zijn.
  Jemig, wat brutaal van mij om dit te vragen! Je hoeft geen antwoord te geven hoor! Ik ben de belastingdienst niet! ;-)

  1. Er zijn wel buitenlandse blogs die hier heel uitgebreid op in gaan. Google maar eens op income reports in Pinterest bijvoorbeeld. Een duidelijke is die van Melyssa Griffin. Het gaat vaak om hele grote bedragen ( en vaak een heel groot publiek) maar je kunt de opbouw van inkomsten prima zien.

 16. Ik wist wel al ongeveer hoe het in z’n werk ging, maar dat er zo veel via het mediabureau liep wist ik helemaal niet. Ontzettend fijn dat je hier zo open en eerlijk over bent, veel bloggers maken er inderdaad een soort geheim van. Het is inderdaad echt iets om trots op te zijn en wat je ook best mag delen, vind ik.

 17. Helder artikel Merel en fijn dat het bij jou inderdaad altijd super duidelijk is. Merken mogen er trots op zijn wanneer jij met ze wil samenwerken!

 18. Leuk om te lezen hoe andere bloggers hun geld verdienen! Zelf heb ik twee blogs: een lifestyleblog en een muziekblog. Ik verdien een kleinigheidje met affiliate links en advertenties en heel soms een advertorial. Het grotere geld komt van de verkoop van stock music op Audiojungle en binnenkort hopelijk ook van Patreon.

 19. Dit is een heel goed en informatief artikel. Kunnen we ook meteen weer uit de wereld helpen dat bloggers/schrijvers/mensen die veel thuis werken geen moer uitvreten! ;)

 20. Waw Merel! Wat fijn dat je zowel in je artikel als in de comments oprecht bent. Het is inderdaad jammer dat sommige bloggers hier zo geheim over doen. Zelfs in bepaalde facebookgroepen voor bloggers wordt dit onderwerp kunstig vermeden. Voor mij, een beginnende blogger, ben je alvast een hele grote inspiratiebron ondanks het verschillende onderwerp.

  1. Dat is fijn om te horen :) Ik heb nooit begrepen waarom er niet over gepraat kan – je hebt toch niks te verbergen als je gewoon hard werkt voor je geld en als je jezelf kunt aankijken in de spiegel? :)

 21. Bedankt voor je duidelijke verhaal! Geweldig toch dat je door het schrijven van verhalen de mogelijkheid hebt om mensen in te huren! Je blogs zien er altijd geweldig uit, mede natuurlijk door die professionele aanpak.

 22. Wat een fijn artikel weer, Merel! Ik ben net een jaartje bezig en ik leer nog zoveel bij. Ook hier heb je het weer helder uitgelegd. Dank je wel!

 23. Ik vind het echt zo goed hoe je investeert in de kwaliteit door anderen in te huren. Dat doen niet veel bloggers, dus bij jou waardeer ik het des te meer :)

 24. Heel fijn artikel om te lezen en leuk dat je zo open je tips deelt! En zoals altijd leest het lekker makkelijk en tevens super informatief.
  Welke blog site gebruik jij voor je blog site? Ik wil binnenkort ook beginnen met een blog en velen kiezen voor WordPress.
  Ik vind je pagina opmaak altijd zo overzichtelijk dus ik ben benieuwd waar jij voor gekozen hebt.

  1. De basis is WordPress en de rest is gemaakt door mijn webdesigner :)

 25. Inspirerend! Ik denk er ook nog steeds over om (weer) een blog te beginnen.

  Wanneer komt er trouwens weer een nieuwe podcast van jou? Ik vind ze leuk!

 26. Helder verhaal Merel, tof dat je zo open bent over je keuzes. Ik had altijd het idee dat affiliate marketing niet zo interessant was, want wie klikt er nou op zulke links? Maar misschien is het toch wel goed er eens naar te kijken.. ben benieuwd :)

 27. Handig om dit te weten, interessant ook! Erg fijn dat je hier zo transparant in bent. Groetjes!

 28. Wat tof dat je dingen uitbesteed en hier zo open over bent! Ik heb soms het gevoel dat iedereen altijd alles maar zelf wil doen en natuurlijk is dat helemaal niet nodig. Ik vond de artikelen die je eerder schreef over hulp durven vragen zo sterk. Elke keer als ik hulp vraag of de stap neem om iemand anders te vragen of ze iets voor mij willen doen waar ik zelf minder goed in ben, merk ik hoe fijn dat eigenlijk is.

 29. Wat een ontzettend leuk artikel! Ik ben sinds een paar weken bezig om wat meer bezoekers te krijgen naar mijn blog, ook al blog ik al meer dan een jaar haha. Hopelijk kan ik dan over een paar maanden ook een zakcentje eraan gaan verdienen :) Vooral die affiliatie links zijn interessant voor mij nu denk ik… Ik zit nu na te denken over een eigen domein. Heb je daar tips voor? Waar is het het handigst om een domein te kopen en gebruik jij wordpress nog als besturingssysteem (of een ander)?

  1. Ik gebruik idd WordPress. Zelf ga ik binnenkort van Mijn Domein (geen aanrader, vaak storingen en slechte service,) naar Green Host!

 30. Fijn dat je dit met ons deelt en er zo open over bent. Ik heb over sommigen nooit nagedacht. Ik denk dat je een balans moet maken wat je wel doet en wat niet. Zitten mensen wel te wachten op een levensgrote banner. Zullen ze hierdoor afhaken? Maar dat betekent wel minder inkomsten. Het is altijd lastig om de juiste balans te vinden ;)

  1. Zeker, maar dat is in alles wat je doet. En je moet ook bedenken dat je nooit iedereen tevreden kunt houden. Ik heb nu bijvoorbeeld ruim 200.000 lezers – dat zijn gewoon té veel mensen om allemaal tevreden te houden. Moet je je maar eens voorstellen dat je een etentje of een feestje voor zoveel mensen zou moeten organiseren. Nooit iedereen gaat blij zijn. Dat hoort er nu eenmaal soms ook een beetje bij :)

 31. Mooi om te lezen en fijn dat je alles zo uitgebreid opschrijft. Dit soort artikelen zie ik toch als een voorbeeld en daar haal ik alleen maar inspiratie uit. Thanks!

 32. Haha wooow leuk dat ik nu een beetje van je inkomen bedraag :) je verdient het! Je hebt alles toppie geregeld ;) zotte zakenvrouw :) je bent mn voorbeeld!

 33. Wat goed dat je er zo open over schrijft, ik had er nooit een concreet idee bij. Het enige wat ik wel eens doe is dat ik uitgevers benader als een boek me leuk lijkt. Daar schrijf ik dan over in de ruil voor dat boek :) Wat ik mezelf afvraag: noem je jezelf een blogger als je er je brood mee verdient of ook als je het als hobby doet? Geen idee eigenlijk! Anyway, leuke blogpost!

  1. Je mag jezelf al blogger noemen wanneer je een blog hebt hoor :) Dus ook toen ik er nog geen euro mee verdiende en het gewoon nog als hobby deed, noemde ik mezelf blogger :)

 34. Superfijn en open artikel! Ik kan het me nu veel beter voorstellen.
  Een vraag die bij mij opkomt is, als bloggen je werk wordt, heb je dan minder tijd of motivatie om onbetaalde artikelen (geen advertorial en niet draaiend om een link) te schrijven? Hoe kun je ervoor zorgen dat de inhoudelijke artikelen die niet gerelateerd zijn aan een product ruimte krijgen? Dat lijkt me lastig, ik vind persoonlijk de achtergrond artikelen heel erg leuk, maar je uren worden dan werkuren, dus hoe maak je daar tijd voor?

 35. Wat voor mij nog onduidelijk is, is de belastingtechnische kant achter bloggen. Vanaf wanneer moet je je inkomsten opgeven bij de belasting? En wanneer heb je besloten om je blog in te schrijven bij de KVK? Ik ben niet meer belastingplichting in Nederland en daarom vraag ik me af of ik als ik geld verdien met bloggen dat wel weer zou worden.. Mijn blog is immers in het Nederlands dus eventuele samenwerkingen zouden ook met Nederlandse bedrijven aangegaan worden.

 36. Het kopje andere manieren om geld te verdienen vind ik zeer interessant.
  Ik wist veel hiervan nog niet.
  Dankjewel daarvoor!

 37. Hallo, Wat een leuk artikel om te lezen. Bedankt voor de vragen optie onder dit blog. Zelf werk ik 32 uur als psychiatrisch verpleegkundige en wil graag als hobby gaan bloggen over mijn grootste hobby:”Honden Wandelen en genieten van mooie Nederlandse wandel plekken. Geld verdienen staat niet voor op, maar mijn super leuke verhalen, de nodige kennis en heerlijke wandelingen vastleggen. Echter waar moet ik beginnen. Is wordpress dan een juiste voor mij?

  1. Ja zeker, WordPress werkt relatief gemakkelijk!
   Leuk idee! Veel succes :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *