Over wat ik allemaal (niet) aan het doen ben momenteel

verlof

Een paar maanden geleden besloot ik: het is tijd om er eens een tijdje tussenuit te gaan. Ik maakte afspraken met mijn mediabureau (zij voorzien mij van werk) en met zakelijke contacten en ik begon ondertussen wat geld te sparen, zodat ik een bepaalde periode vooruit kan, zonder nieuwe opdrachten aan te nemen. En die bepaalde periode, die is nu. Of eigenlijk is die al twee weken geleden begonnen en hij duurt tot ergens in november.

Het is natuurlijk een enorme luxe om dit als ZZP’er te kunnen doen. Het werd ook wel eens tijd, want vakantie heb ik nog nooit genomen sinds ik met de Groene Meisjes ben begonnen, dit terzijde. De vrijheid die ik heb is echt ontzettend fijn en ik heb me dan ook echt voorgenomen daar eens goed van te gaan genieten. Veel mensen hebben me gevraagd wat ik met deze periode ga doen. Ga ik op reis? (dat was het oorspronkelijke plan, maar door persoonlijke omstandigheden gaat dat niet door) Ga ik een boek schrijven? Ga ik een winterslaap houden? Laat ik je anders eerst vertellen wat ik níet ga doen, de komende weken.

Ik ga mijn mail niet dagelijks checken en beantwoorden, dus mijn autoreply staat aan. Ik plan geen zakelijke afspraken of meetings in, ik ga niet naar PR-events en ik neem geen campagnes of andere afspraken met een strikte deadline aan. Kort gezegd wil ik geen dingen doen die me stress geven. Ook vind ik het heel erg fijn om gewoon eens niet bereikbaar te hoeven zijn. Heb ik een dagje geen zin om de telefoon op te nemen of mijn berichten niet te beantwoorden? Dan doe ik het niet. Iedereen weet inmiddels dat ik het deze periode eventjes heel rustig aan doe.

Betekent dat dan dat ik helemaal niet online zal zijn? Nee hoor. Want als ik zin heb om te schrijven, dan doe ik dat. En als ik ergens ben en ik kom iets leuks tegen dat ik met jullie wil delen op social media, dan doe ik dat. Ook liepen er nog een paar opdrachten die afgerond moeten worden, waarvan er nog wat onderdelen online gaan verschijnen… dus jullie zijn sowieso niet helemaal van me af, de komende tijd. Sorry.

Al met al houd ik best wel wat tijd over, dus. Wat ga ik dan wél doen met die tijd?  Kijk, echt stilzitten, dat kan ik een paar dagen, maar daarna ben ik er ook wel klaar mee. Daarbij komt dat het hele doel van dit verlof is dat ik niet alleen wil uitrusten, maar ook geïnspireerd wil raken. Ik wil dus mijn tijd steken in dingen waarin ik óók geïnteresseerd ben, naast de thema’s waarover ik al zes jaar blog. Ik bedoel, duurzaamheid is nog altijd één van mijn favoriete gespreksonderwerpen, maar ik hou van nog meer dingen. Mijn interesses liggen voornamelijk bij kunst, literatuur, theater, muziek en films. Maar hoe vertaalt zich dat dan?

Ik heb bijvoorbeeld een museumkaart en een lijstje van musea waar ik nog eens naartoe wil. Ik ben afgelopen weekend begonnen met een fantastische expositie in TENT, in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Ook doe ik vrijwilligerswerk in het Fotomuseum in Rotterdam in de maanden september en oktober, waarbij ik iets meer meekrijg van wat er allemaal gebeurt in zo’n museum. Interessant hoor! Fotografie is mijn favoriete kunstvorm als het gaat om dingen die je in een museum kunt bekijken, dus ik vind het heel erg tof om hier mijn steentje bij te mogen dragen door mensen te verwelkomen en de weg te wijzen.  Mocht je binnenkort een bezoekje brengen aan het museum, en ik heb toevallig een vrijwilligersshift, schroom dan niet om me gedag te komen zeggen. Vind ik leuk!

Ook werk ik een paar dagdelen per maand bij Adem-Inn, het stiltecafé in Rotterdam. Voor wie hier nog nooit is geweest: kom eens langs! Dit zeg ik niet alleen maar omdat ik het gezellig zou vinden jullie daar te zien, maar vooral ook omdat het echt een fantastische plek is waar je heerlijk in alle rust kunt lezen, schrijven of gewoon een beetje van je af staren. Je stelt je nu misschien een beetje een vage plek voor – ik geef toe, ik moest het eerst ook even met eigen ogen zien – maar het is er echt heel erg tof en gezellig. (en er werkt een leuk meisje dat graag een theetje voor je zet, met een vegan tosti erbij ;))

Wie me een beetje volgt, weet dat ik dat sowieso al veel aan het lezen ben de laatste tijd. Ik lees en lees en lees. Ik heb een oneindige leeslijst  waar ik me nog maanden mee kan vermaken, dus dat zit wel goed. Ook zou ik graag iets meer met literatuur/lezen/boeken willen doen, en daarom heb ik binnenkort een afspraak bij Bibliotheek Rotterdam om eens te praten over een mogelijk eventje. Lijkt me tof, ook om nog met andere partijen hier iets mee te doen. Of misschien ga ik zelf wel dingen organiseren, dat weet ik nog niet. In elk geval is de regel: meer boeken is meer beter. Op dit moment lees ik ‘Het beste wat we hebben’ van Griet op de Beeck. Dit boek kwam gisteren uit en ik ben er meteen in begonnen. Komende zaterdag komt er trouwens weer een editie van de Boekenclub online, met boekentips van mij en Naomi. (zie je, er komen toch nog af en toe blogs voorbij)

Ik schreef me spontaan in voor een poëziecursus die hier in Rotterdam wordt gegeven. Ik heb al sinds mijn lerarenopleiding geen poëzie meer geschreven en we weten allemaal: dat is zeker tien jaar geleden. Misschien nog wel langer. Au. Dus ja, geen idee of ik het überhaupt kan en/of er gevoel voor heb, maar dat maakt me ook niet uit. Het lijkt me gewoon leuk om me ermee bezig te houden en het is ook weer een goede gelegenheid om mensen uit Rotterdam te leren kennen. Vind ik cool. Die cursus start komende week en ik ben echt heel erg benieuwd naar wat dit me gaat brengen!

Eind volgende week ga ik een paar dagen naar Schotland en daar ben ik behoorlijk excited over. Ik ga voor een evenement naar de Hooglanden en ik hoor van mensen uit mijn omgeving dat het daar prachtig is. Daarna pak ik de trein naar Edinburgh, waar ik nog een paar dagen doorbreng in mijn eentje. Vind ik een fijn idee, na zo’n event met allemaal pers enzo, even alleen zijn. Ik hoop op gezellige koffietentjes en boekenwinkels, dan komt het sowieso goed.

De afgelopen weken heb ik regelmatig gekookt voor mensen, gewoon gezellig bij mij thuis. Met vriendinnen aan tafel, met lekker eten en een fles wijn, kaarsjes aan, uren praten of een spelletje spelen. Zo fijn om hier eens aan toe te komen! Sowieso ben ik heel blij om meer thuis te zijn en ook vaker thuis te eten. Ik merkte dat ik de laatste tijd alleen maar onderweg was en steeds buiten de deur at. Leuk natuurlijk, maar er gaat niks boven een huisgemaakte curry.

Verder doe ik lekker waar ik zin in heb: literaire eventjes, films in het filmhuis (lange leve de Cinevillepas) en feestjes. Ik ben in twee weken al naar allerlei toffe en interessante dingen geweest (die je een beetje hebt kunnen volgen als je me volgt op Instagram en mijn stories bekijkt > @merelgroenemeisjes) en met name in de maand oktober gaan er nog héél veel andere leuke dingen komen.

Tot slot: ik kom toe aan dingen die al even op zich lieten wachten. Zoals mijn administratie grondig bijwerken. De katten naar de dierenarts brengen voor vaccinaties. Kijken voor een boekenkastje. Mijn oud papier op tijd wegbrengen, zodat het niet iedere keer zo’n kerkhof van dozen wordt in mijn huis. Nou ja dat soort dingen dus, dat voelt goed.

Ik zie jullie weer wanneer ik weer iets te delen heb! Ik ga nu een haverlatte bestellen, verder lezen in mijn boek en daarna thee drinken met een kennis die ik al tijden niet heb gezien. Fijne dag! 

Foto’s: Aline Bouma

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Over wat ik allemaal (niet) aan het doen ben momenteel

 1. Heel veel plezier Merel! Ik hoop stiekem wel dat we je niet teveel hoeven te missen. ;) Maar jij bepaalt vast wel wat goed is. Tot snel!

 2. Hi Merel,
  Dat klinkt echt heel erg fijn! Ik denk dat het zo belangrijk is om af en toe even rustig aan te doen, alles op een rijtje te zetten en ruimte te maken voor de dingen die er echt toe doen. Veel mensen dromen hier alleen van maar jij doet het ook echt. Mooi om te zien :)

 3. Wauw Merel, ik herken me zo in jouw verhaal! Zo erg zelfs.. dat ik gisteren een soortgelijke persoonlijke blog over een overdaad aan prikkels schreef waar een blogger mee te maken heeft. Mocht je na je heule boekenlijst nog leeslust over hebben.. ;)
  Ik wens je heel veel plezier en rust toe. Neem de tijd die jij nodig hebt om te genieten van het leven. Echt leven.

  Liefs,

 4. Klinkt goed hoor! Fijn dat je ook alsnog aan de slag gaat, maar op een andere manier. Goed bezig!

  Schotland is 1 van mijn lievelingslanden en de Highlands zijn echt geweldig. Edinburgh ook (mijn lievelingsstad!). Ik was er toevallig vorige week dus heb nog wel een paar koffietentjes voor je (en ze hebben bijna overal havermelk! ;)) – Lovecrumbs (volgens mij ook met vegan taartjes!), BrewLab, Artisan Roast, Cult Espresso, Fortitude. Een tijdje geleden had ik de app “Coffee Lovers Edinburgh” geïnstalleerd met nog veel meer koffietentjes. Zo te zien heet het nou Scotland Coffee Lovers.

 5. Fijne retraite gewenst, als ik het zo mag noemen. Het klinkt alsof je je tijd goed gaat besteden. Misschien zelfs al een beetje veel op je wishlist staan! Rustig aan doen hoor 🙂

 6. Heel verstandig dat je niet doorwerkt totdat je een muur tegenkomt maar gewoon wat tijd afbakent voor jou :) Als je in Edinburgh bent: op de Royal Mile (de centrale straat midden door de stad) zit een super knusse en gezellige tea room, genaamd Clarinda’s tea room, aanradertje :) heel veel plezier met alle toffe dingen die je gaat doen!

 7. Heerlijk Merel! Je hebt het dubbel en dwars verdiend. Geniet van je reis naar Schotland en alle andere mooie dingen die je graag wil gaan doen. Liefs, Evelyne

 8. Ik wens je heel veel fijne en inspirerende dagen toe! En misschien tot ziens in het museum :)

 9. Ah, vandaar het kleinere aantal artikelen! Ik wist ergens wel dat je een pauze ging houden, maar ik wist niet meer wanneer… Nu dus. Duidelijk :-)

  Vrijwilligerswerk in een museum is superleuk! Doe ik ook al een paar jaar in de schoolvakanties, in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (misschien ken je die wel?) Sowieso zijn musea leuk. Ik was heel blij toen jij op Facebook deelde dat er dit najaar een kattententoonstelling is in een museum in Rotterdam. Ik heb al een vriendin gevraagd om daar naar toe te gaan ^^

  Heel veel plezier met de poëziecursus, Schotland en wat je nog meer gaat doen!

 10. Wat goed ! Ik hoop dat je er helemaal opgeladen van ’terug’ komt, maar dat gaat vast wel lukken. En met die inspiratie ook, je plannen klinken super ! Heel veel plezier gewenst !
  ( en leuk dat er weer een boekenpost aan komt, ik ben dol op dat soort tips .. )

 11. Ooo, Schotland en Edinburgh specifiek ga je echt geweldig vinden! Ik duim dat het weer een beetje mee zit. Geniet van deze periode :)

 12. Oh wat ontzettend fijn zeg! Ik gun het je met gepaste jaloezie, want ik heb ook wel eens behoefte aan zo’n offline (van de wereld en verplichtingen dan) periode. Helaas zit ik het komende jaar nog heel erg vast aan mijn studie, maar daarna ben ik van plan om de eerste periode niet zo veel te gaan werken en vooral ook heel veel me-time te hebben. Want als ik jou steeds zie lezen, realiseer ik me dat lezen ook een van mijn grote liefdes is. Maar dat doe ik nooit ‘omdat ik dan beter iets voor m’n studie kan lezen zodat ik minder achterloop’. Dat vind ik ergens zo verdrietig! Ik wil weer gewoon lekker met een kaarsje aan wegdromen in een boek! Haha oke sorry dat ik mijn hele hart hier nu uitstort. Ik wil je gewoon heel veel plezier wensen de komende tijd, want wat heb je dat verdiend!

 13. Je hebt groot gelijk en als het kan waarom niet. Hoop dat je heel veel inspiratie vind en mooie dingen mag meemaken.

  Je plannen klinken goed. Ben erg benieuwd naar een eventueel evenement. Ben zelf ook van het lezen dus altijd op zoek naar inspiratie.

 14. Wat goed dat je deze periode voor jezelf neemt! ZO waardevol en een investering in de toekomst ;-). Fijn hoor. Ik had deze zomer zo’n fase, waarbij ik 2 maanden heb gedaan wat goed voelde. Zo fijn!

 15. Lieve Merel, je hebt het verdiend! Geniet ervan! Ik ben van plan om in mijn herfstvakantie naar het Fotomuseum te gaan dus stiekem hoop ik je daar te zien, hihi. Schotland schijnt erg mooi te zijn. Geniet ervan! Heel veel plezier!

 16. Love it! En ik kijk/lees met plezier mee want wat jou inspireert, inspireert mij vaak ook weer.

 17. Merel! Wat klinkt dit ongelofelijk fijn zeg. Even alles totaal richten op jezelf en wat jou gelukkig maakt. Geniet van de tijd en alles wat je tegen gaat komen. Veel liefs! X M.

 18. Wat heerlijk om jezelf even wat rust te gunnen, leuke dingen te doen en tijd te maken voor meer ruimte in je hoofd. Lekker genieten van je welverdiende blog-sabbatical en ik kijk er naar uit je nieuwe artikelen na je periode van rust weer te lezen!

 19. Joe! Fijn, ik weet nu welk boek dat was, dat je laatst in je stories postte. :)
  Ik zag je gister bij Kopi zitten toen ik daar op de fiets voorbij sjeesde. Volgende keer zwaai ik naar je!

  1. Ohw Haha blijkbaar schreef ik coppi totaal fout en was het een ander boek 😂 Anyhow geniet van je verdiende verlof!

 20. Als ik het zo lees zit je niet stil en doe je allemaal leuke dingen waar je normaal niet aan toe komt. Lijkt me voor jouween hele leuke tijd. Doe vooral waar je blij van wordten ik lees je komt genoeg mensen tegen om mee te praten of te helpen. Veel plezier ermee.
  En we zien wel of je nog iets te melden hebt.:-)

 21. Je houdt van films lees en woont tegenwoordig in Rotterdam. Dan kun je eigenlijk niet om het SuikerZoet FilmFestival heen, van 16-19 november in buurgemeente Schiedam. Suikerzoete films op allerlei bijzondere en unieke locaties, zoals kerken, yogastudio, museum. En dat geheel gratis! http://www.suikerzoetfilmfestival.nl/

  Groetjes van een Schiedamse :-)

 22. Dit klinkt als een superfijne tijd. Ik ben stiekem een beetje jaloers op je… ik zit voor de aankomende 2 jaar volgepland met studie (mag niet uitlopen) en dat voelt nu als heel erg lang! Voor mij zal het er dus op aankomen dat ik een goede balans tussen studeren en andere passies navolgen vind, waarin mijn hobby’s niet het onderspit delven.
  Waarom koos jij ervoor om *niet* te werken deze periode, in plaats van om minder te werken voor een langere tijd? Als deze periode over is, werk je dan op een andere manier dan voordat je deze tijd voor jezelf had genomen? (je zult wel inzichten opdoen over waar je meer mee wilt gaan doen in je werk lijkt me)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *