Persoonlijke update: Ga ik een huis kopen?

huis kopen

Wat ik het afgelopen jaar heb geleerd? Dat er in korte tijd een heleboel kan veranderen in je leven. Dat gebeurde bij mij namelijk – maar allemaal changes for the better. Die veranderingen hebben invloed op allerlei fronten in je leven en dat geldt ook voor mijn woonsituatie. Ik vertel je er in deze persoonlijke blogpost meer over.

Privé update

Toen ik acht maanden geleden in Rotterdam kwam wonen heb ik heel veel geluk gehad. Niet alleen had ik binnen twee weken een huis gevonden, het huis bleek ook nog in een geweldige buurt (Bergpolder, naast Blijdorp) te staan. Ik kende die hele buurt niet, maar uit de enthousiaste reacties van anderen bleek al gauw hoe erg ik het getroffen had. En dat blijkt ook zo te zijn. Ik woon met ontzettend veel plezier in mijn huisje in Bergpolder.

Het enige nadeel? Mijn appartementje is in verhouding – naar Rotterdamse begrippen – eigenlijk te duur. Dat kan anders. Ik heb begrepen dat je je maandlasten vaak een stukje lager kan houden bij een koopwoning, ten opzichte van een huurhuis. (dat geldt natuurlijk niet voor alle huizen, maar hier in Rotterdam gaat dat over het algemeen nog wel op) Daarbij komt dat je bij een huurhuis het geld natuurlijk wel een beetje down the drain gooit, waar het bij een koopwoning uiteindelijk weer jouw kant opkomt. Dat is volgens veel mensen toch het grote voordeel van het hebben van een hypotheek, ook al is het risico misschien iets groter dan wanneer je een huis huurt.

Maar wat als je je ergens gewoon heel erg thuis voelt, in de juiste stad, de juiste buurt en met de juiste mensen om je heen? Dan krijg ik toch de behoefte om dingen vast te leggen. En dat is voor mij eigenlijk best wel bijzonder, want ik ben altijd een heel onrustig type geweest. In Rotterdam heb ik niet het gevoel dat ik weg wil. Ik ben graag hier, thuis, en ik wil hier voorlopig ook blijven. En als je een beetje tussen de regels hebt meegelezen de afgelopen tijd, dan is er ook iemand met wie ik graag in Rotterdam wil blijven. Maar oké, dan wel graag in een wat groter huis, over een tijdje :)

Next level

huis kopen

En nu? Ik zou natuurlijk een groter huis kunnen huren, maar dan zal ik nog meer gaan betalen dan ik nu al doe. Kopen zou een betere optie zijn. Sowieso, want ik zie een koopwoning als een mooie investering voor de toekomst. Zeker nu ik voor mezelf werk en ik helemaal zelf mag bepalen wat en hoe ik het de komende jaren ga doen. Goed, ik klink nu wel heel volwassen en zelfverzekerd, maar eerlijk gezegd vind ik het allemaal best wel heel erg spannend.

Nou ja, een huis heb je natuurlijk ook niet zomaar 1,2,3 gekocht. Ik bedoel, ik ken mezelf; ik spit met liefde duizend kilo woonmagazines door op zoek naar het mooiste interieur en in mijn hoofd is het droomplaatje al helemaal af. Ik zie het huisje met een verdieping erin en met een tuintje ervoor en/of erachter al voor me. Het liefst staat er een bloesemboom in de tuin en heeft de keuken een kookeiland – ideaal als ik recepten moet maken voor mijn blog. Op Pinterest heb ik al een bord aangemaakt met plaatjes van hoe ik mijn thuiskantoortje voor me zie, want daar hoop ik dan eindelijk ruimte voor te hebben. Dat dromen is hartstikke leuk, maar het moet natuurlijk ook allemaal wel een beetje realistisch blijven.

Oriënteren en budgetteren

huis kopen

Op dit moment ben ik nog totaal in de oriënterende fase. Ik kijk geregeld op Funda en volg een aantal makelaars op Facebook. Zo houd ik de woningmarkt in Rotterdam een beetje in de gaten. Op de website van de Vereniging  Eigen Huis heb ik mijn maximale hypotheek en budget berekend. Dat ziet er niet heel verkeerd uit, maar ik ben nuchter: ik moet ook rekening houden met het feit dat ik ZZP’er ben en dat ik een flexibel inkomen heb. De tool van Vereniging Eigen Huis geeft een goede indruk, maar natuurlijk ga ik binnenkort ook het gesprek met een hypotheekadviseur aan, om alle details te bespreken. Dat is wel een compleet nieuwe wereld voor me, maar dat vind ik ook wel weer heel erg interessant en leerzaam! Toch heb ik de afgelopen tijd al een hoop geleerd, alleen al door vrienden die koopwoningen hebben het hemd van het lijf te vragen en door de artikelen op de website van Vereniging Eigen Huis te lezen. Er is zoveel te ontdekken!

En hoe gaat het dan verder?

huis kopen

Dat hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe het gesprek met de hypotheekadviseur zal verlopen. Als het aan mij ligt, dan mag het balletje wel een beetje gaan rollen nu. Ik kan stiekem niet wachten om huizen te gaan bezichtigen! Ik vind het voorjaar en de zomer er ook een mooie periode voor. De lente voelt als een nieuwe start, vind je ook niet? Hoe symbolisch zou het zijn om dan zo langzamerhand op zoek te gaan naar een nieuwe plek?

Het kan nog alle kanten op. Misschien val ik wel voor een nieuwbouwproject en moet ik nog een dik jaar wachten tot het huis in kwestie af is. Misschien ga ik wel voor een opknaphuis en moet er eerst nog heel veel geklust worden voordat het überhaupt bewoonbaar is. Of misschien is het huis van mijn dromen juist wel dat ene paleisje waar je zo in kunt trekken. We gaan het zien. Het heeft allemaal geen haast, maar de zin is er in ieder geval. Sterker nog, vorige week heb ik weer heftig ge-Marie-Kondoot (voor wie deze trend twee jaar geleden gemist heeft: ik heb heel veel opgeruimd in huis,) en heel veel spullen weg gedaan. Zo weet ik dat als er verhuisd moet worden, alles wat er in dit huisje staat in dozen moet. Dat scheelt weer een heleboel uitzoekwerk voor als het zover is.

Voordat ik het weet is het straks tijd om me voor te bereiden op dingen als: de eerste bezichtiging – dat lijkt me heel erg leuk – en het uitbrengen van een bod – dat lijkt me dan weer zenuwslopend. Gelukkig heeft ook daarvoor Vereniging Eigen Huis een heleboel leerzame en behulpzame content, dus ik kan me alvast een beetje inlezen.

Spannend wel allemaal! Ik wil jullie graag meenemen in mijn ontdekkingstocht en ik denk dat er een heleboel te delen zal zijn, dus stay tuned :)

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Vereniging Eigen Huis / Foto’s: Sam van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

54 gedachten over “Persoonlijke update: Ga ik een huis kopen?

 1. Wat stoer Merel! De rente staat lekker laag, dus laat hem als dat kan lekker lang vast zetten! Dan weet je zeker dat je na 10 jaar of over een jaar ineens meer niet gaaan betalen! (De rente een paar jaar geleden was bij 30 jaar 5% nu ongeveer , 2,5% afhankelijk van welke geldverstrekker en heleboel andere factoren, maar dat geeft wel een indicatie) als zzper is er trouwens tegenwoordig een boel mogelijk hoor, dus dat scheelt! Ik zou trouwens aanraden om eens te gaan bezichtigen voor je eerste afspraak. Dan krijg je een idee wat je wel en niet belangrijk vind. Ohw ja, dan moet je je er wel op instellen dat de huizenmarkt in Rotterdam nogal uhmmm overspannen kan zijn. En dat de huizen die je gaat bezichtigen misschien al weg zijn. De openhuizen route is net geweest volgens mij, maar dat is een fijne mogelijkheid als je je aan t oriënteren bent! Heel veel succes en plezier iig!!

 2. Oh wat spannend Merel! En wat fijn ook dat je je zo thuis voelt in Rotterdam, in dat geval lijkt me kopen inderdaad een heel goed idee. Het is precies wat je zegt, met huren spoel je je geld wel een beetje door de gootsteen. Hoop dat het gesprek met de adviseur goed gaat en dat je dan ook nog snel een huisje vindt, wel in die fijne wijk! (:

 3. Misschien een beetje overbodig, maar kijk goed naar kleine dingen als je een huis op het oog hebt. Dus hoe is de keuken aangesloten, kijk naar verwarmingen etc, kan de hoofdkraan goed dicht?, waar zijn de lichtschakelaars en stopcontacten (en heb je daar genoeg van?).
  En onderschat alles niet, een huurhuis verander je vaak niet omdat het niet van jou is dus ga niet te enthousiaat je hele koophuis ombouwen. Dat kost héél veel geduld en moeite :’)

  1. Daarbij komt dat ik zelf helemaal niks kan verbouwen ;) Dus als dat nodig is bij een huis, zou ik het moeten uitbesteden. Mijn voorkeur gaat dus ook naar een huisje dat al helemaal ‘af’ is, in de grote lijnen :)

 4. Ben wel erg benieuwd stiekem, ook al is het niet zo netjes om over te praten, hoeveel je zou kunnen lenen als zzp’er in je eentje. Ik weet natuurlijk niet wat je omzet ed is, maar wij zijn met z’n tweeen werken fulltime voor een redelijk salaris, vaste contracten en nog is het lastig een knap huisje te vinden binnen ons budget…. daarom verbaas ik me over deze post? Maar misschien is het makkelijker dan ik denk hoor!! Mijn vriend wil namelijk ook graag zzpen (en kan dat ook makkelijk in zijn business) maar vanwege het huis kopen doet hij dat nog niet. Jij bent natuurlijk langer bezig dus waarschijnlijk makkelijker een betrouwbaar inzicht te geven voor de hypotheekverstrekkers. Ben wel erg benieuwd aangezien onze hypotheekadviseur (ook Eigen Huis) duidelijk advies gegeven heeft hierin….

  1. Ik weet nog niet precies hoeveel ik kan lenen, daarvoor moet ik nog in gesprek met een hypotheekadviseur (zoals ik ook in het artikel aangeef,) maar dat het niet onmogelijk is, weet ik wel. Ook ga ik het huis niet per se in mijn eentje kopen :) Komt tijd, komt raad.

 5. Spannend Merel! Als ik een kritische noot mag geven als ex koophuis bezitter? De huidige markt is echt crazy! Ja de rente en dus je maandlasten zijn laag maar de koopprijzen zijn bizar hoog. Als je het in de toekomst gaat verkopen, is de kans klein dat je dat er ooit voor gaat krijgen. Dus ja, lage maandlasten maar waarschijnlijk ook,ja, een restschuld in de toekomst! En tevens pomp je elk jaar natuurlijk ook een paar duizend euro in je nieuwe huis omdat de cv ketel kapot gaat, het verf aan de buitenkant gedaan moet worden etc. Als je dit bij je maandlasten optelt gemiddeld kan dat ook lekker aantikken. Dit klinkt natuurlijk afschuwelijk zuur tegen iemand voor wie de pret van het huiskopen is begonnen maar het is de andere kant die je ook mee moet laten wegen. Ik zie nu zelf met eigen ogen voor hoeveel meerwaarde huizen worden verkocht en hoe diep mensen de schulden in kunnen gaan als ze het ooit moeten gaan verkopen! Dus ik belde dit bericht niet als partypooper maar als serieus tegengeluid. Laat je goed voorlichten en je hart de wegwijzen!

  1. Inderdaad, die onderhoudskosten voor een huis zijn enorm.
   Alles wat de huurbaas of woningbouwvereniging doet wanneer je een huurhuis hebt, moet dan ineens zelf doen.
   En je wilt je huis bijhouden zodat wanneer je het gaat verkopen, het huis er goed uitziet.
   Ook de WOZ belasting die je moet gaan betalen is niet mis.
   Dus ondanks dat wij nu net ons tweede huis hebben gekocht (na het eerste goed te hebben kunnen verkopen) blijf ik heel dubbel in mijn gevoelens wat betreft een koophuis.
   En dan woon ik in brabant waar de huizenmarkt nog niet zo overspannen is als de randstad.
   Dus waarschijnlijk heb je hier meer huis voor je geld ;-)
   Maar ik wens je veel succes Merel!
   En geniet van het dromen van een nieuw huis!

   1. Helemaal mee eens! Wij zijn voor onze kleine eengezinswoning in Alkmaar (75m2 uit 2002) per jaar gemiddeld tweeduizend euro extra kwijt aan onderhoud van het huis (DIY schilderwerk, CV vervangen, dat soort dingen) en alle belastingen. In hypotheeklasten gerekend is dat voor ons drie maanden extra. Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting zijn bijvoorbeeld voor een ‘echt’ huis een stuk hoger dan voor een appartement, dus voor ons nog twee ‘maanden’ extra. Het eventuele vervangen van de keuken of badkamer of het verbouwen van de tuin komt daar nog bovenop! Wij hebben ons destijds goed laten adviseren en wisten dat dit zo was, maar ik kan me voorstellen dat het voor anderen een vreselijke domper (en een potentieel groot probleem) kan zijn.

    Evengoed is een huis kopen echt ontzettend leuk! Ik wens je veel plezier in de zoektocht en, hopelijk, het koopproces :)

   2. Hangt er ook van af hoe je dat bekijkt. Stel, je gaat inderdaad met verlies weer verkopen en iets nieuws ervoor terug kopen (hebben wij gedaan: gekocht op de top in 2008, verkocht in 2015 aan het einde van de crisis ). Inderdaad met een restschuld. Maar: die hebben we ingecalculeerd. Huren was alsnog duurder geweest als je alle kosten erbij optelt (Dus de onderhoudskosten en de schuld is in totaal minder dan huren voor die tijd). Bovendien is wat je ervoor terug koopt, ook lager geprijsd dan in de toptijd waardoor je meer kunt kopen voor je geld. En tegenwoordig kan je alleen nog maar een hypotheek afsluiten met afbetaling waardoor het risico van restschuld wel lager is.
    En, anderhalf jaar nadat we dus een nieuw huis gekocht hebben (in 2015 ) is een huis hier op het rijtje voor anderhalve ton meer verkocht dan waar wij het in 2015 voor gekocht hebben. Je weet maar nooit dus :) Belangrijkste is dat je de hypotheek kan betalen voor de termijn dat je het huis in bezit wilt hebben, ook als je ziek wordt of je baan kwijt raakt. En dat je weet wat er gebeurt als je samen een huis hebt gekocht en je gaat toch onverhoopt uit elkaar…

  2. Ben ik me zeker van bewust! Maar dan nog gaat het geld uiteindelijk wel naar jou en niet naar een huisbaas. Ik neig wel meer naar een huis dat recent nog helemaal is gerenoveerd, of misschien zelfs nieuwbouw, om de kosten voor onderhoud op die manier de eerste jaren misschien een beetje te drukken.

   1. Terecht, kopen lijkt me in de meeste gevallen het voordeligst :) maar beter geen scheve vloer ;) veel plezier!

   2. Het geld gaat niet naar jiu maar naar de bank, dat is effectief de ‘eigenaar’ van de woning.
    Hou er ook rekening mee dat als de woningmarkt weer inzakt, je niet kan verhuizen als je het bedrag dat de woning onderwater staat niet meteen kan ophoesten. Mocht je ook je inkomsten kwijt raken dan zit je met een behoorlijke strop om je nek.

 6. Heel veel succes en plezier! Ik hen zelf net een huis gekocht in een bijzondere situatie (met 4 mensen, waarvan 1 DGA) en heb veel gehad aan onze adviseur mbt het regelen van de hypotheek. Dus ik zou zeker zoeken naar iemand die enthousiast wordt om jou te helpen en die je goed kan adviseren.

  1. Dat lijkt me inderdaad ook heel erg prettig! Ik werd net al gekoppeld aan een adviseur, hier in Rotterdam, dus dat zou mooi zijn!

   1. Hi, wat wellicht ook goed is om te weten is dat je je hypotheek in verschillende onderdelen kunt knippen en er zo verschillende rentevaste periodes aan vast kunt koppelen en/of de vormen kunt laten verschillen (bijv. een deel annuitair en een deel lineair).

    Wat me verder opviel is dat veel adviseurs het alleen hebben over de maandlasten in het eerste jaar, terwijl als je er langer woont het juist ook interessant is om te kijken naar wat je betaalt over de hele periode. Hier zitten enorme verschillen in – dus kijk daar ook even naar.

    Last but not least; ik was ook behoorlijk onder de indruk van wat je maximaal kunt lenen. Maar wil je dit echt? Wat zijn je reguliere maandlasten plus de hierboven genoemde kosten? En wat als de NL regering bedenkt dat het nu opeens een goed moment is om de hypotheekrente aftrek een definitief halt toe te roepen ipv het met langzame stapjes afbouwen zoals nu gebeurd (denk overigens niet dat dit snel zal gebeuren want vreselijk impopulaire maatregel, maar toch). Dus wellicht kom je met minder ook uit, en hou je meer euri’s over voor leuke dingen.

    En in ieder geval heel veel plezier – i love wonen-posts dus kijk er al naar uit :-)

    1. Ja, daar heb ik ook van gehoord, van dat in stukken knippen van je hypotheek. Zo zie je maar, er is nog heeeeel veel te ontdekken de komende tijd. Ik heb geen haast :)

 7. Wij hebben onlangs een huis gekocht, ik heb een vast inkomen als docent, mijn vriend is zzp’er. Hij verdient maandelijks meer dan ik verdien, maar toch gold zijn inkomen als veel minder mee om een hypotheek te kunnen krijgen. Ik weet wel dat dit vooral een blogpost is in samenwerking met… Maar de kans dat je als zzp’er alleen een huis (met tuin en al) in Rotterdam kunt kopen is klein

 8. Wat ontzettend spannend en leuk! Heel veel succes en plezier de komende tijd met de zoektocht :)

 9. Mijn vorige huis is gekocht door een zzp’er die vrij recent voor zichzelf begonnen was, en dat was geen enkel probleem. Dus ’t kan zeker. En ook in Rotterdam, waar de markt inderdaad relatief overspannen lijkt te zijn maar volgens mij is dat geen probleem als je je maar niet mee laat slepen. Anyway, wat ik vooral wilde zeggen is hoe leuk ik het vind dat je ’t zo ontzettend naar je zin hebt in Rotterdam: ook ik ben een bijzonder onrustig type, en heb in Rotterdam helemaal mijn plek gevonden. Wens je heel veel plezier met de huizenjacht!

 10. Wat super fijn voor je Merel, dat je het gevoel hebt een eigen plekje te gaan creëren voor jezelf (ik wou bijna typen ‘een nestje te creëren haha, wat weer toepasselijk is bij je naam) Ik ben momenteel bezig om met mijn vriend land te kopen in Portugal, waarvoor we al zoooo lang in spanning zitten! Wordt ons bod geaccepteerd, gebruiken de buren hun eerste kooprecht, komt er geen andere bieder tussendoor, wanneer gaan we nu definitief tekenen, en natuurlijk; hoe is het straks om écht in Portugal te wonen?! Heel spannend dus, maar ik denk dat ook in Nederland een huis kopen spannend is. Het is echt een nieuwe levensfase, zo zie ik het wel:)! Heel veel succes met de oriëntatie en ik weet zeker dat je een mooi Pinterest-waardig huisje zult creëren!

  1. Jeetje wat een spannend avontuur! heel veel succes en geluk gewenst!

 11. O, tof dat jij ook een huis wil gaan kopen! Hier ook hopelijk in de loop van dit jaar :) Ik verheug me erop om er meer over te gaan lezen bij jou!

 12. Wat leuk, alleen al om te fantaseren over een nieuw huis! Ik zou even tind steken in het vinden van een echt goede, onafhankelijke financieel adviseur. Kost 2000 tot 2500 euro, maar met een goede adviseur verdien je dat echt terug. Ze moeten verplicht een dienstverleningsdocument op hun website zetten, daarin kan je zien of ze echt onafhankelijk zijn, of ook over eigen producten adviseren. En: het eerste oriënterende gesprek is gratis, dus ga gerust met 2 of 3 praten. Vaak geeft dat je al heel veel inzicht in je financiële mogelijkheden.

  En ja, onderhoud kost geld, maar is een investering, en je eigrn huis kan je door de jaren heen verduurzamen (wat ook weer grld bespaart), terwijl je in een huurhuis niet zulke investeringen doet.

  Succes en veel plezier!

  1. Goed om te horen. Ik denk dat dus inderdaad ook en het zou ook mijn neiging zijn. En beter heel goed ingelicht en voorbereid, dan straks keuzes maken die op de lange termijn toch niet zo handig zijn. Dan beter nog even wachten en wat meer investeren in de aanloop naar de koop toe!

 13. Gatver! Wat een vreselijk (leuke!) grotemensen-blog 😉 sterkte en/of succes. Het is je van ❤e gegund

 14. Hi Merel, wat spannend, weer een grote stap verder ;-)

  Mijn partner en ik hebben een paar maanden geleden een huis gekocht in de randstad, en het is best een hele hoop geregel. Nu zit in zelf een beetje ‘in die wereld’, maar ik kom professioneel pas kijken bij de allerlaatste stap, dus voor mij waren er ook een heleboel dingen nieuw.

  Wat anderen hierboven ook al zeggen, kies een goede financieel adviseur uit. Iemand met wie je een klik hebt, waarin je vertrouwen hebt en die goed werk levert (ook financieel adviseurs worden op internet beoordeeld). De prijzen variëren enorm, wij betaalden rond de 2000 euro maar er zijn ook adviseurs die zonder blikken of blozen voor een starter het dubbele rekenen. Nu moet de adviseur voor jou misschien meer werk verrichten, omdat je ZZP-er bent, maar door offertes aan te vragen weet je als het goed is precies waar je aan toe bent.
  Zorg ook dat je je administratie goed op orde hebt, want banken willen niet alleen je jaarcijfers, maar ook je pensioenoverzichten, je verzekeringspolissen en allerlei paperassen waaraan je zelf niet zou denken.

  Een bouwkundige keuring kost een paar honderd euro (ong. €300-400), maar ik vond het als linkshandige klusser echt heel fijn, omdat er precies werd aangegeven waar we op moesten letten, welke delen van het huis aan vervanging toe waren en wat gemiddeld de kosten voor die vervanging waren. Ook letten bouwkundige keurders op dingen die jij niet ziet, zoals scheuren, vocht en kapotte ventilatie. Ons huis is pas 13 jaar oud en in prima staat, maar het buitenschilderwerk moet gedaan worden (€ 2.000,-) en de mechanische ventilatie gereinigd en de box vervangen (€500,-)

  Je kunt tegenwoordig niet meer kopen zonder een aardig gevulde spaarrekening of een bijdrage van je ouders, omdat je in principe ‘maar’ 101% van de waarde van de woning kunt financieren. Dat is dus genoeg om de koopprijs te financieren en de helft van de overdrachtsbelasting (overdrachtsbelasting is 2 procent van de woningwaarde). Daarnaast moet je dus nog de financieel adviseur (€2.000-4.000), de taxatie (€350-500), de notaris (€900-1100) en eventueel een aankoopmakelaar financieren, en dan heb je sec het huis en geen inrichting, verhuiskosten, aanpassingskosten zoals verf etc. Vergeet ook niet dat je vaak afspreekt om aan de koper een deel van de zakelijke lasten te vergoeden via de notaris, afhankelijk van de woningwaarde en het tijdstip van de levering kan dat een paar honderd euro zijn.
  Een goede vuistregel is dat je ongeveer 5 tot 7 procent van de waarde van het huis aan eigen inbreng mee moet nemen.

  Het fijne aan een koophuis is dat je helemaal kunt doen wat je zelf wilt. Alles paars? Go right ahead. Zeven ovens in je keuken? Doe wat je niet laten kunt. Maar de kosten zijn wel hoger, en als je een probleem hebt moet je het zelf oplossen (waterschade bijvoorbeeld, of als er grote dingen stuk gaan in de keuken).

  Ik wens je heel veel succes toe met je aankoop en je proces, en ondanks de enigszins Hollandse nuchterheid hierboven is het heel spannend en ook leuk.

 15. Hee! Ik heb qua hypotheekadviseurs de gouden tip voor je: http://www.eyeopen.nl! Das voor je hele advies (heel professioneel en chill online) maar 1300€ ipv al snel 3000€. Doennnn!!! Als je zegt dat je via iemand komt (je kunt mij noemen) krijg je nog eens 50€ korting. Succes!

 16. Wat goed om te lezen dat het je zo goed vergaat in Rotterdam dat je dit overweegt! Heel fijn! Veel succes… Dit is iets waar ik me gelukkig nog eventjes afzijdig van mag houden!

 17. Tijden veranderen blijkbaar, want ik lees dat je als beginnend ZZPer makkelijk een hypotheek kunt krijgen, dat was een tijdje geleden wel anders, toen moest je zeker 3 jaar goede jaarcijfers laten zien eer de bank het vertrouwen had je een hypotheek te verstrekken. Ik hoop voor jou natuurlijk dat je binnenkort je mooie droomhuisje kan kopen, maar ik zou wel eerst heel goed informatie inwinnen, voor je de stap waagt, banken verkopen nu eenmaal graag hypotheken aan jongen starters.

  1. Ben ik me van bewust :) En ja, tijden veranderen zeker. Er zijn banken die juist heel geïnteresseerd zijn in ZZP’ers nu. En laten we ook eerlijk zijn: het is de realiteit nu. Als ik om me heen kijk, naar leeftijdgenoten, dan werkt ongeveer de helft van die mensen voor zichzelf!

 18. Veel succes met zoeken! Ik ben het niet met je eens dat huur ‘money down the drain’ is: je krijgt er immers woongenot, flexibiliteit (je kan elke maand opzeggen) en rust van, omdat je zelf geen onderhoud hoeft te plegen. Een eigen huis biedt natuurlijk wel andere voordelen, zoals aan je eigen smaak aanpassen. Een tip die ik kreeg toen ik op zoek was: je kan alles aan je koophuis aanpassen (tot op zekere hoogte uiteraard) behalve de locatie. Zorg er dus voor dat die naar je smaak is! Of er dan muren doorgebroken moeten worden of een nieuwe keuken of uitbouw: dat kan je in elk huis veranderen, maar de locatie van je huis kan je niet meer wijzigen.

 19. Wij zijn indertijd goed geholpen met hypotheekadvies van VEH. De enige onafhankelijke die we tegen kwamen. Dus goed om je bij hen te oriënteren.

  Wij willen over een tijdje juist kleiner gaan wonen. Niet zo klein als Marjolein (Jonker, leuke gastblogs bij jou en ook bij mij laatst), maar wel veel kleiner dan nu. Geeft veel meer vrijheid, en daar worden wij gelukkiger van dan van een groot huis hebben we gemerkt. Wellicht iets voor jou om in je overwegingen mee te nemen! Succes!

  1. Goed om te horen dat het jou zo goed is bevallen! en wat leuk dat je ook bewust kleiner gaat wonen, inderdaad, ik kan me voorstellen dat dat heel veel vrijheid geeft. Minder ruimte, minder spullen, minder onderhoud. Fijn! Ik werk wel ook vanuit huis, dus ik heb in ieder geval behoefte aan een kantoortje. Hoeft niks groots te zijn. En een mini tuintje of een dakterras zou ik ook geweldig vinden. Maar verder wil ik niet te groot, om bovenstaande redenen :) Veel succes met jullie avontuur!

 20. Als je je maandlasten wilt drukken, kun je een deel aflossingsvrij lenen. De meeste hypotheekadviseurs zeggen dat het als starter niet kan, maar het kan wel degelijk! Omdat je over dat deel geen hypotheekrente aftrek krijgt en niet onder nhg valt wordt dit niet als serieuze optie gepresenteerd, terwijl het wél betekent dat je je maandlasten lager kunt houden én dat je relatief flexibel extra kunt aflossen op dat aflossingsvrije deel (en de rente staat laag dus het gemis van het rente aftrek voordeel is ook laag). Juist als je toekomstige inkomen varieert is dat wel zo fijn. Laat je niet vertellen dat het niet kan, ik heb een paar maanden geleden zelf mijn eerste woning gekocht met aflossingsvrij deel, omdat ik toevallig die zeldzame adviseur trof die dit wel als serieuze mogelijkheid aanbood.

  1. Goede tip! Ik leer hier iedere dag iets bij uit de comments :) thanks!

 21. Wooow dat is zoo spannend! :D Ik kijk uit naar je toekomstige huisje! :) ook al komt het er pas binnen 20 jaar ;)

 22. En?
  Heb je uiteindelijk gekozen voor kopen? Goed kijken naar de isolatie van het huis als je koopt, daar zou je een hoop geld mee kunnen besparen :)

 23. Gefeliciteerd met de keuze voor Bergpolder. Ik heb jaren in de Insulindestraat gewoond. Het was toen tamelijk vervallen, maar het huis dat ik er huurde, zou ik zo kopen. Heel goed dat je je bij je zoektocht niet tot Funda beperkt. De sociale media zijn heel goede hulpmiddelen. Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *