Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus

oesterzwammenshoarma

De foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door Aline Bouma

Hoe staat het met jouw lunchgame? Maak je nog geregeld iets lekkers voor jezelf? Ik heb het idee dat nu heel veel mensen thuis werken het ook gebruikelijker is geworden om wat meer uit te pakken rond lunchtijd. Dit vind ik een positieve ontwikkeling die ik alléén maar toejuich!

Mocht jouw lunchinspiratie een beetje weggezakt zijn, dan hoop ik je hierbij wat nieuwe zin mee te geven. Ik maakte shoarma van oesterzwammen en uiteraard maakte ik daar een lekkere knoflooksaus bij. Want wat is shoarma zonder knoflooksaus nou helemaal?!

Voor wie het nog niet weet: oesterzwammen zijn top. Je kunt er alle kanten mee op. Op de een of andere manier nemen oesterzwammen álle smaken aan en kunnen ze vrij gemakkelijk doorgaan voor iets wat op vlees lijkt. Dat heeft – denk ik – met het mondgevoel te maken. De oesterzwam en ik, wij mogen elkaar.

Wist je trouwens dat je zelf heel gemakkelijk oesterzwammen kunt kweken? Daar heuse oesterzwamkweeksets voor te koop. Zoals deze. Je gebruikt hierbij koffiedik als voedingsbodem: makkelijk én duurzaam!

Goed, over naar het recept!

Wat heb je nodig voor 2 broodjes oesterzwammenshoarma?

250 gram oesterzwammen, in reepjes
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel shoarmakruiden (liefst zónder zout)
2 pita’s
1 kleine rode ui, in dunne ringen
50 gram verse bladspinazie

voor de knoflooksaus:

3 eetlepels vegan mayonaise
2 eetlepels ongezoete sojayoghurt
1 teen knoflook, geperst
2 theelepels citroensap
5 gram verse bieslook, fijn geknipt

Wat ga je doen?

Bereidingstijd: 15 minuten

1. Marineer eerst de oesterzwammen. Doe de reepjes in een kom, besprenkel met olijfolie en strooi de shoarma- kruiden erover. Schep goed door, zodat de kruiden goed verdeeld worden. Zet apart.

2. Roer alle ingrediënten voor de knoflooksaus door elkaar in een kommetje. Zet apart.

3. Bak de pita’s af volgens de aanwijzingen op de verpakking.

4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen samen met de uienringen 5 minuten.

5. Snijd de pita’s doormidden en vul deze met (veel!) saus, bladspinazie en het oesterzwammen-uienmengsel. Voor- uit, doe er nog wat extra saus op. Wees nooit te zuinig met saus.

Pre-order Vegan voor iedereen!

Dit recept komt uit mijn kookboek dat op 20 mei verschijnt! Je kunt Vegan voor iedereen bestellen via deze link of door je favoriete boekhandel op te bellen en daar een exemplaar aan te vragen. Ik kan niet wachten om het boek de wereld in te slingeren en het met jullie te delen. In het boek staan tientallen ‘gewone’, makkelijke en betaalbare recepten – allemaal vegan, uiteraard – en ik ben ontzettend benieuwd wat jullie ervan gaan vinden!

De komende weken zal ik in de aanloop naar de lancering om de week een recept met jullie delen, natuurlijk met het idee je alvast een beetje warm te maken voor mijn boek ;)

Deze blogpost bevat affiliatelinks 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

4 gedachten over “Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus

  1. Lekker! Ik heb laatst weer eens pita met nierbonen en tzatziki gemaakt uit het Groene-Meisjes-kookboek, dat blijft ook heerlijk :-)

  2. Ik wou’m net opslaan toen ik las dat hij uit je boek komt. Nu ja, dan hoeft dat niet meer want die heb ik natuurlijk gepre-ordered. Dat bewijst al gelijk dat het een goede keuze was :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *