Plaatjes schieten ouderwetse stijl

Analoge fotografie is hipper dan ooit. Plaatjes schieten met de oude camera van je opa (in de derde doos van links op zolder terug gevonden,) niet op de achterkant van de camera kunnen kijken naar het resultaat maar een paar dagen moeten wachten om je rolletje op te mogen halen bij de fotograaf, het vaak ietwat mislukte- maar daarmee juist zo kunstzinnige- effect…je hebt een beeld. Het is niet voor niets dat we massaal aan de Instagram zijn geslagen, men is op zoek naar authenticiteit en het kneuterige ‘vroeger was alles beter’ gevoel. We zien regelmatig hippe jongeren over straat lopen met mooie analoge camera’s om hun nek en in de kringloopwinkel staan vaak meerdere mensen te kwijlen voor de vitrine met vintage fototoestellen.

Misschien heb je onlangs ook wel mensen met felgekleurde, plastic camera’s gespot? Soms met een mega flitser bovenop, of een enorme fish-eye lens ervoor? Grote kans dat je een lid van de Lomography-community tegen bent gekomen! Nooit van gehoord? Laten we je eerst, aan de hand van de officiele Lomography website, uitleggen wat Lomography inhoudt!

“We zijn een globale community wiens passie creatieve en experimentele analoge fotografie is. Lomography draait om in het moment leven en het vastleggen met je favoriete lomografische tool die effecten produceert zoals lichtlekkages, vignetranden en diep gesatureerde kleuren! Onze beweging, samen met de 10 gouden regels, werd geïnspireerd door de ontdekking van de Lomo Kompakt Automat aka de Lomo LC-A in 1991. Sindsdien zijn we actief in ontelbare exposities wereldwijd waarin miljoenen foto’s getoond werden in galerieën en op festivals als deel van ons doel om analoge fotografie levens te houden. We hebben een wijde range aan producten inclusief camera’s, lenzen en accessoires, boeken, tassen en mode. Momenteel hebben we meer dan een miljoen leden over de hele wereld en dit aantal blijft groeien.”

bron: Pinterest.

Bovenstaand zie je twee voorbeelden van Lomo-camera’s. Wij vinden ze te gek! In de Lomographyshop (zowel in de fysieke winkel als hier op internet) kan je de camera’s allemaal bekijken. Je hebt ze in alle soorten, maten, kleuren en met verschillende mogelijkheden. Ze zijn allemaal even geweldig… We hebben je gewaarschuwd!

Lomography is in feite een heel eenvoudige vorm van fotografie. Immers, de meeste camera’s zijn compleet van plastic, de lens dus ook. Natuurlijk, als we gaan kijken naar kwaliteit, dan kan het misschien niet op tegen de hedendaagse moderne technieken. Maar het artistieke effect is natuurlijk ook wat waard! Op deze Tumblr komen de mooiste plaatjes voorbij. Zoals bijvoorbeeld deze twee prachtige beelden, gemaakt met een lomocamera:

Wil je meer lomographs zien? Kijk dan hier eens. Wij zijn jaloers op de creativiteit!

Liefde voor vintage en tweedehands en analoge fotografie gaan vaak hand in hand, denken wij. Daarom hebben wij onlangs met Lomography Nederland besproken dat wij samen een leuke foto-actie willen gaan opzetten. Wij hopen dat jullie, onze lezers, en de leden van de Lomography Community het leuk zullen vinden om hieraan deel te nemen. Wat er dan precies gaat gebeuren is nog een verrassing, daarover horen jullie later meer. Maar je kunt natuurlijk bedenken dat het iets te maken zal hebben met onze ‘Tweedehandsliefde’ en een analoge (dus niet per se lomo) foto-opdracht. En…uiteraard zullen er dan toffe prijzen te winnen zijn!

We willen middels dit artikel inventariseren of er onder onze lezers animo voor is, dus lijkt het je leuk als er een actie met Lomography Nederland komt en ben je dan van plan mee te gaan doen, laat dan even een reactie achter!

Wil je meer weten over Lomography? Check dan de officiële website of ga langs in de Lomography-store aan de Herengracht (nummer 298) in de Amsterdamse Jordaan!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Plaatjes schieten ouderwetse stijl

 1. Super leuk, ik ben al een tijdje lomo-fan. Het is een hele leuke manier van fotograferen en het is ontzettend leuk om te experimenteren en dat je daarna geduld moet hebben voor het resultaat :)

 2. Oh dat lijkt me superleuk, ik ben gek op analoge fotografie / lomografie! :) Ik hoop dat ik als Belg ook mag meedoen. Ik fotografeer met een vintage Olympus Trip 35, gekregen van m’n vriend. En zijn vader ‘verzamelt’ oude fototoestellen, die mag ik ook lenen maar voorlopig heb ik genoeg aan m’n Olympus Trip 35. Ik zou trouwens wel heel graag een lomocamera willen, liefst een Diana mini of La Sardina, maar helaas heb ik daar nu even het budget niet voor. Wat ik wel jammer vind, is dat analoog fotograferen niet vegan is :( Er wordt namelijk gelatine gebruikt bij het ontwikkelen van de foto’s… Ik heb het daar wel moeilijk mee, maar ik las dat ze een techniek zonder gelatine aan het ontwikkelen zijn. Hopelijk komt die er snel!

  1. Hee Liesbeth, leuk dat je enthousiast bent! De actie zal zijn voor Nederland en Vlaanderen, dus no worries ;)
   Van die gelatine wisten we niet! Dat is inderdaad jammer. Hopelijk komt die nieuwe techniek dan idd snel!
   Geldt dat dan ook voor foto’s die je niet laat afdrukken, maar bijvoorbeeld meteen op schijf laat zetten? Dan scannen ze de negatieven toch in? Dat lijkt ons namelijk de beste optie, ook om de onnodige papierverspilling (lees: er mislukken nog wel eens wat foto’s) te voorkomen.

   1. Hej, ik denk dat er bij het ontwikkelen van negatieven ook gelatine aan te pas komt helaas… Ik ben dit onlangs ook nog maar te weten gekomen en ik heb me er nog niet in kunnen verdiepen. Maar qua papierverspilling hebben jullie sowieso natuurlijk helemaal gelijk. En super dat Vlamingen ook mogen meedoen :)

 3. Ik zou sowieso meedoen! Heb ondertussen al verschillende lomo camera’s, en sinds een paar maanden weer volop aan het schieten :) zo leuk!

 4. Lees al een tijdje zwijgend mee (en oh, jullie zijn leuk!), maar nu moet ik toch echt even reageren.

  Leuk! Ik klik met een Agfa Clack en 120 mm film, dus ik zou zeker meedoen :)

  En haha, het negenjarige zusje van mijn vriend mocht laatst een foto maken met mijn Clack. Stomverbaasd was ze: “Maar, waar is het schermpje dan?” “Die hadden ze toen nog niet, je moet door dit gaatje kijken?” “Pffff, dan zie je toch nooit of de foto gelukt is?”

  1. Hoi Nikki, blij dat je nu dan toch reageert! :) Leuk om te horen dat je mee wilt gaan doen, top!

   Prachtige reactie van het zusje van je vriend! Wij zijn van vroeger de analoge camera’s nog wel gewend natuurlijk, maar de jongere generatie heeft dat niet eens meer meegemaakt! Grappig :)

 5. Superleuk! Ik ben een beetje een lurker, excuses, maar hiervoor reageer ik wel even :) Ik heb een fisheye en nog een gewone analoge camera en een polaroidcamera, dus ik zou zeker meedoen!

 6. Ja, I love Lomography! Heb al een tijdje een Diana mini en een fish eye, heel leuke toestelletjes. Het duurde wel even voor ik de methode helemaal onder de knie had (lees: een mislukt rolletje)..

 7. Ja, ja, ja! Ook ik ben een lurker maar reageer hier wel even op haha. Ik ben ook al een tijdje bezig met analoge fotografie/lomography, heb een kast vol met prachtige analoge camera’s en weet zeker dat die de komende tijd nog aangevuld zal worden met o.a. kringloopschatten. Een samenwerking tussen de groene meisjes en lomography zie ik dan ook helemaal zitten; ik ben benieuwd! :)

 8. Jaah leuk!! Ik koop regelmatig oude analoge camera’s bij de kringloop en vind het heerlijk om dan in spanning af te wachten wat het resultaat zal zijn. Ik vind lomografie ook super goed bij jullie blog passen :)

 9. Jaaaaaaa, ik hou van fotograferen en lomo wil ik al een hele tijd doen!!

 10. Gaaf! Ik heb een la sardina camera gekocht. Beste aankoop van dit jaar haha :)

 11. Klinkt als een leuke actie! Ik heb sinds een tijdje ook Lomograhpy ontdekt en het is zeer verslavend!

 12. Super!
  Ik fotografeer ook analoog.
  Heb een Diana Mini en wat oude toestelletjes van de kringloop waar ik af en toe een rolletje in draai.
  Geweldig om te doen en vaak verrassend resultaat.
  Ik zou het leuk vinden om mee te doen!

 13. Ik ben benieuwd naar de actie. Ik heb een Diana. In het begin vond mijn dochtertje het ook heel vreemd dat ze zo lang moest wachten op het resultaat :-)

 14. Lijkt me gaaf! Wil ook graag een echte lomo-camera hebben. Was in Madrid in de Lomography store en dat vond ik zo tof! :)

 15. De Werkplaats van de Fotofabryk besteedt het komende seizoen aandacht aan de Lomo camera.
  Vorig jaar hebben Werkplaatsleden met eigengemaakte camera’s (waaronder een Pringle bus) meegedaan aan World Wide Photography Pinhole Day

  http://www.pinholeday.org/gallery/2012/index.php?formType=list&f_action=refresh&Country=Netherlands&Province=&City=&postal_code=&groupname=&searchStr=

  Dit seizoen gaan we werken met Lomo camera’s: helemaal leuk dus als er een actie Lomography Nederland komt!

 16. Ik doe mee! Sinds een tijdje trotse bezitter van een Diana F+ ♡ Helaas nog te weinig geoefend dus dit zou een goed begin zijn ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *