Positief denken

5ff1a64bf22fbdbfb2a56dba59f73623

Een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar was om positiever in het leven te staan. Niet dat ik ontzettend negatief in het leven stond in 2013, helemaal niet zelfs, maar ik heb wel mijn periodes gehad. Ik weet niet of het mensen bekend voorkomt, maar ik heb periodes gehad dat ik soms een beetje schrok van mezelf. Dan betrapte ik mezelf erop dat ik dingen heel somber inzag of negatief over mezelf of anderen praatte. En op het moment dat ik mezelf erop betrapte, vond ik het vreselijk van mezelf, maar dan was het al te laat. Ik heb periodes gekend waarin negatieve gedachten echt de overhand hadden en dan werd ik doodmoe van mezelf. Sterker nog, ik vond mezelf alles behalve een leuk mens op die momenten. Gelukkig gaat het nu veel beter, maar daar heb ik zelf wel moeite voor moeten doen. Het is ZOVEEL fijner om positief in het leven te staan, ook als dat best een beetje moeite kost. Het is het waard! Vandaag deel ik een paar manieren om positiever en blijer te zijn met jullie.

8d619e719b007c2b5f1dbb7e290d2655

De nummer 1 regel als je positiever in het leven wilt staan is: omgaan met positieve mensen. Niks is zo vervelend als negatieve mensen in je omgeving, zeker wanneer jij je best wilt doen om positiever, blijer en luchtiger in het leven te staan. Negatieve mensen zijn ‘zuigers,’ ze pakken positieve energie van je af. Dit kan je er echt totaal niet bij hebben, dus neem afstand van deze mensen. In ieder geval tijdelijk, totdat je voelt dat je positief genoeg bent om boven hun negativiteit te staan. Zoek juist positieve mensen op. Praat met ze, ga met ze dansen, maak lol en doe zoveel mogelijk leuke dingen. Laat je aansteken door hun enthousiasme en positieve houding.

bb08c8029fdfd4162a3e94c22b784616

Sta stil bij dingen die goed gaan. Wanneer je iemand bent die een beetje negatief is ingesteld, heb je waarschijnlijk wel eens de neiging om erg streng voor jezelf te zijn. Je zal jezelf sneller wijzen op dingen die niet goed gaan dan op dingen die wel lukken. Mensen die streng zijn voor zichzelf, zijn dat ook voor anderen. Hoewel we echt geen zacht gekookte eieren hoeven te worden en we ons zelf best zo nu en dan een schop onder onze figuurlijke kont mogen geven, is het niet nodig om altijd maar streng voor onszelf te zijn. Kijk eens terug op een dag en probeer dan eerst alles op te noemen wat goed ging. Bijvoorbeeld:

“Ik heb een gezond ontbijt gegeten. Ik kwam op tijd op mijn werk. Ik heb gelachen met mijn collega’s. Ik at een superlekker broodje. Ik luisterde leuke muziek op de weg terug naar huis. Ik ben gaan sporten.”

Vervolgens mag je bedenken wat er beter had gekund. Bijvoorbeeld:

” Ik heb mijn TO DO lijstje voor vandaag niet helemaal afgekregen. Het regende onderweg naar huis. Ik heb de afwas niet gedaan.” 

Bedenk nu: hoe erg zijn deze dingen? Kan ik iets bedenken waardoor het morgen beter gaat? Vaak zal het antwoord zijn dat er echt ergere dingen in de wereld zijn en dat morgen ‘alles goedkomt.’ Kortom; sluit je dag, letterlijk en figuurlijk, positief af. Als je zo terug kijkt op je dag is het toch een heel ander plaatje dan wanneer je alleen maar zou denken: “Het regende, mijn TO DO lijstje is niet af en ik heb ook eens een mega afwas staan. Wat een waardeloze dag was dit.” Probeer het maar eens! Ik zelf vind het fijn om aan het einde van iedere dag de dag eventjes te overdenken.

542d73d5bd63dfa99603ff62e114a03d

Maak tijd voor leuke dingen. Een groeiend probleem in onze maatschappij, en dan met name van onze generatie, is dat we het altijd enorm druk hebben en dat ook graag op elk mogelijk moment vermelden. “Hoe gaat het?” “Ja, druk he?” Dat was volgens mij niet de vraag. Let maar eens op hoeveel mensen het hebben over hoe ontzetten druk ze zijn. Collega’s zullen nog hun best doen om jouw toch al bomvolle agenda te overtreffen, want iedereen wil het drukker hebben dan een ander. Ik las laatst ergens: “Ik heb het druk, dus ik besta.” Ik vind dat niet gezond. Zo wil ik niet oud worden. Trouwens, volgens mij worden we zo ook echt niet oud met z’n allen. Ik heb niks tegen hard werken, ik ben alles behalve lui. Maar het altijd maar zo ongelooflijk druk hebben (of je druk maken,) dat draagt niet bij aan een positieve instelling.

Maak dus gewoon tijd vrij. Gun jezelf dat, omdat het kan. Ga leuke dingen doen, zoals naar de film of het theater. Ga op bezoek bij een vriend, in plaats van weer een appje te sturen. Bak een bananenbrood. Lees een boek. Leg je werk aan de kant om een avondje te gaan dansen. Zorg dat je, ondanks je drukke schema en je volle agenda, toch ook tijd hebt om plezier te maken. Want wie geen plezier maakt, kan onmogelijk altijd positief blijven. Voorkom een tunnelvisie voor verplichtingen. Het leven is meer dan alleen maar verplichtingen nakomen. Straks ben je oud en kan je alleen maar denken: ik had het altijd zo druk. Dat is oprecht mijn nachtmerrie en ik zal er dus alles aan doen om dat te voorkomen.

69e919a03c4413a32960ebd019106736

Probeer jezelf te corrigeren wanneer er negatieve gedachten bij je opkomen. Probeer de persoon te zijn met wie jij graag bevriend zou willen zijn. Spreek jezelf letterlijk tot de orde als je dreigt negatief te worden; “Nee, zo mag je niet denken.” Of: “Zet jezelf hier maar even overheen.” Wanneer ik merk dat ik een mopperaanval krijg (een bui waarin niks goed is en ik overal over wil zeuren en mekkeren en zuchten en steunen) zeg ik letterlijk tegen mezelf: “Merel, je wordt hier geen leuker mens van. Denk aan iets leuks.” Het werkt. Voor mij dan hè, ik weet natuurlijk niet of het ook voor jou zal werken. Maar ik begin bij mezelf de momenten te herkennen dat ik wil wegzakken in een heerlijke poel van negativiteit. Want zeg eerlijk, het is soms enorm fijn om te klagen. Mag ook best een keertje, maar maak er geen gewoonte van. Dat is namelijk voor niemand leuk.

Wanneer het niet werkt, dat jezelf corrigeren, heb ik een andere tip: zoek afleiding. Ga andere dingen. Doe iets waarvan je weet dat je er enorm van moet lachen. Bijvoorbeeld Youtube filmpjes van schattige dieren kijken. Of een aflevering van Little Brittain kijken. Of een vriendin opbellen van wie je weet dat je met haar enorm kan lachen. De hond uitlaten, je hoofd leegmaken, muziek aanzetten en door de kamer dansen. Chocolade eten. Alles wat jou vrolijk maakt. Probeer die negatieve gedachten weg te jagen door iets leuks te doen!

6eef078145cc25e662ed6af55b59e1f7

Beleef positieve momenten bewust. Ik heb een grote glazen jar (een voorraadpot) waarin ik iedere keer als ik iets leuks doe of meemaak, een briefje stop. Op het briefje staat de datum en datgene waar het over gaat. Dat kan varieren van gezellige avonden met vrienden tot een mooi compliment dat je kreeg op je werk. Kleine dingen en grote dingen dus. Ik schrijf de datum erbij omdat het me erg leuk lijkt om over een jaar terug te kijken wat ik allemaal heb meegemaakt. Maar mocht ik nou tussendoor al een keer een enorm negatieve bui krijgen, dan pak ik de jar erbij en bekijk ik alvast wat briefjes. Dan zie je dat het leven heus niet alleen maar donderwolken en regenbuien is. Oke, ook niet alleen maar regenbogen en unicorns, maar dat wisten we al. De jar met briefjes is voor mij een goed middel om af en toe een realitycheck te doen.

Dus, kort samengevat mijn advies: ga om met positieve mensen, corrigeer jezelf, maak tijd voor leuke dingen, beleef leuke momenten heel bewust, wees niet altijd zo streng voor jezelf en voor anderen en sta stil bij dingen die goed gaan, in plaats van bij dingen die niet goed gaan. En wat is jouw manier om positief te zijn en te blijven?

Liefs, Merel 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Positief denken

 1. Belangrijk om bij stil te staan. Zelfs dit stuk lezen zorgt er al weer voor dat ik even stilsta bij mijn leven en hoe ik dat leef.

  Ik ben niet een voorstander van continue positiviteit, maar misschien meer optimisme. Niet teveel piekeren of jezelf naar beneden praten/werken maar ook weer niet stressen omdat je even in een rotperiode zit of je niet continue super positief voelt.

  Ik maak mezelf het meest gelukkig door hard te werken aan de dingen die ik leuk vind, en tussendoor veel te lezen en tijd door te brengen met mensen die ik lief vind. Wat je zegt over negatieve mensen uit de weg gaan ben ik het helemaal mee eens. Een paar keer in mijn leven heb ik heel bewust mensen ‘er uit’ gezet. Dat lucht dan zo op :)

  Thanks voor dit stuk!

 2. Michelle/misschienzelfstwee schreef:

  Normaal reageer ik nooit, maar nu neem ik er gewoon eens lekker de tijd voor.
  Ontzettend leuk artikel Merel :) mooie insteek. Ik herken het de laatste tijd bij mezelf. Positief nadenken en stil staan bij alle leuke dingen die je hebt gedaan, hoe klein dan ook, is zo fijn!

 3. Goed artikel! En goed dat je hier zelf actief mee bezig bent. Door dit artikel ga ik zelf ook even stilstaan bij hoeveel positieve zaken ik in mijn leven heb. Dat is heel fijn.

 4. Wat een goede blogpost, Merel! Ik probeer ook veel positiever te zijn en ik merk dat het me goed lukt. Ook als ik het druk heb (zoals nu) probeer ik toch het meeste uit mijn dag te halen en gun ik het mezelf om leuke dingen te doen in pauzes (zoals koffie drinken, leuke youtubefilmpjes of een aflevering van een serie kijken) waar ik eerst altijd 10 uur per dag (letterlijk) aan een stuk door studeerde en mezelf niks gunde.
  Deze positieve kijk zorgt ervoor dat je leven zooo veel relaxter is!
  Dat van die herinneringen in een jar vind ik ook een heel goed idee, als ik een goede grote jar kan vinden ga ik dat misschien ook wel doen :)
  p.s. Als je je ooit depri voelt, kun je natuurlijk ook gewoon alle leuke reacties op jullie blog lezen!

 5. Wat een leuke fijne blog! Ik denk dat iedereen wel eens van die buien hebt.. en hoewel ik vind dat het soms wel even mag (soms helpt niks beter dan even in je zelfmedelijden zwelgen om er dan na 5/10 minuten weer tegen aan te gaan ;)) maar het fijnste is natuurlijk gewoon positief naar dingen kijken, en je zelf ook positief te voelen. Ik heb een maand lang elke dag bijgehouden wat er goed ging en vooral wat ik zelf (goed) deed, dat werkt best wel goed. Aan het einde van de dag/week/maand kun je dan al het goede nog eens teruglezen en weet je weer dat je best wel veel gedaan hebt, of veel toffe/goede dingen!
  Het idee van de pot met de briefjes vind ik ook echt super leuk!! Eens kijken of ik nog een pot over heb ergens ;-)

 6. Zo herkenbaar! Ben nu bezig met het maken van een portfolio voor mijn opleiding (zit nu in jaar 3) en was mijn portfolio van jaar 1 aan het doorkijken. Ik merk echt dat ik nu veel positiever ben en veel meer van dingen geniet. Ik ben sinds toen echt actief bezig gegaan met positiever denken en ik sta zoveel fijner in het leven nu!

 7. Hoe herkenbaar is dit! Besef me ook dat je uit mindere periodes, weer sterker uit komt. Je leert er altijd weer van! Goed om te beseffen dat je een periode waarin je niet lekker in je vel zit, kan beïnvloeden. Is alleen af en toe makkelijker gezegd dan gedaan. Ik blijf het gewoon doen. Top bericht, weer een goede reminder ;)

 8. Wat een heerlijk artikel zeg, dat kon ik goed gebruiken! Ik probeer ook elke avond dankbaarheidslijstjes te maken. Ik probeer me er ook bewust van te zijn dat ik positief denk en ik probeer steeds vaker te relativeren.

 9. Haha ik heb gedeeltelijk het omgekeerde namelijk dat ik het al snel goed genoeg vind. Zoals als ik de half het huis poets ben ik tevreden :)
  Ik moet niet zoveel van mezelf. Maar eigenlijk zou ik veel meer kunnen bereiken met wat meer doorzettingsvermogen. Al heb ik dat wel bij dingen die ik echt tof en interessant vind…
  Soms vervalt eens mens inderdaad al eens in negatieve gevoelens, kwestie van op tijd stop te kunnen zeggen.
  Leuk artikel

 10. Mooi artikel, waar ik heel veel van herkende…en weet uit eigen ervaring dat ze echt werken…het moeilijkste vond ik zelf om het te blijven geloven dat het op de lange termijn zou gaan werken…maar het is echt zo de moeite waard geweest….mijn leven is er op vooruit gegaan en ik durf oprecht te zeggen dat ik een blij mensje ben…

 11. Mooi! Laatst zei iemand tegen mij ‘pf, je kunt toch echt niet zo gelukkig zijn als jij’, en ik probeerde haar uit te leggen dat ik heus niet altijd blij, vrolijk en ontzettend gelukkig ben, maar dat ik wél positief denk. Probeer te denken. Ik geloof daar echt in :)

 12. Wauw! Ik ga nu meteen een voorraadpot vrijmaken om er ook briefjes in te gaan stoppen! Wat een topidee :)

 13. Heel mooi stukje! Ik besefte me een poosje geleden dat ik me eigenlijk altijd goed voel, altijd gelukkig ben. Maar daarvoor moest mijn ‘mindset’ wel een beetje aangescherpt worden.

 14. Ik kwam een mooie slogan tegen op internet, eind vorig jaar.
  Het is ook meteen m’n mantra voor de dip-momenten in dit nieuwe jaar;
  ” She turned her can’ts into cans. “

 15. Wat een heerlijk artikel!! Ik probeer ook zoveel mogelijk positief in het leven te staan, fijn is dat. Wat een goed idee om positieve briefjes in een voorraadpot te doen! Ga ik ook doen :)

 16. Je slaat de spijker op zijn kop! Dat alsmaar moeten en dan vooral: het altijd maar leuk moeten hebben. Het leven is niet altijd leuk en ipv te mopperen kun je er ook op een positieve manier mee omgaan. Gelukkig ben ik heel positief ingesteld, maar zit nu wel in een dipje, dus je tips komen goed van pas.

 17. Ik heb een positief boekje :) leuke afleiding om te maken en fijn om in terug te kijken, naar alle concertkaartjes, gedroogde bloemen en foto’s van leuke momenten !

 18. Haha wat een leuk idee van die pot met mooie ervaringen. Ik heb het wel al met dromen, maar dit is ook erg leuk.

  Erg herkenbaar:)

 19. Helemaal mee eens. Ik ben ook héél erg voor positief denken. Als ik mezelf op negatieve gedachtes betrap, probeer ik ze gelijk in positieve om te zetten. Mensen moeten dit meer proberen, het is zo veel fijner om positief in het leven te staan. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. De voorraadpot is trouwens een erg leuk idee! Die moet ik ook maar eens gaan maken (:

  1. Een mooie quote die ik toevallig vanmiddag tegenkwam . Past hier ook wel bij.
   ‘Don’t let yesterday take up too much of today’.
   Als in; pieker/stress niet over de problemen van gisteren. Positive thoughts only (:

 20. wat een goede post :) positiever in het leven staan is ook een van mijn doelen voor dit jaar, en vooral er bewuster bij stil staan!
  xo, cheyenne

 21. Dit artikel alleen al maakt me zo positief, Merel! Wat is dit toch heerlijk, geruststellend en prachtig om te lezen. Er zijn inderdaad te veel mooie dingen in het leven en het leven is te kort om daar niet bij stil te staan. Dit artikel geeft me kracht omdat het puur en oprecht is. Hier heb ik echt wat aan!
  Keep up the good Work!! Liefs

 22. Hey Merel,

  Wat een super mooi en inspirerend geschreven stuk.
  Ik ben een erg positief ingesteld persoon, maar heb zoals je omschrijft ook wel eens mijn minpunten, alleen
  ik denk dat weinig mensen om me heen dat soort moment zien. Voor mezelf wel een punt van verbetering om juist op die momenten het positieve eruit te halen.
  Daarnaast vind ik je idee van de briefje in de jar, heel erg tof! Ik denk dat ik daar binnenkort ook mee ga beginnen, eigenlijk te laat, want afgelopen jaar zijn er super veel leuke dingen gebeurd. Een (papieren) agenda helpt daar ook goed bij, leuk om af en toe in terug te bladeren.

  Liefs.

 23. Super inspirerend, Merel! Ik heb me ook voorgenomen om meer stil te staan bij de positieve dingen, dus heb hier veel aan. Ga ook zo’n jar met positieve ervaringen maken, echt een super idee!
  Als ik merk dat ik teveel in het negatieve blijf hangen, kijk/luister ik altijd naar Brigitte Kaandorps’liedje: Ik heb een heel zwaar leven, werkt heel relativerend en dan moet ik weer om mezelf lachen.

 24. Tof stuk, een hoeraatje voor iedereen (dus ook voor jou!) die probeert wat meer positiviteit in de wereld te brengen!

  Eén zinnetje raakt me wel een beetje.
  “Een groeiend probleem in onze maatschappij, en dan met name van onze generatie, is dat we het altijd enorm druk hebben en dat ook graag op elk mogelijk moment vermelden. “Hoe gaat het?” “Ja, druk he?” Dat was volgens mij niet de vraag. Let maar eens op hoeveel mensen het hebben over hoe ontzetten druk ze zijn.”

  Ik zeg ook vaak (tegen wat minder goede vriendinnen, kennissen etc.) dat ik het druk heb. Dit is vooral omdat het een makkelijk antwoord is, wat iedereen begrijpt, wat bovendien waar is én omdat ik zo niet hoef te zeuren. Ik wil vaak éigenlijk zeggen: “Mwa. Het gaat wel. Ik ben moe en niet heel happy.” Maar dat is pas echt negatief, zeker als je het een paar weken achter elkaar zegt (zoals bij mij). Dus zeg ik druk. In de hoop dat mensen misschien vragen waarmee, zodat we de diepte niet in hoeven in een oppervlakkig gesprekje. Zodat ik niet hoef te zeuren :)

  Dus denk niet meteen het slechtste ervan, als iemand je dat eens als antwoord geeft :-)

 25. Wauw, wat een goed geschreven artikel! Ik zit zelf nu in de 4e klas, en omdat ik grieks en latijn koos ben ik in de 3e klas geswitched van klas. Op dat moment vond ik dat niet zo leuk, maar als ik nu terugkijk ben ik daar ontzettend blij mee! In de 1e en de 2e had ik steeds hetzelfde groepje waar ik mee omging. Ze waren superaardig, maar wel altijd een beetje ‘saai’ ofzo, en ook altijd wat negatief. Toen ik naar de 3e ging moest ik eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen. Ik heb daar veel nieuwe vriendinnen gekregen, waaronder een aantal echt goede. Ook merk ik dat ik echt opener en vrolijker ben geworden. Als ik in dat oude groepje was gebleven, ging ik nu waarschijnlijk nog steeds alleen met hen om, en zou ik niet veel nieuwe mensen hebben leren kennen. Dus ja, ik heb wel geleerd de afgelopen jaren om echt open naar anderen te zijn en ook vrolijk, aan mopperen heb je niks!

  1. Wat goed om te horen Anniek! Zo te horen heb je het fijn op school en dat is heel erg belangrijk (hoor die juf Merel nou weer ;))

 26. Sinds een paar dagen heb ik jullie site en fb ontdekt en ik word er blij van, voel me hier thuis <3

 27. Ah leuk, ik deed mijn vriendin voor kerst ook een bokaal cadeau om een heleboel fijne herinneringen van dit jaar te bewaren. kijk al uit naar een rustmomentje volgend eindejaar om die bokaal eens leeg te maken en te herlezen!

 28. Als een bekende aan mij vraagt hoe het met me gaat en ik zeg opgewekt “goed, mag niet klagen”, ik gelijk alle kommer en kwel van hun over me heen krijg. Waarom???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *