Questionmark app

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vind jij het ook wel eens lastig om duurzame keuzes te maken tijdens het boodschappen doen? Er zijn zoveel producten om uit te kiezen, je ziet door de bomen het bos niet meer. Questionmark, een organisatie die onafhankelijk onderzoek doet naar de duurzaamheidheid van producten, heeft een heel handige app uitgebracht. Met deze app op je smartphone kan je in de winkel producten scannen. Uit deze scan komt een uitslag in rapportvorm. Aan de hand van deze uitslag kan je voor jezelf bepalen of je het product wilt kopen of niet.

Op dit moment zijn er zo’n 23.000 producten onderzocht en ingevoerd in de app. Questionmark is voortdurend bezig met het upgraden van de app, dat betekent dat er nog veel meer producten aan zitten te komen. Productgroepen als chocolade, vlees en vleesvervangers, eieren, zuivel en pindakaas zijn al zeer goed onderzocht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoe werkt het? Je scant een product en dan zie je dat er een rapport verschijnt op basis van 4 thema’s. Deze thema’s zijn: volksgezondheid, milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Er wordt gekeken naar aspecten als het gebruik van gifstoffen en antibiotica in de veehouderij (volksgezondheid,) biodiversiteit en waterschaarste (milieu,) kinderarbeid, eerlijke lonen en veiligheid (mensenrechten) en huisvesting en transport van dieren (dierenwelzijn.)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elk onderdeel wordt met een cijfer tussen de 0 en de 10 beoordeeld. Laten we een voorbeeld bekijken. Ombar chocolade scoort een 1.1. Dat komt doordat er op dit moment er nog geen 100% fairtrade chocolade vekrocht wordt. Chocolade scoort over het algemeen vrij laag (behalve Tony’s Chocolonely, zij scoren rond de 5.) Des te puurder de chocolade, des te milieu-onvriendelijker. Dit komt doordat het cacaogehalte hoger ligt dan bijvoorbeeld bij melkchocolade. Aan de andere kant: pure chocolade is wel gezonder dan bijvoorbeeld melkchocolade. Dat neemt de app dan weer niet mee. We hebben dit aangegeven bij Questionmark en ons werd verteld dat de app steeds in ontwikelling is. Het kan dus zijn dat je over een tijdje ook dit soort nuances zult aantreffen in de app.

Wij vinden de Questionmark app een erg leuke en handige uitvinding. Soms twijfel je gewoon over een product en dan kan het fijn zijn om wat meer achtergrondinfo te hebben voordat je een keuze maakt. De app is trouwens gratis te downloaden (zoek op “Questionmark”) en te gebruiken op iPhones en Android toestellen. Meer informatie over de app en over de onderzoeken die Questionmark uitvoert vind je op de Questionmark website.

We zijn benieuwd wie van jullie de app gaan gebruiken! Laat je het ons weten?

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Questionmark app

 1. Wat een handige en leuke app! Het is dat ik zelf nooit boodschappen hoef te doen ( ik woon nog thuis ), anders zou ik deze app zeker downloadden!

  1. Misschien kom je toch ooit in een supermarkt of biowinkel? Of vind je het leuk om wat producten thuis te scannen? Altijd leerzaam toch? :)

 2. Super! Ga ik meteen downloaden en morgen tijdens boodschappen doen gebruiken. Dank voor het delen.

 3. Ik heb hem net geïnstalleerd, lijkt me handig.
  Even getest op een paar producten die ik thuis had. Eén kende hij nog niet en bij de vegetarische balletjes was het eerste resultaat “kipsaté spiesjes” ;-) Maar tweede scan gaf het correcte resultaat.
  Wellicht dus nog wat kinderziektes , de app is zich ook nog aan het verder ontwikkelen natuurlijk.

 4. Is de info die je van de app krijgt uitgebreider dan die op de site?

 5. Ik had ‘m al een week of anderhalf, heel handig! Wat ik alleen jammer vind is dat je weinig toelichting op de beoordelingen krijgt die specifiek iets vertellen over het product. Maar aangezien de app nog in ontwikkeling is, komt dat vast nog. :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *