Recept: courgettesalade met gegrilde asperges en tahindressing

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We zijn nog lang niet klaar met al die heerlijke zomerse recepten. Just keep them coming! Ik zocht een lekkere frisse salade voor het  vorige weekend en kreeg een goede tip van Ianna van beginspiration.nl. Ze attendeerde me op een recept voor een gemakkelijke courgettesalade en aangezien ik van 2 dingen houd, te weten: gemakkelijk en courgette, was het al snel duidelijk dat ik deze salade ging maken. Omdat het oorspronkelijk een recept met fetakaas erin is, paste ik het recept een beetje aan. Hope you don’t mind Ianna!

Goed, wat heb je nodig voor een salade voor 2 personen?

* een grote courgette
* een bakje groene asperges
* een bosuitje in dunne ringetjes gesneden
* 2 tl tahin
* sap van 3/4 citroen
* ½ teen knoflook, door de pers
* 1 el olie
* (zelfgemaakt) kruidenmengsel Za’atar

Za’atar is een kruidenmengsel dat je kant-en-klaar bij de Turkse winkel kan kopen, maar je kan het ook heel lekker zelf maken. Hoe je dat doet? Door 1 eetlepel oregano, 1 eetlepel tijm, 1 eetlepel sesamzaad en een halve eetlepel sumak (of sumac, ook te koop bij de Turkse winkel) met elkaar te mengen. Easypeasy en je kan nu zoveel maken als je wilt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daar gaan we:

1. Roer de tahin, citroensap, olie en geperste knoflook door elkaar tot een dressing. Ik koos ervoor om weinig olie te gebruiken en de dressing aan te lengen met wat water.
2. Maak met een dunschiller dunne, lange plakken van de courgette. Dit gaat heel gemakkelijk.
3. Kook de asperges voor 2 minuutjes en leg ze daarna op de grillpan. Eventueel: besprenkel met wat olie en zeezout.
4. Meng de courgette en het bosuitje met de dressing, top af met asperges en Za’atar kruidenmengsel.
5. Proef de salade: vind je de dressing te bitter? (tahin kan een beetje bitter zijn) Besprenkel de salade dan nog met wat extra citroensap om de smaak te neutraliseren.

Ik serveerde de salade met falafel en gestoomde biologische aardappeltjes in de schil. Erg lekker! Later bedacht ik dat het me ook erg lekker lijkt om een volgende keer artisjokharten toe te voegen aan de salade. Mmm, ik heb er nu al zin in!

Het originele recept vind je hier. Bedankt voor de inspiratie Ianna!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Recept: courgettesalade met gegrilde asperges en tahindressing

 1. Ziet er echt super lekker uit! Helemaal met die artisjokharten erin hmmm!

 2. Klinkt erg lekker! Als ik eens in een turkse supermarkt ben zal ik kijken of zo die kruiden hebben!

 3. Oh dat komt goed uit, wij hebben een hele hoop courgettes in de tuin.
  Zoveel dat we ze weg moeten geven en door alle recepten heen zijn haha.
  Ik ga deze zeker eens probere, klinkt erg lekker!

  1. Haha je mag ze altijd naar ons opsturen hoor ;) we looooove zucchini!

 4. Klinkt goed! Ik heb courgetteplanten in mijn moestuinbak en als het goed is, kan ik binnenkort oogsten! :)

 5. Dat ziet er goed uit seg! :)
  Ik hou van groene asperges, en de artisjokharten er nog aan toevoegen lijkt me een strak plan ;)

 6. Hoe kan het recept voor Za’atar nu geen hysop bevatten terwijl dat de vertaling is van za’atar?

  1. Omdat het misschien gewoon een andere naam voor za’atar is en geen los kruid?

 7. Oooh lekker!! Ik hou van alle ingredienten dus dit moet ik zeker eens maken. Lijkt me ook heerlijk met artisjok harten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *