Recept: Mangotaart

Made with Repix (http://repix.it)

Een maandje geleden was ik op de babyshower (my first time EVER) van vriendinnetje Jaimie. Om te vieren dat zij over een paar weekjes een babyboy krijgt hadden we een gezellige middag met voornamelijk veel eten en cadeautjes. Er stond echt van alles op tafel, van sushi tot taart. Jaimie’s nichtje, Mariandel, maakte een heerlijke zomerse mangotaart en al na een paar happen was ik zó’n fan dat ik heel brutaal Mariandel om het recept vroeg. En vandaag delen we dat recept dan weer met jullie. Zo zijn we allemaal blij. Toch? :)

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 250 gr noten (ik heb 225 gram cashewnoten en 25 gram pompoenzaden gebruikt)
  • 1/4 theelepel zout
  • 8 gedroogde vijgen
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 2 theelepel vanille essence
  • (je kan er nog 100 gr geraspte kokos indoen maar dat had ik niet gedaan vanwege allergieën)

Voor de vulling:

  •  325 gr mango in stukje (ongeveer 1 grote mango)
  • 3 eetlepels agave siroop (rijststroop kan ook, maar maakt de taart minder zoet)
  • 1 zakje agar-agar

Wat moet je doen? 

  1. Doe de noten samen met het zout en eventuele kokos in de keukenmachine totdat het kleine stukjes zijn.
  2. Doe dan het gedroogd fruit en vanille essence erbij en mix weer. Je kan er een beetje water (2 eetlepels) bijdoen zodat het een consistente mix wordt en lekker blijft plakken.
  3. Strijk het dan uit over een bakblik van ongeveer 24cm en druk goed aan.
  4. Laat dit zeker 20 minuten opstijven in de koelkast.
  5. Blend de mango met de agave tot het een hele fijne puree is, probeer het zo glad mogelijk te krijgen.
  6. Je kan hier een beetje citroensap bijdoen als je van een beetje meer zurige smaak houdt en zo niet, dan niet ;).
  7. Doe dan de agar-agar erbij en verwarm het in een steelpan tot het kookt.
  8. Laat het 3 minuten koken en giet het mangomengsel dan uit over de bodem.
  9. Laat dit afkoelen en opstijven in de koelkast.

Enjoy!

Lieve Mariandel, dankjewel voor het delen van het heerlijke recept. Ik ga deze zomerse taart zeker een keertje maken het komende seizoen, want hij was echt héél erg lekker! Trouwens, dit recept is ook te vinden op Googels en Voozels, het blog van Mariandel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Recept: Mangotaart

  1. Hoi. Wat lijkt me dat een lekker recept.
    Maar heeft iemand een tip wat ik ipv noten kan gebruiken?
    Wij hebben sinds kort iemand in het gezin met meerdere allergieën en noten en kokos kunnen allebei niet. Ook geen sojaproducten of melkproducten.

    1. Misschien kan het met zonnebloempitten en pompoenpitten? En pinda’s zijn ook geen noten, of is de persoon daar ook allergisch voor?

  2. Oh boy, dit lijkt me echt een geweldige taart. Ik ben gek op noten, dus die bodem zou echt niet veilig zijn bij mij :) En wat simpel is die vulling eigenlijk, heel puur! Mooie foto heb je er ook van gemaakt, hij ziet er heel leuk en ‘gezellig’ uit :)

  3. NEEEEE, niet nog zo’n moet-ik-proberen-maar-de-verjaardagen-zijn-op-en-het-is-niet-goed-voor-de-lijn-taartrecept…… grmbl… hij lijkt me erg lekker.

  4. Klinkt heerlijk! Hoeveel gram zit er in een zakje agar-agar? Ik heb nl. een grotere zak in huis ;)

    1. Volgens mij zijn dat van die kleine zakjes met 2 gram erin. Ik gebruik altijd een doosje van Lima, daar zitten portie-zakjes in.

  5. Hoera! Eindelijk een recept voor een taart die niet in de oven hoeft, nu kan ik het ook eens maken (bij gebrek aan een oven, heel onhandig…)!

  6. Mmmmm gelukkig is mijn vriendje jarig dus had ik een mooi excuus. Ik heb m met noten en kokos gemaakt. Vond de verhouding mango/bodem wel een beetje uit balans (en ik had een 26cm bakvorm) en heb er twee mango’s in gebruikt in plaats van 1. Mijn mango was uberrijp dus agavesiroop hoefde ik absoluut niet te verdubbelen ;)
    Nu afwachten hoe hij uit de oven komt!

  7. Wat lijkt me dit een heerlijke taart!
    Maar wat zal het moeilijk zijn om te wachten tot hij voldoende afgekoeld en opgesteven is!

  8. Ik heb de taart vorige week gemaakt voor mijn verjaardag. Wat issie lekker! Viel ook goed in de smaak bij de verjaardagsvisite. Heb het restantje de volgende dag als ontbijt op. Jumm. :-)

  9. Ik denk dat de hoeveel wel belangrijk is. Ik heb nu een zakje toegevoegd. Maar dat is dus 30 gram en de taart wordt daardoor wel 5 cm hoog. Bovendien verdwijnt de gele kleur.
    Gelukkig is dit een proefexemplaar.

  10. sorry ik bedoel de hoeveelheid agar agar. 1 zakje kun je op verschillende manieren interpreteren.

  11. ahum.. ik lees alle reacties en ben volgens mij het enige ‘rekenwonder’ dat een heel zakje heeft gebruikt…

  12. Omdat ik een gast kreeg die lactose intolerant is, maakte ik dit taartje. Lekker hoor! En ik had nog nooit met Agar Agar ‘gebakken’. Was helemaal blij dat het taartje goed opgesteven was. Zelf zou ik de mango puree puur laten, geen zoetigheid meer aan toevoegen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. O ja, en ik heb nu honing gebruikt in de mango puree, werkte ook prima.

  13. Ik heb deze taart gisteren gemaakt en ik vind het echt een geweldig recept! Ik had een zakje agar-agar waar 5 gram in zat, werkte perfect! De combinatie van de frisse mango met de zoete bodem is echt een succes. Ik zal proberen nog wat over te laten voor m’n visite ?

  14. Wat een heerlijk recept! Ik heb de taart eerder eens als kersttoetje gemaakt, dat viel erg in de smaak. Toen ik gevraagd werd voor dit weekend iets te bakken moest ik er weer aan denken. Heb er een eigen twist aan gegeven door tussen de bodem en de mangovulling een extra laagje op basis van (soya)kokosyoghurt (met limoen) te maken. Is wel iets minder ‘mager’ natuurlijk, maar wel lekker fris met dit mooie weer :-)

    Bedankt voor alle heerlijke kookinspiratie op jullie website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *