Recept: no-bake vegan Peanutbutter-oreo cupcakes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 LET OP: dit recept bevat oreo’s. En oreo’s bevatten palmolie. Toen wij dit recept maakten, waren we ons nog niet ten volle bewust van de effecten van palmolie op het milieu en op de dieren. We zouden zeggen: maak dit recept, maar gebruik lekkere andere palmolie-vrije koekjes!

Hoeraaaaaa! Het is feest! Althans, morgen begint het feest. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de Groene Meisjes morgen 2 jaar bestaan. Dat gaan we vieren en om te beginnen hoort daar natuurlijk iets lekkers bij. Het regende reacties toen ik een foto van deze pindakaas-cupcakes op Instagram en Facebook plaatste. Logisch ook, want hallo: het klinkt alleen al te goed om waar te zijn. Ik hoop dat je een beetje trek hebt gekregen? Aan de slag!

Een paar opmerkingen vooraf:

* Deze cupcakes zijn geen goed voorbeeld van een gezond recept. Ik bedoel, als je ziet wat voor hoeveelheid pindakaas erin gaat… en laten we de oreo’s niet vergeten. Maar hey, mag dat niet voor een keertje? We voegen verder geen extra suiker toe, dat scheelt weer. Maar nee, dit is geen gevalletje #cleaneating.

* Op Twitter wees een volger ons erop dat oreo’s een verslavende werking kunnen hebben. Nou, dan weet je dat. (don’t blame us als jij volgend jaar in een Oreo-rehab zit)

* Deze cupcakes zijn gemakkelijk glutenvrij te maken, maar in dat geval worden het pindakaas-zonder-oreo-cupcakes. Je zou er eventueel wel voor kunnen kiezen om in plaats van oreo’s stukjes chocolade in de bodem te  verwerken. Of je kiest voor glutenvrije koekjes.

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 cupcakes?

Bodem

1/2 cup ongebrande cashews (ik kocht ze bij EkoPlaza)
een paar oreo koekjes (ik kocht een rol vegan oreo’s bij AH Xl. Let op: niet alle oreo’s zijn vegan)
1/2 cup kokosrasp
1/8 theelepel zout
6-8 dadels (van die grote sappige medjool dadels, natuurlijk zonder pit)
2 eetlepels cacao

Vulling

1 cup pindakaas (van de biowinkel, zonder toegevoegde suiker!)
3 bananen
2 theelepels vanille extract
1/8 theelepel zout
1/4 cup kokosolie

Je kan het geheel eventueel op smaak brengen met stevia of kokossuiker. Ik heb dit zelf niet gedaan, maar als je van superzoet houdt is dit wel een aanrader.

Wat moet je doen?

Bodem

Hak in een keukenmachine (ik deed het in de Vitamix blender, maar doe dit niet als je geen blender met een krachtige motor hebt) de noten fijn. Gooi hierbij de ontpitte dadels, kokosrasp, cacao en de oreo koekjes. Hakken, malen en stampen tot je een mooie gladde mix hebt. Schep in ieder muffinvormpje een lepel van dit “deeg” en druk het goed plat. De bodem van je cupcakes is nu klaar!

Vulling

1. Doe de pindakaas, bananen, vanille en (gesmolten, dus vloeibare!) kokosolie in je blender en laat draaien tot je een mooi stevig, maar luchtig mengsel hebt.
2. Schep in ieder muffinvormpje een flinke schep van het mengsel.
3. Zet de muffinvormpjes in de vriezer.
4. Wacht ongeveer een uurtje en haal de cupcakes dan uit de vriezer. Top af met stukjes oreo’s.

Geniet van deze goddelijke cupcakes! Let op: deze cupcakes zijn ontzettend machtig. Logisch, als je kijkt naar wat erin zit! Nodig dus al je vrienden uit om mee te komen helpen met het opeten van deze cupcakes… of bewaar ze in de vriezer en eet ze lekker allemaal zelf op ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zorg dat je morgenochtend klaar zit, want de Groene Meisjes Feestweek barst maandagochtend vroeg los. Feestweek? Zeer zeker. We hebben namelijk iedere dag een nieuwe winactie voor jullie! Er zijn echt heel veel toffe prijzen te winnen, dus be there!

Geniet van jullie zondag,

de Groene Meisjes

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Recept: no-bake vegan Peanutbutter-oreo cupcakes

  1. Nou, dit lijken me inderdaad coloriebommetjes!
    Deze week zit ik klaar hoor voor de winactie’s ik ga namelijk meedoen met de veganchallenge en ik kan wel wat support gebruiken

  2. Hi Groene Meisjes,
    Op welk punt moeten de kokosrasp en de cacao bij de bodemmix?
    Vast bedankt!

    1. Moet er gewoon meteen bij! Ik zal het even aanpassen.

  3. Met mijn homemade pindakaas voel ik me een stuk minder schuldig deze bommetjes naar binnen te werken! Yum!

  4. Oeoeoeee, dat ziet er lekker uit! De weegschaal is tamelijk onverbiddelijk de laatste tijd, dus ik sla even over. ;)

  5. Het ziet er heerlijk uit, goed idee! Helaas kan ik dit niet voor een vriend maken omdat hij een notenallergie heeft (en een melkallergie, daarom zijn veganistische recepten meestal zo handig).

    1. Ah dat is jammer! Is hij allergisch voor alle soorten noten? anders zou je nog een andere notenpasta kunnen gebruiken?

    1. Dat valt mee, want je ruikt eigenlijk niet echt iets ;) Het is no-bake, dus geen lekkere luchten uit de oven helaas haha! Maar toch, geniet ervan :)

  6. Oei, die lijken me lekker! Dit recept ga ik even in de favorieten zetten!

  7. Wat een heerlijke cupcakejes om jullie Feestweek mee in te luiden! :) En ze zijn nog no-bake ook!
    Heel hartelijk gefeliciteerd met de DeGroeneMeisjes’ tweede verjaardag!

  8. Lijkt me superlekker! Doet me een beetje denken aan de peanutbutterpie van chocolatecoveredkatie.com die al een tijdje op mijn to make-lijstje staat! En alvast gefeliciteerd natuurlijk! :)

  9. Dat klinkt en ziet er heerlijk uit zeg!!! Duh ik wist niet dat er suikervrije pindakaas bestond, ga ik toch eens naar kijken. Is het vetgehalte van deze pindakaas gelijk of lager (of iig niet hoger dus) dan Calve Pindakaas? Ik merk dat er in “suikervrije” producten vaak meer vet zit?

    Wat gaaf dat jullie al bijna 2 jaar bestaan en wat een schande dat ik jullie nog maar een week 6 ken, oops! Gefeliciteerd!!

    1. Biologische pindakaas is niets meer dan pinda’s, een beetje olie en een snufje zeezout. Veeeeeeel gezonder dus dan Calvé, waar helaas veel “troep” in zit.

      1. In Calvé (de normale) zit ook niet meer dan dat (pinda’s, olie en zout) en dus in elk geval geen toegevoegde suiker! De goedkopere (huismerk) pindakaas heeft meestal wel suiker toegevoegd. Wel is Calvé natuurlijk niet biologisch…

  10. Ik heb ze gemaakt en ze zijn lekkeeeer! :-)
    Bij gebrek aan Oreo’s en vanille extract heb ik maar extra veel kokos en een halve zak noten-cranberry mix doorheen gegooid, werkte prima! Helaas zagen ze er niet zo charmant uit als die van jullie, vandaar geen Twitterfoto dit keer ;-)
    Gefeliciteerd met jullie 2-jarige bestaan morgen, dat er maar heel veel jaren én lekkere recepten bij mogen komen!

  11. Oi oi oi. Pindakaas én oreo. Mijn twee allergrootste liefdes op culinair gebied ;) Nouja, goed, misschien is dat niet helemaal waar. Maar dit recept ga ik zeker binnenkort uitproberen!

  12. Zou je dit ook kunnen maken met zonnebloemolie? Ik ben namelijk allergisch voor kokos, maar dit lijkt me wel een lekker recept om uit te proberen :D

  13. Ik heb deze lekkered creaties gisteren gemaakt & vind & vond ze ergy ummie!

    Jajajaja,….:)

  14. Hi meiden
    Hoelang kan ik de cupcakes bewaren in de vriezer?
    Mvg iris

    1. toch wel :) Google maar eens: Amerikaanse oreo’s vegan. Ze zijn echt vegan, anders aten we ze niet ;)

  15. […] Dit recept plaatsten wij op 27 oktober 2013 online. Het zijn cupcakes met oreo-koekjes. Oreo’s bevatten palmolie en zouden we alleen al om die reden niet meer gebruiken of aanraden. Zo zie je maar dat ook wij als de Groene Meisjes steeds meer dingen bijleren. Je hoeft je dus ook niet te schamen als je geen idee had van hoe schadelijk palmolie is; je kan niet alles in één keer weten. You live, you learn, zullen we maar zeggen. Wij zijn er in elk geval achtergekomen dat we absoluut geen palmolie meer willen gebruiken. Hoe pakken we dat aan? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *