Recept: Springrolls the luxe

IMG_5471

Een jaar geleden schreven we een tutorial over hoe je zelf springrolls kon maken. Eigenlijk waren we zelf totaal geen pro’s (en dat zijn we nog steeds niet,) maar inmiddels hebben we wat skills bijgeleerd. We laten je zien hoe je de lekkerste springrolls zelf kunt maken.

Iris plaatste een geweldig recept, met stap-voor-stap foto’s op haar blog. Ik kreeg meteen zin om er mee aan de slag te gaan! Ik heb het recept een beetje aangepast naar wat ik in huis had, dus ik zal mijn versie hieronder plaatsen. Voor foto’s van het vouwen van de rijstvellen verwijs ik je graag door naar Iris’ artikel, want ik heb tijdens het koken geen foto’s gemaakt. Sterker nog, ik heb alleen een telefoonfoto gemaakt en ik was eigenlijk niet van plan dit artikeltje te maken. Maar omdat er op Facebook en Instagram mensen naar vroegen dacht ik: ach, waarom niet? Dan maar alleen met een telefoonfoto.

Recept voor 12 springrolls:

12 rijstvellen (ik gebruik hier formaat ‘medium’ en ik koop ze bij de Chinese toko/supermarkt)
1 halve avocado
1 portie noodles (ik gebruikte glutenvrije noodles van King Soba, deze koop ik bij de biowinkel)
1 rode paprika
1 komkommer
1 handje (ongezouten) pinda’s
een paar takjes koriander
1/4 cup kokosschaafsel
het sap van een halve limoen
3 stengels bosui (het donkergroene gedeelte niet mee gesneden)

Wat moet je doen?

1. Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voordat je de noodles gaat koken, breek je ze in kleine stukjes. Spoel na het koken af met koud water.
2. Snijd alle groente zo fijn mogelijk. Dus: blokjes komkommer, paprika en avocado. Ringetjes bosui en versnipperde blaadjes koriander. Je kan de pinda’s ook halveren.
3. Mix de stukjes noodles met de rauwkost in een grote kom.
4. Meng hier de pinda’s, kokos en het limoensap doorheen.
5. Week 1 voor 1 de rijstvellen in warm water, vul met het mengsel en vouw de rijstvellen dicht tot springrolls.

Tip 1: Springrolls zijn heerlijk met bijvoorbeeld sojasaus of een zoet-zure saus. Dit keer kozen wij voor het pindasausje uit Iris’ recept. Dit maakt het eten wel wat ‘heavier’ en daar moet je zin in hebben. Het is een heerlijk saus, maar natuurlijk wel aan de vette kant, door de pinda’s en kokosmelk.
Tip 2: Vaak krijgen we de vraag of de rijstvellen gefrituurd of gebakken moeten worden. Het antwoord is: nope. Je weekt ze in water, vult ze en vouwt ze. That’s it. Supergezond dus ook nog eens, want er komt geen vet aan te pas!
Tip 3: Maak een hele stapel, zodat je morgen een lekkere lunch hebt klaarstaan in je koelkast! Geloof ons maar; dit smaakt naar meer! Misschien moet je zelfs maar een dubbele portie maken…

Veel rolplezier en eet smakelijk!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Recept: Springrolls the luxe

 1. Ik heb springrolls nooit zo aantrekkelijk gevonden, ik vond het altijd een beetje smakeloos eruit zien. Maar nu ik dit recept doorlees lijkt het me toch wel érg lekker, dit moet ik maar eens gaan maken! En als ik dit dan eenmaal gemaakt heb ben ik waarschijnlijk helemaal hooked, en maak ik het elke week, haha :) Leuk recept, deze ga ik komende week echt maken!

  1. Ik snap je wel. In feite vond ik springrolls ook alleen maar lekker met veel saus en ik at het ook vooral omdat het gezond was. Maar dit recept is echt… geweldig! Die kokos, limoen, koriander en pinda’s erdoor maken het hele plaatje compleet. Heerlijk!

 2. Ik moet toch ook echt nog eens spring rolls maken, ziet er heerlijk uit!

  Ik vind het trouwens echt heel erg leuk dat er in de recepten-afdeling van de Nederlandse blogs aardig wat recepten overgenomen worden, net een tikkie aangepast, en niemand die moeilijk doet. Hartstikke leuk om zo weer nieuwe foodblogs te ontdekken, en ook heel leuk om varianten van hetzelfde recept te zien. Zo kan je nog kiezen ook!

  1. Dat vinden wij ook leuk :) Zo lang er netjes een bronvermelding bij staat is er toch ook niks aan de hand? Daarbij komt dat veel foodbloggers elkaar ook wel kennen, dus meestal vinden we dat over en weer alleen maar leuk. Natuurlijk zijn er ook wel eens mensen die er met je recept aan de haal gaan, zonder erbij te vermelden waar het vandaan komt. Dat is ongepast, maar gelukkig weten we dat het ook anders kan ;)

 3. Mmm, en ik maar denken dat het moeilijk is om springrolls te maken! Ik ga het zeker een keertje doen en dit klinkt als een heerlijk recept voor de vulling.

 4. Kijk, dát wist ik dus niet van die rijstvellen! Ik dacht ook altijd dat ze in de frituur moesten, zoals bijvoorbeeld een loempia. Dat vind ik zo’n nadeel. Heel goed om te weten dit. Thanks!

 5. Wat goed dat dit ook zonder frituren kan. Nu nog en Haarlems adresje vinden ;-)

  1. Hoi Yvonne!
   Glutenvrije noodles koop je in Haarlem bij de Natuurwinkel (wordt binnenkort Ekoplaza) op het Houtplein of vrijdag op de biologische markt op de botermarkt, rijstvellen koop je bij Toko Nina in de Koningsstraat:)) Of bedoel je dit niet?

  1. Je begrijpt dat dat niet onze voorkeur heeft ;) Maar van ‘vroeger’ weet ik inderdaad dat je de rijstvellen echt met álles kan vullen, dus idd ook met vis of vlees.

 6. Haha ik dacht al: ‘Dit zag ik gisteren toch ook al bij Iris?’.. maar lekkere aanpassing! Ik zal er ook eens aan gaan geloven.. ik heb het vermoeden dat ik niet zo’n held ben met rijstvellen vouwen. Ik word altijd zo enthousiast en vul ze iets te goed.. :o

  1. Dat geloof ik graag! Maar eigenlijk is het een goed idee voor ieder moment van de dag. Heb er nu ook alweer zin in, hihi :)

 7. 1/4 cup? Haha, we zijn toch geen Amerikanen! Maar wel lekker recept natuurlijk :)

  Tip: koop koriander en Thaise basilicum bij de toko/Aziatische supermarkt. Daar kan je vaak ook lekkere rijstnoedels kopen, trouwens!

  1. zijn we ook niet, maar dan kunnen we nog wel koken met cup maten? Doen wij – en heel veel anderen met ons – namelijk wel. Super makkelijk!

 8. Dit ziet er heerlijk en helemaal niet ingewikkeld uit. Ik durfde me nooit aan springrolls te wagen omdat ik dacht dat ze te moeilijk waren voor mij om te maken.
  Dank jullie voor dit heerlijke recept.

 9. Toch maar eens kijken waar ik die rijstvellen kan vinden. Ik krijg honger…

 10. Ik heb ze gister gemaakt en ze zijn heerlijk! :D Heb meteen een grote stapel gemaakt, dus vanavond eten we ze weer :)

 11. YAMM, lijkt me superlekker.
  Hoe lang bewaren jullie deze? Vooral ook i.v.m. de avocado?

  1. We hebben ze meteen opgegeten… Als je een variant zonder avocado maakt is het langer houdbaar. Avocado wordt natuurlijk bruin… Maar het is wel goed om te weten dat de rijstvellen nogal aan elkaar gaan vastplakken. Dat had ik laatst in mijn lunchbox :) Maar het was er niet minder lekker om hoor!

 12. Deze lijken mij erg lekker! Ga ik binnenkort maar eens uitproberen :-)

 13. Net springrolls gemaakt. Vulling was al voor de helft op voor ik klaar was met de rolletjes, zo lekker. Maarrr.. Met die rijstvellen heb ik echt het idee dat ik een stuk oplosbaar rubber in mijn mond heb. Doe ik iets verkeerd of een gevalletje van smaken verschillen? Ik heb er echt behoorlijk wat vulling in gedaan, dus dat lijkt me het probleem niet.

 14. Wat een toeval, ik ga het vanavond maken.maar dan zonder noodels. Hoeveel springrolls geef je pp?

 15. Zo lekker maar ik vind het niet heel makkelijk om zelf te maken. Die vellen lijken te dun en te flexibel en plakken niet goed. Hebben jullie dat ook? Ik heb ze niet te lang in water laten weken want heb verschillende tijden geprobeerd. Ben benieuwd of anderen dit ook hebben en of jullie een geweldige tip hebben :)

 16. Zou het in de toekomst ook mogelijk zijn als je de recepten kan uitprinten? of is dit wel al mogelijk?
  Mis een beetje deze tool maar misschien kijk ik niet goed :P
  Maar deze ga ik morgen weer eens maken zooo heerlijk!

  Gr. Kim

  1. Hi Kim, het spijt ons, maar dat willen we niet aanmoedigen. Printen is natuurlijk niet zo groen.. sorry ;) Wat je wel kunt doen, maar oké, het is wat omslachtiger, is de tekst printen en naar een Word document kopiëren. Maar een printversie zal er niet zo snel komen, we hopen dat je dat snapt.

 17. Dit is echt een geweldig recept!! Heb alleen 1 vraag die echt over de rijstvellen gaat. Als ik de springrolls leuk presenteer en ze liggen tegen elkaar aan blijven ze nogal plakken en trek je soms het vel van de andere springroll kapot. Is hier iets tegen te doen of een handigheidje? Gister was het heerlijk strandweer en had ik er ook een paar meegenomen; de rijstvellen waren volledig in elkaar opgegaan.
  Hoop dat iemand een goeie tip hiervoor heeft!

  1. Helaas is dat plakken heel erg lastig te voorkomen. Je zou hooguit in een bakje steeds iets tussen de rollen kunnen leggen. Een dun plakje komkommer bijvoorbeeld?

 18. Ik lees veel reacties over het plakken van de springrolls, vandaar een tip: Ik maak van spring rolls eten altijd een feestje: 10 bakjes op tafel met alle ingrediënten los (mango is ook lekker, taugé, munt, etc) en ik maak de spring rolls aan tafel (in een koekenpan met warm water). Gezellig eten, vooral in de zomer en iedereen kiest zijn eigen ingrediënten.

 19. Hoi Merel!

  Ik wil binnenkort spring rolls gaan maken en heb rijstvellen bij ah gekocht (houdbaar), maar ik zag dat je ze ook in het vriesvak hebt. Welke gebruik jij? Ik vond de houdbare nori vellen bijvoorbeeld niet lekker..

  Groetjes,
  Priscilla

 20. ben heel benieuwd naar het recept van de saus die erbij staat :)

 21. Ik beb ze vandaag gemaakt! Heerlijk waren ze. De hele familie vind het voor herhaling vatbaar!

 22. Heerlijk! Hebben ze vandaag gemaakt en een groot succes. Ipv pinda’s heb ik cashewnoten gebruikt. En de saus heb ik gemaakt met: sesamolie, Soya saus, rijstazijn, beetje kokosbloesemsuiker en sambal.

 23. Mijn recept is:
  tofu verkruimelen en met mazena in smeren en dan krokant bakken in olie (kokos of olijf)
  Charlotjes, knoflook, en verse gember in de keuken machine hakken en in een koekenpan fruiten
  ketjap manis en sojasaus afblussen.
  geraspte wortels en gourgette opbakken en dan alles mengen
  glasnoedels erbij. gedroogde uitjes, komkommer, rode kool. ongebakken wortels
  en draaien maar.
  ik bewaar ze weleens een nachtje ingerold in BAKPAPIER.
  je kunt ook een natte doek erop leggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *