Recept: taartje met blauwe bessen en citroen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is niet helemaal toevallig dat we vandaag een taartjesrecept posten. Groen meisje Merel wordt namelijk vandaag 28 jaar! Hoezee! Op zo’n dag moet/mag er natuurlijk taart gegeten worden. Zoals dit super zomerse exemplaar!

Deze taart doet denken aan een cheesecake (en jullie weten hoe ontzettend dol ik daar vroeger op was) of een kwarktaartje. Als klein meisje kon je mij niet blijer maken dan met de kwarktaarten van mijn moeder. Gelukkig zijn er ook vegan varianten! Je maakt deze taart met firm silken tofu. Let op, gewone silken tofu is te slap, je moet deze variant (klik op de link voor een afbeelding) hebben. Wij kopen firm silken tofu bij de toko of bij Albert Heijn Xl.

Silken tofu laat zich prima verwerken in dit soort gerechten. In feite hoeft deze taart niet in de oven, maar om de taart lekker snel stevig te laten worden, doen wij dat toch. Een half uurtje maar, dus het wachten is vrij snel voorbij. Wanneer je ervoor kiest om de taart niet in de oven te zetten, zal je aardig wat uurtjes moeten wachten tot de taart stevig is geworden in de koelkast. Maar het kan in principe dus wel! (al hebben wij het niet uitgeprobeerd, dus don’t blame us als het toch niet lukt)

Wat heb je nodig?

bodem

2 cups koekkruimels (16 digestieve biscuitjes – de biowinkel heeft in elk geval vegan exemplaren)
5 eetlepels maple syrup, agave of rijststroop

vulling

300 gram bosbessen – houd 1 handje bosbessen apart voor de garnering van de taart
1 pakje firm silken tofu (zie afbeelding in de link hierboven)
de rasp van de schil van 1 citroen
2 eetlepels maizena
1/2 theelepel vanille
4 eetlepels agave of rijststroop

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen? 

– Verwarm je oven op 180 graden –

1. Verpulver de koekjes (in een keukenmachine) totdat je fijne koekkruimels hebt.
2. Mix de kruimels in een kom met de maple syrup. Roer dit goed door.
3. Schep de mix van koekkruimels en maple syrup op een bakplaat (of op de bodem van een taartvorm) en druk goed aan. Zet voor 5 minuten in de oven.

4. Doe alle ingrediënten voor de vulling van de taart in een blender of keukenmachine en laat draaien tot je een mooie gladde massa hebt.
5. Giet de vulling op de taartbodem die je inmiddels uit de oven hebt gehaald en een beetje hebt laten afkoelen.

6. Zet de taart voor 30 minuten in de oven (nog steeds op 180 graden).
7. Haal de taart uit de oven, laat hem eventjes afkoelen en laat de taart volledig afkoelen in de koelkast.
Let op: pas als de taart volledig afgekoeld is en stevig is geworden, kan je hem snijden!

8. Garneer de taart met citroenrasp en bosbessen. Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ga jij deze taart ook maken? We horen het graag en zien graag een foto voorbij komen op Twitter of Instagram!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Recept: taartje met blauwe bessen en citroen

  1. Gefeliciteerd! De taart ziet er goed uit. Volgende maand ben ik jarig en ik wil wel weer eens een andere taart proberen. Deze gaat op de lijst met opties. Fijne dag nog!

  2. Gefeliciteerd! Ik heb onlangs silken tofu gekocht (nog niet gegeten), ben benieuwd hoe het smaakt! Ik las inderdaad dat er vaak taartjes van worden gemaakt!

  3. Gefeliciteerd!
    En een heerlijke taart om het te vieren lijkt me. Ik heb nog nooit silken tofu in winkels bij mij in de buurt gezien, maar dit geeft wel motivatie om eens goed te zoeken :-)

  4. Van harte!! De taart ziet er prachtig gekleurd uit; echt een feestje! Silken tofu laat zich zeker goed verwerken in taarten. Ik heb er ook wel eens ijs van proberen te maken; dat was niet zo’n groot succes, hihi.

  5. Mmmmmmm klinkt heerlijk! En natuurlijk van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een mooi jaar van!

  6. YEEEEEEEES!!!! Ik ben gek op jullie recepten haal er zo veel inspiratie uit!! voel jullie vooral heel erg vrij om meer recepten te posten^^ dit ga ik zeker maken

  7. Van harte gefeliciteerd Merel! En dat taartje ziet er fantastisch uit, ik ga hem zeker maken :)

  8. Gefelicitaart! Lekker ziet het er uit en al lezende ruik ik het bijna. Ik dacht dat je misschien beter agar-agar kan gebruiken want dat stijft mooi op onder 37 graden Celsius en dat is het meestal in ons kikkerlandje ;-)

  9. Gefeliciteerd! Welke toko bevelen jullie aan in Amsterdam (Oost)? Ik heb nog geen fijne toko gevonden voor dit soort producten..

  10. Hij staat NU in de oven :), de vulling was zo al goddelijk dus heb nog even overwogen dat gewoon al op te eten hihi.

  11. ik heb deze taart samen met mijn vader gemaakt precies gedaan wat julie deden tijdje in de koelkast tot hij koud werd maar toen we heb probeerde aan te snijen was het een grote drap de koekbodem was helemaal zacht en papperig een vies en de bovekant ws ook niet bepaalt stevig weten julie mischien hoe dit kan

    1. Wat vervelend Fee! Het kan aan 3 dingen liggen. Misschien heb je toch net niet lang genoeg gewacht, of je hebt te weinig agar-agar gebruikt óf je hebt sojayoghurt zonder suiker gebruikt. Ik heb dat laatst ook gedaan, van provamel, en toen mislukte mijn taartje ook. Met Alpro yoghurt lukt het altijd…

      1. Graag wil ik deze taart vandaag maken. Ik ben echter een beetje in de war met deze reactie: te weinig agar-agar of soya yoghurt zonder suiker … in de ingredienten lijst zie ik geen agar-agar of soya yoghurt?? Please help! Alvast bedankt!

  12. Deze kwarktaart gemaakt, zoals jullie beschreven, met blauwe bessen en fruit erbij gevoegd voor mijn zomerse verjaardag viering. 3 uur in de koelkast – geduld voor je aansnijdt! Eenvoudig, heerlijk en gezellig om aan te bieden! Voor een volgende keer zo verrassend te varieren! Dank voor dit recept en alle andere geweldige ideeen!

  13. Zouden jullie een vervangend product weten voor de silken tofu? :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *