Recept: Tempeh Taco’s met salade en limoensaus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinds vorige week woont mijn vriendinnetje Jori in Amsterdam. Dat is alleen al leuk natuurlijk. Maar wat nog leuker is, is dat Jori zich een beetje aan oriënteren is op vegan eten. Dat betekent dat ik mee mag naar Ekoplaza om te vertellen wat ze zoal in huis ‘moet’ hebben (gisteren heb ik haar edelgistvlokken en tahin aangesmeerd) en dat we uren lang in kookboeken bladeren, opzoek naar de beste recepten om uit te proberen. Gisteren doken we samen haar grote (en luxe!) keuken in voor een uitgebreide kooksessie. Uitgebreid was het zeker, we deden er namelijk wel anderhalf uur over! Dat kwam voornamelijk doordat we tussendoor heel veel moesten kletsen en lachen, maar het waren ook wel uitgebreide receptjes. Kortom: deze recepten zijn heel geschikt voor een lekker zomerse, lome vakantiedag. Alle tijd van de wereld? Gaan!

De recepten komen uit het briljante kookboek ‘Veganomicon – The Ultimate Vegan Cookbook,’ De Groene Meisjes zien dit boek toch wel als basisboek voor een veggie.  Een keiharde must-have. We hebben al meerdere vrienden, onder andere dus Jori, geadviseerd om dit boek aan te schaffen en dit doen zij dan ook braaf. Fijn he, zulke vrienden? ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oke, laten we beginnen met het eerste recept. Vooraf een tip van De Groene Meisjes: investeer 1 keer in een setje cupmaatjes. Dit werkt zo ontzettend snel in de keuken, ook tijdens het bakken. Je koopt deze maatbekertjes bijvoorbeeld bij een kookwinkel of Dille&Kamille, maar ik heb ze ook wel eens bij Albert Heijn gezien. Kost een paar euro, levert een hoop gemak en plezier op!

1) Chili – bier marinade (hier ga je de tempeh in marineren) 

Wat heb je nodig? 

3/4 cup Mexicaans bier. (Desperados of Corona)
2 tenen geperste knoflook
2 eetlepels olie (olijfolie bijvoorbeeld) – let op: ik liet de olie weg en dat was ook prima
2 eetlepels sojasaus (of Shoyu of Tamari)
2 eetlepels limoensap (het liefst van vers geperste limoen natuurlijk)
2 tot 3 theelepels chilipoeder
een halve theelepel komijn
1 blok tempeh

Wat moet je doen?

1. Roer in een grote schaal alle ingredienten voor de marinade door elkaar.
2. Snijd de tempeh in dunne plakken.
3. Stoom de tempeh een paar minuten in een bamboe mandje of stoompan.
4. Leg de tempeh in de marinade en laat dit, afgedekt, minimaal een uur lang staan. Je kan deze stap natuurlijk ook ’s ochtends al doen en de marinade de hele dag laten staan. Ook heerlijk waarschijnlijk!
5. Na een uur haal je de gemarineerde tempeh uit de marinade schaal om de tempeh te gaan bakken.
6. Giet wat (olijf)olie in een grote pan (een wok werkt ook goed) en verwarm dit tot de olie heet geworden is.
7. Bak de tempeh, een paar minuten, tot deze mooi lichtbruin van kleur wordt.
8. Haal de reepjes tempeh uit de pan en giet hier eventueel nog wat marinade over heen, voor een extra tasty bite.
9. Verwarm de taco’s voor een paar minuten in een pan, de magnetron of oven (volg de aanwijzingen op de verpakking) en vul deze met de salade (zie recept hieronder) en de reepjes tempeh. Schenk hierover de yoghurt-limoensaus (zie tweede recept hieronder.)

* Kanttekening: de stap met het stomen van de tempeh staat niet in het recept, maar heb ik zelf toegevoegd. Marineren gaat namelijk veel makkelijker als de tempeh al een beetje is gaan ‘werken’ door het stomen. Het neemt ook makkelijker vocht op. Tip dus, maar het hoeft niet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2) Salade voor in de taco’s

Wat heb je nodig? 

Een zakje gemengde sla, of een krop sla die je zelf snijdt. Kies voor bio!
1 fijngesneden wortel
1/4 cup appelazijn
2 fijngesneden jalapeno pepers (uit een potje)
1 theelepel zout
een snufje peper

Wat moet je doen? 

1. Maak ik een bakje de dressing van: appelazijn, zout en peper.
2. Mix in een grote kom de sla, wortel en pepers.
3. Giet de dressing over de schaal, dek af met folie en zet in de koelkast. De dressing moet goed in de sla trekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3) Yoghurt- limoensaus

Wat heb je nodig? 

3/4 cup plantaardig alternatief voor yoghurt (die van Provamel is bio en suikervrij)
3 eetlepels limoensap
2 eetlepels druivenpitolie of avocado olie (ook hiervoor geldt weer: ik ben van mening dat het ook prima zonder olie kan)
1/3 cup fijngesneden koriander blaadjes
een halve theelepel zout

Wat moet je doen?

1. Mix alle ingrediënten in je blender tot het een gladde saus is geworden.
2. Zet de saus voor een uur in de koelkast.

Als je geen zin of tijd hebt om alle recepten te maken, dan kan je er ook voor kiezen om er maar eentje te maken. Alleen de gemarineerde tempeh is ook al heel erg lekker en kan je ook makkelijk ergens anders bij eten. 

Kortom: dit gerecht betekent een hoop mengen, roeren en wachten. Maar het is het allemaal waard, want het wordt HEERLIJK. Serveren met een lekker koud Mexicaans biertje, natuurlijk met limoen. Enjoy!

Wat denken jullie van deze recepten? Gaat iemand ze uitproberen?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

41 gedachten over “Recept: Tempeh Taco’s met salade en limoensaus

  1. I’m confused; waar komt die oven van stap 5 ineens vandaan?
    “5. Na een uur haal je de gemarineerde tempeh uit de oven om de tempeh te gaan bakken.”

    Tempeh in biermarinade klinkt sowieso al fantastisch ^_^

    1. Klopt. Ik bedoelde: haal de tempeh uit de marinade, uit de schaal. Geen idee waarom ik oven schreef. Sorry voor de verwarring!

  2. Hi meisjes! Die chocolade waar jullie het ±2 weken terug over hadden is ook te koop bij ‘Soup en zo’ Nieuwe Spiegelstrt. 54 (kruising Kerkstrt) Amsterdam.
    Dat wilde ik ff kwijt. ;-)
    Grtjs SaS!

  3. Ik heb nog nooit tempeh klaargemaakt, wel al heel vaak in m’n handen gehad :p maar dit klinkt echt tasty! Dus ga het snel maken ^^ bedankt!

  4. Can I aks you two (the green girls) how long are you two vegan? And how long you two were vegetarian before you became vegan?
    And why you to switch to vegetarian to vegan? Just wanna know the reasons about the change. I think that is interesting to know as a follower.

    Thank you..

    Your sincerely

    Yanisha

    1. Hi Yanisha,

      We are vegan for about two years now. Before we became vegan we were vegetarians for a couple of years. We switched to vegan because we think it’s healthier and better for the animals!

      1. Hi green girls,

        Nice to have a message from you two.
        I think it’s very brave of you two to being vegan. I’m actually a meat lover, but it’s very interesting to read your blogs. I’m learning Dutch, so it’s nice to read it.
        My friend is also vegan, but the mostly I don’t understand her goal/lifestyle. But i never Judge her.
        Eating vegan or veggie is healthier and better for aninmals and evironment.
        I’m gonna follow you two, and good luck with everything.

        Your sincerely

        Yanisha

  5. Een kanttekening wat betreft de Provamel sojayoghurt; die is inderdaad ‘suiker’vrij maar wel gezoet met tapiocastroop en nog het een en ander aan ingredienten erin. Er bestaat een sojayoghurt die echt alleen maar bestaat uit sojamelk & yoghurtculturen en die is van Sojade. Is erg lekker ook, smaakt friszuur zoals echte yoghurt ook doet! Geloof dat in ieder geval Ekoplaza en Marqt hem verkopen.

  6. Hebben ze tempeh bij de ekoplaza of toko? Want hier in de super kan ik het nooit vinden, maar dit lijkt me echt onwijs lekker!

    1. Je kan tempeh ook gewoon bij de deka halen. Ligt in de koelcel bij de sugersnapps en sla enzo :) hoopndat je in de buurt van een deka woont xx

  7. Dit ziet er zo lekker uit. Ik houd sowieso heel erg van Mexicaanse gerechten. Bedankt voor het recept!

    1. Graag gedaan :) Ik oooook! Mexicaans is mijn lievelings.

  8. Hmm.. De tempeh ligt over de datum bij de supermarkt(!), dus heb tofu gekocht. Kan dat ook? :)

    1. Oh vreemd! Nou tofu marineert heel anders (is heel zacht) en valt gemakkelijk uit elkaar… Weet dus niet of dat een succes wordt.

  9. Ik zou dit hele 3-delige recept ontzettend graag proberen te maken, en laat ik nou alles in huis hebben behalve het bier! Gewoon zonder doen, denk je? Of kun je me iets anders ervoor in de plaats aanraden?

      1. O je, en het moet nog Mexicaans bier zijn ook. Desperados… die naam spreekt me wel aan! ;)

        1. Mexicaans hoeft niet per se hoor. Gewoon (licht) bier is ook goed :)

  10. Dit is zeker een recept om te onthouden, vooral de marinade voor bij de tempeh! Ben soms zo inspiratieloos wat tempeh betreft om in te marineren:P

  11. O, weer zo’n lekker receptje! Deze ga ik zeker een keer proberen. Dank je voor het delen :D

  12. Ziet er weer super lekker uit, meiden!
    Vraagje: zoals in wel meer recepten van jullie, zie ik dat jullie de tempeh eerst stomen. Ben ik ook wel in andere recepten (van andere sites of boeken) tegengekomen, maar lang niet altijd. Ik doe het zelf eigenlijk nooit, wat is de toegevoegde waarde?
    En vraag 2: niet recept-gerelateerd, maar in de intro staat Veganomicon aangeprezen als de ‘bijbel’ voor vegans. Ik twijfelde zelf tussen Veganomicon of Isa Does It, welke raden jullie mij aan? :)

    1. Hi Katja,

      Wij stomen de tempeh altijd omdat het dan de marinade veel beter opneemt. Het wordt er ook ‘malser’ door. Echt een aanrader!
      Isa Does it hebben wij niet, maar horen we wel goede geluiden over. Toch blijven wij voorlopig nog bij Veganomicon :)

      1. Ik ga het stomen gelijk vanavond proberen, ik ben benieuwd!
        En thanks voor de kookboekentip. Komt er ooit nog een review van Isa Does It? Ik heb namelijk van een paar mensen gehoord dat het de ‘nieuwe bijbel’ is voor vegans, na Veganomicon ;-)

  13. Hi!
    Ik vind jullie site zó leuk. En altijd leuk als het ook nog ‘mede amsterdammers’ zijn. Ik heb een vraag over de tempeh. Ik ben hier gek op en haal het vaak kant en klaar bij de toko. Ik woon alleen en zo’n heel stuk kopen is altijd teveel en ik vroeg me af of jullie een gouden bewaartip hebben??
    Groetjes Mirjam

    1. Wij bewaren het altijd in een afgesloten bakje in de koelkast. We gebruiken meestal de helft en eten dan een dag of 2 later de andere helft op. Je kan het bijvoorbeeld ook in sushi verwerken.. dan heb je in een week tijd 2 lekkere gerechten met tempeh :)

  14. Bedankt voor de snelle reactie! Als het zeker wel 2 dagen houdbaar blijft ga ik dit weekend nog een tempeh recept van jullie maken :)

  15. Wat een heerlijk recept is dit! Heb het vandaag gemaakt en gegeten. Normaal ben ik niet zo’n liefhebber van tempeh, maar in deze marinade en in combinatie met de andere smaken ben ik hélemaal verkocht! De voorbereiding kost wat tijd maar is gelukkig wel erg simpel, zodat het resultaat er, zélfs voor een niet-keukenprinses als ik, mag zijn.

  16. maak je de taco’s ook zelf? zou graag een mooi taco recept willen ontdekken, die uit de supermarkt smaken naar karton!

  17. De Amerikaanse maatbekertjes (cups, tablespoons, teaspoons) koop je voor 2 euro nogwat op AliExpress! Dan heb je een volledige set van ‘cups’ en alle lepeltjes tot een achtste theelepel aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *