Recept: Vegan Christmas Coffee

IMG_3080

We noemen dit drankje wel heel tof een ‘vegan christmas coffee,’ maar eigenlijk is het ook prima om dit het hele jaar (of in ieder geval de hele winter) door te drinken. Ik bedoel, we zijn Starbucks niet, met z’n tijdelijke specials. Vergelijk het eens met het dragen van glitterkleding. Wáárom doen we dat alleen aan het einde van de maand december en niet het hele jaar? Waarom gaan we ons aan het einde van het jaar toch altijd als een malle uitsloven op ons uiterlijk, onze cadeaus én in de keuken? Tsja, wij doen er stiekem ook aan mee. Want het is toch ook wel weer heel gezellig om met zo’n speciaal drankje op de bank te zitten, terwijl de dennengeurkaarsjes branden en Skyradio haar Christmas top 40.000 weer laat horen. Ontzettend onzin natuurlijk, want een doodnormaal bakkie pleur zou ook smaken, maar ach, we geven er maar even aan toe. Oh en om het nog erger te maken serveren we het drankje ook nog in een mason jar. Wel ja, nu we er toch zijn!

Bereid je voor op een lekker zoet – nee, niet zo #clean #healthy #fitgirl proof helaas – en warm drankje met koffie, gember-maple siroop en een plantaardige variant op slagroom. Dit drankje is een echte killer en kan gerust dienst doen als maaltijd. Het zou trouwens ook een goed dessert kunnen zijn. Zo na het royale kerstdiner, als iedereen zit uit te buiken. Niemand zit dan nog op taart te wachten, maar een vloeibaar gebakje in een leuk glas, dat gaat er altijd nog wel in.

IMG_3095

Wat heb je nodig voor dit Amerikaanse koffiefestijn? 

1/2 cup water
1/2 cup maple siroop (kopen wij altijd bij Ekoplaza)
een flinke scheut gembersiroop (te koop bij de toko, of ook bij Ekoplaza)
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel piment (poeder)
eventueel: een paar kruidnageltjes
2 x een kopje (sterke) espresso
1/2 cup plantaardige drink (bijvoorbeeld van soja of amandel)
Een plantaardige variant op slagroom (bijvoorbeeld van Alpro, te koop bij Albert Heijn)

Wat moet je doen? 

Eerst maak je de gember-maple siroop. Dit doe je door alle ingrediënten (water, maple siroop, gembersiroop, kaneel, piment en eventueel kruidnagels) bij elkaar in een sauspannetje te doen. Warm dit op en blijf ondertussen goed roeren met een garde, totdat er een stroperige substantie ontstaat en de ingrediënten goed zijn gemengd. Giet de siroop in een kannetje, flesje of bakje en zet deze in de koelkast. Je kunt hier meerdere glazen koffie mee maken, dus dek de siroop goed af, zodat je het de dagen hierna nog kan gebruiken.

Klop de slagroom en zet ondertussen koffie.
Verwarm de sojadrink in een pannetje en giet per koffie die je maakt anderhalve eetlepel van de gember-maple siroop toe. Warm de drink op totdat de drink en de siroop goed gemengd hebben.
Giet de koffie in een groot glas, voeg de drink/siroop toe en top af met slagroom. Natuurlijk versier je het geheel nog met wat kaneel of nootmuskaat.

IMG_3089

Dat is het! Natuurlijk kost het eventjes wat meer tijd dan het maken van een ‘alledaagse’ koffie, maar dan heb je ook wat. Hier kan geen Starbucks special tegenop! (daarbij komt dat je bij Starbucks helaas nog geen sojaslagroom kunt krijgen.) De combinatie van koffie met gember is echt geweldig. Je huis gaat er ook nog eens heel erg lekker van ruiken. Nou goed, het is tijd om te stoppen; je hebt een beeld. Geniet ervan!

Ga jij deze vegan christmas coffee ook maken? Dat zouden wij natuurlijk al een enorme eer vinden. Maar nóg leuker zouden we het vinden als je het resultaat met ons zou willen delen. Dit kun je doen via Twitter (@degroenemeisjes) of via Instagram. (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes.) Alvast heel erg bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Recept: Vegan Christmas Coffee

  1. Lijkt me superlekker! Heb ook een soort van weckpot-flesjes, dan kun je de siroop zeker nog langer bewaren? En toevallig van een vriendin een flesje maple syrup gekregen uit amerika, dus ik weet wel wat ik ermee ga maken!

    1. Oh dat is wel een goed idee! Ik heb van die flesjes met een ‘vacuumdop’ (als je dat zo noemt) daar kan je het ook erg goed in bewaren!

  2. Ik heb een vriendinnetje die vegan eet en ik heb nooit enig isee wat ik haar voor moet schotelen dus simpele dingen zoals deze Christmas coffee ben ik heel blij mee

    1. :) leuk om te horen! Misschien kun je nog meer Groene Meisjes recepten voor haar uitproberen. Wij houden namelijk zelf ook van simpel ;)

  3. Leuk idee als dessert! Helaas heb wij voor dit jaar het dessert al bedacht, misschien volgend jaar.

  4. Dit lijkt me een heerlijk drankje! Ziet er ook erg smakelijk uit, ik hou van speciale kopjes koffie! :)

  5. Het ziet er heel lekker uit. Meestal schuim ik de sojamelk ook al op voor een gewoon bakje koffie, maar dit is wel heel speciaal.

    1. Ik normaal ook inderdaad, maar af en toe een speciaal smaakje in/aan mijn koffie vind ik wel leuk :) Echt een aanrader!

  6. dit is inderdaad heerlijk! enige waar ik moeite me heb ( lees, ik krijg het niet voor mekaar) om er een goede siroop van te maken. het lijkt mij dat er teveel water bij moet. of doe het omrekenen naar cups niet goed. ik heb dezelfde delen water en maple sirup genomen ?. het zit nu ook weer in een pannetje maar dan met minder water. ik roer nog even door !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *