Recept: vegan tosti’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je hoort vegetariërs wel eens zeggen: “ik eet geen vlees, dus ook geen nepvlees.” Zo hoor je vegans wel eens zeggen: “ik eet geen kaas, dus ook geen nepkaas.” Wij kunnen ons hier wel iets bij voorstellen, maar zelf zien wij dit anders. Als je als vegetariër graag een vegetarische burger (Dutch Weed Burger!) eet, omdat je gewoon graag burgers eet, maakt dit je nog geen nep-vega. En als jij als vegan zijnde graag tosti’s eet, maar dan met nepkaas, maakt dat nog niet dat je slap bent, omdat je er blijkbaar niet zonder kan. Vinden wij. Zo zijn wij ook zielsblij dat er tegenwoordig op steeds meer plekken dingen als vegan taartjes en vegan pizza’s te krijgen zijn, want om nou de rest van ons leven alleen maar wokschotels met tofu en pompoensoep te eten…?

Er zijn mensen die zullen zeggen: blijkbaar kan je de kaas toch niet missen, dus waarom eet je dan niet the real deal? Mijn antwoord zou zijn: omdat ik the real deal niet wíl eten. Al was (of ben) ik nog zo gek op kaas, ik wil het gewoon niet eten. Dat heeft te maken met mijn principes en idealen. Ik wil op geen enkele manier aandeel hebben aan dierenleed. Nepkaas daarentegen, ja hoor, dat eet ik graag. (net als nepburgers en nepkip, mmm!) Mits deze producten veganproof zijn, natuurlijk.

Het is grappig, want ik had het hier met goede vriend Tasos over. Tasos eet sinds een tijdje overwegend vegetarisch (en veel vegan) en hij krijgt veel zeer bekend voorkomende opmerkingen te horen. Je kent het wel; over wat hij nu weer voor geks eet, over of hij niet het gevoel heeft iets te missen, over of hij wel genoeg eiwitten binnenkrijgt enzovoorts.

We hadden het er ook samen over dat vooral veel mensen die zelf wél vlees eten de behoefte hebben om vegetariërs de les te lezen over nepvlees. Zo van: wees dan een vent en eet alleen nog maar linzen, als je zo graag de wereld wilt verbeteren. Wij kunnen hier helemaal niks mee. Sowieso vinden wij dat je lekker moet eten wat je wilt eten. Als dat voor jou vlees of vis is, prima. Zo lang je nadenkt over wat je doet – toch? Wij kennen vegans die iedere avond een nepworst eten, omdat ze het vlees blijven missen. We kennen ook vegans die hun neus ophalen voor de vleesvervangers van de Vegetarische Slager. Ieder zo zijn ding en wij zijn blij dat er zoveel keuze is. Voor elk wat wils! Dit wordt een lang verhaal, maar waar ik naartoe wil is: ik hou van tosti’s. Altijd gedaan ook. Het liefst met veel ketchup of curry. Of mosterd. Mmm.

Uit bovenstaande inleiding is denk ik wel duidelijk geworden dat ik geen tosti’s met kaas zal eten, maar dus wel voor een nep-variant zal gaan. Nu gebruik ik niet heel vaak kazen als Wilmersburger of Daiya. Ten eerste omdat er best moeilijk aan te komen is en ten tweede omdat deze kazen vaak erg zout zijn. MAAR! Daar hebben we onze lifesaver weer: edelgistvlokken! (klik op de link voor meer achtergrondinfo over dit product) Hoezee voor deze uitvinding. Met edelgistvlokken kan je echt heel goed een kaassausje nabootsen. Probeer het maar eens!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hebben dit recept van Clean Green Simple gebruikt. We hebben het precies opgevolgd en niks veranderd, vandaar dat we je even doorlinken naar het originele recept. Het is echt een heel makkelijk recept en snel klaar ook. Ideaal dus!

MMM, zo’n flinke stapel dampende tosti’s, met lekker veel saus erbij. Heerlijk! Trouwens, wij eten ook graag tosti’s met humus en gegrilde groenten of met pindakaas en sambal. Of met chocoladepasta en banaan. Kortom, je hebt niet altijd nepkaas nodig.

Even terugkijkend naar de inleiding van deze blogpost: wat vind jij? Eet jij als vegetariër of vegan wel eens een vlees- of kaasvervanger? We zijn ook benieuwd hoe de niet-veggies onder ons hierover denken!

Ps Tas, ik ben trots op jou. X!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

60 gedachten over “Recept: vegan tosti’s

 1. Dit wil ik wel eens proberen, edelgistvlokken! Zelf ben ik vegetariër (en eet best vaak vegan) en probeer wel eens vleesvervangers en kaasvervangers. Ik vind het altijd heel jammer als mensen denken dat hun mening over vegetarische of veganistische voeding er toe doet (het interesseert mij echt niet dat je tofu naar karton vindt smaken). :)

  1. Precies! Trouwens, dat tofu naar karton smaakt vind ik ook zo’n afgezaagd argument. Alsof iedereen gewoon een stuk tofu in zn mond propt. Hallo, wel eens van marineren, grillen, wokken, frituren en bakken gehoord? :’)

 2. Ik eet geen vlees en af en toe een vleesvervanger. Mijn man eet ook geen vlees, maar die eet veel vaker vleesvervangers. Mijn man lust geen vlees. Hij lust wel vegaburgers. Waarom in vredesnaam zou hij dan een nepvega zijn. Ik wil geen vlees eten, maar voor de afwisseling eet ik af en toe nepvlees. Dat maakt mij geen nepvega. Ik word een beetje moe van dat iedereen overal en altijd maar ongevraagd zijn mening over moet spuien. Als jij vlees eet, eet lekker vlees. Ik hoop dat het biovlees is, maar zo niet, dan niet. Het is jouw leven, daar bemoei ik me niet mee. Ik doe mijn ding, jij doet jouw ding. We kunnen van mening verschillen, maar laat een oordeel achterwege svp.

  Zo, dat moest ik even kwijt. Sorry dames.

 3. Ik eet sinds 5 jaar geen vlees en bijna nooit vis maar regelmatig vervangers zoals burgers of ‘nepvlees’. Zonder die vervangers vind ik mijn keuzes soms wat beperkt worden en ik hou van afwisseling. Dat maakt mij echt niet minder vega dan dat ik ze zou laten staan.

  Wel erger ik mij soms aan de productnamen. Waarom kan dat niet wat creatiever en minder verwijzen naar het product wat het moet vervangen (vega kip, vega worst)? Ik zie ruimte voor verbetering. En vega eten is gewoon super lekker!

  1. Vega kip, vega worst… de benaming maakt het wel toegankelijker voor mensen die nog wat terughoudend zijn over vlees vervangen, lijkt me?

 4. Huh? Het gaat er toch om dat je geen dierlijke producten eet? En wat je dan in plaats daarvan eet maakt dan toch niks uit? Tjee zeg…. Sommige mensen kunnen echt overal een punt van maken, get a grip zou ik zeggen pffff

  1. zou je denken he ;) Maar mensen bemoeien zich enorm graag met het leven/eetpatroon/alles van anderen!

 5. Wat mij wat tegen staat bij nepkaas -of vlees is dat het vaak veel toevoegingen heeft en een erg bewerkt product is. Ik eet liever dingen waarvan je nog kunt zien waar het van gemaakt is. Ik eet grotendeels plantaardig en mis zelf het vlees niet, kaas daarentegen wel af en toe. Maar met noten en edelgistvlokken kun je inderdaad zelf best makkelijk lekkere vervangers maken zonder dat het uit pakjes of potjes hoeft te komen!

 6. Ik vind dat iedereen lekker meot eten wat hij wil, ik vind het soms wel erg makkelijk om gewoon zo’n vega burger in de pan te gooien. Why not. Ik heb nog echt het begin meegemaakt, dat we bij mijn ouders thuis de soja brokken hondenbrokken noemde, want zo zag het eruit en het had ook niet veel smaak.. :-) Dus in de tussentijd is er veel verbeterd, en waarom er niet van genieten?
  Wel vind ik het jammer dat sommige fabrikanten zo hun best doen het op vlees te laten lijken, want dat hoeft voor mij niet. Ooit had de AH lekkere boterham “worst”, maar die hebben ze een keer aangepast, en het leek toen meer op echte worst maar ik vond de smaak niet meer zo lekker.. jammer.

  Ook zoiets als de vegetarische slager, voor mij hoeft het niet. Ik heb een keer een vega bal op van hen, en ach ik vond het lekker maar niet hemels. Ik ga er niet speciaal voor naar op zoek. Ik vind het daarentegen wel goed dat het de misschien wat meer verstokte vleeseter misschien een keer overhaald geen vlees te eten. Lijkt me toch niets mis mee?

  Het was van de week toch ook in het nieuws dat vleesvervangers geen echte goede vleesvervangers zijn ivm de voedingstoffen?
  Nou dat vind ik ook wel pleiten om niet alleen maar die vervangers te eten, als beginnende vega snap ik dat dit handig is. Maar ik denk dat afwisseling the key is. Ik denk dat het belangrijkste is dat je zorgt dat je lekker eet, maar ook genoeg voedingstoffen binnen krijgt, hoe je dat doet, meot je lekker zelf weten.

  1. Zo is het! Daar kan ik me alleen maar helemaal bij aansluiten :)

 7. Nep dit, nep dat. Als we zo gaan praten kan ik er ook nog wel een paar opnoemen. Nep appel, nep citroen. Dat is zo “normaal”. Geniet van je tosti!!

 8. Heel herkenbaar! Ik hoor het tegenwoordig bijna niet meer, maar toen ik nog in een boer’ndorpje woonde kreeg ik regelmatig dat soort opmerkingen. Maar alleen van niet-vegetariërs. Wat zou daar achter zitten? ;) Tegenwoordig eet ik trouwens nauwelijks vleesvervangers, alleen soms iets van de Vegetarische Slager, nomnom <3

 9. Ik eet als vegetariër erg vaak vleesvervangers. Simpelweg omdat ik die erg lekker vind en ik dan weet dat ik dan (bijna )voldoende voedingsstoffen binnen krijg. Leuk detail; vandaag ben ik precies 1 jaar gestopt met het eten van vlees en vis. Prima reden voor een lekkere vegaburger :)

  1. GEFELICITEERD!!!! Dat is zéker een vegaburger waard. Geniet ervan!

 10. Ik eet al 8 jaar geen vlees meer en sinds dit jaar probeer ik ook zo min mogelijk andere dierlijke producten te eten. Zelf kook ik nooit met dierlijke producten, maar als mijn moeder ’s avonds wat kaas/eieren gebruikt eet ik dit meestal gewoon op. Ooit (het liefst zo snel mogelijk) durf ik hopelijk in gesprek te gaan om 100% vega te worden. Ik ben pas 14, dus als jullie nog tips hebben zijn die hartstikke welkom!

  Heerlijk receptje trouwens!
  Liefs, Lieke

  1. Hi Lieke, lekker bezig! Dit boek zou je heel erg kunnen helpen; http://www.degroenemeisjes.nl/boekreview-de-vegarevolutie (veel fijne recepten, maar ook veel achtergrond info en tips over hoe je ermee om kan gaan als je de enige veggie bent in een familie enz.)

   En voor al je vragen mag je ons altijd benaderen! Trouwens, misschien heb je ook iets aan onze Facebookgroep. 1600 leden, veel veggies, en heel veel nuttige info! http://www.facebook.com/groups/degroenemeisjes

   1. Hoi! De vegarevolutie staat in de boekenkast en ik vind ’t een heel fijn boek! Bedankt voor de tips, ik ga zeker lid worden van die facebookgroep!

 11. Ik eet bijna geen vleesvervangers meer, alleen als mijn moeder het voor mij meeneemt (die mijn vegetarische/veganistische levensstijl nog steeds “lastig” vindt met koken, al geef ik haar genoeg alternatieven :) ). Maar eerst was het echt een uitkomst voor me!
  Ik moet zeggen dat ik edelgistvlokken wel echt een lifesaver vind! Maar ik zou wel nog graag wat meer kaas-alternatieven in de winkel zien liggen. Kaas is toch behoorlijk lekker, vooral zo over het avondeten heen gestrooid!

  Dat je een nep vegetariër of veganist bent is naar mijn mening onzin. Een typische vleeseter opmerking. Als je bent opgegroeid met vlees/zuivel/eieren is het niet raar dat je soms bepaalde producten mist. Dan is het toch juist perfect dat er alternatieven zijn.. Mensen hebben altijd zo’n stereotype dat als je geen vlees eet (voor het milieu of dieren), je direct helemaal perfect moet zijn. Zo had ik laatst een discussie met iemand en die zei dat tegenwoordig toch bijna alles GMO is, en dat je niet de wereld in je eentje kan redden. Maar ik vind dat zo’n slap excuus. Dus omdat je de wereld niet kunt redden moet je maar gewoon door gaan met alle slechte dingen die je doet? Als je levens kunt redden met veganist zijn, waarom zou je het in godsnaam niet doen? Als iedereen zo als ons leefde, was de wereld een stuk leuker. Een goede wereld begint bij jezelf. En dat je dan misschien niet 100% goed leeft voor het milieu maakt niks. Je doet je best. En dan mag je verdorrie best af en toe een vegan “kaas” of “vlees” naar binnen gooien! ;)

 12. Altijd handig, een nieuw alternatief! Ik ben zelf niet weg van elke vleesvervanger, maar ik ben al 11 jaar vegetariër en part time vegan en ik moet zeggen dat er wel al veel verbeterd is op dat gebied. Er zijn tegenwoordig echt wel lekkere vervangers te koop. Overigens vind ik dat jullie gelijk hebben dat het vaak mensen zijn die helemaal hun schouders op lijken te halen voor nadenken over voedselkeuze graag mijn keuzes proberen te ‘verbeteren’. Ik kan daar soms moe van worden. Het lijkt soms alsof mensen zich ergeren aan je poging om bewust te leven en je daarom willen betrappen op het maken van hypocriete keuzes of het tekort komen van noodzakelijke stoffen. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat ik toch al veel mensen zover heb gekregen veel minder vlees te eten. En ik denk dat die vleesvervangers juist voor mensen die vlees willen minderen maar er veel van houden een goede uitkomst is.

  1. Iedereen die de Groene Meisjes leest behoort tot de doelgroep Ruth ;)

 13. Ik eet sinds 5 maanden vegan en ik eet vleesvervangers als ik bijvoorbeeld ga bbqen omdat deze dan makkelijk zijn en redelijk lijken op wat de andere eten. Normaal gesproken eet ik geen vleesvervangers bij mijn maaltijd maar dat komt meer doordat de vegan vleesvervangers aardig aan de prijs zijn (bij bijv. eco plaza) . Daarnaast vind ik deze vervangers ook niet echt nodig, wij eten thuis geen ‘vlees’,groente, aardappel maaltijden maar meer ‘groente prutjes’ om het zo maar te noemen.
  Zoals eerder gezegd eet ik wel vleesvervangers bij bijv. een bbq, ik vind dit zelf ook fijner omdat ik heb gemerkt dat mensen constant vragen stellen over mijn veganistische levensstijl, en dan vooral op een negatieve manier. Ik wil dan dus liever iets wat op hun eten lijkt om die negativiteit te voorkomen. Begrijp me niet verkeerd ik ben erg gepassioneerd over deze levensstijl maar zodra mensen op een nare toon vragen waar ik mijn vleesvitamine vandaan haal ben ik er wel een beetje klaar mee om zo lief mogelijk antwoord te geven.

  xx

  1. nadeel bij een bbq vind ik alleen vaak dat ik dan als vega dus een heel bord vega burgers voor me krijg.. uhm ja sorry.. dat is nou niet mijn idee van lekker eten.. :-D

 14. Mooi artikel. Ik eet zelf wel (af en toe) vlees en vis, maar herken de opmerkingen nog wel van de tijd dat ik vlees en vis ook helemaal verbannen had. Iedereen moet er een mening over hebben, ook al heb ik nooit om hun mening gevraagd. hetzelfde merk ik sinds ik in januari begonnen ben met gezonder eten (weinig suikers/transvetten en veel verse en biologische producten) ook. Ik krijg heel vaak de vraag: wat ben je nu weer aan het eten? Persoonlijk vind ik het best irritant dat iedereen overal een mening over moet hebben, behalve over hun eigen eetpatronen. Zullen we iedereen z’n eigen keuzes laten maken? Goed, dat beetje frustratie moest er even uit :)

  1. Goedzo, laat het maar lekker gaan ;) ;) God ja, de opmerking “wat ben je nu weer aan het eten” horen wij op ons werk zó vaak dat we het eigenlijk niet meer horen. haha!

 15. Leuke blog post. En heel herkenbaar. Ik vind Willemsburger kaas best lekker en heel fijn dat ze het bij Marqt verkopen. Daiya kaas heb ik helaas nog niet in Amsterdam gevonden…of jullie wel?? :-)

  1. Nee klopt! Wel in Den Haag bij de vegetarische supermarkt!

 16. Ontdek zojuist deze site, helemaal leuk! Deze tosti ziet er ook zo heerlijk uit en zeker nu ik trek begin te krijgen. Ga de lunch maar eens inzetten hier ;)

  Wij zitten ook in Amsterdam, maar zijn ook groen – en een beetje rood van de liefde ;) – minded. Jullie komen bij de favorieten dus!

 17. Zucht ja, al die opmerkingen over vega-burgers en vegan kaas… Mensen oordelen meteen zonder te vragen naar je motivatie. Hoe vaak ik niet heb gehoord: “als je geen vlees meer eet, waarom wil je dan wel iets wat er op lijkt?” Nou, gewoon, omdat die vegaburgers/-gehaktballen/-kipstukjes etc lekker zijn en ik dan geen dood dier in mijn mond stop. Het maakt mij niet uit of het dan op vlees lijkt of niet.

  Ik denk trouwens dat opvoeding ook een rol kan spelen. Ik ben opgegroeid met elke dag wel een stukje vlees bij het eten (voornamelijk aardappelen en groenten), boterhamworst op brood, etc. Soms is het zo fijn om ‘back to basic’ te gaan en aardappeltjes met groenten en een vegaburger te eten :) Maargoed, dat ben ik, misschien is het voor anderen heel anders!

 18. ah don’t worry groene prinsessen! eigenlijk hoeven vega’s niet eens verantwoording af te leggen voor hun smaken of keuzes. waarom wij zin hebben in “the real deal” en het dus beter gewoon kunnen eten is trouwens een heel slappe uitspraak van zo’n kritiekgevers! :) wij zijn gewoon allemaal opgegroeid met kaas, melk, eitjes, vlees… we wisten niet beter, we deden gewoon hoe het hoorde. nu weten wij gewoon wél beter, maar kunnen we natuurlijk onze aangeleerde tastebuds voor een stukje kaas of vlees niet 200% en op 1,2,3 afleren. Natuurlijk smaakt zo’n plakje “cheezley” of “vegetarische slager” stuff heel af en toe :)

  ik denk dat als we die “nep dingen” zelfs af en toe maar eten, als vega’s zijnde, dat het van ons nog meer een écht mens maakt, want dat is pas op puur gevoel leven. kritiekgevers zijn dan de nep-mensen, omdat ze alleen volgens “regels en wetten en definities” leven en dat is nep, want niemand laat zich graag van zijn hele vrijheid inperken :)

  haha, sorry. ik kon even niet stoppen. ik ben gewoon hélemaal mee met jullie motto, doe waar je je goed bij voelt. wij hoeven geen verantwoording af te leggen voor een keuze NOOIT. we kunnen ze wel meegeven en uitleggen en hopelijk anderen mee inspireren, maar nooit verantwoorden :)

  eeuwigegroenemeisjesfan x

 19. Ik eet sinds kort vegan, en gebruik zo nu en dan vleesvervangers of kaasvervangers, gewoon omdat ze lekker zijn en soms gewoon makkelijk! Ik zeg ook nooit dat ik vlees of kaas niet lekker vind, ik vind vlees en kaas juist harstikke lekker! Ik vind niet dat je je hoeft te schamen wanneer je de smak van vlees of kaas lekker vind, de meeste van ons zijn nu eenmaal opgegroeid met dat soort smaken en daar aan gewend geraakt. Ik vind alleen dat het feit dat ik het lekker vind niet een goed genoege reden is om de dieren zoveel leed aan te doen. Wanneer je vegan “vlees” en “kaas” eet, hoeven daar geen dieren voor te lijden, dus daar is naar mijn idee niets mis mee.

  Mijn vriendin miste toen ze net vega werd héél erg de smaak van kip, omdat ze dat voorheen vaak at en erg lekker vond. Nu ze de kipstukjes van de vegaslager heeft geprobeerd mist ze gewone kip niet meer, dus dat is dan toch alleen maar heel fijn :).

  Ik heb echter ook geen enkel probleem met maaltijden zonder vleesvervangers, zoals curry met groentes e.d, maaltijden met noten, of met tofu, tempeh, etc. Ik vind het zelf gewoon fijn om af te wissellen.

  1. Nou kijk, DAT is nou precies de reden waarom wij zo blij zijn met een uitvinding als de kipstukjes van de Vegaslager. Als dat ervoor zorgt dat jouw vriendin – en met haar nog veel meer voormalig vleeseters – het vlees een beetje achter zich kan laten, dan is dat toch geweldig? En daarbij komt dat het ook nog hartstikke lekker is! :)

 20. Ik eet 9 dagen op 10 vegetarisch (niet altijd), maar ben wel steeds op zoek naar manieren om meer plantaardig te eten. Ik ben een echte kaasliefhebber dus dat zou ik wel erg missen. Daarom wil ik die edelgistvlokken echt eens willen proberen. Enig idee waar dit in België te verkrijgen zou zijn? Ik heb toch het idee dat het aanbod in Nederland op dat vlak echt groter is.

  1. Hallo, Die edelgistvlokken kan je in de natuurwinkel kopen ook in België

 21. Die opmerking over eiwitten ben ik echt zo spuugzat. Er zijn meer dingen die eiwit bevatten dan vlees en vis (hallo, ooit van ei gehoord? Groente? Zuivel?). Alleen je B12 moet je een beetje in de gaten houden. Ik dan in ieder geval. Vleesvervangers vind ik vaak geen doorslaand succes, ik maak mijn burgers liever zelf.

  1. Zelf burgers maken blijft natuurlijk het allerlekkerste! Maar soms wil je even snel en makkelijk… en haha, herkenbaar, je irritatie over de eiwittenvraag. Elke keer hetzelfde liedje! ARRRRGH ;)

 22. Sinds een maand ofzo vind ik kaas vies ruiken, vooral standaard kaas..maar deze tosti ziet er wel lekkerder uit dan andere varianten die ik heb gezien en minder bewerkelijk! Dus die gaat op het probeerlijstje!
  Over vleesvervangers: Ik eet nu niet heel anders dan toen ik nog vlees at, alles wat ik kan vervangen heb ik vervangen met vervangers. Zo was de overgang niet te groot en dat vond ik voordeel.. Een nadeel vind ik wel dat ze zo duur zijn en voor mij ook lastig te krijgen. Maar zelf maken kost ook veel tijd en is een traject van vallen en op staan. Ik probeer wel langzaam meer bonen te eten en toe te voegen, want dat vind ik lekkerder en ik kan niet zo goed tegen soja vervangers.. maar het blijft soms een kunst om mezelf te verassen met iets nieuws en niet te eenzijdig te eten (voor mn gevoel)

 23. Waaaaaat?! Ik wist dus echt niet dat je dit van edelgistvlokken kon maken (ben geen veggie/vegan, maar wel een foodie die alles wil weten over eten). Ik heb zelf wel eens edelgistvlokken gekocht en ze over een pasta gestrooid, maar werd er niet heel warm of koud van. Dit ziet er op deze manier een stuk smaakvoller uit!

  1. Jazeker! Je kan van alles maken met edelgistvlokken! We maken er bijvoorbeeld ook Mac ’n “Cheese” mee. ook heerlijk!

 24. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening. Overigens een geweldige killer van een zinloze dan wel domme discussie: “Jij hebt recht op jouw mening en daar heb ik respect voor”. En verder, het is mijn lijf, mijn dieet en daarom mijn regels.
  Tot zover mijn gemopper, de geur van gegrilde kaas doet mij nog altijd watertanden. Maar ik krijg er last van, dus dan toch maar niet. Laatst zat ik nog aan te denken om een tostie te bouwen met kaasvervangers, dus dir recept komt als geroepen!

 25. Oh wow! Lekkere tosti! Ik krijg meteen trek :)
  Ik eet bijna geen kaas, maar eigenlijk wil ik geen kaas meer eten door het dierlijk stremsel.
  Moet je nagaan in hoeveel producten dieren zitten…

  Ik denk dat ik maar eens op zoek ga naar edelgistvlokken. Lijkt mij toch leuk om een keertje te hebben geproefd.

  Liefs!

  1. Er zijn steeds meer kazen zonder dierlijk stremsel…vegatopia heeft een hele lijst met vegetarisch gestremde kazen op de site staan. De keuze is serieus reuze

 26. Weet je wat ik tegenwoordig zeg als vleeseters mij de les willen lezen, en geloof me dit is echt heel grappig om eens te doen…

  Goh… jij denkt dat ik te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijg… Hoevaak eet jij een stuk fruit? En hoeveel groente eet je op een dag? Vaak is dit heeeeel weinig… Ik dan: ik eet vooral dit en dit, dus wie komt hier eigenlijk iets tekort…? Vaak: het is stil aan de overkant…

  Dit geeft mij vaak voldoening… wordt soms zo moe van dat gedoe… Maar dit soort reacties zet mensen aan het denken… En dat vind ik toch wel een prettig idee… Ik heb door dit soort gesprekken al 2 mensen overgehaald om flexitariër te worden en de rest alleen nog maar biovlees te kopen. Heel zinvol…

 27. Ik ben geen vegan of vegetariëre, maar flexitariër. Voor mij een manier om langzaam naar een andere levensstijl over te schakelen (ik ben slecht in ommeslagen van dag 1 op dag 2).

  In het begin moest ik ook niets hebben van vleesvervangers. Wat een uitvinding was dat zeg?? Maar stilaan heb ik de juiste merken weten te vinden voor seitan en andere vleesvervangers. Een klein beetje weten hoe je het klaar maakt helpt ook.

  Persoonlijk vind ik het niet erg dat een vegan nepkaas eet. Het is lekker handig om over te schakelen uiteindelijk. Want je bent gewoon om op een bepaalde manier te koken en te eten. Vleeseters gebruiken dat gewoon als excuus om geen schuldgevoel te moeten hebben (in veel gevallen) of uit onwetendheid.En ik kan het weten, ik eet vlees :P

 28. Ik ben een vegetariër die ook vaak vegan eet. Ik moet eerlijk toegeven dat ik vlees wel eens mis. Daarom eet ik vaak een vleesvervanger. Als vegetariër of vegan moet je zelf weten of je wel of niet nepvlees of nepkaas wil eten. Ik zie niet in waarom het als vegetariër verkeerd is om nepvlees te eten. Als jij het alleen op die manier volhoudt om vegetariër zijn kan je beter nepvlees eten dan toch maar echt vlees eten omdat je het anders niet volhoudt.

  Als er geen vleesvervangers bestonden zou ik het ook wel volhouden, maar ik ben heel blij dat ze wél bestaan. Lang leve de Vegetarische Slager!

 29. Ik probeer altijd geduldig te blijven bij de opmerkingen van vleeseters want ik herinner me nog (ook al is het bijna 10 jaar geleden) dat er een meisje uit onze vriendengroep vegetariër was, waardoor we sommige eetadresjes niet konden doen omdat ze geen alternatieven aanboden. Dat viel vooral op toen we samen op reis waren gegaan. Ik kon toen soms echt wel denken “wat een sfeerverpester ben jij” (heb het nooit gezegd omdat ze echt super is!!). Toen ik een paar jaar later met een veganistische collega samenwerkte (en at!) dan heb ik haar overspoeld met vragen, en ze heeft op alles heel geduldig een antwoord gegeven. Ze had ook heel goede argumenten. Ik ben meteen vegetariër geworden (2 maanden veganist want zij kookte) en nu 7 jaar later, is de stap naar veganisme eigenlijk makkelijk want heb nooit echt van zuivel gehouden. Ik ga soms nog door de knieën voor honing. Dat ziet er gewoon zo lekker en artisanaal uit. En kaas op de pizza! Wil die vlokken ook wel ’s proberen!

 30. Ik eet graag vlees en vis alleen niet teveel – maar ben ook dol op de veganistische gerechten die een vriendin zo af en toe voor me maakt – en ben net drie dagen terug van vakantie uit Chili. Ik heb daar ontzettend goed vlees gegeten. In Patagonië heb ik het lekkerste lam ooit gegeten! Maar na zó veel vlees te hebben verorberd, hoef ik voorlopig even geen vlees meer. Over een paar weken weer. Ik probeer graag nieuwe dingen uit en haal zo af en toe wat lekkers bij Vegabond nu dit bij mij om de hoek is.

 31. Ik ben zelf geen vegatarier, ik kan inprinciepe gewoon sonder vlees maar man wat hou ik van kaas. Ik eet 9/10 alleen maar schapen/geitenkaas ik vind de gewone soort al niet lekker meer. Nepkaas die van violife(of iets in die tränt) vond ik ook erg lekker maar Wat is dat duur. Ik eet nu ook gewoon weer vlees Heb een tijd vegatarisch gegeten met uitzondering van vis/kaas maar De Kosten werden wel Erg hoog en Als Je Niet zo van De linzen enz. Bent wordt het aardig prijzig. Dus nu eet ik alleen kip/kalkoen met minimaal een beter leven ster. Of gewoon biologisch of scharrel. Verder ben ik ook gek op nepvlees. Dus ik ben iemand die vlees bewust uitkiest maar het ook zo twee weken niet kan eten.

 32. Geweldig ga het zeker uitproberen ik ben geen vegan maar eet/drink geen dierlijk zuivel (wel amandel en havermelk) iedereen moet idd doen waar hij of zij zich goed bij voelt bij de een is gezond heel wat anders dan bij de ander… Ik eet ook geen gluten en hoor vaak mis je geen brood/pizza/pasta. Mijn antwoord is soms maar dat wil niet zeggen dat ik er verslaafd aan ben en dus geen nee kan zeggen courgette pasta, oathie brood en RAW pizza zijn ook lekker mits goed en met liefde gemaakt.

 33. Wat mensen eten moeten ze zelf weten, ik hoop alleen dat het bewuste keuzes zijn en dat mensen beseffen wat ze eten. Hoe je producten die je niet meer wilt eten vervangt dat moet ook iedereen zelf weten. En als je nepkaas eet, sta je nog steeds achter je principes en idealen om geen kaas meer te eten. Zelf ben ik 13 jaar vegetarisch, hoewel ik wel 2 keer per jaar een portie vis at. Tegenwoordig eet ik ook geen vis meer. En ik koop geen honing, wol en leer meer. Wel eet ik nog zuivelproducten en eieren, maar ik haal het alleen biologisch en vervang het ook wel regelmatig voor plantaardige producten. En zodra ik katten heb haal ik biologisch vlees en brokken voor ze. En zo maakt iedereen weer andere keuzes. Zelf eet ik ook wel vleesvervangers, lijkt me niks mis mee en mijn keuzes zijn bewust gemaakt en daar gaat het denk ik om.

 34. Omg, ik heb al dagen trek in een kaastosti, maar heb een koemelk-allergie. Ik weet al wat mijn lunch voor vandaag wordt. Blij en excited!!!

 35. Wat een ontzettend goed geschreven leuk stuk! Inderdaad, helemaal mee eens dat iedereen zelf moet bedenken of een vleesvervanger wel of niet kan. Ik heb geen behoefte aan vlees en mis het niet, maar ik vind vleesvervangers vaak wel gewoon erg lekker! Ik krijg wel het idee dat m’n vriend bijvoorbeeld wel graag een vervanger voor het vlees ziet, terwijl ik het zelf niet zo nodig vind om stukjes nepkip door de pasta te gooien. Maar ik doe dat er met liefde natuurlijk voor hem doorheen ;). Een vegan tosti klinkt voor mij heeeeerlijk. De smaak van kaas vind ik ook heerlijk, maar het dierenleed wat erachter zit vind ik het niet waard. Dus yes ik zeg zeker ja tegen een vegan tosti ;). Ik moet weer nieuwe edelgistvlokken kopen! En ga nog wat meer zoeken op jullie blog over edelgistvlokken en recepten. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *