Recept: veganistische pindasoep met rijst

pindasoep

Geïnspireerd door een Surinaamse vriendin van de familie, aten wij thuis regelmatig pindasoep. Heerlijk vond ik dat altijd. Maar ja, het was verre van vegetarisch, want: kip en kippenbouillon.
Toen ik vegetarisch en later vegan ging eten, heb ik er nooit meer aan gedacht om pindasoep te maken. Totdat ik bedacht dat dit natuurlijk makkelijk veganistisch kon: door de kip en de bouillon te vervangen door plantaardige producten.
Ik koos voor zoutarme groentebouillon van de natuurwinkel en in plaats van de kip voegde ik wat extra groente toe. Natuurlijk kan je ook gaan voor tofureepjes of gebakken tempeh. Ook heerlijk, maar zonder is het ook erg de moeite waard!

Wat heb je nodig voor een pan soep?

 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels sesamolie of andere roerbakolie
 • 400 gram gemengde Chinese roerbakgroente
 • 2 groentebouillon tabletten (bijvoorbeeld zoutarme van Healthy Planet)
 • 100 gram pindakaas (afhankelijk van hoe “pinda-achtig” je de soep het lekkerst vindt kan je nog wat extra pindakaas toevoegen)
 • 2 eetlepels ketjap (manis)
 • sambal
 • 1 zakje emping
 • 75 gram rijst (naar keuze) per persoon

Wat moet je doen?

 1. Pel de knoflook en snijd  zo fijn mogelijk.
 2. Verhit in een soeppan de olie en fruit hierin de knoflook. Voeg daarna de roerbakgroente toe en laat een paar minuten staan.
 3. Kook ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
 4. Na een paar minuten is het tijd om de bouillontabletten samen met een ruime liter water toe te voegen.
 5. Breng dit geheel aan de kook en laat zeker 5 minuten goed doorkoken.
 6. Lepel de pindakaas en de ketjap nu door de soep en laat een paar minuten doorverwarmen.
 7. Roer nu, naar smaak, wat sambal door de soep. De soep mag best een beetje pittig worden!
 8. Serveer de pindasoep met rijst en emping. Het lekkerst ooit? De rijst door de soep heen mengen.
pindasoep

Let op: de soep is behoorlijk vullend. Ik raad je aan om per persoon een niet al te grote portie te nemen, ook in verband met de vetten uit de pindakaas.
Van deze pan soep kan je dus met gemak met een paar mensen eten.
Een kommetje soep, wat emping, een schaaltje rijst erbij en je hebt een complete maaltijd!

Eet smakelijk!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Recept: veganistische pindasoep met rijst

 1. Ooooh ja die ga ik binnenkort beslist weer maken!! Heerlijk.

 2. Yummie! Ik heb nog nooit pindasoep op, maar t water loopt me in de mond als ik dit lees en zie!

 3. Ik heb ook nog nooit pindasoep gegeten, maar wat ziet het er heerlijk uit! :)
  Dus emping is een soort veganistische kroepoek heb ik begrepen. Ik vraag me af of dat hier in Canada te vinden zal zijn…. En ketjap? Zou ik in plaats daarvan soya saus kunnen gebruiken, denk je?

 4. Nog nooit pindasoep gegeten, maar dit klinkt weer super simpel en heel erg lekker. Op het lijstje om eens uit te proberen. :)

 5. Oh ik ben instant verliefd geworden op dit recept. Ineens heb ik een soep-verslaving ontwikkeld. Nu wil ik dit NU maken en NU eten! Bedankt weer voor het aanleveren van mijn avondeten-inspiratie ;)

 6. Dat heb ik echt nog noooit gegeten. Ik heb het wel eens in een kookboek zien staan geloof ik, maar ik was bang dat het naar waterige satésaus zou smaken, en dat klinkt niet heel smaakvol, haha. Misschien toch eens proberen, ‘nieuw’ eten vind ik altijd leuk :D

 7. Ik vond pindasaus ook altijd gek klinken en vind het nu best lekker, dus dan moet deze soep ook wel kunnen. Ga ik zeker (ooit) eens proberen;-)

 8. Dat ziet er waanzinnig lekker uit. Lang niet gemaakt, ga ik weer eens doen, heb meteen trek door de foto!

 9. Welke ketjap gebruik je? Ik zie namelijk alleen maar ketjap met suiker in de winkel en dat wil ik vermijden.

  1. Ik heb ketjap bij Ekoplaza gekocht, maar niet gelet op suikers…

 10. Hmm ik net dit soepje gemaakt met groenterestjes uit mijn koelkast. Stukjes savooiekool, wortel, paprika en witte kool..perfect om mijn groentela te legen voor een nieuwe week :) Verder nog wat ketoembar, djinten en een groot dobbelsteentje santen aan toegevoegd, hierdoor werd het extra creamy, jam! Bedankt voor dit eenvoudige receptje!

  1. Nou, haha! Jij hebt het een stukje minder eenvoudig gemaakt ;)

 11. […] en zo weinig mogelijk toegevoegde troep. Dat we deze avond de veganistische pindasoep van De Groene Meisjes gewoon “moesten” proberen, moet ik dan maar weer even door de vingers zien. Noor: […]

 12. As we speak de opgewarmde (héérlijke) pindasoep van gisteravond aan het oplepelen. Nou zeg ik dat vaker, maar dit is écht mijn lievelingssoep van dit moment. En, zoals alle betere recepten, op dag 2 is ‘ie nog lekkerder! Dank!

 13. Deze soep is echt heerlijk! Emping heb ik niet gevonden en heb ik dus weggelaten. Verder heb ik nog tofu toegevoegd en extra ketjap (die voegde echt veel smaak toe!). Eenvoudige ingrediënten, vlug klaar, gezond en heel lekker! Meer van die recepten graag! :-)

 14. Zou het ook met zonnebloempasta kunnen? Ik heb een pinda-allergie, maar maak ook weleens satesaus met zonnebloempasta. Wie weet of deze een beetje hetzelfde smaken?

 15. Klinkt lekker, ik ga het eens proberen, maar dan zonder de rijst.

 16. Groot soepfan maar nog nooit pindasoep gemaakt, foei!
  Tot mijn grote verbazing superlekker toen ik met dit recept voor het eerst pindasoep maakte!
  Ik gebruikte sambal badjak, en een eetlepel gebrande kerrie madras meegefruit.
  Superrecept!!

 17. Lekker, pindasoep!
  Voor variatie: ik vind pindasoep ook lekker met gember of op het laatste wat bosui/lenteui, seroendeng (gefruite kokos met pinda’s) en/of koriander toegevoegd.

 18. Wilde een pindasoep maken, had een recept uit een blad, maar waar haal ik hier in het Zeeuwse okra en cassave vandaan ?
  Ben gaan zoeken en kwam op dit recept, heerlijk, niet moeilijk en zelfs de kindjes lusten het, met minder sambal natuurlijk.

 19. Vanochtend gemaakt en net gegeten. Wat een super makkelijk en smakelijk recept, die gaat in m’n favorieten. Inderdaad lekker om de rijst bij de soep te eten, komkommer erbij en mijn kinderen vonden het ook lekker!

 20. Wat grappig om Surinaamse pindasoep tegen te komen. Vooral omdat ik zelf Surinaamse ben. Ik ga dit zeker proberen, maar dan met tomtomballetjes (bakbanaan). Dat is echt te lekker voor deze wereld :D

 21. lieve groene meisjes, vandaag heb ik jullie veganistische pindasoep gemaakt en ik moet jullie dikke complimenten geven van mijn zoon en dochter (6 en 9 jaar oud) – ze hebben er echt van gesmuld!!!

 22. Dit is zo heerlijk!! Super snel en makkelijk gemaakt.

  Hier word ik erg gelukkig van. Dankjewel ♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *