Return to Sender (met winactie!)

10 producten groene meisjes

We maakten kennis met fairtrade organisatie Return to Sender. We laten je leuke producten zien, stellen je een interessante vraag én hebben een toffe winactie voor je geregeld.

Iedereen die wel eens bij de HEMA komt kent ongetwijfeld Return To Sender wel. Je weet wel, die leuke en bijzondere producten ‘uit het buitenland.’ Maar Return To Sender is veel meer dan dat. Deze fairtrade organisatie, opgericht door Katje Schuurman, streeft ontzettend mooie doelen na. Het streven van Return to Sender is altijd om de producent (vaak in lagelonenlanden) zelfstandig te laten worden. Er valt nog een hoop winst te behalen op het gebied van betere werkomstandigheden in deze landen en daar zet Return to Sender zich al jaren voor in. De Groene Meisjes houden van dit soort initiatieven, dus we wilden graag meer over het merk en de organisatie weten.

Het eerste dat we leren is dat Return to Sender niet alleen bij HEMA te koop is. Het is waar dat dit een belangrijke partner voor de organisatie is, maar Return to Sender opereert ook zelfstandig. Zo is er een webshop en werken ze samen met meerdere grote partijen. Er zijn bijvoorbeeld grote namen die jaarlijks hun kerstcadeaus via Return to Sender inkopen. Dat betekent een enorme boost voor de producent in het land van herkomst van de producten.

Het zijn stuk voor stuk mooie, eenvoudige producten met een mooi verhaal. Over het algemeen zijn het artikelen die zeer geschikt zijn om cadeau te geven. Zo zijn er ook speciale cadeau ‘richtingen,’ zoals geboorte, feest, huwelijk en zakelijk. Wat denk je van een toffe piñata (uit Zuid Amerika) voor het verjaardagsfeestje van je zoon of dochter? Of een vrolijk lachende Boeddha uit Vietnam, als cadeau voor een pasgetrouwd stel? Met een cadeau van Return to Sender weet je zeker dat je met iets origineels komt. Daarbij komt: er zit altijd een goed verhaal achter het artikel. Wij vinden cadeaus geven op deze manier sowieso leuker!

Return to Sender heeft een aantal topartikelen. Dit zijn artikelen die erg populair zijn en – met een reden – veel worden verkocht. Dit zijn onder andere de wishing bells uit Thailand, de huwelijk piñatas uit Mexico, het gelukskistje uit Peru en de Rakhi armbandjes uit India. Het leuke van al deze producten is dat ze gebaseerd zijn op plaatselijke tradities. Neem bijvoorbeeld de Rakhi armbandjes; deze geven meisjes in India aan hun broer, als dank voor de bescherming die ze van hem hebben gekregen. De meisjes geven de armbandjes aan hun broer op de dag dat ze gaan trouwen. Een prachtig gebaar! Zo verkoopt Return To Sender ook Love Letters uit Zuid Afrika. Dit zijn broches met gekleurde kraaltjes, die door Zulu vrouwen gemaakt. In Zuid-Afrika is het niet gebruikelijk om in woorden uit te brengen wat je voor iemand voelt, maar in kralen kan dat wel. Mooi toch?

Return to Sender is continu op zoek naar nieuwe plekken waar ze iets kunnen betekenen. Nieuwe producten die hier in Nederland verkocht kunnen worden, zodat we met z’n allen kunnen bijdragen aan een betere en eerlijker economie. Jij kan Return to Sender hierbij helpen! We hebben een vraag voor jullie en we koppelen hier een winactie aan.

Winactie

Stel, jij hebt gereisd. Of je bent misschien opgegroeid in een andere cultuur dan de Nederlandse. Of je bent gewoon enorm geïnteresseerd in ‘verre’ landen. Dan ken je misschien ook wel de plaatselijke tradities en gebruiken van die landen. Return to Sender zoekt mooie en symbolische producten en gebruiken. Natuurlijk zou het helemaal te gek zijn als je ook al zou weten welke artikelen er bij deze tradities passen. Bijvoorbeeld: “Als een meisje uit Marokko uit huis gaat, dan geeft ze haar ouders…” Natuurlijk zijn we op zoek naar bestaande, échte tradities en gebruiken, dus zomaar iets verzinnen mag niet ;)

De tien beste ideeën worden beloond met een leuke Return to Sender prijs. De producten die je kan winnen zie je in de afbeelding bovenaan dit artikel. Als klapper mogen we als hoofdprijs een bon van €25 verloten. Deze kan worden besteed in de webshop van Return to Sender.

Wat moet je doen om kans te maken op één van de prijzen? Deel hieronder bij de comments een traditie, een symbolisch product of gebruik uit een ander land, waarbij je denkt: volgens mij kan Return to Sender hier wel iets mee. Laat je reactie alsjeblieft achter onder een geldig emailadres, zodat wij je makkelijk kunnen bereiken als je een prijs wint!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Return to Sender (met winactie!)

  1. Ik ben voor introductie van de zorgenpoppetjes (worry dolls) uit Guatemala! In alle drukte en alle zorgen van tegenwoordig ga je zo vaak met een te vol hoofd naar bed. Zo leuk om iemand dit symbolische cadeau te kunnen geven. Poppetjes met wie je voor het slapen gaan je zorgen deelt, zodat je met een leger hoofd kan gaan slapen, in de geruststelling dat de poppetjes tijdens je slaap je zorgen van je overnemen c.q. wegnemen. De poppetjes leg je na het delen van je gedachten onder je kussen en haal je bij het opstaan weer weg. Ik vind dit zelf zo’n mooi en bijzonder gebruik. Zo veel symboliek en zo toepasselijk voor de snelle, gehaaste maatschappij waarin we ons veel te vaak mee laten slepen.
    Lijkt me zeker iets waar animo voor is! :-)

  2. Reizen op zich kan natuurlijk niet zonder een hanger van de heilige Christoffer mee te nemen! Of je nou naar Cuba, Chili of Sri Lanka gaat, dat maakt verder niet uit.

    In Mexico, San Christobal, heb ik mijn ogen uitgekeken in een kerkje daar. Dennennaalden op de grond en heel veel kaarsjes. Cola was heilig en werd zelfs aan baby’s gegeven. Buro! Bij zieken werd ter plekke de nek van een kippetje omgedraaid. Super bijzonder. Maar Oja, Return to Sender, niet haalbaar. Al zou ik zo’n standaard altaartje ter herinnering eraan meteen kopen! Zeker als ik er een op vakantie gekochte kaart in/ achter kan schuiven. Doe mij die maar! :)

    1. Bijzondere plek he? Maar maak er geen foto’s van kinderen, dan neem je hun ziel weg :-(

  3. De ‘khata’ wordt in Tibet gegeven op momenten vab geluk, zoals een geboorte, huwelijk of andere mooie gebeurtenis. Het is een prachtige witte sjaal (misschien ook wel in andere kleuren) en het wordt als een mooi gebaar gezien om deze te geven. Een gekregen katha wordt vaak ook weer doorgegeven aan anderen, dat maakt het nog iets meer bijzonder :)

  4. Weefgoed van de Amayra indianen uit Bolivia. De symboliek van het weefgoed is prachtig.

  5. Mijn vriendje zit in Nepal en heeft me deze dingen weten te vertellen:
    – Hier is het de broer van de bruid die de bruid moet dragen over de ouderlijke drempel. Het betekent dat het meisje nu helemaal gaat behoren tot de familie van de bruidegom, de bruid wordt ook geacht de hele weg te huilen en haar gezicht te bedekken…..
    – Wijs niemand aan met je voeten of stap niet over iemand die op de grond ligt, want voeten zijn heel onrein.
    – In veel steden wordt een meisje gekozen tot Kumari, de beroemde Levende Godin die de wacht houdt over de stad. Het meisje is soms maar 2 jaar wanneer ze weggenomen wordt van haar familie, in een paleis wordt ondergebracht en niet meer buiten mag. Wanneer het meisje in de puberteit komt is ze godin af.
    – In Westerse stadjes geven families soms een kind weg aan een tempel waar zij dan slavin wordt, mishandeld en/of verkracht.

  6. Ik heb vorige zomer een rondreis door de Verenigde Staten gemaakt. In Arizona stonden veel kraampjes langs de weg waar indianen kinderen met hun ouders en soms zelfs grootouders hele dagen zaten te werken aan de prachtigste sieraden en dromenvangers. Dat is echt hun dagbesteding én werk.

  7. Het is geen ver land maar ik weet dat in sommige culturen men na de geboorte de navelstreng begraaft. Turkse mensen leggen deze in de richting waarop ze willen dat het kind later gaat in het leven en ik hoorde dat er meerdere culturen zijn waar ze de navelstreng van het kind begraven.

    Ik vond het wel een bijzondere traditie :)

  8. In sommige dorpen in China wordt bij de geboorte van een jongetje een lampion gemaakt.

  9. In China worden ‘hongbao’gegeven, voornamelijk gedurende het Chinese Nieuwjaar of andere festiviteiten, aan familieleden en/of vrienden. Een hongbao is een felrood kartonnen cadeau-envelopje dat bedrukt wordt met gouden karakters naar gelang de gelukswensen/ festiviteiten en andere decoraties. Vervolgens worden deze envelopjes gevuld met geld en aan de ontvanger gegeven om geluk en voorspoed te wensen. Er bestaan ook handgemaakte versies van deze enveloppen. Het ijkt me interessant om te introduceren aangezien geld nog altijd een van de meest populaire cadeau’s is om te geven in NL, dus wellicht leuk om dat te verpakken in een traditionele Chinese verpakking en zo de lokale bevolking te steunen.

  10. Toen ik een aantal jaar geleden op reis was in Kreta, zagen we overal onafgewerkte huizen, vaak zelfs enkel de ruwbouw. We hadden ons al afgevraagd hoe het kon dat er echt zóveel waren (het was zelfs nog voor de crisis), tot we enkele dagen later op pad waren met een gids en die ons vertelde dat veel ouders daar een huis beginnen bouwen als hun kind geboren wordt. Op die manier werken ze telkens als ze weer genoeg geld hebben gespaard verder aan het huis, zodat het af is als hun kind volwassen is.

  11. ik ben dol op de collectie van Return to Sender en ik heb dan ook best veel dingen al in huis :-) Fijn dat het eerlijke producten zijn! Het handgemaakte, decoratieve papier uit Nepal vind ik het allermooist.
    Leuke winactie! Ik weet helaas zo 1,2,3 even geen producten (die niet al in de Return to sender collectie zitten) maar ik hou het even in mijn achterhoofd!

  12. Ik vind het Chinese gebruik om een ander een rode envelop met gouden belettering en daarin een even geldbedrag te geven met nieuwjaar wel erg mooi. Misschien kunnen ze mooie enveloppen maken hiervoor???

  13. Wij kregen bij de geboorte van onze oudste zoon een set koinobori-vlaggen van een kennis uit Japan kado. Op 5 mei is het kinderdag. Oorspronkelijk alleen jongens dag (meisjes hadden eerst een andere dag). De karpervlaggen hang je uit om te laten zien dat er een jongen in huis is. Mijn zoon is inmiddels 18 maar heeft ze nog steeds op zijn kamer hangen omdat ze zo mooi zijn. Jammer dat ik hier geen foto kan laten zien!

  14. Wijwaterbakjes zijn gewilde verzamel objecten. Leuk om een hele rits aan de muur bij de voordeur te hangen, met een paar leuke kisch gevallen ertussen. Ik weet niet of dit een puur West europees fenomeen is of dat dit ook voorkomt in katholieke ontwikkelingslanden?

  15. Tijdens één van mijn reizen door China bezocht ik de provincie Guizhou (een van de minst ontwikkelde provincies van China). Deze provincie staat bekend om haar verschillende bevolkingsgroepen, naast de Han-Chinezen (+/- 95% van de Chinese bevolking) vind je hier o.a. de Dong, Miao, Gejia en Shui bevolking. De vrouwen zijn experts in het maken van hun eigen stoffen en kleding. Maar ook indrukwekkende batik en borduurwerk. Zelf heb ik een prachtige kussensloop gekocht. Een andere prachtige traditie is dat tijdens festiviteiten de huwbare meisjes, naast prachtige kleurrijke kleding, een hoofdtooi dragen van echt zilver. Zij brengen de mannen dan rijstwijn. De mannen en vrouwen zijn dus ook nog eens zilversmid. Idee voor Return to Sender; zilveren sieraden, kussenslopen, borduurkunst op wat voor manier dan ook.

  16. In Denemarken tijdens een bruiloft wordt de teen van de rechtersok eruit geknipt bij de bruidegom (zodat andere vrouwen hem niet meer aantrekkelijk vinden).
    ook vreemd(vindt ik) de Denen houden van kussen, dus als de bruid de zaal uitgaat krijgt de bruidegom de kans om alle vrouwen te kussen, en andersom.

    Liefs, Romy

  17. In Duitsland en Oostenrijk is het de gewoonte om op de 1e schooldag de kinderen van de kleuterschool en lagere school te verrassen met een Schultüte!! Dit om hen veel plezier en succes te wensen tijdens het komende schooljaar. Deze kegelvormige kartonnen zak/doos zit boordevol schoolbenodigdheden, maar ook superveel snoep en tussendoortjes om de kinderen met plezier naar school te kunnen sturen. Soms krijgen de kinderen een zelfgeknutselde en beschilderde (en natuurlijk gevulde) zak op school, maar meestal vinden ze deze op de eerste schooldag naast hun boekentasje, ineengeknutseld door hun ouders!! Dit gebruik is gebaseerd op Joodse tradities.
    Ander leuke traditie zijn de zwarte sjaals uit de Berbercultuur die met de hand geweven worden. Contrasterend worden op de sjaals patronen geweven in superopvallende kleuren (echt alle kleurtjes door elkaar.) Deze zijn ter uitdrukking van de Berberidentiteit binnen de Marokkaanse cultuur. De sjaalszijn prachtig!!!!

  18. De Amish in de VS maken voor hun huwelijk quilts (grote spreien van in een patroon aan elkaar gestikte lapjes of opgenaaide versieringen of doorgestikte stof). Soms maakt de bruid de quilt zelf, met hulp van vrienden en family, soms worden ze cadeau gegeven als mooi en praktisch cadeau. Deze traditie is door de Amish meegenomen uit Engeland, waar het oorspronkelijk vandaan komt. Dit zou een leuk cadeau kunnen zijn voor een huwelijk (maar natuurlijk ook gewoon mooi op de bank).

    In Mexico wordt op 1 november dia de muertos, dag van de doden gevierd. De familie gaat naar het graf van hun dode geliefden om daar te gedenken en te eten en laat daar schedels van suiker en bloemen achter. Deze worden ook samen met kaarsen achter gelaten op altaren voor de doden. Misschien zijn de sugar skulls of kaarsen in dit thema leuk voor in huis of voor halloween.

  19. In India, en buiten India dragen vrouwen een bindi op hun voorhoofd. Men gelooft dat het vrouwen en hun echtgenoten zal beschermen. De bindi heeft nog meer betekenissen waaronder dat het het derde oog symboliseert(de voorhoofdchakra)en stimuleert. En hiernaast zijn ze gewoon mooi! Ik denk dat de verkoop van de prachtig gemaakte en zowel de simpele bindi erg goed bij Return to Sender zal passen.

    Een ander schitterend gebruik vind ik bij hindu bruiloften het gebruik van vermiljoen. Bij de trouwerij krijgt de bruid het zogenaamde Sindoor van haar man te teken dat ze getrouwd zijn. Deze plaatst ze iedere dag weer tenzij ze uit elkaar gaan. Een weduwe mag er voor kiezen of ze haar sindoor blijft dragen of niet en het uitvegen van een Sindoor door schoonouders staat symbolisch voor het ongedaan maken van de trouwerij. Vermiljoen word ook gebruikt om de tikka (of tilaka) bij bijzondere gelegenheden aan familieleden/geliefden te geven. Dit kan op het voorhoofd (onder/boven de Bindi) of op andere plekken zoals de armen, wang of voeten.

    Naast dit vind ik de kledij, de Sarees en Salwar, ook gewoon schitterend. Misschien ook een idee voor Return to Sender.. Dupatta’s (sjaals) <3

  20. In Argentinië was ik op reis , in december, tót net voor kerst. Alle kerken hadden mooie stallen, van piepklein tot heel groot. Maar nergens was Jezus! Waar was Jezus toch…? Toen ik het in een klein kerkje vroeg, was diegene nog verbaasder dan ik. Jezus.. die wordt toch pas met kerst geboren! En verschijnt dus pas in de stallen op 25 december. Geniaal! Een leuk naar Nederland te brengen idee is misschien om de kleine Jezus ‘los’ te gaan verkopen. Kan je hem zelfs zonder hele stal in huis halen of cadeau doen als je ergens welkom bent met kerst.

  21. In China Town NY, vond ik de mooiste geluks armbandjes van o.a. marmer, jade en andere edelstenen. De Chinese man legde me uit dat Feng Shui een belangrijk gebruik is in de Chinese cultuur en dat de armbandjes ook met belangrijke Feng Shui symbooltjes (zoals pixiu) verrijkt waren. Ze zouden bescherming geven tegen kwalijke invloeden (Sha) en de doorstroming van levenskracht en vreugde (Chi) stimuleren.
    Daarnaast kent de Feng Shui natuurlijk ook vele andere geluksamuletten, zoals prachtige sferische kristallen bollen die je met een rood lint bijvoorbeeld voor je raam kan hangen of van die mooie windorgels…

  22. Een piepklein Budha beeldje uit Nepal voor aan een leren koortje te dragen. Deze kreeg ik van mijn oudste dochter cadeau toen ik op mijn 40e zwanger was van mijn 2e dochter. Deze gaf bescherming tijdens de zwangerschap. Ze had deze voor mij gekocht in een wereld winkel toen ik voor een onderzoek naar het academisch ziekenhuis in leiden moest.
    En geholpen heeft het zeker,onze dochter (en zusje) is gezond en wel geboren.

  23. Twee maanden geleden ben ik voor een studiereis naar Marokko geweest. Ik heb hier een traditionele bruiloft bij mogen wonen! Op deze bruiloften is het gebruikelijk dat de vrouwen zich op hennadag versieren met het goedje dat gemaakt word van de hennaplant. Veel Nederlanders weten wel wat Henna is, maar in Marokko kwam ik toch wel een aantal opvallende dingen te weten. Er werd mij laten zien hoe ik Henna moest maken, en waar we mee moesten oppassen als we het lieten zetten. Het blijkt namelijk dat veel (illegale)hennazetters de zwarte, chemische hennavariant gebruiken. Deze Henna word zwart gemaakt met bepaalde chemicaliën die er voor zorgen dat de henna sneller in je huid trekt. Maar dit is helemaal niet goed voor je! veel touristen weten niet dat je hier ontzettende blaren en zelfs onderhuidse ontstekingen van kunt krijgen…
    en dat terwijl de aardbruine, volledig natuurlijke Henna toch veel mooier is?

    hier een receptje voor het maken van je eigen Henna:
    Meng 3 delen pure fijngezeefde hennapoeder met 1 deel suiker. Voeg er citroensap aan toe (zonder pulp!) en meng tot er een gladde pasta ontstaat, ongeveer zoals tandpasta. Meng er dan eventueel natuurlijke etherische olie door(kan ook gewone olie maar dan is het effect minder sterk), per 25 gram poeder (gewoonlijk 1/4 doosje) ongeveer 20 à 25 druppels. Deze olie helpt de henna om zijn kleur veel sterker aan de huid af te geven. De Henna blijft ongeveer een à twee weken zitten als je je handen niet al te heftig wast…

    Wil je toch laten zetten, zorg dan dat je bij het een Marokkaanse schoonheidssalon doen waar ze een eerlijke prijs betalen aan hun werknemers! Ruik de Henna even voor je het op laat doen, heeft het een modderige, aardachtige geur? Dan kun je ervan uitgaan dat je een mooie, natuurlijke tattoo laat zetten;)

  24. Toen ik in thailand woonde voor een tijdje, waren we bij een tempel. Daar lagen dakpannen te wachten, om op het dak gelegd te worden. Op de onderzijde van de dakpannen werden wensen geschreven. Ik vond het een mooi gegeven dat op alle wens-dakpannen, hoog op het dak gelegd werden, met een verborgen wens onder elke bouwsteen. Nu hopen dat ze allemaal uitkomen!

  25. Mijn roots liggen in Italie, op het eiland Sardinie.
    Op een bruiloft is het gebruikelijk aan de gasten een klein geschenkje mee te geven in de vorm van een “bomboniera”.
    Dit is een doosje, zakje of een ander soort verpakking waarin confetti zit: dit zijn bruidssuikers en dus niet confetti zoals wij dat kennen.
    Het gebruik is dat iedere bomboniera vijf confetti bevat, een oneven nummer dat net zoals een echtpaar ondeelbaar / onafscheidelijk is. De bomboniera wordt in Italie overigens niet alleen gegeven op bruiloften, maar is een geschenk voor allerlei feestelijke gelegenheden, zoals geboortes of verlovingen. Bij elke gelegenheid hoort een bepaalde kleur confetti. Zo gebruikt men op een bruiloft altijd witte confetti.

  26. Leuk dat jullie dit merk onder de aandacht brengen! Ik zie er inderdaad wel eens spulletjes van liggen/hangen bij de Hema maar ik heb er nog nooit iets van gekocht =)

  27. In twente heb je de krentewegge die men geeft bij en geboorte…. is ook een traditie toch haha.

    Maar in mijn amazigh-cultuur (die van zuid-marokko)heb je téveel gebruiken & spulletjes.

    Ik noem maar wat:

    Mensen verwelkomen met vers brood dat je kan dippen in argan/olijfolie, honing, amandelpasta, geklaarde boter etc.

    Zwangere vrouwen die ergens zin in krijgen moeten het ook krijgen, men zegt dat wanneer een zwangere vrouw zin heeft in iets, het niet krijgt, zichzelf ergens aanraakt… dan kn dat een ‘vlek’ geven op het lichaam van een kind. Ken genoeg mensen met ergens een vlek en die dan zeggen ‘ja mijn moeder had tijdens haar zwangerschap zin in aardbeien’.

    Een baby die je huis voor het eerst binnenkomt krjgt een kado, een mooi serviesstuk uit je kast, mee naar huis.

    Een bruiloft duurt een week waarij de bruid een soort van ‘bruidsbehandeling’krijgt. Elke dag komt er iemand haar haren kammen en in te smeren met olie en henna. Ook een oliemassage hoort daarbij haha. Ze houd zich afzijdig en haar vriendinnen/familie komen bij haar langs. De ena laatste dag gaat ze naar de hamam (badhuis), krijgt ze hennaversieringen.
    Kado’s zijn meestal spullen voor haar uitzet. Van haar schoonfamilie krijgt ze haar bruidskleding met meestal zilveren sieraden.

    Enzo zijn er tig andere gebruiken, ik kan er een boek over schrijven. Maar daarnaast zijn er veel mooie producten, het handwerk in Marokko is ontzettedn popuair. Versierde tajine’s, hamamsets, badhandoeken, armdbandjes, de bekende sloffen, luchtige caftans, zilveren (neppe)dienbladen, rieten mandjes/dienbladen, Theekannen, mozaiekstenen, hoeden met franjes

    Return to sender kan uit marokko ontzettend veel producten halen. De bruidskleden zijn in de blogwereld (vs) erg populair aan het worden (google op weding blanket). Zilveren amazigh sieraden (of nepperds) zullen zeker wel aanslaan in NL. Return to sender heeft voor zover ik weet al heel wat leuke spullen uit marokko.

    Enzovoort, wat een lange tekst zeg.

  28. Hi!

    Ik ben zelf op reis geweest in de Filipijnen. Dit is een heel erg katholiek land, en die invloeden zie je overal terug.
    Wat ik grappig vond, is dat elke taxi een rozenkrans om de binnenspiegel heeft hangen. Als de taxichauffeur een kerk passeert, raakt hij deze even aan en zegt een gebedje.
    Ik vind het mooi om deze symbolen terug te zien in de Filipijnse cultuur.

    Eef.

  29. Zeker 30 jaar geleden krijg van mijn vader een stenen olifantje. Dit had hij voor mij gekocht tijdens een rondreis door zijn geliefde Afrika.
    Als je s’morgens wakker wordt en je als 1e een olifantje ziet brengt dat geluk gedurende de dag.
    Het olifantje is prachtig en staat al 30 jaar naast mijn bed geluk te brengen ;-)
    Een lief kado van mijn vader met een mooi verhaal.

  30. Zeker 30 jaar geleden kreeg van mijn vader een stenen olifantje. Dit had hij voor mij gekocht tijdens een rondreis door zijn geliefde Afrika.
    Als je s’morgens wakker wordt en je als 1e een olifantje ziet brengt dat geluk gedurende de dag.
    Het olifantje is prachtig en staat al 30 jaar naast mijn bed geluk te brengen ;-)
    Een lief kado van mijn vader met een mooi verhaal.

  31. Als wij met z’n allen rond de kerstboom zitten en het buiten (hopelijk) sneeuwt, is het in Peru hoogzomer. Veel mensen vieren daar kerst, maar ze geven elkaar ongetwijfeld geen sokken en mutsen… Maar wat te denken van de prachtige Peruaanse potten en het keramiekwerk dat nog stamt uit lang vervlogen tijden? Of een traditionele Peruaanse fluit? En natuurlijk de prachtige geweven stoffen niet te vergeten… :)

  32. De mooie kleuren stoffen uit Peru, zijn prachtige kleuren voor kleding of tassen.

  33. In Cambodja eten de meeste mensen op de grond. Gezellig met z’n allen op een rieten mat rond een aantal schalen met rijst en andere gerechten. Met leuke schaaltjes en chinese stokjes of soeplepels maak je mij altijd blij. Misschien een leuk idee als picknick-assortiment voor Return to Sender, inclusief de rieten mat (die ze ook in de plastic variant hebben).

  34. Wat ik in Kaapverdië heel ooi vond was dat mensen (die ik sprak) daar een fles kraanwater in de koelkast hebben staan voor bedelaars die aanbellen en dorst hebben.

  35. Wat een leuke producten allemaal! Wat je op een bruiloft cadeau kan doen is altijd zo’n lastige vraag. Een fles bubbels kan natuurlijk altijd, maar het is leuker als je iets persoonlijks kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *