Review: Digitale Food Fotografie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor de Groene Meisjes ben ik altijd op zoek naar manieren om steeds professioneler te worden. Kijk, ik ben nu eenmaal geen fotograaf, journalist of schrijfster. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je jezelf niet kan ontwikkelen op allerlei gebieden. Zo was ik op zoek naar een manier om mijn foodfoto’s beter te maken. Ik vind het zo lastig! Op Twitter vroeg ik tips en daar kwam al heel gauw (waar zou ik zijn zonder jullie?) de tip voor het boek “Digitale fotografie: food” van Simone van den Berg uit. Meerdere lezers tipten mij dit boek, dus ik heb het maar meteen in mijn winkelmandje gegooid en besteld. Ik heb er geen spijt van gekregen! Vandaag laat ik je zien waarom ik dit zo’n handig boek vind.

Foodfotografie is een vak apart, zoveel is mij duidelijk geworden. Een paar maanden geleden volgden wij een te gekke foodfotografie-workshop in de studio van ZTRDG. Heel erg tof was dat en ik heb er veel van geleerd. Maar veel info ben ik ook weer vergeten. Daarbij komt: fotografie is vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je moet ook een beetje weten hoe je camera werkt, zeker als je alles uit je camera wilt halen. Kortom: I needed that book. En het boek is totaal wat ik ervan verwacht had. Een praktische gids; stap voor stap instructies, plaatjes erbij, theorie, uitleg over welke apparatuur je nodig hebt en nog veel meer. Voor €20,95 was dit een goede investering.

Om een lang verhaal kort te houden, ik laat je hieronder wat stukjes uit boek zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik raad je dit boek aan als je het belangrijk en leuk vindt om food beter te leren fotograferen. Of dat nou voor op je blog is of niet, iedereen die het leuk vindt om food te fotograferen zal dit boek interessant vinden. Ook als je niet beschikt over heel professionele apparatuur kan je veel aan dit boek hebben. Je leest namelijk ook over hoe je met compactcamera’s of zelfs telefooncamera’s kan werken. Ook behandelt het boek onderwerpen als foodstyling en restaurantfotografie. Dat is gewoon voor elke foodie interessant!

Het boek is onder andere hier te bestellen. Wie van jullie is al bekend met dit boek? Zijn jullie ook bezig met foodfotografie? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “Review: Digitale Food Fotografie

 1. Super leuk en vooral ook handig boek! Ik vind dit erg interessant. En ben er uiteraard ook zelf mee bezig als ik wat lekkers voor de site heb gemaakt.

 2. Wat een leuke review! Dank! Blij dat jullie het boek nuttig vinden… Dat is toch altijd goed om te horen…:)

 3. Ik ben dit semester voor school bezig met de wondere wereld van de food foto’s, omdat dat nog een vakgebied was waar ik nog niet zo bekend mee was. Ik vind het erg leuk en al helemaal in de combinatie met het koken. Eerst een heerlijk en prachtig maal bereiden en deze vervolgens zo mooi mogelijk op de foto proberen te zetten (wat soms nog best lastig is)! Bedankt voor de tip! Dit boek gaat op mn verlanglijstje! (:

 4. Lijkt me een leuk boek! Soms is fotograferen erg lastig, kan het me bij eten ook wel voorstellen.

 5. Eten fotograferen is veel moeilijker dan veel mensen denken! Er komt bij mij vaak nog wel wat bewerken bij kijken na het schieten van de plaatjes. Alhoewel dat met deze tips dan misschien minder zal zijn? Bedankt voor het delen :)

 6. Het boek ziet er erg mooi uit maar ik heb helemaal geen goede camera en ik maak wel foto’s maar dat is vaak met mijn mobiel en ik moet zeggen dat hoe hard ik ook probeer… de foto’s zijn het beste met natuurlijk licht. En verder zien ze er gewoon niet zo best uit, dus als ik in een restaurant zit en ik wil een foto van mijn gerecht maken, dan komt het altijd net iets minder mooi op de foto als je zou willen! ;)
  En dan jullie als bloggers die ook nog eens echte foodfotografen (moeten) zijn voor jullie blog. Lijkt me nog best ingewikkeld! Compositie, licht… van alles moet je rekening mee houden. En toch moet ik zeggen dat jullie het echt wel goed doen en wie weet wordt het nu na het lezen van dit boek alleen maar beter en beter.
  Ik ben het met je eens dat je moet blijven proberen jezelf te verbeteren, daar streef ik ook altijd naar.

  Liefs,
  Nancy

 7. Oehhhh handig! Dit is een idee voor op mijn verlanglijstje. Wat houd ik toch van jullie blog! Zo veel handige tips en tricks. Jullie inspireren me zo. Vegan-kookboeken staan namelijk ook al op mijn verlanglijstje. Alsjeblieft, blijf doorgaan met wat jullie doen. Een betere wereld begint bij jullie blog! ;-)

 8. Leuke blog! Mooi boek voor sinterklaaslijstje! Ik heb geen goede camera maar wel een gsm met camera, thnx voor de tip!

 9. Ik probeer mijn foto’s steeds een beetje beter te maken! Laatst had ik een zeer geslaagde foto (als ik dat zelf mag zeggen) en dat maakt me echt blij. Ik denk dat ik dit boek zeker leuk ga vinden, bedankt voor de tip :D

 10. Wat een leuk en vooral handig boek. Ik hou van fotograferen, maar ik heb geen dure apparatuur omdat ik gewoon te weinig tijd heb om het vaak genoeg te doen. Eten fotograferen is wel 1 van de moeilijkste dingen denk ik…

 11. Ik heb ooit een foodfotografieworkshop van Simone mogen volgen. Zo leerzaam en de foto’s die ik daarna maakte, waren echt mooi. Helaas neem ik er nu de tijd niet meer voor, maar ooit… dat boek komt dus ook op de verlanglijst om al wat ik al van haar leerde en nog meer weer eens goed toe te passen.

 12. Hoi!
  Heb het boek van Simone een paar weken geleden ook gekocht. Inderdaad super en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. En ik doe een hoop styling inspiratie op van allerlei food magazines als Elle Eten, Delicious., Foodies Magazine en Jamie Magazine. Moet tovh goedkomen nu …?! ;)

  Groetjes, Eline

  http://www.voorzoetekoek.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *