Review: Groenten in de hoofdrol

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zal heel eerlijk zijn: toen we dit boek opgestuurd kregen was onze eerste gedachte niet bepaald ‘WOW, WAT EEN TE GEK BOEK.’ De voorkant vonden we nogal achterhaald, als je begrijpt wat we bedoelen. Er is iets met het lettertype en de vormgeving in het algemeen. Maar toen we het boek opensloegen bleek het gezegde ‘don’t judge a book by its cover’ hier wel erg letterlijk op te gaan. Van binnen is dit namelijk echt een práchtig vormgegeven boek en het is ook nog eens heel interessant om te lezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

voor de nieuwsgierige mensen onder ons: dit is dus de cover van het boek 

Het boek is geschreven door Peter Bauwens, bekend van kwekerij ‘De Nieuwe Tuin.’ De Nieuwe Tuin is een eigenzinnige kwekerij, waar eetbare planten centraal staan. Bauwens weet álles van groenten en dat blijkt wel in dit boek. Er worden twaalf groentesoorten uitgelicht. De groenten worden op zo’n aantrekkelijke wijze gepresenteerd dat je er direct trek van krijgt en om je dan meteen maar aan het werk te krijgen, blader je door naar de recepten in het boek. Natuurlijk zijn dit ook recepten waarin groenten centraal staan, want dat is immers waar dit hele boek over gaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het boek behandelt een aantal onderwerpen, zoals: zelfvoorziening, stadstuinen, kweken op je vensterbank, microgroenten en nieuwe ‘populaire’ gewassen. Bij twaalf groenten vertelt Bauwens uitgebreid hoe deze groenten worden gekweekt, welke recepten je ermee kan maken en hoe het zit met de vitamines en overige voedingswaarden. Heel interessant.  Zelf heb ik nog nooit eerder zulke uitgebreide verhalen gelezen over bijvoorbeeld radijsjes, eetbare bloemend, bonen of quinoa, dus ik heb er een hoop van opgestoken. Daarbij komt dat ik de vormgeving dusdanig mooi vind, dat ik echt zin krijg om meer ‘mooie dingen te maken’ met groenten. Ik ben al begonnen met een salade met gegrilde asperges, bonen en kiemen. Al zeg ik het zelf, het werd een plaatje! 

De natuur heeft ons écht prachtige producten te bieden. Daar hebben we geen fabriek voor nodig. Groenten zijn prachtig van zichzelf, maar je moet er wel de schoonheid van leren inzien. Dit boek helpt je op gang om meer met groenten te doen, er meer over te leren. Het laat je anders nadenken over veggies en dat lijkt ons een goed ding! Groenten in de hoofdrol kost €24,99.

Wie van jullie zou er ook graag meer over groenten willen leren? Of ben ik de enige die dit een interessant onderwerp vindt? ;) Ik hoor het graag bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Review: Groenten in de hoofdrol

 1. Gaaf boek! Ik vind de cover er nou ook niet echt denderend uit zien, een beetje ouderwets ofzo… Maar de binnenkant ziet er inderdaad erg leuk uit, ik ben ook gek op groente dus dit zou ik vast een leuk boek vinden! Wat ook een heel handig en leuk boek is, en wat je vooral heel goed als ‘standaardwerk’ kan gebruiken, is de Dikke Vegetariër. Er staan óntzettend veel recepten in, en als je een gek ingrediënt hebt waarvan je niet weet hoe je hem moet bereiden staat hij sowieso in de dikke Vegetariër. Aanrader!

 2. Ziet er inderdaad prachtig uit! Aangezien ik steeds minder vlees eet en me steeds meer werp op groente lijkt dit me een welkom boek! Meteen op het verlanglijstje bij bol.com gezet :)

 3. nou, inderdaad zeg. Die cover is nou niet echt uitnodigend om verder te kijken.
  Maar zo op het eerste gezicht ziet het er goed uit, ik ben hier eigenlijk wel benieuwd naar. Zou nodig wat meer groente moeten eten;) en er wat meer over te weten komen kan ook geen kwaad.

 4. Oeh jaa, kom maar op! Dit vind ik echt super interessant. Ik eet eigenlijk alleen de standaard groenten, maar er is zo veel meer!

 5. Ik eet (nog) vlees, maar ik vind groenten er zo veel mooier uitzien dan vlees. Geef toe, allerlei verschillende kleurtjes of altijd maar roodbruin vlees? Als ik echt zou moeten kiezen zou ik het wel weten ;-)

 6. Wat een mooie foto’s in het boek zeg. Binnenkant is veel mooier dan de buitenkant!
  Leuk om gewoon lekker doorheen te bladeren :)

 7. De binnenkant ziet er prachtig uit. Ik wil graag meer lezen over groentes!

 8. Thanks voor deze review, weet gelijk wat ik mijn moeder voor haar verjaardag zal geven!

 9. Leuke review! Als ik dit soort boeken zie vraag ik me toch weer sterk af waarom ik nou net die triple chocolate cookie bij de AH to go gekocht heb. :P Het is gewoon niet nodig!
  Die soepen zien er heerlijk uit!

 10. In eerste instantie dacht ik dat het alleen maar recepten zouden zijn, maar die onderdelen over tuinieren en vensterbank kweken (of vensterbankieren… variatie op balkonieren?) klinken heel spannend. Ik ben bijna jarig.. ideetje voor op het lijstje.

 11. Dit lijkt me echt een geweldig boek. Ik ben bijna jarig dus dit boek komt op mijn verlanglijstje!

 12. Als moestuinlady vind ik zulke boeken super, niet alleen recepten maar vooral de informatie over groenten. De informatie over die bonen bijvoorbeeld, super handig. Weet je hoe groot een struik zal zijn en hoeveel bonen per peul.

  Handig, gaat op mijn verlanglijst.

 13. Wow! Wat een super mooie plaatjes! En van de wat onbekendere groentesoorten, leuk! Die voorkant is inderdaad errruugg slecht gekozen, haha! Suf…

 14. Ja, zeker interessant, hij gaat hier ook op het verlanglijstje. :-)

 15. Vind ik heel interessant! Mooi al die kleurtjes van al die verschillende groentes (en dat er zoveel verschillende soorten groentes bestaan eigenlijk!), zet het ook gelijk op m’n verlanglijstje bij bol.com :D

 16. Zo zie je maar wat voor dit boek geldt, geldt ook voor mensen;nooit alleen op de buitenkant afgaan…voor je ook de binnenkant hebt ontdekt. Fijn weekend.

 17. Nou je bent zeker niet de enige die daar wel iets over wil leren…ik heb dat ook…en dan zo een duidelijk boek…poehhhh daar word je toch hebberig van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *