Review: Het Voedselzandloper kookboek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoewel de Groene Meisjes eigenlijk helemaal niet zoveel met het Voedselzandloper Dieet hebben, werden we toch enthousiast van het nieuwe kookboek dat bij dit dieet is geschreven. Het is geen vegetarisch kookboek, maar er staan wel veel vega(n) recepten in. Omdat het dieet het gebruik van zuivel afraadt, wordt er gebruik gemaakt van producten als soja- en amandelmelk. Ook wordt het eten van groente en fruit erg belangrijk geacht, dus daarin komen onze “meningen” over gezonde voeding overeen. Waarin ze verschillen? Wij eten geen vlees, vis en eieren. Deze producten zijn wel toegestaan in het Voedselzandloper dieet. Wij eten dan bijvoorbeeld weer wel pasta en dat raadt het dieet op zijn beurt weer af. Ieder zo zijn ding! Nogmaals: wij werden wel enthousiast van dit boek, ook al volgen we zelf het dieet niet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Handig: het boek begint met een uiteenzetting (in beknopte vorm) van het Voedselzandloper “idee.” Wij wisten er eigenlijk nog heel weinig vanaf, dus dit was handige info.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens is het boek opgedeeld in categorieën. Zoals: ontbijt, lunch, voorgerechten, enzovoorts. Helder en overzichtelijk! Het boek is vrij speels en vrolijk vormgegeven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lekkere ontbijtjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veganistische schotel met kikkererwten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Treats, sweets en desserts. Mmm!

Het Voedselzandloper Kookboek is geschreven door Kris Verburgh (de “ontdekker” van de Voedselzandloper) en Pauline Weuring (bekend van het foodblog Uit Pauline’s Keuken) en kost €19,95.

Ben jij een “aanhanger” van de Voedselzandloper theorie? Dan wordt dit boek je lievelingskookboek. Immers: je kan alle recepten maken, want ze passen allemaal in je straatje. Eet jij, net als wij, vega(n)? Dan kan je toch ook een heleboel recepten maken, of eventueel een beetje aanpassen. Kortom: wij vinden dit leuke, maar ook informatieve, kookboek voor gezonde voeding zeker de moeite waard!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Review: Het Voedselzandloper kookboek

 1. Sinds vorige week heb ik het kookboek in huis, ben er erg blij mee. De principes van de Voedselzandloper spreken me zo aan! Het boek is inderdaad een aanrader.

 2. Wat een hoop onzin word er toch geschreven over voeding.
  Ga lekker genieten van voeding en zorg dat je alles binnenkrijgt.
  Juist koolhydraten,de goeie !!

 3. Erg leuk om te lezen wat je van dit boek vindt! Precies waar ik benieuwd naar was, probeer zelf nl zo veel mogelijk volgens voedselzandloper te eten, en regelmatig vegan. Wat vind je inhoudelijk van het ‘verschil van mening’ mbt brood, aardappelen en pasta? Daar ben ik ook nieuwsgierig naar! Groetjes, Emy

 4. Ik heb het boek de Voedzelzandloper gelezen, super interessant en goed wetenschappelijk ondebouwd! Ik volg het dieet niet 100%, zo houd ik net als jullie ook van pasta, maar dan wel met mate. Ik ben ook niet 100% vegan, maar haal overal leuke gezonde ideeen/recepten vandaag en stel vevolgens mijn eigen gezonde dieet vast :)

 5. Leuk! Op mijn werk had een collega er eerst over gelezen en het breidt zich als een olievlek uit..
  Ik volg het samen met manlief deels, soms is het gewoon onhandig om geen brood mee naar het werk te nemen. Heb geen zin om iedere avond een salade voor de volgende dag te maken.
  Maar geen pasta, aardappelen en rijst eten kost niet eens zo heel veel moeite. Veel schotels met veel groenten en bonen, linzen of kikkererwten. Heerlijk. Ik eet ook niet helemaal vegan dus er komt wel eens wat ei of kaas (biologisch ;-)) aan van pas. En manlief is er ook al wat door af gevallen, ik ook hoewel dat eigenlijk niet nodig was.
  Je hebt er ook nog een eerdere versie van trouwens hè: http://www.bol.com/nl/p/lekker-lang-jong/9200000011516459/#product_images
  misschien ook iets voor jullie?

 6. Ah, ik wilde me eigenlijk ook nog eens gaan verdiepen in het Voedselzandloperdieet. Volgens mij sluit het behoorlijk aan bij hoe ik probeer te eten, maar zo’n kookboek is natuurlijk nog handiger :)

 7. Wat een goede tip! Ik eet zelf volgens het Paleo-principe (geen granen, bewerkte producten en snelle koolhydraten) en voel me er heel goed bij qua gezondheid. Ik ben wel pro-vegan, dus dat botst soms wel… maar dit boek klinkt als een ideale tussenweg.

 8. Ik hang geen enkel geloof aan. Ik eet gewoon wat lekker is. En dat is soms vegan (avondeten), soms voedselzandloperachtig, soms paleo (vooral om te bakken) en soms ‘gewoon’ low carb. Ik kan helaas geen tarwe eten en granen slechts met mate ivm een voedselintolerantie, dus ik doe vanalles wat. Dit boekt lijkt me dan ook interessant. Wat wel jammer is, is dat in het eerste boek stellig beweerd wordt dat de Voedselzandloper zeker geen dieet is, maar met dit soort zijpaden die bewandeld worden wordt het dat natuurlijk wel.

 9. Kris Verburgh geeft trouwens heel boeiende voordrachten. Een aanrader! Achteraf had ik een heel positief gesprek met hem over veganistisch eten. Zelf pas ik enkele zaken uit zijn boek toe, zoals bv. havermout als ontbijt en walnoten en zwarte chocolade als tussendoortje.

 10. Ik houd niet zo van het geven van een naam aan een levensstijl, maar het boek ziet er zeker mooi uit en er staan inderdaad gezonde recepten in waar iedereen wat aan heeft!

  1. Wij ook niet :) vandaar dat wij ons ook breed oriënteren!

 11. Ik weet er niet zoveel van, maar ik heb afgelopen zomer een paar stukken uit de Voedselzandloper gelezen, en ik werd er niet wild van. Ten eerste omdat er heel veel zaken totaal niet ‘nieuw’ waren, al werden ze wel zo gepresenteerd. Ook omdat er voor elke studie een tegenstudie bestaat. Dit gezegd zijnde: het kookboek ziet er héél aantrekkelijk en fleurig uit, en het nodigt uit om te koken. Ik val qua eten niet in een ‘categorie’ maar ik kook gewoon graag :D Dat het dan ook gezond is, is mooi meegenomen.

  1. Same here. Het dieet spreekt ons niet heel erg aan ofzo. Daarbij komt dat wij denken geen dieet nodig te hebben. Maar het boek is leuk. Een leuk kookboek is altijd welkom, toch?

 12. Niet weer die overnight oats, ik kom het echt overal tegen die meuk.

 13. Al jaren woog ik een paar kg teveel. Af en toe lukte het 2 of 3 kg af te vallen, maar dat duurde nooit lang. Sinds ik geen brood meer eet (pasta en rijst at ik al langer niet) ben ik 6 kg afgevallen en ook al snoep ik geregeld, ze komen er niet meer bij.
  Ik neem naar mijn werk altijd fruit mee (ik snijd voor 3 dagen allerlei fruit klein en bewaar dit in de ijskast) + sojayoghurt en meestal soep (ik maak in het weekend twee verschillende soepen voor de rest van de week). En soms restjes van een salade of omelet van de avond ervoor.
  Zo hoef ik niet iedere ochtend te bedenken wat ik op mijn werk moet eten die dag.
  Ik ben er nu helemaal aan gewend en vind eigenlijk dat ik nu veel lekkerder eet dan vroeger (broodjes met kaas, mueslibrood etc.).

 14. Hoewel ik het niet 100% eens ben met de voedselzandloper, heeft het wel veel goede richtlijnen. Volledig je koolhydraten laten staan is niet goed voor je lichaam en je hersenen, maar koolhydraat-arm eten werkt voor mij prima. Ik ben erg nieuwsgierig naar dit receptenboek!

 15. Eten volgens de voedselzandloper bevalt me prima. De meeste recepten vind ik lekker en wat niet bevalt sla ik een volgende keer gewoon over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *