Review: Powerfoods for the brain – Neal D. Barnard

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Neal D. Barnard. Misschien ken  je hem wel van het boek 21 Dagen Vegan. Ik werd in ieder geval erg enthousiast toen ik zag dat Neal een nieuw boek had geschreven: ‘Powerfoods for the brain’. Zoals de titel al zegt gaat het boek over het effect van voeding op het brein. Dr Barnard promoot een plantaardige levensstijl. Vandaag review ik dit boek voor jullie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het boek bestaat uit 4 onderdelen:

 • Het effect van voeding op je brein: welke stoffen zijn schadelijk en welke voedingsmiddelen zijn juist ontzettend goed?
 • Oefeningen om je brein ‘jong’ te houden: het effect van fysieke oefeningen en manieren om je brein scherp te houden
 • Slaap! In je slaap ontwikkel je je geheugen en met genoeg slaap bij je alert.
 • Een ‘stappenplan’ om de eerste 3 punten in de praktijk te brengen. In dit hoofdstuk staan ook een aantal recepten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb al heel veel boeken gelezen over (vegan) voeding en gezondheid. Toch vond ik dit boek vernieuwend. Ik heb me nooit eerder verdiept in het effect van voeding en slaap op je geheugen. Dat het effect heeft is wel duidelijk: wie heeft er nou nog nooit een dag meegemaakt dat je warrig bent en niks kan onthouden? Ik wel! Dit heb ik vooral na een nacht van weinig slaap of als ik ‘slecht’ heb gegeten.
Dr. Barnard heeft in zijn nieuwe boek oa een hoofdstuk geschreven over aluminium. Uit onderzoek bleek dat landen waar aluminium in het drinkwater zit veel meer mensen Alzheimer ontwikkelen. De aanbevolen hoeveelheid aluminium per dag is: 0%. Jep, we hebben het niet nodig en is wel schadelijk voor je brein. De schrijver geeft tips hoe je zo aluminium zoveel mogelijk kan vermijden. Ik vond dit stuk erg interessant!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ondanks dat het boek engelstalig is vind ik het boek heel erg makkelijk te begrijpen. Dr. Barnard heeft alles heel duidelijk omschrijven zodat iedereen het begrijpt. De meeste recepten klinken allemaal super lekker en ik heb er al een aantal uitgeprobeerd. Ze zijn heel simpel te maken. Deze falafel is ook gebaseerd op een recept uit dit boek. Jummie big time!

Powerfoods for the brain is onder andere verkrijgbaar via Amazon en kost daar $13,98.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Review: Powerfoods for the brain – Neal D. Barnard

 1. Hoi, dat klinkt interessant: effecten van voeding op het brein. Ik ga het boek zoeken! Vind ‘het brein’ sowieso een boeiend onderwerp en

 2. … Foutje…te snel op enter..
  En lees momenteel het boek van Dick Swaab.
  Daarnaast geïnteresseerd in voeding en lees daarvoor het boek ‘ ik ben planteneter net als jij’ ken je die ook al?

 3. De boeken van Dr. Barnard zijn inderdaad een aanrader. Ik houd veel rekening met zijn tips bij het koken. Gisteren nog zoete aardappel gegeten (en amandels, banaan, bosbessen en zeer veel groenten…).

 4. Dit klinkt echt als een interessant boek! Ik ben wel heel benieuwd, ik ben neuropsycholoog (werkzaam in de forensische sector), maar ben daarom wel heel benieuwd hiernaar.
  Is het boek ook wetenschappelijk onderbouwd? Zijn er dus referenties die je zou kunnen naslaan?

  1. Ik ook! Ik ben altijd nogal kritisch over opmerkingn als ‘in landen waar aluminiumin in het drinkwater zit hebben meer mensen Alzheimer’. Dat impliceert een causaal verband, maar dat hoefft helemaal niet zo te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat vooral in rijke landen veel aluminium in het water zit (ik verzin maar wat), en dat Alzheimer verband houdt met typische rijkemensendingen als veel achter een computer zitten.

   1. Inderdaad! Voor mijn eigen leven neem ik dit zo zonder vragen aan.. haha maar aangezien het nu ook mijn proffesionele leven raakt ben ik toch wat kritischer :-)

   2. Ja snap ik. Ik heb het hier natuurlijk heel beknopt neer gezet anders zou het een ontzettend lang artikel worden. In het boek wordt alles onderbouwd met onderzoeken en ander wetenschappelijk materiaal.

  2. Het boek is zeker wetenschappelijk onderbouwd. Er staan heel veel voetnoten in de teksten en achterin is een waslijst aan aangehaald materiaal te vinden.

 5. Voor het gemak en voor mensen die niet in het buitenland online willen bestellen; hij is ook te koop bij bol.com. Daar kwam ik ‘ze ook net tegen :D

 6. Lijkt mij idd. een interessant boek, ben sowieso wel fan van Barnard, ik heb met veel plezier ook 21 vegankuur gelezen. Deze komt ook op mijn lijstje te staan.

 7. Ik heb hem meteen op mijn bol verlanglijstje gezet! Ik ben de laatste tijd weer veel boeken over gezondheid en voeding aan het lezen, dit boek is denk ik weer net wat anders (en een pluspunt dat het vegan is). Dankjewel voor de tip! :)

 8. Wauw dat klinkt interessant!
  Is weer eens wat anders dan voeding en wat voor effect heeft op alleen je lichaam.
  Dit is nog veel handiger om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *