The Rockabillies/Time Warp Wives #2

timewarpwives

Gisteren schreef ik over een boek dat ik dolgraag wil hebben. Ik heb het maar meteen besteld ook. Ik kreeg het niet uit mijn hoofd, ook al kostte het met 42 euro. Ik heb altijd een zwak voor mooie fotoboeken gehad, dus dit boek zal zeker weten een mooi plaatsje krijgen. Ik vroeg jullie of er iemand misschien iets wist van een documentaire of iets dergelijks over mensen die (al dan niet in een community) ‘in het verleden leven.’ Ik kreeg als tip om te kijken naar de korte documentaire ‘Time Warp Wives’ op YouTube. Dat heb ik meteen gedaan en om eerlijk te zijn: ik had GEEN IDEE dat dit bestond.

Ik ken mensen die er prachtig uitzien: totaal in de stijl van de jaren 40, 50 of 60 gekleed. Ik ben altijd enigszins jaloers op deze mensen, zeker als ze ook nog eens zo’n huis blijken te hebben. Wat meestal wel het geval is. Maar wat ik niet wist, is dat er hele groepen mensen (vooral in Engeland en Amerika, heb ik het idee) ook echt het leven uit die jaren leven. Dat wil zeggen: vrouwen die thuis blijven, mannen die werken, alles zelf maken, het dagelijks leven zo eenvoudig mogelijk houdend. En dan hebben we het nog niet over naar ‘vintage’ dansfeestjes gaan, in oldtimers rijden en zwart-wit televisie kijken. Ik had echt geen idee.

De documentaire duurt nog geen 25 minuten en geloof me, als je net als ik geïnteresseerd bent in dit onderwerp, is het echt een aanrader. Je krijgt een aantal ‘perfect housewives’ en hun partners te zien. Heel jonge mensen, tussen de 20 en 35. Ze laten zien hoe hun huis eruit ziet (fantastisch!) en vertellen over de alledaagse dingen die ze tegenkomen. Zoals boodschappen moeten gaan doen in een mega moderne winkel, wat natuurlijk heel erg tegen hun gevoel ingaat. Deze vrouwen lezen het nieuws niet, houden zich niet bezig met moderne zaken (ze hebben alleen een laptop met internet, om in contact te blijven met gelijkgestemden en internetshoppen doen ze ook.) Twee vrouwen (vriendinnen van elkaar, hun mannen zijn ook bevriend) vertellen dat ze geen kinderen willen, omdat ze de moderne wereld niet veilig en onprettig vinden.

Wow, ik ben onder de indruk. Ik weet eigenlijk niet precies wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant denk ik: prachtig. Het ziet er allemaal geweldig uit en de mensen maken een ontzettend relaxte en gelukkige indruk. Aan de andere kant denk ik: slaan ze niet een beetje door? Maar tegelijkertijd, wanneer ik dit opschrijf, denk ik: jemig, wat een oordeel. Doorslaan? Deze vrouwen doen eigenlijk wat vroeger heel normaal was. En ze worden er ontzettend gelukkig van. Bijzonder hoor!

Ik hoop dat jullie de documentaire ook gaan kijken en dan jullie gedachten onder deze blogpost, bij de comments, opschrijven. Ik ben ontzettend benieuwd!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “The Rockabillies/Time Warp Wives #2

 1. Dank je, ik ga zeker kijken. Ik heb ook eens een artikel gelezen, ik dacht in hVolkskrant Magazine, over mensen die iets soortgelijks deden in Nederland. Ben even vergeten wat nu precies hun tijdperk was, dacht jaren ’30 of ’40.ik vond het wel grappig. Is het fundamenteel anders dan mensen die kiezen voor een le op bv. religieuze gronden zoals de Amish of zwaar christelijke of moslim lifestyles? Of antroposofisch? Ik weet het niet. Al deze mensen leven binnen een zelfgekozen kader en e een gaat er verder in dan de ander.

  1. @Ien: zeker is dit fundamenteel anders dan een levensstijl kiezen op religieuze gronden. Hoewel het veel respect verdient om zo je eigen koers te varen, is deze trend wel erg materialistisch. Ik heb het idee dat deze mensen die doen alsof ze in de 30’s/40’s of 50’s leven, eigenlijk proberen om bij bepaalde morele waarden van vroeger uit te komen, maar daar allerlei spullen voor nodig hebben. Bij iemand die echt vanuit een religieuze overtuiging leeft, zijn al die spullen niet van belang!

   1. Ja daar heb je wel een punt, Roos. Het moet eigenlijk in het leven niet om spullen (materiële zaken) gaan maar om normen en waarden. En of mensen die nou uit hun religie halen of uit de moderne wereld, maakt mij dan niet uit.

 2. Ik ben benieuwd! Ik moet over tien minuutjes de deur uit maar ga hem zeker een andere keer nog even kijken =)

 3. Heb de documentaire gedeeltelijk gekeken. Aan de ene kant lijkt het me fijn om een simpel leven te leiden, maar aan de andere kant lijkt het ook een soort vluchtgedrag. Ook in het verleden zijn genoeg problemen, daar ontsnap je niet aan door een mooie jurk aan te doen en huisvrouw te spelen ;)

 4. Thanks , wat leuk :-)
  Ga zeker strak even kijken !
  Ik vergat je te vertellen gisteren dat er een stel is hier in Nederland die volledig in de jaren ’40 leeft. Je zou dus kunnen zeggen dat zij ook een Time Warp Wife is. Ze heeft ook een blog : zoek maar eens op Vintage Rose.
  Ze zijn ook een keer bij Fillemon draait door ( heet dat zo ? ik weet het eigenlijk niet zeker) geweest ! Rockabilly’s hebben echt hun eigen community. Rockabilly is a lifestyle <3 en zoals de Rockabilly's en Rockabella's zeggen : You're either a rockabilly or you're not ! Veel plezier met het boek , ik ben reuze benieuwd wat je ervan vindt ! XX

  1. Superleuk! Is dat Lindsay? Zij is model toch? prachtig is ze!

 5. Oef, moeilijk! Ik vind de stijl en meubels en auto’s en behang, servies – oftewel bijna alles mooi… maar dat die vrouw niet weet wie de premier van haar eigen land is.. Nee, dat lijkt me toch geen goede ontwikkeling. Ze zijn volledig op zichzelf en het enige contact wat ze hebben is ook met mensen uit die wereld. Ik vind het erg belangrijk dat ik niet afhankelijk van een man ben, zowel financieel als kundig, dus deze mensen gaan een beetje in tegen mijn principes. Alle strijden die vrouwen hebben geleverd om een beetje gelijkheid in de maatschappij te krijgen worden overboord gegooid. Echter, ze lijken echt heel erg gelukkig en wie ben ik dan om dat te gaan bekritiseren?
  Mijn moeder vind dat ze alle zelfstandige vrouwen beledigen… maar dat voel ik minder. Voor mij is het belangrijk dat vrouwen zelf kunnen kiezen wat ze willen en niet aan een bepaald verwachtingspatroon hoeven te voldoen. Dat kan dus betekenen dat je kiest voor een keiharde carrière maar ook, zoals deze vrouwen doen, heel bewust kiezen voor een dergelijke manier van leven. En dat kan ik alleen maar toejuichen!

  1. Je verwoord precies wat ik wou zeggen. Ik vind het ook een beetje kwalijk dat er na zoveel jaren vechten voor de rechten van de vrouw, vrouwen zijn die zich laten opnemen als het zwakkere geslacht. Maar dit is een KEUZE. Dus wie ben ik dan om te zeggen dat hun het niet goed doen?

 6. Oh dit vind ik zo gaaf hè! Ik ben echt dol op dat stijltje. Het enige dat me wat minder trekt is dat ze dus blijkbaar echt het nieuws niet volgen enzo. Maar aan de andere kant, doe je iemand daar kwaad mee? Ik ga zodadelijk de documentaire even kijken (heerlijk op zo’n vrije dag!) en dan ga ik mijn eindoordeel vellen. ;)

  1. Okee, ik heb het gekeken. Ik vind het eigenlijk gewoon supertof! Deze mensen hebben een duidelijk beeld van wat hun gelukkig maakt en dat jagen ze na zonder dat ze er iemand mee lastig vallen. Daar kan ik eigenlijk alleen maar bewondering voor hebben.

 7. @Marloes ik ben het helemaal met je eens. Als aanvulling…. Ik denk dat hier generatie (leeftijd) een heel belangrijke invloed op je mening heeft. Mijn moeder (geboren 1934) werd ontslagen toen ze ging trouwen. Ze vond het afschuwelijk. Ik (geboren 1964) ben door haar opgevoed met het idee dat, als je de kans hebt, je voor jezelf moet kunnen zorgen. Je kunt je pas met iemand gelijkwaardig verbinden als je dat in onafhankelijkheid doet. (Haar woorden)Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je als vrouw er voor kiest om weer zo afhankelijk te worden van een man. Dat je tevreden bent met een leven aan de zijlijn. Het grote verschil is natuurlijk dat toen alle vrouwen gedwongen werden zo te leven en je nu de keuze hebt.

 8. Ik meen me te herinneren ook zo’n item te hebben gezien bij Man bijt hond. Net even gekeken maar kan het zo gauw niet vinden, volgens mij was het vorig jaar. Respect voor zulke mensen, zou niks voor mij zijn (heb er ook niks mee) maar doe het ze ook niet na!

 9. @mirjam : jij noemt de positie van deze vrouwen ‘ aan de zijlijn’. Voor mij klinkt dat als iets negatiefs en helemaal niet iets dat de vrouwen uit de docu uitstralen. Ik heb hem zo juist gekeken en vind het heerlijk wegdromen. Houd zelf ook van vintage, maar ook van de moderne gemakken ( afwasmachines, mannen die het huishouden etc.)
  Ik snap wel de hang naar vroeger, het simplisme. Dat is een aspect dat ik ook probeer toe te passen in mijn leven van nu.
  Overigens heb ik wel weer geweldige vloerbedekking en jurken gespot! Heerlijk! En wat wou ik dat ik zin had om me elke dag zooo uit te dossen! Daar ben ik echt te lui voor!

  Leuk!

 10. Het hele idee van de kleding, meubels en zelfs het huisvrouw zijn; prima. Vrouwen horen het recht te hebben te doen wat ze willen; of dat nou carriere maken of huisvrouw zijn is. Echter, het feit dat ze zich zo afsluiten van de rest van de wereld… Als een of twee mensen het doen; tjah dan doe je er niemand kwaad mee. Maar het is nogal egocentrisch. ‘Als het met mij maar goed gaat, wat kan het me dan schelen wat de rest van de wereld heeft? Dat zie ik toch niet in mijn bubbel.’ Moet je indenken als de hele wereld zo zou denken.

  Wat ik dan wel weer grappig vind is dat ze wel allemaal internet hebben. Nobody can survive without the internet these days ;)

 11. Ik vind het een beetje dubbel, langs de ene kant heb ik veel respect voor hen, maar hoe ze soms praten… Daar heb ik toch mijn twijfels bij, vooral met dat stigma van veouwen moeten thuis blijven om te zorgen voor hun mannen…

 12. Bonsoir Groene Dames,

  Zo leuk om ook hier over de Vintage&Rockabilly lifestyle te lezen XD

  Ik kende deze documentaire al en hoewel hij heel leuk is, vonden de vrouwen die erin geportreteerd zijn het minder fijn. Zo werkt Joanne (de vrouw die in de supermarkt niet wist wat de datum was) ook als huishoudster en probeerde ze ten tijde van het filmen echt een goede carrière op te bouwen als zangeres. Ze was dus niet bepaald gecharmeerd van de manier waarop ze weggezet werden. Dat vond ik erg jammer om te lezen want opzich is het een leuk portret van de drie vrouwen.

  Lees hier meer over Joanne’s ervaringen: http://timewarpwivesguestinterviews.blogspot.nl/2010/10/joanne-massey.html

  Er zijn inderdaad best veel dames en heren die vol voor de Rockabilly gaan en dat is te gek, maar ze zijn vaak helemaal bij de tijd in tegenstelling tot wat de docu laat zien.

  x
  Kim

  1. Dankjewel voor de link naar het artikel! zo zie je maar weer: in de media worden dingen toch snel uit hun verband getrokken.

  1. Ja, tof he! Ik zag dat ze gisteren reageerde op mijn oproepje op Facebook (ik ben op zoek naar mensen die leven volgens een andere tijd, om een interview met ze te doen) dus wie weet mag ik haar wat vragen stellen.

 13. Wisten jullie dat er in deze scene ook veel vegans zijn? Het doet me denken aan de vegan kookboeken van Sarah Kramer. Die hebben ook deze retro style.

 14. Het ziet er allemaal prachtig uit, dus dat fotoboek was zeker een goede aankoop denk ik. Maar het verleden is natuurlijk niet intrinsiek beter dan het heden. Klagen over normvervaging, verruwing van omgangsvormen en de jeugd van tegenwoordig is echt van alle tijden: er zijn Romeinse schrijvers bekend die het deden! Deze mensen verlangen naar een soort morele zuiverheid, en die projecteren ze heel nostalgisch op een zelfgekozen decennium.

  1. Ja, precies hoe ik er ook over denk. Het lijkt me niet helemaal realistisch en wat geromantiseerd hoe ze over het verleden denken. Maar het zijn zeker prachtige beelden!

 15. Hai Freer,
  Ik denk dat je het heel mooi hebt samengevat!

  Ik vind het erg leuk dat deze mensen een leven leiden waar ze heel blij van worden, maar het idealiseren van een bepaald tijdperk en dan de problematiek van die periode geheel buiten beschouwing laten is misschien een beetje naief?

  Maar…geweldig dat mensen hebben gekozen voor een leven waar ze heel gelukkig van worden.

 16. Fantastisch om te zien! Het raakte mij erg en heb er van genoten.
  Echt prachtig en heeft mij weer inspiratie gegeven.
  Ik denk dat het heel belangrijk is in het leven om niet te oordelen…
  Misschien nu ook maar het boek gaan kopen!

 17. Toen jullie de vorige keer al die post over de Rockabillies plaatsten was ik supergeinteresseerd hierin. De docu vond ik dan ook heel erg fascinerend. Ik herken er wel bepaalde elementen in (ik vind ook dat mensen zich anders zouden moeten kunnen gedragen, etiquette vind ik belangrijk en ik merk dat ik niet meer geïnteresseerd ben in veel dingen die mensen interesseren als ze mijn leeftijd hebben) maar er zijn ook bepaalde aspecten die voor mij persoonlijk te ver gaan. Hoewel ik diep respect wil betuigen naar deze dames die hun visie hebben weten om te turnen in een echt leven. Dat is ook niet altijd makkelijk natuurlijk. En vind daar ook nog maar eens een gelijkgestemde partner bij! Hoewel ik mijzelf niet mijn leven zie omgooien om zoiets na te streven, vind ik het wel leuk om bepaalde elementen over te nemen. Ik moet zeggen dat ik iedereen aardig vind sprankelen in deze documentaire ik geloof echt dat ze de keuze voor zichzelf hebben gemaakt en daar erg gelukkig mee zijn. Ik zou zelf niet zo willen leven (ik wil wél graag weten wat er gebeurt in de wereld bijvoorbeeld) dus een mooie mix van: modern met vintage samen laten smelten.

  Echt heel erg leuk dat jullie dit online hebben gezet. Ik ben er echt even goed voor gaan zitten en vind het filmpje utterly fascinating. Hoe gaaf dat dit bestaat en mensen hun leven zo volledig inrichten. Heerlijk!

 18. Ik snap alle bovengenoemde punten; het is een eigen keuze, ze zijn blij etc.

  Maar ergens denk ik ook ze vluchten van de realiteit. Ze trekken zich terug in hun eigen bubbel. De een werd ontslagen, de ander haar ouders gingen scheiden. Ze konden niet copen met het leven en gingen op zoek naar een tijdperk en leven ernaar met een idealistisch beeld.

 19. “Joanna gets satisfaction from cleaning”
  Haha, herkenbaar. Ik ben dan niet zo’n housewife, maar wel een poetsFREAK. Ik ben het verder overigens eens met de rest: buiten de moderne leeftijd leven is het ook niet. Toch heb ik aan de andere kant zoiets van: Als ze gelukkig zijn en er niemand zeer mee doen, waarom dan niet?

 20. In Zweden is er ook een zeer actieve communitie met echt heel veel mensen die leven in stijl van de jaren 30 tot 60. Daarnaast zijn er ook nog heel erg veel overblijfselen uit deze tijd daar te vinden, zoals oude restaurants, bakkers, kledinwinkels etc. Het is zelfs de grootste subcultuur in Zweden! Blog van enkele Zweden:
  Karolinesvintage.se miriamskafferep.se. Minmormorsvind.se retroolivia.com jessicasilversaga.se Elsalisalarsson.blogg. Se

  Daarnaast heb ik zelf ook een blog waar nog meer links op staan: retrolivetavlisa. Blogspot.com

  Groetjes Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *