Who runs the world? #2

girls2

Weet je nog dat we een tijdje geleden over Project Who Runs The World schreven? Wij waren (en zijn) erg onder de indruk van dit project. Je zou eigenlijk ons vorige artikel even moeten lezen, dat ‘praat’ wat makkelijker.

In het kort: in december (2013) werden er negen vrouwen in Cambodja en Bangladesh geportretteerd en geïnterviewd. Er werd gesproken over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in deze lagelonenlanden, maar belangrijker nog: de trots en kracht van deze meiden werd heel mooi neergezet. Het is een heel mooie en eerlijke serie geworden. Wij hebben enorm veel bewondering voor deze vrouwen gekregen!

Nu, 9 maanden later, wil de Schone Kleren Campagne weten hoe het met de negen vrouwen gaat en daarom worden ze opnieuw bezocht. Politieke jongerenorganisatie PerspectieF gaat bij de vrouwen op bezoek en zal weer verslag uitbrengen van de situatie daar. Dan hebben we het over de algemene situatie in de fabrieken en bij de vakbonden, maar ook over hoe het met de vrouwen persoonlijk gaat.

image_medium-1

Nurun uit Dhaka

Jij kan een aandeel leveren aan dit project! Heb je een belangrijke vraag voor één van deze negen vrouwen? Wil je meer weten over de situatie aldaar? Wil je weten hoe het is om in een vakbond te zitten? Of zou je graag willen weten wat Nurun graag in haar vrije tijd doet? Je mag alles vragen en dat kan je hieronder bij de comments doen. De Schone Klerencampagne geeft de vragen door aan PerspectieF (een politieke jongeren organisatie,) zodat zij ze mee kunnen nemen op hun reis naar Dhaka. De vragen aan de vrouwen in Cambodja worden via een contactpersoon ter plekke gesteld en beantwoord.

In augustus gaat PerspectieF naar Dhaka en in september komen de antwoorden terug. Uiteraard zullen we deze met jullie delen!

Wat wij graag willen weten? We zijn benieuwd naar dingen als: maken jullie plezier tijdens het werken? Heb je vriendinnen die ook in de fabriek werken? Wat doe je in je vrije tijd? Waar spaar je voor? Waar droom je van? Wat is je lievelingskleur en welk kledingstuk maak je het liefste? Ach, er is zoveel dat we zouden willen vragen. Misschien krijgen we ooit zelf de gelegenheid om op onderzoek uit te gaan! Voor nu vinden we het te gek dat we onze vragen mee mogen geven aan PerspectieF.

Kom maar door met die vragen! Who Runs The World? GIRLS!

Voor meer informatie raden we je aan de GIRLS-pagina van de Schone Kleren Campagne te checken. Alle foto’s zijn van Marieke van der Velden.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

8 gedachten over “Who runs the world? #2

 1. Heb je kinderen? En wat doen die overdag?
  En als je ze niet hebt, zou je ze willen naast het werk in de fabriek?

 2. Wat geweldig dat jullie lezeressen vragen mogen stellen! Ik heb er een dagje over nagedacht en dit zou ik graag willen weten:

  – hoe vinden ze dat de ontwikkelingen en veranderingen tot nu toe gaan? Welke verandering is daarbij het grootst of heeft veel impact gehad?
  – hoe zijn zij tot inspiratie gekomen om voor hun eigen rechten en die van anderen op te komen?
  – hoe is de politieke situatie momenteel in hun land en welk effect heeft dat op hun leven als werknemers? Hangt de politieke situatie nauw samen met hun werk?
  – wat zou volgens hen beter zijn om te stimuleren: meer, gelijke of minder afname van kleding uit India en waarom?
  – speelt religie en/of cultuur een grote rol in hun streven om arbeidsomstandigheden te verbeteren?
  – mochten ze ooit een ander land kunnen bezoeken, welk land zouden ze dan willen zien en waarom?

  Als ik nog meer vragen heb, dan zet ik ze alsnog neer! Groetjes!

 3. Wat een goed project! Hmm, wat wil ik van deze mooie meiden weten? Ik kom tot de volgende vragen:

  – Waar wordt je blij van? Waar krijg je energie van?
  – Wat betekent geluk voor jou?
  – Als iemand, bv. hier in Nederland, een kledingstuk koopt wat jij hebt gemaakt, wat wil jij dan dat de koper weet (over jou)? Wat zou je zelf op een label zetten?
  – Wat is je favoriete eten?

  Kan ik niet mee en zelf de vragen stellen? Ik ben heel goed in koffers sjouwen ;-)

 4. Hoe duurzaam zijn je eigen kleren? Als in, hoe lang doe je er mee en waar komen ze vandaan? Sta je zelf stil bij kleding? Draag je het liefste traditionele kleding of westerse? Wat zou je dragen als niemand kritiek zou uiten?

 5. Hoi Dames! Ik kwam net dit artikel tegen, en ben eigenlijk heel benieuwd naar de resultaten. Is hier al iets nieuws over beschikbaar?

  Groetjes!

 6. -Hoe zien zij hun toekomst?
  -hoe kunnen wij hen helpen?structureel,zonder gelddonaties.
  -hoe geven zij hun kennis door? Zodat hun kinderen of familie/vrienden “meeleren” van hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *