Schoonmaken met natuurlijke middelen – een samenvatting

Het is weer Sustainable Sunday en dus tijd voor een tip van mij voor jou! Dit keer over je huishouden doen met natuurlijke middelen. De afgelopen weken heb ik een héleboel YouTube video’s gekeken. Ik heb van die periodes dat ik opeens álles over een bepaald onderwerp moet kijken. Herken je dat? De video’s die ik nu bekeek gingen allemaal over ’the low impact living,’ ofwel: leven met zo min mogelijk afval en onnatuurlijke producten. Natuurlijk heb ik me hier al veel vaker in verdiept en wist ik een hoop ook al wel, maar het was toch goed om de boel weer eens op scherp te zetten en om mezelf uit te dagen een aantal dingen meteen (weer) te gaan toepassen.

Nu heb ik zóveel video’s gekeken en dus ook zoveel tips verzameld dat ik dat niet allemaal in één blogartikel kan verwerken, dus we doen het rustig aan en we behandelen het onderwerp voor onderwerp. Vandaag ga ik jullie lekker praktisch aan het werk zetten: het is tijd om schoon te maken!

Ik schreef het al in mijn dagboek van januari; het was een actieve maand. Ik pakte allerlei huishoudelijke klussen aan die al te lang wachtten. Ik lapte mijn ramen, ontkalkte mijn waterkoker, maakte mijn oven grondig schoon, reinigde de filters van allerlei apparaten, friste mijn matras op… je kan het bijna zo gek niet bedenken of ik deed het en ik moet zeggen dat dat érg goed voelt. Het is belangrijk om goed voor je apparatuur en je huis te zorgen, zodat alles lang goed en mooi blijft. Dingen met aandacht behandelen en goed verzorgen is volgens mij ook het meest duurzame dat je kunt doen. En het beste nieuws: ik deed alle klussen met natuurlijke middelen. Met een fles azijn, een citroen en een pak baking soda kwam ik een heel eind. Het kost misschien wat tijd om hiermee te experimenteren, maar dat vind ik het helemaal waard!

Inspiratiebronnen

Voordat ik aan al die klussen begon, heb ik me laten inspireren door een paar duurzame YouTubers en dit zijn de video’s waar ik de meeste tips uit haalde:

Simple autumn cleaning tips van Fairyland Cottage. Een lieflijk kanaal, daar moet je misschien even aan wennen, maar ik hou wel van haar stijl. De maakster van deze video’s woont in een prachtige Engelse cottage (zo’n eeuwenoud huis dat heel veel onderhoud vergt,) en ze laat regelmatig zien hoe zij haar huis netjes en schoon houdt. Ik heb het idee dat ze praktisch zero waste leeft, dus dat vind ik heel boeiend om te bekijken. Uit deze video heb ik bijvoorbeeld een truc geleerd om je matras fris te houden met baking soda, een open raam op een frisse dag en een stofzuiger. Ik had geen idee!

20 DIY natural cleaning recipes van Madeleine Olivia. Ik kijk haar video’s erg graag. Deze positieve griet (ik vind haar energie, die niet té is, erg prettig) en haar vriend maken heel leuke video’s over de low-waste en low-budget vegan (!) lifestyle. Helemaal in mijn straatje dus, I love it. Ik heb een paar van de recepten die ze deelt in deze video gemaakt en dat was erg leuk om te doen. Ook moet ik zeggen: ze werken écht!

– En tot slot: 5 DIY cleaners van The Eco Godess. Dit is een behoorlijk Amerikaans kanaal en ik hoop dat jullie dan begrijpen wat ik bedoel. Ik vind haar video’s leuk maar ik kan me niet altijd in haar denkwijze vinden. Echter, deze video is heel praktisch toepasbaar en door het enthousiasme van de maakster voelde ik me gemotiveerd om weer aan de slag te gaan.

Daarnaast had ik erg veel aan het herlezen van het boek Het Zero waste project. Ik heb hier al eerder eens iets over geschreven (ik denk dat ik het boek al anderhalf jaar heb,) en het blijft een aanrader! Zeker ook als je naast je huishouden ook andere terreinen van je lifestyle zou willen verduurzamen. Dit boek is een heel goed instapmodel voor iedereen die ‘een beetje groener’ wil leven. Jessy en Nicky Kroon – de auteurs van dit boek – zijn ook erg leuk om te volgen op Instagram. 

Welke producten heb je écht nodig?

Ik kan me voorstellen dat je al zin hebt gekregen om aan de slag te gaan. Voordat je dat gaat doen zal ik eerst voor je op een rijtje zetten welke producten je in huis zou moeten halen om je huis van boven tot onder schoon te kunnen maken met natuurlijke middelen.

-Natuurazijn. Onmisbaar. Dit is al een allesreiniger op zich. Spotgoedkoop en gewoon te vinden op de olie-en azijnafdeling van je plaatselijke supermarkt.
– Baking soda. Even onmisbaar. Dit is een natuurlijk schuurmiddel waar je praktisch alles schoon mee krijgt. Een kartonnen oranje pak baking soda is te koop op de bakafdeling van je reguliere supermarkt.
– Citroensap (het liefst natuurlijk van verse citroenen, wat dat scheelt weer een plastic flesje)
– Essentiële oliën. Zelf vind ik de geur van azijn nog een beetje lastig, dus ik ben blij dat ik drie olietjes heb die erg lekker ruiken. Deze koop ik bij de biologische winkel.
– Castille zeep van Dr Bronner’s (onder andere hier te koop, maar ook bij de biologische winkel)

Verder is het handig om een paar glazen flessen met een spraykop erop te hebben. Je kunt flesjes van cosmetica recyclen, maar je kunt dit soort flesjes ook bij winkels als Dille&Kamille vinden. Verder vind ik het persoonlijk heel handig om de baking soda over te hevelen van het kartonnen pak in een strooibus (zoals deze poedersuikerstrooier, bijvoorbeeld) omdat je dan veel zuiniger en gedoseerder met de baking soda omgaat, plus: het pak wordt niet nat. Met deze labeltang maak ik labels voor op flesjes en (kruiden-)potjes. Totaal niet nodig natuurlijk, maar het oog wil ook wat ;)

Wanneer je deze basics in huis hebt, kun je bijna oneindig schoonmaken, want veel heb je er niet van nodig en je kunt sommige producten ook weer voor verschillende doeleinden gebruiken. Naast dat het beter is voor het milieu, is het dus ook nog gunstig voor je portemonnee!

Wat heb ik allemaal geprobeerd en hoe werkte het?

Zoals ik al zei heb ik heel veel video’s en dus heel veel tips bekeken. Ik heb niet alles toegepast, want dat wordt gewoon een dagtaak. Maar dit zijn de dingen die mij goed zijn bevallen:

– ik heb allesreiniger gemaakt van azijn, water en essentiële olie. Deze heb ik gemaakt in de (blauwe) glazen fles die ik twee jaar geleden uit New York van de verpakkingsvrije winkel heb meegenomen.
– ik heb mijn oven helemaal blinkend schoon gekregen met bakingsoda en water. Het was even een klus, maar het was het waard. Na het schoonmaken heb ik de magnetron (het is een combi) vrij van vieze luchtjes gemaakt met een bakje water en citroensap.
– ik heb mijn vriezer ontdooid met alleen een bakje warm water :)
– ik heb een slaapspray gemaakt van water en lavendelolie. Deze spray ik rond in mijn slaapkamer voor het slapen gaan.
– ik reinig mijn toilet tegenwoordig met baking soda en een scheut azijn (dat gaat lekker bruisen,) en een paar druppels fris ruikende olie.
– ik heb mijn matras ingestrooid met baking soda en een paar druppels olie. Toen heb ik de ramen een half uur tegen elkaar opengezet en vervolgens heb ik de baking soda opgezogen met mijn stofzuiger. Dit frist je matras helemaal op!
– ik heb mijn waterkoker ontkalkt met azijn.
– ik heb mijn snijplanken ingesmeerd met citroensap en daarna schoon geschrobd.
– ik heb vlekken uit stof gekregen met baking soda (waar ik vroeger nog wel eens van die Vanish producten voor gebruikte – dat ga ik dus nooit meer doen)

Volgende stappen zouden nog kunnen zijn: een glasreiniger maken, een vloerreiniger maken en zelf afwasmiddel maken van geraspte zeep. Lijkt me ook leuk!

Het is natuurlijk best een uitdaging om mensen nota bene op zondag te porren voor het doen van hun huishouden, maar ik hoop toch dat het me een beetje lukt :) Ik kan niet anders zeggen dan dat het schoonmaken met natuurlijke middelen super eenvoudig én satisfying is. Het is leuk om dingen zelf te maken en om te zien dat het dan ook nog werkt, het is goedkoop én je weet dat het beter is voor het milieu. Genoeg redenen om vandaag (of oké, morgen misschien) aan de slag te gaan! Toch? Wat is jouw favoriete zero waste tip voor in het huishouden? Welke natuurlijke schoonmaaktricks pas jij graag toe? Ik lees het graag bij de comments onder deze post! 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je een product bestelt via deze link krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost voor jou absoluut niks meer! Het is voor mij een manier om mijn blog te kunnen onderhouden. Dank voor jullie support!
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Schoonmaken met natuurlijke middelen – een samenvatting

  1. Super leuk! Dit artikel had ik nodig om zo natuurlijk mogelijk schoon te maken in huis.

    Ik heb geen tips, maar ik ga de jouwe wel opvolgen Merel. Dank je wel!

  2. Wat een leuk artikel! Mijn waterkoker ontkalk ik van huis uit al met azijn, dus dat doe ik goed. Dat van het matras ga ik eens proberen, dat klinkt heel makkelijk!

  3. Ik heb nog wel een tip, voor de wc! Toen we naar onze huidige flat verhuisden was alles nogal vies, en dan vooral de wc… Vieze aanslag, bah! Dat ging met gewoone producten en schrobben niet weg, dus toen heb ik een tip van youtube gevolgd:
    – wc zoveel mogelijk leeg scheppen zodat er nog maar heel weinig water inzit
    – een halve liter schoonmaakazijn bijna laten koken
    – dit in de wc gieten en een nachtje laten trekken
    De volgende ochtend ging alles super makkelijk weg en was de wc blinkend schoon!
    Een andere tip voor hardnekkige kalkaanslag op kraan of douchewanden is er wcpapier omheen wikkelen of tegen de wand houden, en daar azijn op sprayen. Weer een paar uur laten inwerken en al het kalk gaat zo weg!

  4. Goeie tips! Maar ik heb gelezen dat azijn met baking soda mengen totaal geen nut heeft? “Als je ze mengt zorgt de azijn ervoor dat de baking soda opschuimt, en wat overblijft is water met zout. De kracht van de schoonmaakmiddelen gaat hierbij verloren, zonde!” Aldus de Margriet.

    1. T klopt dat t gaat borrelen maar daardoor wordt t kalk juist losgeweekt. Je kunt er nog n keer azijn overheen doen en laten inwerken en daarna schoonspoelen.

      Clean my space op you tube vind ik n hele fijne dame om naar te kijken.

    2. Hmm.. oke, dan misschien beter met kokend water doen. Dat bruisen heeft wel effect, merk ik, om dingen goed schoon te krijgen.

      1. Het enigste wat dat borrelen is, is een chemische reactie van het opheffen van elkaar… Er blijft een neutrale stof over… Het ziet er leuk uit, maar beide krachten zijn dus opgeheven, das jammer 😏

  5. Ik heb nog baking soda staan en mijn oven kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken, dus dat ga ik eens uittesten!

    1. Yes! Maak er een papje van met een beetje water en gaan met die banaan!

  6. Hoe slim om wat essentiële olie bij azijn te doen! Ik weet dat je ramen erg efficiënt kan wassen met water met een scheut azijn, maar stínken! 😅

    1. Vies he? Ik kan er ook nog niet aan wennen… daarom ook die 3 lekkere olietjes die ik nu heb, want anders vind ik het niet te harden :’)

    2. Ik doe rauwe uien met schil en al in warm water om de ramen te lappen!

  7. Ik reinig de koelkast met lauw water waarin enkele blokjes sodakristallen opgelost zijn. Even naspoelen met water, afdrogen en de koelkast straalt als nieuw!

    1. Ik word gewoon enthousiast van hoe je het zegt: ‘straalt als nieuw!’
      :)

  8. Je ramen kun je ook prima wassen met een ui. Hoef je niet te pellen. Gewoon in stukken doen in warm water.

    1. Dit las ik ook ergens maar ik kon gewoon niet geloven dat het waar zou zijn. Maar als jij het ook zegt… :)
      Ik ga het proberen!

  9. Ramen lap en zeem ik met alleen water. Dit gaat erg goed en geen strepen.

  10. Merel, waar gebruik je zoal de Castilla zeep voor? Ook ben ik benieuwd of je voor het doen van de was ervaring hebt met het eco egg!

  11. Goed om te lezen welke tips voor jou het beste werkte! Baking soda vind ik ook een fijn product om te gebruiken bij hardnekkig vuil. Azijn gebruik ik daarnaast ook graag voor mijn badkamer omdat dit ontkalkt en geen strepen achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *