Seepje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoewel we al een hele tijd contact hebben met onze vrinden van Seepje, hebben we nooit eerder over hun briljante uitvinding geschreven. Je hebt er ongetwijfeld al wel hier en daar iets over voorbij horen komen, of je hebt het bij WAAR, de wereldwinkel of Marqt in de schappen zien staan; je kan eigenlijk niet meer om dit super duurzame wasmiddel heen. We begrijpen dat je eerste gedachten bij de bovenstaande foto misschien niet direct ‘ah ja, wasmiddel!’ is, maar het is toch echt zo. Deze schillen (al dan niet met een geurolie erbij) zorgen ervoor dat jouw was hartstikke schoon wordt. Seepje is het meest duurzame én eerste 100% fairtrade wasmiddel van Nederland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat is Seepje?

Seepje is de meest duurzame manier om je was te doen. De wasschillen van Seepje heten officieel ‘Sapindus Mukorossi’ en deze schillen komen van een vrucht afkomstig van de Sapindus boom. Deze bomen vind je (in grote getale) in het Himalaya gebergte. De wasschillen van Seepje komen uit Nepal, omdat dit het gebied is waar de vrucht van de grootste kwaliteit groeit. Het is heel bizar om te bedenken, maar wanneer de vrucht compleet is gedroogd, krijgt hij speciale eigenschappen. Dat komt doordat er saponine in de vrucht zit, een stof die reinigende en antibacteriële eigenschappen heeft. Het enige dat je hoeft te doen om deze eigenschappen te activeren of te benutten, is de schillen in aanraking laten komen met water. Zoals in de wasmachine dus! Wanneer je dat doet, scheiden de schillen een natuurlijke zeep af die jouw was hartstikke schoon zal maken.

Dit is dus eigenlijk een hartstikke oude manier van je was doen; in Nepal hebben ze het echt niet pas gisteren uitgevonden. Daarbij komt dat het ontzettend natuurlijk is, want je hebt geen enkele chemische troep nodig. Heb je wel eens goed naar de lijst van bestanddelen gekeken, op je fles met wasmiddel? Word je niet vrolijk van, geloof ons maar. Van Seepje worden we dat wel!

Je kan Seepje gebruiken voor je witte, zwarte of gekleurde was. Je kan er allerlei soorten stof mee wassen: van denim tot zijde en alles er tussenin. De schillen zijn mild voor je was, dus je hoeft niet bang te zijn voor gekke vlekken of andere vreemde toestanden. Seepje is er – op dit moment, maar je weet het nooit met die jongens – in vier varianten. Een naturel uitvoering, deze is geurloos. En dan hebben we nog een orchidee, lavendel en dennen geur. Dat betekent dat je er zelf voor kan kiezen om je was wel of niet ergens naar te laten ruiken, iets wat waarschijnlijk veel mensen wel prettig zullen vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoe werkt het?

Je vult de trommel van je wasmachine totdat hij lekker vol zit met was, net zoals je dat altijd zou doen. Vervolgens neem je een katoenen zakje (hiervan worden er twee per verpakking Seepje geleverd) en hier stop je 4 hele of 8 halve schillen in. Het zakje trek je dicht en gooi je bij je was. Wanneer je graag wilt dat je was een geurtje krijgt, doe je 10 druppels van de etherische olie (ook bij het pakje geleverd) in het wasverzachterbakje van je wasmachine. Je hoeft verder niks speciaals te doen; je draait een gewoon programma. Een kind kan de was doen, letterlijk! Trouwens, je kan de wasschillen per stuk drie keer gebruiken. Dat maakt dat 1 pakje goed is voor 30 wasbeurten.

Wat kost het?

Seepje naturel kost €7,95 en een variant met een geur (hier zit dus een olie bij) kost €9,95. Dit is goed voor ruim 30 wasbeurten. De zakjes waar de schillen in moeten worden bij de pakjes geleverd.

Hoe bevalt het?

Daarover kunnen we kort zijn: erg goed. Seepje is gebruiksvriendelijk en was goed schoon. Daarnaast vinden we de oliën lekker ruiken en dat vinden wij toch ook wel belangrijk. Misschien zijn er ook mensen die het fijn vinden als hun was nergens naar ruikt, maar voor ons geldt toch wel dat een geurtje welkom is. De was komt goed schoon uit de machine en ruikt fris, net als dat bij een ‘gewoon’ wasmiddel het geval zou zijn. Toch vinden wij het persoonlijk een prettig idee dat we geen gekke chemische stoffen richting de afvoer van onze wasmachine hebben gestuurd!

84f58abfc6e6f2f75bb1a53ad03e17e2

Seepje vloeibaar

Hoewel wij het geen enkel probleem vinden om met de wasschillen te wassen, zijn er toch nog veel mensen die het prettiger vinden om met een vloeibaar middel te wassen. Dat kunnen we ons ook voorstellen hoor, we zijn het over het algemeen ook zo gewend. Omdat Seepje graag wil dat nog meer mensen hun was met een natuurlijk middel gaan doen, zijn Melvin en Jasper (zo heten ze, de Seepje-dudes) druk bezig om Seepje vloeibaar te maken. Omdat dit natuurlijk veel geld en tijd kost, loopt er nu een Seepje Crowdfundingsproject. Vind jij het ook belangrijk om je was duurzaam en natuurlijk te doen? De eerste vijftig investeerders kregen ons e-book gratis. Gelukkig voor Seepje hebben ze de 50 investeerders binnen een kleine week al behaald. Nu krijg je weer andere leuke dingen als je investeert; het is sowieso de moeite waard. Bekijk op deze pagina wat je kan doen om bij te dragen en welke voordelen voor jezelf jij daaruit kan halen. De Groene Meisjes hebben hun bijdrage geleverd, want wij geloven écht in Seepje. Waarom nog die flessen met chemische troep kopen als het ook zo kan?

Wie van jullie wast er al met Seepje? En wie van jullie is van plan het te gaan proberen? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Seepje

 1. Handig! Ik ben zelf 15, dus ik draai zelf geen wasjes, maar mijn ouders gebruiken gewoon wasmiddel. Dit is inderdaad wel lekker natuurlijk, en het ziet er ook leuk uit zeg!

 2. Ik was niet met de schillen van Seepje, maar wel met dezelfde walnoten. Gekocht via puurmieke.nl. Het bevalt mij super goed. Ik heb zelf een flesje etherische olie gekocht en druppel wat op het zakje. De was is schoon en ruikt lekker fris. Enig minpuntje is dat de witte was, en dan met name zweetvlekken in shirtjes, er niet goed uitgaan. Hier moet ik nog even iets op verzinnen. Maar; super initiatief van Seepje!

  1. Ossegal proberen? Is wel niet vegan maar is iig niet chemisch en krijgt de gekste vlekken, ook zweetplekken uit kleding. Je moet het dan misschien wel 3 x wassen, afhankelijk van hoe erg de vlekken zijn en hoe lang ze zijn ingetrokken.

  2. Je kunt zuurstofbleekmiddel toevoegen om je was witter te krijgen. De zweet shirtjes af en toe op 60 graden wassen helpt ook wel een beetje en drogen in de zon.

 3. Onlangs zag ik dit op tv. Daarna ben ik het weer vergeten. Ik vind het heel interessant, maar zoals Linda zegt, die vlekken in de witte was…. Toch ga ik het uitproberen. Ik ben zo benieuwd!

 4. Ik weet het niet, ben sceptisch. Misschien moet ik er meer over lezen.

 5. Complimenten voor de hoeveelheid artikelen tegenwoordig en voor het feit dat deze ook allemaal kwalitatief goed zijn =) Word er erg happy van. Ga zo door
  xx

 6. Karla foulon ( karma mitchou) schreef:

  Ik heb deze walnoten al een tijdje en haal ze in de natuurlijke. Het in super!!!

 7. Voor mensen in Leiden en omstreken. Ze zijn o.a. Te koop bij Waar aan het begin van de Haarlemerstraat.

 8. Ik vind dit echt supertof! Helaas woon ik in een studentenflat waar het wasmiddel automatisch aan de was toegevoegd wordt dus kan ik dit niet proberen, maar denk dat ik het mijn moeder wel eens ga aanraden (en dan misschien toch wat vaker de was meenemen naar mijn ouders haha). Ik denk niet dat je deze bolletjes op handwas kan gebruiken hè? Of wel?

 9. Mijn pak Seepje staat al enkele maanden op de wasmachine. En zo lang doe je ook met een pak! Mocht het idee je wat afschrikken, dan zal het gegeven dat het ook nog eens goedkoop is wel aantrekkelijk zijn. Naast het feit dat je zo’n 30 wasjes met 1 pak draait, bevuilt het je machine niet zoals standaard wasmiddelen doen. Het is dus ook nog eens beter voor je machine! De versie met de olie is wel aan te raden; een lekker geurtje aan je schone was maakt het toch af.

 10. Ik gebruik de zakjes van Soap&More, daarin zit verpulverde (biologische!) wasnoot. Zakje en al in de wasmachine en na gebruik kan het zo bij het groenafval (dus je zit niet te prutsen om de noten in zakjes doen etc, vind ik wel zo gebruiksvriendelijk). De verpakking is ook milieuvriendelijk (van gerecycled papier). Is Seepje afkomstig van die plant? Ik ben trouwens erg tevreden over de zakjes die ik gebruik. Ik doe etherische olie in het wasverzachterbakje om het lekker te laten geuren. Verder geen wasverzachter nodig. Volgens mij in aanschafkosten die veel duurder of goedkoper dan Seepje!

  1. Volgens mij in aanschafkosten NIET veel duurder of goedkoper dan Seepje! :)

 11. Ik maak mijn eigen wasmiddel, heel simpel met wat geraspte zeep, soda en water. Werkt prima, geen chemische toevoegingen en goedkoop.

  1. Mijn afvoer op zolder loopt onder het dak door en ik had dus verstopping van geraspte zeep. Door de kou onder dat dak was de zeep weer “vast” geworden en het water kwam dus op de 1e etage uit het plafond.. ik was nu weer met dreft ed maar echt met 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid en eens in de zoveeltijd kookwas met azijn. Was een dure grap en er zal vast chemische zooi ontstoppen, nieuwe leiding lijmen en monteren aan te pas zijn gekomen.

  2. hoi MIranda,

   Ik heb deze vakantie voor de eerste keer een was gedaan met zeepschilfers. dat ging echt perfect.
   vraag: hoe doe jij dat met die soda en water? verhoudingen en zo?
   groet. Marc.

 12. seepje heeft natuurlijk niet het wiel uitgevonden, wasnoten zijn al een eeuwigheid te koop bij iedere willekeurige bio/reformzaak, alleen seepje verpakt het leuk en levert er ook olie bij voor een geurtje
  ook vloeibaar wasmiddel op basis van wasnoten is er al even :)
  ik heb de noten van Muko, maar Biona, wasnoot.nl etc verkopen de producten ook al jaren .

  ik blijf seepje een leuk product vinden, maar ik denk dat dat meer door de marketing/vormgeving komt en het feit dat ze de mogelijkheid aanbieden van ene pakketje inclusief olie.

  ik gebruik trouwens alleen wasnoten bij de donkere en gekleurde was, de witte was gebruik ik ecover of method wasmiddel voor, ander word ie heel snel grauw , hoewle de vloeibare versie dat probleem op zou lossen dacht ik, maar goed, ik was liever met poeder of noten ipv vloeibaar.

 13. Oh leuuk, ik heb dit ook ontvangen om te reviewen! Ik heb er al 7 wasjes mee gedraaid (zo handig dat blaadje dat erbij zit zodat je kan afstrepen hoeveel wasjes er al mee hebt gedraaid). Ik ben er echt heel tevreden over, had ik in eerste instantie stiekem niet zo verwacht. Mijn blogpost volgt ook snel! :D

 14. Ik ken de schillen al heel lang, maar heb ze hier in nederland nog nooit gevonden totdat ik vorige week de waar winkel in liep! GEWELDIG. Vroeger (10 jaar geleden) ging onze familie altijd op vakantie naar een bed &breakfast in frankrijk, waar alles ecologisch en uit eigen tuin was. De vrouw des huizes waste alle kleren, lakens etc ook met deze schillen. :) Ik heb de geur met jasmijn gekocht maar maak eerst mijn oude wasmiddel op, zonde om dat weg te gooien natuurlijk!

 15. :-) jah ik was al jaren met wasnoten, bestel ze wel in grotere verpakkingen wegens ons grotere gezin, maar ben er ook erg tevreden mee! Deze van seepje was ik nog niet tegen gekomen, maar zien er prima uit ook!

 16. Ik heb hier laatst heel lang bij staan kijken, maar ik heb het niet meegenomen omdat mijn moeder mijn was doet (jaa luxe) nu ik weer even thuis woon. Maar ik wil het zeker eens gaan proberen als ik weer op mijzelf woon.

 17. Ik was al wel met wasschillen, werkt prima! Als mn was erg vies is wordt het niet helemaal schoon, maar dat kan ook komen dat ik een te kort wasprogramma draai hahaha

 18. Ik wacht op de Seepje vloeibaar! Ik hoop dat ze hun doel in 60 dagen halen.

 19. Wat leuk om te lezen! Ik had dit artikel nog niet gelezen en ik heb toevallig vandaag er een artikel over geschreven!! Hihi.. ik kreeg namelijk een mailtje van de WereldWinkel en kwam zo in aanraking met Seepje! Ik vond het zo tof om hier over te schrijven en nu zie ik dat jullie er ook een artikel over hebben geschreven!

 20. Duurzaam wassen doe je met de hand,..
  Ik raak een beetje moe van die zogenaamde ‘fantastische eco ideeën’..
  Zeep verstopt je machine, laat een laagje achter. witte kleding raakt grijzig door wasnootjes.
  Betekend dat je na een tijd je machine moet schoonmaken met azijn, lekker fris maarnietheus…
  en importeren met een vliegtuig vanuit verre landen,.. juistem, dikke zucht!

  Wasnootjes werken goed, voor de lokale bevolking daar,
  wat is er toch mis met hand-wassen? Met zeep uit nederland,.. daar hoor ik niemand over.

  1. Er is niets mis met handwassen maar met een gezin met kleine kinderen is dat simpelweg te tijdrovend. Wassen met notenschillen in plaats van met wasmiddel vind ik een goede optie, dank voor dit artikel!

 21. Seepjes zijn wasnootjes… Zeker al heel lang te verkrijgen.
  Deze wasnootjes wassen wel oke.
  Je hebt een zakje nodig met een ritsje erin. Doe ze daarin. Anders ben je de wasnootjes snel kwijt in de wasmachine tusssen de kleren.
  vooral witte kleding krijgt hierdoor een gele grijze waas. Erg irritant. Oom geurtje gaan er niet heel goed uit. Bij warm weer transpiratie wordt minder goed gewassen. En serieuze vlekken evenmin.
  In duitsland in Belgie in de supermarkt voor veel minder te koop. Probee het uit maar het is geen wondermiddel.
  En handwassen is tegenwoordig zeker niet energiezuiniger meer dan een wasmachine. De machines zijn zeker zuiniger dan kleine wasjes op de hand. Zelfde geld ook voor de afwasmachine.
  Wasnootjes worden zeker niet via het vliegtuig giimporteerd. Weleens van schepen gehoord die een fractie van de kosten meebrengen voor vervoer?
  Gr Bas

 22. Heb ook een seepje verpakking in huis.
  Ik was er prima mee, maar het is idd niet nieuw, ik ken wasnoten ook al jaren en via internet veel goedkoper aan te komen. 1 kg voor 15 euro, daar kun je een jaar mee doen…..

 23. Mijn Seepjes werken niet :(. Hoeveel ik er ook in doe de was wordt niet schoon! Heeft iemand anders ditzelfde probleem?

  ps. vraagje: met welke site hebben jullie (groene meisjes) jullie blog gemaakt? Hij is echt prachtig geweldig!!

  1. Wat vervelend om te horen van de Seepjes.. misschien even contact opnemen met Seepje zelf?
   De website hebben we niet zelf gemaakt met een programma oid, die is ontworpen door een professioneel webdesigner :)

 24. […] die je was doen. Nee, echt! Ik las voor het eerst over Seepje op de blog van de (fantastische!) Groene Meisjes, Wanneer de vruchten van de Sapindus boom gedroogd zijn, bevatten ze veel saponine, een van nature […]

 25. Vandaag een wasje gedraaid met gele en felgroene kinderkleding met Seepje….. resultaat: die kledingstukken die niet echt heel vies waren zijn schoon. De hele was ruikt een beetje naar niets of misschien een lichte dennengeur. Niet erg. Over het wasresultaat van de vuile kleding ben ik niet tevreden. Sokken waarmee op straat was gelopen zonder schoenen en die een beetje zwart waren zijn nu nog steeds een beetje zwart. Remsporen in een onderbroekje zijn er nog steeds en chocopasta op een geel shirt is er ook niet helemaal uit. Dus helaas voor het milieu ga ik Seepje niet meer gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *