Simplify your life

Terwijl ik dit typ, luister ik naar de fijne Franstalige muziek van Zaz. Gisteravond ontdekt toen ik bij Vanessa, een lieve vriendin, thuis at. In haar gezellige huisje in de Pijp waar ik al jaren met regelmaat erg graag kom, aten we zelfgemaakte rösti met rozemarijn en veel knoflook uit de oven. We hadden het over ons werk en over hoe fijn het zou zijn om een eenvoudig(er) leven te leiden. Over dat wij het toch echt niet nodig vinden om altijd maar uit eten te gaan, omdat lekker thuis eten net zo gezellig is. Budgetteren, blij zijn met wat je hebt, niet zoveel nadenken over wat je allemaal nog zou wíllen hebben, dat idee. De aanleiding voor dit gesprek was het feit dat ik per 1 januari veel minder zal gaan werken dan ik gewend ben te doen. Dat betekent logischerwijs dat ik ook veel minder zal gaan verdienen dan ik gewend ben.

Alsof het Universum mijn gedachten kan lezen, staat er in de nieuwe Flow een artikel over minder geld hebben. En of dat erg is. Ik zal het niet overromantiseren. Ik weet dat er mensen zijn die altijd moeten rondkomen van het absolute minimum. Soms met kinderen, soms onder vervelende omstandigheden. Dat onderschat ik absoluut niet, laat ik daar duidelijk over zijn. En ook voor mezelf; al zie ik het positief in, het zal af en toe behoorlijk afzien worden. Want waar ik nu zo gewend ben mijn pinpas weer ergens door een apparaat te halen, al heb ik me nog zo voorgenomen niks te kopen als ik niks nodig heb, zal ik straks wel drie keer na moeten denken. 

Ik wil al heel lang echt goed budgetteren. Als in; proberen zo minimaal mogelijk te besteden en zo maximaal mogelijk over te houden. Maarja, het is net als met een rol koekjes. Je kan wel zeggen dat je maar twee koekjes neemt, maar als je weet dat de rest van de rol nog in de koektrommel zit…Straks moét ik wel. Ik verdien straks krap aan de helft van het salaris dat ik nu verdien. Dat is een behoorlijke aderlating. Maar ik hoop er een stuk creatiever van te worden.

Creatiever op het gebied van nadenken over alternatieven. Zo vierde ik vandaag op mijn werk Sinterklaas met mijn leerlingen en collega’s. In totaal moest ik vier cadeautjes meenemen. Het is me gelukt om vier leuke cadeautjes mee te nemen die gewoon bij mij uit de kast kwamen. Ongebruikte dingen (een boek, flesjes nagellak…) die ik leuk heb ingepakt (met oude tijdschriften uit de kringloopwinkel, in plaats van met een rol inpakpapier) en men was er blij mee. Sinterklaas is nog nooit zo goedkoop geweest en we hadden een enorm gezellige middag. Ook organiseerden we laatst een vegan eetfeestje met een paar groene meisjes. Iedereen nam iets lekkers mee, (denk aan koekjes, taartjes, pakjes thee en flessen sap) en zo hadden we een te gekke middag.

Grote cadeaus, een cateringservice inhuren, overdreven uitpakken op verjaardagen.. volgens mij is er nog nooit iemand echt gelukkig van geworden. Maar met creatief worden bedoel ik nog meer dan alleen  lowbudet feesten en partijen organiseren. Ik heb het dan ook over uitjes (ik ga mijn museumkaart maar eens goed benutten,) dingen met elkaar ruilen (tijd voor een kledingswap!) en lowbudget koken. Ook voor deze zaken geldt: ik moét nu wel en ik vertrouw erop dat het dus ook zal lukken.

Ik probeer de komende periode te zien als een kans om eens wat andere dingen te doen dan alleen maar werken. Want hoe gek ik ook op mijn werk ben, er zijn nog meer dingen die mijn interesse hebben. Zoals De Groene Meisjes. Zoals fotografie. Zoals schrijven. Zoals dingen zelf maken. Zoals meer buiten zijn. Zoals lezen. Zoals kunst bekijken in musea. Zoals nog veel meer dingen die geen geld hoeven te kosten. En daar kijk ik naar uit.

In de Flow wordt de vraag gesteld: “Minder geld. Hoe erg is dat?” Ik ben heel benieuwd wat jullie idee hierover is. Wil je er iets over schrijven bij de comments? Dat is gratis :)

Liefs, Merel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

72 gedachten over “Simplify your life

 1. Less is more! Op www. Genoeg.nl vind je leuke tips en inspiratie om meer te doen met minder, er is ook een papieren magazine Genoeg.

 2. Dit is voor mij ook aan de orde. Deels omdat t nodig is, maar vooral ook omdat ik t zelf nodig vind om blij te zijn met kleine dingen. Creativiteit en positief denken voorop! Ik ben blij dat je t deelt en heel benieuwd naar je ervaringen, tips & tricks. Succes!

 3. Ik ben echt een ster in met weinig geld leven, ik verdien per maand namelijk krap genoeg wat ik aan vaste lasten weer moet uitgeven, dus ik hou niet of nauwelijks iets over. Ik ben kort geleden heel abrupt als freelancer gaan werken en dat was superspannend, zeker omdat ik geen grote buffer had en die al heel snel op was. Ik bespaar vooral op ‘leuke dingen’, ik heb één keer per maand een date night met mijn lief en dan gaan we bijvoorbeeld samen uit eten of naar de bios, dat is alles. Wat je zegt, het is thuis net zo gezellig! Het helpt om af en toe bij ouders / schoonouders te eten of samen met vriendinnetjes. Ik zorg ook dat ik als ik de ene week wat duurder eet de andere week juist weer goedkoper eet. Meer besparen dan ik doe kan ik echt niet haha, ik koop denk ik ook maar 1 of 2 keer per jaar nieuwe kleren. Soms is het wel echt STOM (als mensen voor de 128ste keer vragen of je meegaat naar de film of iets drinken ofzo en je er echt gewoon geen geld voor over hebt) maar het is voor mij maar een klein offer tegenover mijn droombaan! Natuurlijk zou ik soms wel wat vaker leuke nieuwe dingen willen hebben of vaker bij leuke tentjes eten of koffie halen of lekker veel reizen naar mooie verre landen, maar ik zeg altijd maar tegen mezelf dat ik dat later als ik rijk ben wel doe ;) Oef, lang verhaal. Succes met besparen, het is even moeilijk maar het went en is echt niet zo erg als het lijkt!

  1. Danique, je bent een voorbeeld voor me hoor! Want inderdaad, je hebt een droombaan! en daarbij komt, je ziet er supergelukkig uit en je leventje ziet er ook heel tof uit. Dus al met al kunnen we dan toch – denk ik – weer stellen dat geld niet (per se) gelukkig maakt :)

   1. Aw thanks :) zoals ik al zei is het niet altijd leuk/makkelijk en kan ik soms een dagje behoorlijk in de rats zitten om geld of onverwachte kosten (maar dat blog ik natuurlijk niet haha, alleen positieve leuke dingen) maar dat hoort er gewoon bij :) ik ben inderdaad supergelukkig met wat ik wél heb!

 4. Leuk artikel en ook voor mij zou dit echt eens goed zijn. Nog vele “schatten” in mijn huis en kast die verstopt zijn. Het vraagt creativiteit maar dat is ook erg leuk:-)

 5. Wat een mooie post Merel. En heel herkenbaar. Wat niet veel mensen weten (omdat ik er niet mee te koop loop) is dat ik ook heel weinig verdien. Door reuma werk ik maar een paar uur per dag (freelance, dus geen gegarandeerd inkomen). Daarnaast is mijn vriend sinds zijn herseninfarct 50% afgekeurd. Dat levert alles behalve een vetpot op. Maar is dat erg? Ja en nee. Ja, want uiteraard hebben we er soms financiele stress van. En nee, want wat jij zegt: niet alles hoeft veel te kosten! Een boswandeling is gratis, gezelschap van elkaar ook en thuis eten is inderdaad ook lekker en leuk. De creativiteit die het van je vergt verrijkt je en ik denk dat je intenser van de kleine dingetjes leert genieten.

  1. Dankjewel voor het delen Nathalie, respect voor jullie situatie en hoe jullie het doen!

 6. Ik denk zeker niet dat het erg is, je wordt er juist creatief van.
  Tijdens mijn studententijd merkte ik hoe inventief ik er van werd en dat ben ik eigenlijk nog steeds!
  Het is een leuke uitdaging :) Ook een van de redenen dat ik zo vaak aan de DIY zit, ik vind het veel leuker om zelf iets te maken. Het is goedkoper, je bent er trots op en het is gewoon onwijs leuk om te doen :D

 7. Leuk stuk en wat een leuke switch in je leven ga je maken!
  Zo zal het leven je meer verijken om uiteindelijk de kleine dingen veel meer te waarderen. Heerlijk! Ik ga verhuizen en heb alleen maar tweedehands (gratis) spulletjes via marktplaats gekocht om ze zelf op te knappen. Hoe leuk is dat om je eigen draai eraan te geven in plaats van het zo te kopen in een winkel! Geniet van je vrijheid en leef :)

  1. Dankjewel voor je lieve woorden Maria! Wat geweldig dat je je huis lekker gaat inrichten met tweedehands spulletjes! dat geeft zo’n goed gevoel. Daarbij komt, je kan er echt je eigen ding van maken. Geniet ervan!

 8. Een goed streven lijkt me! Iets waar ik zelf ook vaak mee bezig ben en over nadenk, omdat ik nog geen eigen vast inkomen heb. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe de combinatie met biologisch/vegan/zo natuurlijk mogelijk eten er voor anderen uitziet. Want mijn ervaring is dat pakjes/zakjes en E-nummers in supermarkten voor het grijpen liggen als het om lage prijzen aankomt, maar verse en natuurlijke producten in dezelfde prijsklasse zijn ver te zoeken… Misschien ben ik er ook (nog) niet creatief genoeg in, dus ik ben wel benieuwd of daar tips voor zijn!

  1. Dat is natuurlijk zeker iets waar ik over nadenk: hoe moet het met mijn voedingspatroon? Ongezonde dingen zijn inderdaad vaak goedkoper dan gezonde dingen. Toch denk ik dat ik een eind kom door bijvoorbeeld groenten en fruit uit het seizoen te eten, zoveel mogelijk basic ingredienten wat groter in te kopen (ik denk dan aan dingen als havermout, waar ik van alles mee maak, maar ook gedroogde peulvruchten en bonen, die zoveel goedkoper zijn dan de in-blik-varianten) en ook om recepten te zoeken die zo eenvoudig zijn dat je er gewoon heel weinig voor nodig hebt. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst het recept voor een Marokkaanse bonensoep gekregen, die echt iedereen heerlijk vindt en die vegan en gezond is, die je voor een paar centen voor zoveel mensen als je maar wilt kan maken. Of je maakt een grote pan en eet er zelf een paar keer van. Kortom, je hebt niet altijd dure vleesvervangers (burgers en dergelijke zijn duur!) of dure ingredienten nodig om een lekkere vegan maaltijd te maken, maar je moet soms wel even zoeken! Ik ben er zelfs van overtuigd dat je met een laag budget toch nog af en toe dingetjes bij de biowinkel kan kopen. Dat hoef je niet per se helemaal uit te sluiten, denk ik.

 9. Ja met minder geld leven kan zijn voordelen hebben, zoals wanneer je minder (betaald) werkt maar er andere dingen voor in de plaats wilt doen. Dan heb je meer tijd voor creatieve dingen bijvoorbeeld, je levert geld in maar krijgt er wat voor terug. Je kunt ook vast meer doen met je geld dan je denkt, als je thrift en recyclet.
  Maar als je heel erg weinig geld hebt, als er iets kapot is en je kunt het niet vervangen, of je hebt nou precies medicijnen die de verzekering niet vergoedt maar die je wel nodig hebt, dan kun je ook het goedkopere alternatief niet kiezen. Dan is het niet een kwestie van minder geld voor iets uitgeven, maar van geen geld hebben om te kunnen uitgeven. Kortom: ik denk dat minder geld helemaal niet erg hoeft te zijn, maar heel weinig geld is best een probleem. Als je er voor kunt kiezen om geld in te leveren maar gelukkiger te leven, dan zou ik er voor gaan. Zolang je er geen geldzorgen voor in de plaats krijgt.

  1. Daar heb je zeker een punt Elise! Je moet natuurlijk wel altijd kijken naar wat haalbaar is wat betreft vaste lasten, verplichtingen, maar ook: onverwachte rekeningen. Dat doe ik ook zeker hoor :) Ik spaar, heb een buffer en ik weet ook dat het een tijdelijke situatie is. Daarom zie ik het een beetje als een experiment, waar ik ‘noodgedwongen’ in terecht gekomen ben. Ach, laten we er maar een uitdaging van maken!

   1. Ah ik had niet helemaal door dat het niet je eigen keuze was! Het was niet m’n bedoeling je een schrikbeeld te geven hoor. Ik bewonder je houding heel erg dat je het ook als experiment ziet. En het kan je best meer opleveren dan wat je verwachtte, dat je nog bewuster gaat leven en ziet wat er belangrijk voor je is. Jullie zijn daar al heel erg mee bezig, dat vind ik ook zo leuk en inspirerend aan jullie blog. En wie weet wat je creativiteit je nog meer gaat opleveren!

    1. Dankjewel! :) Ik denk dat dit ‘experiment’ zeker van meerwaarde kan zijn voor de site. Dat hoop ik tenminste wel!

 10. Hoi Merel,
  Wat jij nu gaat doen doen wij al jaren met veel plezier. We werken om geld te verdienen zodat we voldoende hebben om van te kunnen leven en de rest van onze tijd vullen wij creatief in. We zijn allebei nog al handig en we maken dan ook bjjna alles zelf.
  We kopen geen nieuwe dingen maar hergebruiken dingen die er al zijn en geven daar weer een creatieve draai aan. Wij hebben dus een lamp van een antieke stofzuiger en een van een milkshake mixer. Omdat we minder voor een baas werken hebben we veel tijd voor onze zes kinderen die graag bij ons in de werkplaats zitten en ook allemaal creatief zijn. Cadeautjes maken we altijd zelf. Werden we eerst nog al eens meewarig aangekeken als we niet mee deden aan aan de consumptie maatschappij…vinden mensen het tegenwoordig stoer!…zeker als ze in de gaten krijgen dat we het vrijwillig doen. Wij zijn helemaal blij met onze manier van leven en prijzen ons gelukkig dat we rustig een dag kunnen gaan zitten kleuren,plakken,tekenen, schrijven, timmeren , breien, haken naaien, etc. Ik wens je veel plezier met je nieuwe levensstijl en als je tips nodig hebt….!

  1. Dag Laila, dankjewel voor je inspirerende woorden! Dat klinkt wel fantastisch zeg! Ik moet zeggen dat ik het over het algemeen wel prettig vind om voor een baas te werken, vaste uren te hebben en te weten waar ik aan toe ben, maar ik vind het ook wel een mooie kans om eens te kijken hoe ik het vind het om meer tijd zelf te besteden te hebben. Daarbij komt dat ik nu gewoon even tijdelijk ‘noodgedwongen’ in deze situatie terecht kom en er dan maar gewoon het beste van probeer te maken. Zo aan jouw verhaal te horen moet dat zeker lukken!

 11. Uiteindelijk wordt je er rijker van, want je gaat goed nadenken over waar je nou echt gelukkig van wordt. Toen ik bewust minder ben gaan werken kwam ik erachter dat dat niet de dingen zijn die veel geld kosten, echt niet. Geniet er ook van!

 12. Tja meid wat zal ik toevoegen?
  Behalve dan dat wij, als jouw ouders, altijd wel voor een achtervang willen zorgen :-)
  Maar ook wij zijn van less naar more gegaan. Toen jij net geboren was was het terugbetalen van 500 gulden! een berg die wij niet te overzien vonden.
  We zijn ontzettend trots op de manier waarop je weet te roeien met de riemen die je hebt en we zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken!

  Gelukkig zijn wij, in de kern, nuchtere Friezen en is al die poespas van een vorkje buitenshuis prikken enz. niet zo aan ons besteed.
  Maar indien nodig kunnen jullie altijd bij ons een vorkje meeprikken :-)
  X

 13. Ik ben ook aan het budgetteren.
  In het begin vond ik het best moeilijk en heb echt een beetje af moeten kicken maar nu is het echt een sport geworden en het geeft een enorme kick om zoveel te doen met weinig. Het maakt mij trots!

 14. Inspirerend om te lezen, ook alle comments. Jaren geleden zijn wij van twee salarissen naar een gegaan omdat ik ziek werd. Het was een hele omschakeling, maar nu, achteraf een hele waardevolle. Ik heb geleerd de ‘simpele’ dingen des levens (weer) te waarderen en inderdaad, je wordt er zoveel creatiever van. Nou hebben wij nooit op een absoluut minimum gezeten, maar opnieuw je leven creëeren omdat je niet meer zoveel te besteden hebt kan heel waardevol zijn.
  Jullie staan zo positief in het leven, hebben zo te lezen fijne vrienden en familie om je heen, wat wil een mens nog meer?! (Ervan uitgaande dat je nog niet op een absoluut minimum komt te zitten).

  Succes!

 15. Mooi bericht, ik ben ook niet rijk maar omdat mijn vriend redelijk verdient dus we hebben het goed. Toch moeten we opletten en kunnen we niet zomaar alles doen, een auto afbetalen (ja een luxe ik weet het!) betekent niet meer op vakantie gaan. Maar ik klaag absoluut niet want we hebben het heel gezellig en aan al die verhalen hier lees ik dat altijd veel krapper kan. Respect voor iedereen die het met een klein budget moet doen!

  Je hebt er nu zo mooi open over geschreven, ga je er ook over bloggen? Extra budgettips? D-I-Y’s en nog meer tips voor vegans on a budget? Ik ben zelf geen vegan maar ik kan me voorstellen dat veganistisch leven best duur kan zijn. Is het niet voor jou of jullie om wellicht een Etsy shop te beginnen met zelfgemaakte spulletjes of opgeknapte kringloopspullen?

  Succes ermee!

  1. Dankjewel voor je opbouwende woorden en goede tips! Ik wil er zeker over gaan bloggen, tips delen, ervaringen uitwisselen, recepten uitproberen en daarover schrijven… ik bruis van de ideeen! ;)

 16. Ik leef ook al jaren van niet zoveel geld en ben vooral gek op ruilen! samen heb je veel meer! Durf af en toe brutaal te zijn en durf te vragen! Zo hadden wij last van omvallende fietsen… Bleek dat er bij een collega een fietsenrek in de weg stond! Iemand anders was weer op zoek naar een slacentrifuge… Hier stond er een alleen maar ruimte op te vullen. Heb je geen geld meer, maar nog wel een zak wortelen? Anderen hebben vast nog andere groente liggen en dan heb je samen alles voor heerlijke soep!

  1. True story! Leuk om te horen hoe inventief je kan worden!

 17. ik vind het ook gewoon gezelliger thuis etentjes te hebben dan op restaurant. Het hoeft ook helemaal niet te duur zijn.

 18. Hi Merel!

  Dankjewel voor je openhartige verhaal! :) Lastig, die economische crisis raakt toch iedereen. Ik weet zeker dat je heel gelukkig kunt zijn zonder veel geld, maar geldzorgen kunnen je ook ontzettend ongelukkig maken. Ook ik heb niet veel te besteden, maar ik speel vals; ik woon nog thuis. Alhoewel dat ook niet heel veel scheelt; mijn ouders zijn pas failliet gegaan en we hebben ons huis moeten verkopen. Nu wonen we alsnog in een heel fijn huis (dat is nog even spannend geweest.. we hadden ook op straat kunnen staan!) en hebben we gewoon te eten, hoor! Maar er wordt wel wat langer nagedacht voordat er iets gekocht wordt.
  In januari ga ik verhuizen met mijn winkel, dus dat is ook een risico. Dan zal zeker al mijn geld – en dat is niet veel, haha – in mijn bedrijf gaan. Maar dat maakt me niet veel uit; ik wil er alles aan doen om er uiteindelijk een (klein) salaris uit te kunnen halen en zelfstandig te kunnen zijn.
  Mijn vader maakte gisteren nog wel een wijze opmerking; als tijd geld is, dan zijn mensen zonder tijd voor zichzelf heel arm. ;)

  Veel succes! En fijn dat je tips, recepten (die kan ik goed gebruiken!), etc. gaat delen op de blog! Ik ben benieuwd.

  Liefs,

  Lisa

  1. Wow Lisa, wat goed dat je er zo positief in staat! Ik weet zeker dat een positieve houding het halve werk is.
   Het gaat je lukken met je winkel! Het is zo leuk!! Heel veel succes, liefs!

 19. Ons gezin (2 volw met 2 tieners) leeft van 1 inkomen.Het is lastiger dan “normaal”.Je moet behoorlijk bewust met je geld omgaan,maar we hebben een dak boven ons hoofd,eten in de voorraadkast en kleren aan ons lijf.Mijn man werkt,ik doe vrijwilligerswerk bij de Kledingbank en de oudste heeft al 2 jaar een bijbaantje.Het lukt ons ook nog om een klein beetje spaargeld te sparen.
  Wat ik wel heb gemerkt is dat je vooral eerlijk moet zijn over je geld.En niet om medelijden op te wekken (dat gebeurt al heel snel)maar gewoon mededelen sorry maar daar heb ik geen geld voor (en ik ben nog steeds gelukkig,hoera!).
  Het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn bij ons,want tuurlijk maken wij ons zorgen als er een onverwachte rekening op de deurmat valt en wil ik ook wel eens gedachteloos de stad ingaan en shop till i drop.
  Maar dat gaat dus niet.Dan maar creatiever en opener worden en dan komt er van alles op je pad en het tevredenheidsgevoel blijft veeeeeeeeeeeeeeel langer hangen.
  Ons motto is “komt allemaal goed” en “ach we houden van mekaar das genoeg”
  Succes!

  1. Mooie woorden Jet. Ik heb heel veel respect voor gezinnen die op deze manier in het leven staan. Persoonlijk heb ik moeite met programma’s als ‘Een dubbeltje op z’n kant’, omdat er heel veel niet echt oprechte mensen aan bod komen die puur uit medelijden met zichzelf zitten te huilen over hun geldzorgen. Als dan voorgesteld wordt om de caravan de deur uit te doen, of de motor van papa, dan slaat iedereen op tilt. Want nee, we willen wel bezuinigen en uit de schulden raken, maar dat soort opofferingen plegen…? Sowieso roepen mensen al heel gauw “ik heb geen geld”, terwijl dat natuurlijk lang niet in alle gevallen waar is. Ik besef heel goed dat rondkomen van een absoluut minimum een serieuze zaak is. Wel is het denk ik inderdaad goed om eerlijk te zijn over je financiele situatie, dan kunnen mensen in je omgeving daar ook rekening mee houden. Zo heb ik me voorgenomen om de volgende keer dat er een etentje gepland staat met vrienden of collega’s, eerlijk te zeggen dat ik daar geen geld voor heb. Dat heb ik eigenlijk nog nooit écht hoeven doen, dus dat vind ik best een uitdaging!

   Heel knap zoals jullie in het leven staan en jullie zijn daarmee denk ik een groot voorbeeld voor jullie omgeving!

 20. Supergoed en mooi geschreven Merel! Het gaat je vast lukken. Leuk dat je Vanessa genoemd hebt :) laten we snel smsen over een kledingswapdag/avondje, miek en sjiel en mn nichtje zijn daar zeker ook voor in!! Xx

  1. Dankje lief! Jaaaa, gaan we doen. WANNEER?! (en dan ook meteen die vegan taartjes erbij he? mmm)

   1. Ik kan altijd vrijdagsaaf, zat-en zondagsaaf!!! Jeeeh men!!! En hells yeah MET vegantaartjes, boeiend dat alleen wij dat lekker vinden, meer voor ons ;D muhaha! XX Jaim

 21. Hoi Merel,

  misschien heb je minder geld, maar vergeet niet dat je ook veel meer tijd hebt en dat is echt heel fijn, weet ik uit eigen ervaring :-)
  Er is zoveel te ontdekken als je je gaat verdiepen in consuminderen om maar eens wat te noemen. Je hebt de tijdgeest mee en er zijn zo veel mensen bezig met andere, inspirerende manieren van leven dat je helemaal niets hoeft te missen, maar er juist een hele nieuwe wereld bij krijgt.
  Om de hoek is een toffe expositie over ruilen bijvoorbeeld:
  http://www.mediamatic.net/320227/nl/ruilen
  En misschien is dit ook wel wat voor je:
  http://www.noppes.nl/npps/index.php
  Ik wens je toch stiekem ook heel veel plezier alvast :-)

  Groet van Tjielp

  1. Dankjewel buuf! Ik heb er (inmiddels) ook alle vertrouwen in. Dank voor de tips ook!

 22. Ik denk dat budgetteren inderdaad voor creativiteit zorgt. Wat ook misschien wel een tip is: ik koop niet vaak nieuwe kleding, maar als ik dat doe koop ik dingen van goede kwaliteit die in een land gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor de werknemers (american apparel bijvoorbeeld). De kleding is er wat duurder, maar de kwaliteit is beter dan die van goedkope kleding. En het is superleuk om nieuwe kleding te combineren met je oude kleren van een aantal jaar geleden die je hebt herontdekt! Verder is mijn leven niet echt budgetvriendelijk aangezien een glutenvrij dieet nogal wat kost.

 23. Ik ben behoorlijk koopziek aangelegd, alhoewel het het laatste jaar al een stuk minder is geworden gelukkig. Laatst zag ik een sarcastische comic over een man die op zijn sterfbed ligt en denkt ‘I should have bought more crap’. Dat was een behoorlijke eye-opener voor me. Want spijt hebben van dat je te weinig hebt gekocht, komt natuurlijk nooit voor. Als student heb ik sowieso al niet veel te besteden maar alsnog geef ik veel te veel uit aan dingen die ik écht niet nodig heb. Dit is wel iets waar ik aan wil gaan werken. Vooral nu ik ontslag heb genomen omdat het lastig te combineren werd met mijn drukke studie. Vanaf januari gaan mijn inkomsten dus ook ineens een hele klap omlaag. Toevallig heb ik de Flow gisteren gekocht, dus ik ga dat artikel zo even lezen! Leuk en interessant dat je hier over schrijft :)

 24. Ha Merel, wat jammer dat je minder gaat werken binnenkort (niet vrijwillig voor gekozen lees ik al in de reacties). Ik heb respect voor je openheid en de positieve manier waarop je er mee om gaat. Goed om het consuminderen als experiment te bekijken. En… ik doe met je mee. Ook ik verdien (helaas) al een tijdje minder dan voorheen, en dat gaat nu opbreken. Tijd om te consuminderen, besparen en creatiever om te gaan met dat wat we al hebben. Ik zie goede tips in de reacties staan, laten we onze ervaringen vooral delen en van elkaar leren. Veel succes, het komt goed!

 25. Spannend hoor! Maar het zal zeker inspiratie geven voor een leuke blog! Jaren geleden had iemand in de 020 (bestaat’ie nog?) een stukje geschreven hoe hij gratis een leuke dag dag: eerst een gratis kopje koffie bij de albert heijn, toen naar een winkel waar je veel kon proeven (bij ons zou dat bv Estafette kunnen zijn in winkelcentrum Brazilie, daar kun je altijd een heel maaltje bij elkaar proeven, met een cremetje van dr. Hauschka op je gezicht toe). Vervolgens ging hij de krant in de Bib lezen, toen een gratis lunchconcert in het Concertgebouw, struinde tussen weggegooid eten op de markt enz. enz. Aan het eind had hij een heerlijke dag en een volle buik, zonder een cent te hebben uitgegeven. Dat was zo leuk te lezen en te weten! Wellicht een tip. Nou geniet ervan, tijd hebben is ook heel fijn! En zeker met zulke lieve ouders als ‘achtervang’ gaat het allemaal wel lukken! Anja (leeft al een tijdje van een bijstandje, rijmt ,oh sorry , sint is net geweest!)

 26. wat een goed en interessant artikel merel! eigenlijk is alles hierboven al gezegd. toch: geen geld hebben maakt me vast creatiever en bewuster maar beperkt me ook. en hoe vaak ik ook roep dat ik geld niet belangrijk vind, dat is het wel. mijn ouders hebben het ook altijd nét kunnen redden, en dat is nog steeds zo. dat maakt wel dat ik me heel bewust ben van het feit dat ik zelf moet zorgen voor reserves en dat ik het me niet kan permitteren om even niet op te letten. ik hoef echt niet rijk te zijn, maar iets meer zodat ik wat meer ontspannen kan leven en anderen ook makkelijker iets kan geven zou wel heel fijn zijn. ik kan goed relativeren en zien dat ik het heel goed heb en ben het met anderen eens dat je het zonder geld heel leuk kunt hebben maar dat geld niet belangrijk is lijkt mij een misvatting. desalniettemin: you go girl! je doet het vast geweldig, ook met minder geld.

 27. INSPIREREND! Ik geef zelf ook niet veel uit,
  het is ook echt kicken om een lowbudget maaltijd
  in elkaar te draaien. En zo goedkoop mogelijk vette
  dingen te scoren. En daarbij, naarmate je het langer
  doet het wordt alleen maar leuker, want je gaat
  alles veel meer waarderen.. en genieten van kleine
  dingen. SUCCES, en enjoy it!!

  1. Inderdaad! Lowbudget maaltijden, daar ga ik me de komende tijd ook op toeleggen!

 28. Wat een mooie geschreven artikel!
  Ik denk zeker dat het je gaat lukken, vooral door je positieve kijk.
  Ik weet zeker dat geld niet gelukkig maakt en dat men gelukkig wordt van de kleine dingen in het leven.
  Zelf ben ik ook niet materialistisch en kan van ‘oude’ dingen terugvinden (bijvoorbeeld in de kledingkast) net zo blij worden als een nieuw kledingstuk scoren in de winkel.
  Succes en hou ons op de hoogte hoe het gaat en natuurlijk welke creatieve uitspattingen dit tot gevolg heeft.
  Je bent een voorbeeld voor de rest!

  x

 29. Ik herken het heel erg! Ik verdien op het moment ook echt heel erg weinig, en ik moet ook overal op bezuinigen. Gelukkig vind ik het ook helemaal niet leuk om heel veel geld uit te geven en al helemaal niet aan stomme dingen die niet belangrijk zijn. Kringlopen is veel leuker dan naar de blokker of de h&m en geen vlees eten is ook een stuk goedkoper. Maar ik kan inderdaad heel veel dingen niet doen, en dat is soms wel vervelend, toch zou ik niets willen veranderen! Heel veel succes Merel, ik hoop dat het je alleen maar goed doet! <3

  1. Dankjewel lieve Anne! Jij ook heel veel succes en ga zo door!

 30. Ha Merel! Je blog maakt wel wat los zeg! Ik ben ook al een poosje van het consuminderen, niet perse heel noodzakelijk maar het voelt gewoon beter. En ik merk dat ik steeds een stapje verder ga, je zoekt eigenlijk je eigen ‘pijngrens’ op maar die blijkt behoorlijk flexibel. Een mens heeft echt niet zoveel nodig. Leuk ook dat je schrijft dat je je museumkaart weer meer gaat gebruiken. Toevallig heb ik er net 1 aangeschaft. Samen met een bibliotheekpas, wat samen ongeveer 75 euro per jaar kost, heb je bijna eindeloos toegang tot duizenden fantastische boeken, bergen tijdschriften en de meest waanzinnige musea. Als er toch IETS waardevol is is dat het wel! Heb trouwens ook een abonnement op het tijdschrift Genoeg (ook die kun je trouwens lenen uit de bieb) en dat vind ik wel een enorme stimulans en inspiratie. Succes gewenst en vooral ook veel plezier! :D

 31. Mooi blog, overdenkingen die ik herken. Mijn baan is misschien over 1,5 maand opgehouden, al weet ik dit helaas nog niet zeker. Volgende week heb ik een sollicitatiegesprek voor mijn huidige functie en dan weet ik hopelijk snel meer. Er is een flinke reorganisatie gaande dus ze moeten kiezen tussen een vaste medewerker of mij een jaarcontract geven. Best lastig dus. Mocht ik nou geen jaarcontract krijgen, dan zijn er eigenlijk ook amper alternatieven helaas. De werkgelegenheid is nogal slecht momenteel. Dus ik knijp hem af en toe over hoe het verder moet. Slechte financiële vooruitzichten zijn lastig, al maakt het ook bewuster van wat je doet met je geld. En natuurlijk kan het hier en daar ook minder. Als net maar niet teveel is ;-)

 32. Knap hoor!
  Ik heb erg veel bewondering met de manier waarop je hiermee omgaat. Het negatieve omzetten in iets positiefs! Het is moeilijk om hier een uitdaging in te zien, maar het is jou gelukt ;) Respect! En ik ben er van overtuigd dat het je gaat lukken!!

 33. Dank voor al jullie geweldige, hartverwarmende reacties!

 34. Erg leuke en herkenbare blog! Voor mij gaat vanaf 1 januari ook hetzelfde gebeuren. Ik kan niet bij mijn huidige baan blijven wegens reorganisatie en de nieuwe baan die ik heb gevonden (waar ik al blij mee mag zijn dat ik iets heb gevonden) verdient een stuk minder. Ook ik eet eigenlijk voornamelijk biologisch (vegetarisch) en zo natuurlijk mogelijk. Ook voor mij wordt dus een uitdaging en vandaar dat je blog me ook inspireert:) Heel veel succes!!

 35. Prachtige muziek, Zaz! Doet me denken aan één van de eerste CD’s die ik ooit zelf heb gekocht van mijn zakgeld, de franstalige CD van Celine Dion! Herinneringen zijn gratis! En een bespaartip qua muziek: Grooveshark!

 36. Zo, wat een interessant comments zeg! Ik kan bijna niets meer toevoegen ;-) Als studente-met-stages-zonder-vergoeding-zonder-bijbaan blijft er ook niet veel geld over, dus ik probeer ook zo min mogelijk geld uit te geven en creatief om te gaan met wat ik al heb (inderdaad, regifting is echt tof, vind ik!). Ik ben trouwens wel benieuwd nog of je nu minder wílde gaan werken (meer vrije tijd, rust etc.) of dat het moest (minder werk voor je beschikbaar)?

  1. Veel leuke comments he! Heel inspirerend allemaal!

   Ik ga minder werken omdat er op de school waar ik nu werk na de kerstvakantie nog maar voor 1 dag in de week uren voor me zijn. Ik was van september tot december vervanger van iemand die met verlof is, en diegene komt nu weer terug. Zodoende. Ik blijf daar 1 dag werken en heb werk gevonden op een andere school, ook voor 1 dag in de week.
   Ik zou er nog iets bij kunnen zoeken, maar aangezien ik het al pittig genoeg vind om op 2 verschillende scholen te gaan werken en ik een derde school niet zo zie zitten, EN ik al heel lang eens wilde gaan budgetteren… is dit eigenlijk een uitgelezen moment om dit experiment eens te doen. Het is in principe voor tot de zomervakantie, want na de zomervakantie komen er weer meer uren vrij op mijn huidige school. Spannend! ben erg benieuwd hoe het me gaat bevallen!

   1. Inderdaad, drie scholen is misschien wel wat veel van het goede… Ik ben ook erg benieuwd, hou ons op de hoogte! :)

 37. Ik ben sinds kort een aantal van mijn abonnementen aan het opzeggen, geen krant meer want eigenlijk las ik die toch niet.. En een stuk minder tijdschriften, want ik kwam er gewoon niet aan toe. Scheelt in mijn geval best wel wat geld en tijdschriften lezen kan ik ook gewoon bij de Bibliotheek.

 38. […] de feestdagen »    Less is more Zoals je laatst hebt kunnen lezen in mijn artikel ‘Simplify your life’ gaat er per 1 januari voor mij iets drastisch veranderen. Ik ga, door omstandigheden, minder werken […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *