Smoothie voor extra energie

brinta-door-aline-bouma-8

Ja ja, ik probeer in 2017 dus echt te sporten. Of nee, ik ben het gewoon aan het doen. Ik zal misschien nooit een topsporter of een échte fitgirl worden, maar ik doe zeker mijn best. Hoe? Ik heb het hardlopen weer opgepakt en ik test een OneFit abonnement, waarbij ik allerlei sporten mag uitproberen. Denk aan zwemmen, yoga, bootcamps, spinning en crossfit. Ik ga het gewoon allemaal proberen, heb ik me voorgenomen. Ok, het jaar is nog maar net op gang, dus laten we niet te vroeg juichen, maar je moet ergens beginnen. Toch?

Een paar maanden geleden schreef Cilla een gastblog voor de Groene Meisjes, over sporten en (goed) vegan eten. Ik voelde me op dat moment eigenlijk niet zo aangesproken, omdat ik toch niet sportte en het dus niet zo voor mij opging. En hoewel ik nog steeds niet veel train, – zoals Cilla dat wel doet – is het toch goed om wat kritischer naar je voeding te kijken wanneer je sport. Ik ben iemand die rustig op een lege maag de deur uit loopt om een rondje te gaan hardlopen en dan daarna eigenlijk ook het ontbijt verwaarloost. Het gevolg? De hele dag honger hebben. En wat gebeurt er dan? Juist, dan ren ik naar mijn favoriete tentje voor koffie en taartjes. Tja… dat is dan weer net níet de bedoeling ;)

Stevig ontbijten

brinta-door-aline-bouma-7

Ik sport het liefst in de ochtend. Idealiter sta ik om 7 uur op om een rondje te gaan hardlopen buiten, waarna ik een warme douche neem en vervolgens rond half 9 helemaal klaar ben om te beginnen met mijn werk. Ideaal. Ok, een relaxte yogales op avond lijkt me ook wel wat, maar verder denk ik dat ik het sporten vooral in de ochtenden ga plannen. Ik moet er daarom een gewoonte van maken om goed te ontbijten. Gelukkig hou ik wel heel erg van ontbijten, dus dat moet eigenlijk geen probleem zijn. Toch lukt het niet altijd, omdat ik er soms niet de rust en tijd voor vind.

Daarom maak ik het mezelf nu gemakkelijk door een lekkere smoothie te blenden. Ik gebruik hiervoor sojayoghurt (naturel en ongezoet) vriezerfruit (zoals in dit geval mango en blauwe bessen,) amandelen en de Oergranen van Brinta – een nieuw product van dit oude vertrouwde merk. Dit is een mix van vijf soorten granen, waar 0% suiker aan is toegevoegd. De granen geven de smoothie behoorlijk veel volume, waardoor het een echt vullend ontbijtje is. In plaats van sojayoghurt zou je bijvoorbeeld ook ongezoete havermelk kunnen gebruiken, zodat de smoothie wat dunner blijft. En vanzelfsprekend kun je de nootjes weglaten, mocht je een allergie hebben. Zelf houd ik van een beetje een zurige smoothie, maar als je meer voor zoet gaat, dan kun je gerust een beetje agavesiroop toevoegen.

brinta-door-aline-bouma-9

Ik heb er even aan moeten wennen om granen toe te voegen aan mijn smoothie, omdat het ervoor zorgt dat je smoothie echt een behoorlijk vullende maaltijd wordt. Misschien ben je gewend om een glas smoothie zo even achterover te kunnen slaan? Dit is wel even andere kost – letterlijk en figuurlijk. Maar juist daardoor vind ik de smoothie erg geschikt voor na het sporten, omdat het me de energie geeft die ik nodig heb en omdat het me een voldaan gevoel geeft, waardoor ik weer even vooruit kan en niet ga lopen snacken.

Wat eet jij graag voor of na het sporten? Heb je nog tips voor me op het gebied van sport en voeding? En als jij een smoothie maakt, voeg je dan ook wel eens granen toe? Welke fruitcombinaties vind jij lekker? Laat het me weten en gooi al je inspiratie op me bij de comments onder dit artikel. Dankjewel alvast!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Brinta / Foto’s: Aline Bouma –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Smoothie voor extra energie

 1. Wat ik zelf altijd een heerlijke start van een sportdag vind, is havermout met sojamelk, een halve banaan en klein beetje honing en een theelepel notenboter! Het vult supergoed en vooral met dit koude weer vind ik warme pap heerlijk! Juist omdat het zo goed vult, wacht ik wel even een uurtje met sporten zodat het eten kan zakken ;-)

  1. Oeh goed idee om notenboter toe te voegen in plaats van noten! Want dat moet je blender wel aankunnen.. .
   Mmm amandelboter!!

 2. Ik voeg vaak fijne havermout toe, want die blenden goed mee. Als ik ga hardlopen eet ik het liefst iets lichts en drink ik veel water, anders kan ik niet fijn rennen of moet ik te lang wachten tot het eten gezakt is.

  1. Ik eet zelf altijd pas na het hardlopen, maar dat is ook omdat ik graag heel vroeg ga. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik iets zwaars in mijn buik heb inderdaad.. dat rent niet lekker! na het rennen heb ik heel veel trek, dus dan is zo’n smoothie wel het minste dat je kunt doen ;)

 3. Wat toevallig dat je hierover schrijft! Afgelopen week volgde ik een lezing van een orthomoleculaire arts en zij vertelde dat ik veel te weinig vezels at. Geen wonder dat ik zo moe ben! Na een uurtje Googelen ontdekte ik dat Brinta heel veel vezels bevat. Maar ja, wat drink je er dan bij als je lactose intolerant bent en niet van soja houdt?

  1. Er bestaan veel soorten plantaardige melk, bijv amandelmelk van Alpro. Die gebruik ik altijd. Of je kan het zelf maken.

  2. Hoi, het klinkt misschien niet lekker maar ik maak havermout en speltpap heel vaak met heet water ipv melk en dat is eigenlijk heel lekker. Als je er veel fruit/noten/zaden enzo aan toevoegt mis ik geen (plantaardige) melk oid. :) Is ook handig op vakantie, als je geen koelkast hebt om melk te bewaren.

   1. Zeker waar! Ik zelf vind het melk toch het lekkerste, maar ik doe het regelmatig ook met water en dat vind ik soms best wel prima. Dus, goede tip. Thanks!

  3. Ah dat is idd toevallig! en goed om aan je vezel inname te werken ;) Brinta is daarvoor top. Ik drink zelf heel erg graag havermelk!

 4. Mijn ontbijt smoothies zien er een paar keer in de week zo uit. Doe er altijd havermout en lijnzaad doorheen om het lekker vullend te maken. Die oergranen misschien ook wel het proberen waard. alleen heb sowieso altijd havermout in huis voor de pap van de jongste telg in huis.

  1. Ik heb ook altijd havermout in huis, maar ik vond dit wel eens een lekkere afwisseling. Net wat steviger voor mijn gevoel!

 5. Wat een goed voornemen Merel – heel goed bezig! Ik neem zelf vaak eenzelfde soort smoothie, ik voeg vaak wat lijnzaad en/of chia zaad toe, en prober er ook altijd een hand voel ‘groens’ door te doen, zoals spinazie of boerenkool (proef je overigens weinig van) – en wissel verschillende ‘melk’soorten (amandel, havermout, rijst, etc) af met kokoswater.
  Wat ik ook fijn vind is om bijna dezelfde ingredienten (maar dan in verhouding meer granen en zaden en minder vocht) te mixen in een pot en een nacht in de koelkast te zetten – helemaal handig als je de volgende dag weinig tijd hebt, hoeft hem alleen maar uit de koelkast te halen en op te eten (ook makkelijk mee te nemen).

  1. Oh dat is ook een heel goede ja! Dan vult het extra goed. Dank voor de tips!!

 6. Ik heb ook een Onefit abonnement. Het is echt een fantastisch bedrijf! In de vakanties doe ik elke dag een andere les. Het is leuk om nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Wel tijdig reserveren! Ze hebben trouwens ook veel danslessen. Ik heb paaldansen, modern en ballet gedaan :)

 7. Klinkt lekker! Ik ga deze een keer maken als lunch, als ik s ochtends sport is het nooit supervroeg. Ik eet dan altijd een banaan, makkelijk, helpt in de spijsvertering op gang te laten komen en het zijn snelle maar gezonde koolhydraten. Vind ik echt perfect zodat ik niet op lege maag naast de sportschool ga :)

 8. Zelf ben ik niet echt zoon mega inbijt mens en eet dus vaak Brinta of joghurt met crueusli
  En dan nog een andere tip voor je lunch vraag
  Als ik de avond ervoor het zo druk heb dat ik geen tijd heb om me brood te smeren voor mee naar me werk
  Zoals je begrijpt doe ik dit savonds
  Dan kook ik iets meer warm eten en dan lunch ik het gerecht wat ik de dag ervoor als avond eten op heb zoals van de week had ik mie met wok groente en in mijn geval omdat ik niet vega eet spekjes
  Kan natuurlijk vervangen worden
  Ik hoop dat je iets met deze tips kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *