Stap uit je stad! 17 & 18 juni

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_21

De Groene Meisjes hadden weer een leuke uitnodiging ontvangen en vaak betekent dat op naar een leuk nieuw tentje in een stad, of wellicht een reisje naar het buitenland, de natuur in. Maar dit keer was het geen van beide…of misschien juist van allebei een beetje? We hebben op een heel unieke wijze mogen ervaren dat er nét buiten de stad van Rotterdam hartstikke veel te ontdekken valt. Het voelt dus een beetje als een reisje, maar dan heel dichtbij huis! (Voor degene die in de stad wonen natuurlijk ;-)) ‘Stap uit je stad‘ organiseert in het weekend van 17 en 18 juni een reeks aan superleuke activiteiten in de ‘achtertuinen’ van Rotterdam en Den Haag. En wij mochten één van deze activiteiten vast voor jullie ’testen’!

In je ‘eendje’ naar de druiven

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_5collage

Onze routebeschrijving had koers gezet richting Naaldwijk, onderdeel van het Westland. Deze omgeving ligt tussen Rotterdam en Den Haag in, misschien ken je het van de route op de weg naar het strand van Hoek van Holland? Dat was in ieder geval mijn herkenning, en het feit dat een aantal vrienden zijn opgegroeid in die omgeving. Maar om nou te zeggen dat ik de omgeving – waar ik toch heel dichtbij ben opgegroeid – nou zo goed ken? Dat zeker niet.

Eenmaal in Naaldwijk aangekomen arriveerden wij bij Eenden Tours Westland, waar wij heel hartelijk welkom werden geheten door Jacques. Jacques runt dit unieke Eenden verhuurbedrijf samen met zijn zoon en liet ons met grote trots de eendencollectie zien. Zo ontzettend gaaf! Zoveel mooie en kleuren! Ideaal voor een leuke dagtoer in de omgeving. En mocht er een bruiloft op de planning staan, schroom dan niet om te vragen wat voor mooie bloemen-en kleurencombinaties er mogelijk zijn. Jacques heeft al menig bruidspaar ontzettend blij mogen maken met een prachtig versierde eend op hun speciale dag. Wat een tof idee!

Na wat rondkijken en foto’s maken vertelt Jacques wat we gaan doen deze middag. Het ‘In je eendje naar de druiven’ arrangement is een van de activiteiten die Stap uit je stad organiseert. Het arrangement bestaat uit meerdere onderdelen, die je los van elkaar kan boeken, of zoals wij hebben gedaan, je boekt het complete plaatje. Dat houdt in: rondtoeren in de omgeving van het Westland in een klassieke eend, lunchen bij Muy Amigos in het centrum van ’s Gravenzande en een rondleiding met koffie en gebak bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Een prima programma voor deze zonnige middag! Eerste stop? Lunch!

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_22

Hotspotten in ’s Gravenzande

Na een leuke route door de omgeving kwamen we aan in het centrum van ’s Gravenzande en wat hadden we enorme mazzel die dag! Het was zulk heerlijk weer, dat we met het dak open mochten rijden. Jacques heeft ons alle highlights laten zien onderweg en verteld hoe ontzettend belangrijk deze omgeving voor het Westland is. Het Westland staat bekend om de tuinbouw, de kassen, het verbouwen van groenten en fruit, de bloemen en de veilingen.  Ook al is er aan techniek een hoop veranderd, je ziet nog veel leuke authentieke elementen terug in de omgeving.

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_13collage

Eenmaal aangekomen bij Muy Amigos werden wij weer heel vriendelijk ontvangen door Marieke, de eigenaresse van dit gezellige Mexicaanse restaurant midden op het plein van het centrum. Wij konden een mooi plekje op het terras vinden, waar we met een drankje verder konden kletsen in de zon. Als veganistische optie werd er een lekkere avocadosalade gemaakt met een Mexicaanse dressing en nacho chips. Een lekker fris Mexicaans biertje erbij: tot zover bevalt deze toer ons wel! Er werd een vegetarisch gerecht geserveerd voor de fotograaf en een vleesgerecht gerecht voor Jacques. Zo is er voor ieder wat wils, vertelt Marieke. De trend van vegetarisch en veganistisch eten komt ook steeds meer in het Westland voor en Muy Amigos is altijd bereid de dieetwensen tegemoet te komen. Langzaamaan komen we er wel!

Ook vertellen Marieke en Jacques samen hoe belangrijk het is om samen te werken en samen sterk te staan in het Westland. En die sfeer kan je zeker proeven. De omgang is onderling  ontzettend persoonlijk en iedereen is bereid elkaar verder te helpen. Marieke is daarom ook actief betrokken bij Bezoek Westland, de VVV van omgeving Westland. Opgericht door de ondernemers om alle activiteiten van de omgeving op de kaart te zetten. Altijd leuk om te horen wanneer ondernemers elkaar supporten. Samen kom je verder!

Na een lekkere lunch en leuke gesprekken maken we nog een paar foto’s met de eend voor het restaurant en gaan we weer op weg naar de laatste locatie. Maar natuurlijk met een leuke omweg om nog meer te genieten van de leuke rit ‘met-zonder dak’!

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_12

De historische druiven van het Westland

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_31collage

Ok, misschien ligt het aan mij, maar toen ik hoorde dat we naar een druiventeelt gingen, kreeg ik toch de gedachte dat het iets te maken zou hebben met wijn… Opzich helemaal niet gek toch? (edit van Merel: “Ik kon er helaas niet bij zijn deze dag, maar ik reageerde op de Instagram story met: “Zo, nu lekker aan de wijn?!” Dus nee, dat is niet zo gek ;)) Maar daar sloeg ik de plank toch wel een beetje mis. Het gaat hier namelijk om een van de overgebleven druiventelers van het Westland. Tafeldruiven om het onderscheid maar even te maken.

‘Druiven is wat het Westland groot heeft gemaakt’ vertelde Jacques onderweg naar de locatie. Vroeger stond het Westland vól met druivenkassen! Zelfs Jacques heeft een druivenkas gehad in de tuin. Naarmate de jaren verstreken is de focus in de tuinbouw verschoven naar andere producten, maar door de druiven is het allemaal begonnen! De intensiteit van het telen van druiven is vrij hoog en levert maar 1 keer per jaar oogst op. Gelukkig is er nog een plek waar deze traditie wel wordt voortgezet, namelijk op Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Een familiebedrijf dat al vele generaties voortleeft.

Deze keer is het Hilde die ons welkom heet en ons gauw naar binnen brengt om een rondleiding te geven. We komen binnen in een grote schuur, met heel veel authentieke details, mooie grote tafels, alles zelf opgeknapt; heel idyllisch! Hier wordt het publiek doorgaans ontvangen, koffie gedronken en natuurlijk is de druivenwinkel open als de druiven in de verkoop zijn!

We lopen door naar de kas, waar de medewerkers aan het ‘krenten’ zijn. Een heel belangrijke stap voor de druiven. Dit is het verwijderen van kleine takjes en druifjes om op die manier meer ruimte te maken in de tros. Hierdoor krijg je dus extra grote druiven. Nooit geweten, weer wat geleerd! We kletsen wat en Hilde vertelt in grote lijnen hoe zij te werk gaan in hun kassen. Het is geweldig om te horen dat ze bij dit bedrijf alles biodynamisch aanpakken. Geen chemicaliën, maar zoveel mogelijk de natuur nabootsen binnen de kassen. Zoveel liefde en zorg, dat kon je er zeker vanaf zien. Ik vroeg Hilde waar je de druiven eigenlijk kan vinden als het zover is. Natuurlijk in hun eigen druivenwinkel, maar ze worden ook verkocht op andere plekken. Ekoplaza Delft is een bekend adres., maar ook verschillende markten door het hele land, waaronder de oogstmarkt in ons geliefde Rotterdam! Ik hoop ze daar tegen die tijd tegen te komen om een heerlijk trosje te proeven.

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_41collage

We lopen nog wat verder door de verschillende schuren, kassen en de achtertuin van hun privéwoning. Een ontzettend ondernemend gezin, niet alleen Hilde en Arnold, maar ook de kinderen. Iedereen heeft wel een ruimte waar er geknutseld, ontdekt en gecreëerd wordt. En dat allemaal met zoveel natuur om je heen. Ik vind het een inspirerende lifestyle!

We sluiten af in een wat kleinere kas waar de tafel ontzettend mooi gedekt is en de koffie, thee en het gebak klaar staat. Ook dit hoort bij het arrangement van het weekend van Stap uit je stad. Een heerlijke druif, ehhhh, kers op de taart om een super leuke middag mee af te sluiten! (misschien handig om er even bij te vermelden: de taart die geserveerd wordt, is niet veganistisch.)

We kletsen nog wat, maar dan is het voor ons toch weer tijd om richting de stad te gaan. En nog net voor we vertrekken verrast Hilde me nog met een klein presentje. Een eigengemaakt wijntje! Hilde en Arnold maken van één of twee druivenbomen per jaar een klein wijntje als presentje voor klanten en naasten. Wat een leuk gebaar! Zat ik er toch niet he-le-maal naast ;-)

DEGROENEMEISJES_DESTADUIT_AE_46

Jacques brengt ons met wat laatste mooie uitzichten weer terug richting onze eigen auto en dan komt deze leuke middag toch tot een einde. Het is een absolute aanrader voor een leuke ervaring in deze omgeving! Voor mij is het echt een manier geweest om de omgeving waar ik al dertig jaar in de buurt woon, toch een beetje beter te leren kennen.

Tijdens het weekend van Stap uit je stad kun je het ‘In je eendje naar de druiven’ arrangement boeken,  naast de vele andere activiteiten die worden aangeboden. De activiteiten zijn voor jong en oud, en je kunt kiezen voor een gratis te bezoeken activiteit, of het boeken van een compleet arrangement, zoals wij deden. Voor meer informatie – zoals de prijzen en verdere mogelijkheden – verwijzen we je graag door naar de website van Stap uit je stad.

Mocht je het weekend van de 17 en 18 juni niet kunnen, maar toch interesse hebben in één van de activiteiten, neem dan gerust eens contact op met Jacques of Hilde. Er valt altijd wat te ontdekken in het Westland!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Stap uit je StadFoto’s: Annebel Eppinga / Geschreven door Precilla Schrier 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Stap uit je stad! 17 & 18 juni

  1. Oooh wat tof, rondrijden in een eend! Super leuk dat dit event georganiseerd wordt. Ik kom zelf uit een dorpje bij een stad (inmiddels woon ik in Utrecht, maar hiervoor niet) – en vond het altijd zo leuk als daar ook eens iets te doen was en er mensen naartoe kwamen. Goed initiatief! Ziet er prachtig uit allemaal. En wat tof, dat flesje drank!

  2. Echt super tof dat je het Westland zo promoot! Je had een kop koffie bij mij kunnen komen drinken :-)

  3. Ja, in het Westland is veel te beleven. Mijn schoonfamilie woont er, en zit zelf ook in de kassen. In het voorjaar en de zomer trekt het veel toerisme, leuk is dat! Weer eens wat anders dan de stad :-)

  4. Klinkt als een fijne dag, de foto’s geven de sfeer prachtig weer! Zoveel moois ook dichtbij huis te ontdekken, blijkt maar weer :)

  5. Zo dichtbij en toch zo onbekend. Hoe cool om op die manier te ontdekken! Bourgondisch sfeertje ook weergeven op de foto’s! Leuk om hierdoor zo geïnspireerd te worden, ik ga ook eens een tripje doen buiten mijn eigen stad :)!

  6. Tja, toeren in een oude auto is absoluut niet goed voor het milieu, niet passend dus bij de groene meisjes

    1. Tja weet je, zo is het eigenlijk nooit goed :) Schrijf ik over hotspots in de stad, dan is het: “waarom ben je altijd in de stad?” Er blijft heel weinig over zo, om over te kunnen schrijven zonder dat iemand ergens commentaar op heeft of voor mij bepaalt wat wel of niet bij míjn blog hoort. Snap je? Maar voel je vrij om een fietsroute door het Westland te doen en de eendjestour over te slaan. Geen probleem en vast ook heel leuk!

  7. […] eten, over gerechten die heel geschikt zijn voor een picknick, over schonere lucht in huis, over iets tofs doen in de omgeving van je woonplaats in plaats van in de stad, over de lekkerste homemade veggieburgers, over het feit dat ik voorlopig […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *