Stemmen met je portemonnee

KPN_05

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met KPN / Foto’s: Sam van Rij 

Van de week las ik een discussie op Twitter. Het ging over de (on-)haalbaarheid van een duurzamer leven, wanneer je niet veel geld te besteden hebt. Over dit onderwerp heb ik de afgelopen jaren ook ontzettend veel vragen gekregen. Het lijkt erop dat toch heel veel mensen nog denken dat duurzamer leven automatisch ook betekent duurder leven. Ik ben het daar niet mee eens, omdat ik denk dat je iedere dag kleine keuzes kunt maken die je lifestyle een beetje vergroenen. Kleine, alledaagse en niet al te dure keuzes. Met elke euro die je uitgeeft, breng je als het ware een stem uit: waar ik wil dat mijn geld naartoe gaat en waarvoor wil ik dat het gebruikt wordt?


Stel: je hebt je onlangs voorgenomen om wat groener te gaan leven. Misschien ben je geïnspireerd geraakt door iets dat je hebt gelezen of hebt gezien op tv, of je hebt mensen in je omgeving die een goed voorbeeld geven. Ben je bang dat je nu allerlei dingen anders zult moeten doen? Of dat het een heel leuk idee is, die nieuwe groene lifestyle, maar vraag je je af wie dat in vredesnaam gaat betalen? Geen paniek. Waarschijnlijk ben je al prima keuzes aan het maken, misschien zelfs zonder dat je het doorhebt.

Onbewust groene keuzes

KPN_06

Bij sommige dingen wordt het heel zichtbaar of je ergens een groene keuze maakt of niet. Bijvoorbeeld: koop je wel of geen vlees, koop je wel of geen fairtrade chocolade en gebruik je wel of geen groene stroom? Dit zijn allemaal dingen waar we een heel concreet beeld bij hebben. Er zijn ook genoeg kostenposten die wat minder duidelijk  groen of niet groen zijn, zoals bijvoorbeeld je telefoongebruik. Natuurlijk, je kunt nadenken over wat soort telefoon je wilt gebruiken: een tweedehands? een Fairphone? En hoe laad je je telefoon op? Misschien met een oplader op zonne-energie. Kan allemaal. Maar: hoe zit het met je telefoonrekening?

Heel eerlijk? Ik heb hier nooit zo over nagedacht. Ik heb altijd bij KPN gezeten, sinds mijn allereerste telefoon. Ik weet nog goed dat mijn ouders vroeger – hoe oud zal ik zijn geweest? 14? oma spreekt, – hun mobiele abonnementen bij KPN afsloten, en toen ik een telefoon kreeg, werd dat automatisch ook KPN. Een tijdje werd dat Hi en daarna eindigde ik weer bij KPN. Zo gaan die dingen. Ik heb er nooit over nagedacht, eerlijk gezegd, omdat ik gewoon tevreden was. En daar is helemaal niks mis mee, maar als je wat kritischer wilt kijken naar waar jouw geld naartoe gaat en of je daar achterstaat of niet, dan is het goed om je er iets verder in te verdiepen.

Om bij dit onderwerp te blijven; ik was blij verrast toen ik erachter kwam dat KPN voorop loopt op het gebied van klimaat in de telecombranche. Zo las ik dat zij zelfs eerder dan gepland klimaatneutraal zijn verklaard. Dit betekent dus dat ze niet bijdragen aan klimaatverandering. Veel bedrijven claimen van alles, maar omdat hun beleid voor iedereen is in te zien durf ik erop te vertrouwen dat ze ook doen wat ze beloven.

Zo zie je maar: zonder dat ik het wist, ging mijn geld op het gebied van telecom in elk geval naar een adres waar ik achter kan staan. Je telefoonrekening is natuurlijk nog maar één vaste kostenpost. Hoe zit het met de rest?

Hoe groen zijn mijn vaste lasten?

KPN_04

Ik opende mijn digitale bankrekening en pakte er een boekje bij. Het enige dat ik hoefde te doen is domweg een lijstje maken van de vaste posten waar maandelijks een X-bedrag naartoe gaat. En omdat ik niet zo goed ben met sheets in Excel of andere programma’s, doe ik het dus gewoon ouderwets op papier. Kan prima.

Hoe mijn lijstje van vaste lasten eruit ziet:

– Huur
– Gas/Water/Licht
– Verzekeringen
– Telefoon
– Internet
– Vermaak (Netflix / Kobo Plus / Spotify / Storytel)
– Vervoer (NS / Greenwheels)
– Goede doelen

Achter de posten schrijf je het bedrag dat er maandelijks van je rekening wordt geschreven.  Vervolgens kun je per post bekijken: Ben ik er nog steeds blij mee en heb ik het nodig? Is het een bedrijf/instantie/goed doel waar ik achtersta? Ben ik er blij mee als mijn geld daar naartoe gaat?

Een paar onderwerpen die ik na het maken van mijn lijstje wil heroverwegen: groene stroom, verzekeringen en of het nodig is om vier abonnementen voor vermaak (tv/lezen/luisterboeken) te hebben. (maar dat laatste heeft weinig met groene keuzes te maken) Ik ben benieuwd of ik op het gebied van verzekeringen ook groenere keuzes kan maken en ik moet dringend overstappen naar een groenere energiemaatschappij. Goede voornemens voor de komende tijd!

Ik ben heel benieuwd of en hoe jullie met dit onderwerp bezig zijn. Ben jij je ervan bewust dat je iedere dag mag stemmen met je portemonnee? Welke keuzes maak jij hierin? Als je aan het voordeel van de telefoonrekening denkt: hoe bewust was jij je hiervan? Zijn er kostenposten die je kunt of wilt vergroenen de komende tijd? Ik ben benieuwd! Laat het me vooral weten bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Stemmen met je portemonnee

 1. Ik wil me binnenkort gaan verdiepen in een nieuwe bank! Mijn huidige bank blijkt niet zo groen te zijn, en ik wil toch wel graag dat mijn geld in zaken wordt geïnvesteerd waar ik achter sta :-) Het lijstje dat jij geeft, is ook handig om in mijn achterhoofd te houden, dank je wel!

  1. De Eerlijke Bankwijzer is heel handig als je meer wilt weten over waar banken in investeren:
   http://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/

   Triodos komt er over het algemeen het beste uit op het gebied van klimaatverandering, mensenrechten, dierenwelzijn, etc. Ik ben zelf een paar jaar geleden overgestapt en ben erg tevreden.

  2. Ha Marianne!

   Ik ben een jaar geleden van de Rabobank overgestapt naar de ASN bank. Met die keuze ben ik zo blij, dit is een bank waar ik echt trots op ben en een heel goed gevoel bij heb. Kijk anders maar eens op eerlijkebankwijzer.nl, hier kun je trouwens ook informatie vinden voor verzekeringen. Die switch heb ik daarna ook gemaakt :)

 2. Meid! Zit je nog niet bij Greenchoice (of Qurrent, of Vandebron) dan? Meteen doen! Mijn zus werkt bij Greenchoice (volledig vanuit haar idealen, heel gaaf) en Greenchoice is ook nog eens een Rotterdams bedrijf, dus ik zou dat zeker adviseren. Good luck!

  1. JA! Je gaat het niet geloven, maar ben dit weekend naar de open dag van Vandebron geweest en dat was heel erg overtuigend. Dus ik ga overstappen :)

 3. Ik heb een deel van mijn bankrekeningen ‘vergroend’. Verder probeer ik zoveel mogelijk bij de bron te kopen (gisteren nog een potje + deksel gekocht van iemand die ze maakte). Ik stop mijn sokken ipv ze te vervangen. Maar inderdaad, de vaste lasten kunnen nog groener. Fijn om eens te horen. :)

 4. Wat interessant datje hier over na hebt gedacht! Zelf heb ik heel lang bij KPN gezeten. Het beviel zo goed. Nu ben ik voor mijn nieuwe telefoon overgestapt en boy, wat heb ik een spijt. Ben regelmatig niet bereikbaar én ze zijn nog duurzamer ook. Zonde!

 5. Heel graag zou ik wat groener willen leven. Wij zijn wel voor energie bij van de bron en zijn daardoor minder kwijt aan energie.. Zaterdags haal ik milieuvriendelijk geteelde groenten. Er wordt als het nodig is soms gespoten met natuurvriendelijk spul. Wij hebben vleesloze dagen, maar mijn man is dol op vlees, maar dit wordt ongeveer 3 keer per week vervangen. We redden het niet met ons budget op nog groener te leven, want er gaat veel geld zitten in shag, mijn man rookt. Dat is zijn keuze en ik ga hem daarover niet aan zijn hoofd zeuren. Je hebt een mooie blog geschreven, ik geniet er iedere week van groetjes

  1. Oei ja, dat lijkt me lastig als je het over en weer misschien niet helemaal eens bent met waar de ander het geld aan uitgeeft. Soms zijn er goede middenwegen te vinden, ik hoop dat dat ook voor jullie geldt!

 6. Ik ben daar wel mee bezig, zo staat mijn spaargeld bij triodos, bel ik met ellomobile en hebben we échte groene energie van Ecopower. Maar soms weegt het financiële dan weer door (onze lening is bij een niet groene bank afgesloten). Niet zo consequent, ik weet, maar alle beetjes helpen.

  1. Hee, jij woont denk ik in België he? :) Ik herken de namen niet :)
   En absoluut: alle beetjes helpen! Dat is ook mijn filosofie.

   1. Triodos banken heb je ook in Nederland! Als ik 18 ben ga ik ook overstappan van ING naar Triodos. Ben wel tevreden over mijn bank nu, maar die is totaal niet milieubewust helaas

 7. Ik hoorde dat je voor banken en verzekeringen goed naar de eerlijke geldwijzer kan kijken. Die hebben een overzicht waarin de bedrijven hun geld investeren. Success!

 8. Heb er eigenlijk nooit over nagedacht dat ik ook groen kan telefoneren:-) Om mijn steentje bij de dragen aan het milieu ben ik een paar jaar geleden begonnen met een moestuin. Het scheelt veel geld (want ja, biologisch eten is nou eenmaal duurder) en alles is nog lekker vers ook!

 9. Merel, normaal lees ik gesponsorde posts met ietsje minder plezier maar dit artikel vond ik erg informatief geschreven en een fijne structuur hebben. In dit geval had ik zelfs eigenlijk wel meer informatie over KPN’s duurzaamheid willen lezen! Ik zag later dat de link in de tekst je hier verder naar verwijst maar meer details in het artikel zelf had ik ook niet erg gevonden. Ben erg benieuwd naar je volgende posts over stemmen met je portemonnee :)

 10. Ik zie net dat iemand een link deelde over Netflix met een andere visie, maar mijn eerste gedachte was dat storytel/netflix en andere online vermaakdiensten nog altijd groener zijn dan fysieke boeken, cd’s of films. Oké, die laatste twee zijn misschien ook wel achterhaald, maar voor boeken ga ik bijvoorbeeld altijd naar de bieb!

 11. Ik gebruik de zoekmachine van Ecosia. Zij besteden een deel van hun advertentie opbrengsten om bomen te planten.

 12. Ik ben hier eerlijk gezegd helemaal niet zo mee bezig en heb zelfs net mijn abonnement bij T-mobile verlengt… Volgende keer beter! Wel besloten om niet een nieuwe telefoon te nemen haha. Heel leuk dat je hier een artikel aan wijdt. Ik ben het helemaal met je eens, met je geld kun je echt stemmen en dan hoef je niet eens meer uit te geven. Je moet het gewoon aan het goede bedrijf geven ;)

 13. Ik heb me voorgenomen om in 2017 alles groener te gaan doen, dus ben ook overgestapt van bank en probeer niet zo maar meer kleren of goederen te kopen. Maar verzekeringen liep ik nog op vast so far, dus ben heel benieuwd wat jij ontdekt!

 14. Toen mijn telefoon vorig jaar gestolen werd, was m’n abonnement nog niet afgelopen. Ik heb toen maar een losse telefoon gekocht tot ik over kon stappen op een sim-only abonnement. Achteraf best een milieuvriedelijke keuze, want normaal zou ik elke twee jaar een nieuwe telefoon aanschaffen bij een nieuw abonnement. Nu slijt ik deze tot die helemaal op is voordat ik een nieuwe koop. Helaas een nadeel dat ik de oude niet kon inleveren om te recyclen, hopelijk komt is ie bij een groene eigenaar terechtgekomen ;)

 15. […] het om het vergroenen van je lifestyle gaat. Zo schreef ik bijvoorbeeld laatst een stuk over het maken van een overzicht van je vaste lasten, om te bekijken of je geld op maandelijkse basis naar bedrijven gaat die jij wil supporten. Dit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *