Stop de verkoop van angorawol

67cd7067de2706c13909cd4f4e00230a

Je bent het niet gewend van je Groene Meisjes, want wij proberen het altijd luchtig en gezellig te houden hier. Maar vandaag konden we toch echt onze mond niet houden. Het zal je niet zijn ontgaan: angorawol is zo ongeveer trending topic in de social media. En dat is maar goed ook.

Nog niet zo lang geleden is wereldwijd aan het licht gekomen hoe ongelooflijk slecht angorakonijnen worden behandeld om ons te voorzien van wollige, warme truien.  Voor wie de gruwelijke filmpjes nog niet heeft gezien, we zullen het kort voor je samenvatten: konijnen worden levend kaalgeplukt, zonder verdoving, en krijsen het uit van de pijn. Vervolgens gaan ze terug in een smerig hok, alwaar ze mogen bijkomen van deze marteling. Een paar maanden later gebeurt dit weer opnieuw, net zo lang tot het konijn ‘op’ is en dan wordt het geslacht. Oja, dan wordt wel het velletje er nog vanaf gehaald natuurlijk, want daar zou je nog eens iets aan kunnen hebben.

Het maakt ons misselijk en verdrietig en razend tegelijk. Angorawol is, net als bontjassen en UGGs, niet iets wat wij dringend nodig hebben in het leven. En trouwens, al was dat wel zo… dan zochten we maar een vervanger. Angorawol is puur dierenleed. Er is geen excuus voor, geen goed praten aan: koop en draag het alsjeblieft niet.

Gelukkig wordt er nu heel veel aandacht besteed aan dit grote probleem. Partij voor de Dieren heeft een actie opgezet en wij willen jullie allemaal vragen om hieraan mee te doen. Wat moet je doen? Er is een email opgesteld waarin grote kledingmerken, zoals H&M en C&A, dringend worden verzocht om de inkoop van angorawol te staken. Je hoeft alleen je naam en emailadres (of je doet meerdere keren mee onder verschillende emailadressen) in te vullen en de rest wordt geregeld. De actie vind je hier. Op deze pagina kan je ook meer info lezen en het – inmiddels beruchte- filmpje bekijken.

We begrijpen het heel goed als het je te heftig is om het undercover filmpje (opgenomen in China) te bekijken. Het krijsen van de konijnen gaat je door merg en been. Dat hoef je dus van ons echt niet te doen. Maar het zou fantastisch zijn als jullie de Facebook statussen op de Groene Meisjes Facebookpagina zouden willen delen met jullie vrienden. Op die manier lezen heel veel mensen over dit gruwelverhaal en hopen we dat heel veel mensen geïnspireerd raken om nog eens twee keer na te denken voordat ze angorawol kopen. Ook hopen we natuurlijk dat jullie, en jullie vrienden, allemaal deelnemen aan de Partij voor de Dieren actie!

Alvast ontzettend bedankt voor jullie steun,

liefs van de Groene Meisjes.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

50 gedachten over “Stop de verkoop van angorawol

 1. Heel goed én laat je niet afschepen door de kledingzaken dat hun wol duurzaam is. Dat is niet waar. Dat werd ook duidelijk in de reportage van Radar. En al knippen ze in sommige Chinese “boerderijen” de konijnen dán nog gaat dat óók gepaard met heel veel leed. Sowieso belandt bijna al het wol op veilingen waar de wol wordt ingekocht het is dan niet te herleiden waar de wol vandaan komt. Maak dat ook duidelijk als je afgescheept wordt door de winkels.

 2. pfff ik heb hier geen woorden voor, het is misselijkmakend. Ik heb het filmpje niet gezien, lijkt me vreselijk. Ik heb natuurlijk getekend. en ga ook geen producten meer kopen met angorawol. hopen dat meer dit gaan doen.

 3. Hoe meer mensen zich bewust zijn dat dit leed misschien in hun trui zit, hoe beter!

  Radar van maandag is een aanrader of moet ik zeggen aanradar! Waarbij je ook ziet dat niet alle medewerkers van winkels weten waar de wol vandaan komt, maar soms wel antwoord geven..

 4. Ik heb heel kort het filmpje gezien en het
  is echt hartverscheurend :c ik wil nu heel
  graag een keurmerk komen om truien waarbij
  staat dat het crulty free is ofzo…
  Xx

 5. Ik durf het filmpje niet bekijken. Zelf heb ik een angorakonijntje en ik vind het zo al vreselijk als ik haar moet bijknippen uit schrik om haar pijn te doen? Angorakonijntjes hebben een erg gevoelig en flinterdun huidje. Ik kan me niet voorstellen dat je ze kaal zou plukken! Vreselijk!

 6. @ Ice, beste gewoon kleding kopen van synthetische stoffen, polyester. Of katoen etc.
  Angorawol komt in 90% uit China en is sowieso niet crueltyfree. Angora nooit meer kopen.

 7. Uiteraard gelijk gemaild (met mijn 4 emailadressen :D ).

  Zelfs met het geluid uit is het filmpje al hartverscheurend :(

 8. Fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. Dit breekt mijn hart, vooral omdat ik dus ook zo iemand was die hier, tot vorige week, niets van af wist en er dus kans is dat ik iets van angorawol in mijn kast heb liggen. Zo zullen er veel meer mensen zijn. Gelukkig kunnen we social media inzetten om mensen bewuster te maken en daar help ik ook graag aan mee!

 9. Ik heb het filmpje dus wel gekeken, en het is echt vreselijk. Ik heb het geluid uiteindelijk maar uitgezet.

 10. Ik ben helemaal in shock, ik heb een vestje met angora wol, maar ik was me totaal niet bewust van de omstandigheden waarin de dieren “leven”. Ik heb nu eigenlijk geen idee wat ik met dat vestje moet doen, het blijven dragen omdat het anders voor niks is geweest of het wegdoen uit protest?

  1. Op Facebook las ik dat iemand het had opgestuurd naar Bont voor Dieren (stichting) die kunnen het misschien gebruiken bij voorlichting?

   1. Ja dat vond ik zo’n lieve actie van een jong meisje!

  2. Bont wordt ook wel eens gedoneerd aan dierenasiels. Lekker warm voor de dieren. Zeker nu. Gebeurt er toch nog iets goeds mee.

  3. Tja, dat is lastig.. want als je nu het vestje nooit meer gaat dragen dan is het dier helemaal voor niks gemarteld zou je zeggen.. je kan in ieder geval 1 ding doen en dat is nooit meer iets van (angora)wol kopen.

 11. Vreselijk! Ik begrijp ook niet hoe mensen daar kunnen werken, ik zou alleen van het gegil van die konijntjes al helemaal gek worden :(

 12. Gedaan. Ik had deze trending topic gemist en was niet op de hoogte. Bedankt voor dit artikel, ik lees eerlijk gezegd liever dit dan alleen happy posts. Laten we samen het verschil maken :)

 13. Er zijn fantastische stoffen in de maak zoals tencel, van fibers. Met bovengemiddeld gebruiksgemak en toepasbaarheid.

  Hennep en ik dacht ook brandnetel zijn eerlijke gewassen, ook bamboe (niet alles!).

  Heel veel producten uit het verre oosten zijn niet ethisch, soms ben je gedwongen te kiezen tussen kwaden. Maat nu met het internet bij de hand hoop ik dat mensen zich niet alleen prijsbewuster, maar ook productbewuster kunnen gaan gedragen.

  Heb je echt 3 t shirts van een tientje NODIG? of is jouw plezier van het hebben meer waard dan het welzijn van een dier, mens, de planeet?

  Er zijn alternatieven. Resources horen bekend te zijn, vind ik. Zodat weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden…

  1. Helemaal mee eens! En onze groene meisjes doen het natuurlijk ook fentestik met de 2e hands kleding. In ieder geval weet je op de volgende website dat je met kleding kopen goed zit: http://www.watmooi.nl/shop/

   En deze is ook een goeie om te zien welk merk nu een beetje door de beugel kan of niet: http://www.rankabrand.nl/

   Groene meisjes goed dat jullie hier aandacht aan besteden!

 14. Ik vind het echt heel erg, ik denk altijd; je moet toch gewetenloos zijn om zoiets te kunnen doen als beroep?
  Ik brei zelf, niet met angorawol, en ben me wel aan het verdiepen in alle merken die cruelty free zijn, want niet alleen de konijnen worden slecht behandelt helaas. Gelukkig bestaan ze, al is er over de meeste wol helaas weinig te vinden en dat zegt vaak al genoeg. Lang leve acryl van de Zeeman. :P Hennep en bamboe wil ik ook graag nog proberen, maar ik heb nog zoveel in huis dat ik dat eerst maar eens op moet maken, grotendeels althans.

 15. Ik las er laatst inderdaad wat over en besloot toen plechtig nooit meer angorawol te kopen. ‘Gelukkig’ heb ik er ook echt nooit wat mee gehad, omdat het niet ‘mijn’ type wol is. Het is verschrikkelijk wat er met die arme beestjes gebeurd en het is inderdaad op geen enkele manier goed te praten. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Dat bont en UGGs dieronvriendelijk zijn is inmiddels redelijk bekend, maar dit is iets wat veel mensen (waaronder ik) niet of weinig vanaf wisten.

 16. Ik heb het filmpje gezien op YouTube en ook op Radar. Het is werkelijk afschuwelijk om naar te kijken. Ik raad het eigenlijk niemand aan. Ik werd ’s nachts wakker en het eerste wat door me heen schoot waren die beelden en het gegil van het konijn. Hoe barbaars dat je zoiets kunt doen. Ik snap dat iedereen zijn brood moet verdienen maar NIET zo.
  Voor mij geen angorawol meer. Heb het gelukkig ook niet in de kast liggen…

 17. Dit soort dingen kunnen mij echt intens verdrietig maken. Heel goed dat jullie er over schrijven zodat wat meer mensen zich hier bewust van worden. Gelukkig heb ik niets van angora wol maar ik ben blij dat ik dit weet want ik zo zou nietsvermoedend iets kunnen kopen.

 18. Ik steun deze actie van harte. Ik heb nog nooit wat van angorawol gedragen en zal het ook nooit dragen. Op het werk vertelden ze me over het filmpje en over het krijsen van de konijnen. Ik zal het filmpje nooit bekijken omdat ik vorige week wakker gekrijst werd door ons konijn dat zo zwaar toegetakeld was door een buurtkat dat hij ondanks ons snelle handelen vrij kort daarop overleed aan de verwondingen en stress. Maar back on topic, wij mensen zijn toch wel gruwelijk soms, zo buiten we dier en mens voor ons genot…

 19. Zo vreselijk. Ik koop de laatste jaren al zo goed als geen wol meer (op een keer onoplettendheid na). Ook omdat ik verhalen hoorde van hoe schapen geschoren worden waarbij het absoluut niet zachtzinnig aan toe gaat. Dus zodra ergens wol op staat koop ik het al niet. Maar te horen hoe ze dit ook bij konijnen doen maakt me alleen nog maar meer overtuigd van het feit geen wol te kopen.
  De filmpjes hoef ik niet eens te zien, ik kan me al goed voorstellen hoe dat gaat..
  Ik heb ook al mailtjes verstuurd. De ijdelheid van mensen gaat echt te ver..

 20. Ik word al misselijk als ik dit lees… Verschrikkelijk, ik heb er eigenlijk geen woorden voor

 21. Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden meisjes. Hartverscheurend verhaal, ik heb het filmpje maar niet gekeken. Ook zo wat om dan huilend op kantoor te zitten. Maar dat er dit soort dingen in de wereld gebeuren, dat maakt me intens verdrietig. Waarom? Er zijn zo veel goede alternatieven. Ik heb zelf niets van echt angorawol want ik kan er niet tegen, maar ken genoeg mensen die het maar al te graag dragen. Wat mij betreft mag de productie direct een halt toegeroepen worden!

 22. Ik heb het filmpje niet gezien, maar net ongevraagd (nadat ik vanochtend al jullie artikel gelezen en de petitie ondertekend had) het geluid op de radio gehoord. Ik zat bijna te janken achter mijn bureau. Hoe kil moet je zijn om dit als werk te doen? Ik zou nog liever dood gaan. Echt!

  1. Ongelooflijk he? Ik snap dat ook niet. Net als in slachthuizen. Hoe kán je het opbrengen, denk ik wel eens.

 23. Ohhh zo fijn dat jullie hier aandacht aan geven. Ik wilde het ook doen maar jullie hebben veel groter bereik. Ach wie weet doe ik het als nog wel. Hoe meer hoe beter toch? Het is echt afschuwelijk. Ik kan de filmpjes echt niet bekijken maar heb al verschillende fotos voorbij zien komen en ga dit echt nooit meer van mijn netvlies krijgen. Afschuwelijk. Angorawol gaat voor mij op mijn zwarte lijstje.

 24. ik heb het filmpje niet gekeken, zou er niet tegen gekund hebben. Maar hoe zit het met de angora geiten(wol), is dat wel duurzaam? Ik hoef het echt niet. Kunnen konijntjes niet geknipt of geschoren worden, zoals honden? paarden enzo? wat een verschrikkelijk verhaal.

 25. Dank voor al jullie reacties! Inmiddels hebben we positieve reacties van H&M en WE gekregen, dus er zit schot in de zaak. Weg met dieronvriendelijke angorawol!

 26. Heb het filmpje niet bekeken, durf ik niet, maar heb wel de mail naar Zara en C&A verstuurd :)

 27. Ik koop sowieso geen wol, to be honest. Ik snap nooit zo goed waarom je niet gewoon acryl kunt kopen, dat heeft toch dezelfde textuur en daar hoeven we beestjes niet voor lastig te vallen…

  Dat filmpje KAN ik niet kijken, overigens. Dan krijg ik echt nachtmerries.

 28. Goed dat dit aan het licht komt, maar waarom zo laat? Jaren geleden waren deze filmpjes ook al op internet, een beetje in de tijd dat Uggs hip werden! In die tijd kwamen er ook filmpjes online van Australische schapen die tot bloedens toe werden geschoren.. Ik kan me niet voorstellen dat grote winkelketens dit niet allang wisten!

 29. Heel goed dat jullie hier aandacht voor vragen.
  Het filmpje is echt verschrikkelijk, ik huil niet snel maar nu dus wel,
  ik kan ook niet begrijpen dat er mensen zijn die dat als werk kunnen doen!
  Op die manier wilde ik mijn geld niet verdienen! Heb er gewoon buikpijn van:(
  Ik heb net de brief ondertekend op de site van de partij van de dieren en op facebook de petitie ondertekend en gedeelt.
  Goed dat h&m en WE gereageerd hebben! hopelijk stopt iedereen met het inkopen van angora wol, ik ga er in het vervolg zeker op letten als ik kleding koop!

 30. Heel goed dat jullie hier aandacht voor vragen!!
  Ik heb het filmpje net bekeken, en ik huil niet snel.. Maar ooh wat een verschrikkelijk filmpje!!!
  Ik kan me echt niet voorstellen dat er mensen zijn die dat als werk willen doen, zo zou ik mijn geld niet willen verdienen!
  Heb er echt buikpijn van:( goed dat jullie al reacties hebben van h&m en WE, ik ga er ook zeker op letten als ik weer kleding koop. Ik heb de brief al ondertekend van de partij van de dieren en er gaat ook een petitie rond op facebook die heb ik ook getekend en gedeeld.

 31. Ik kijk het filmpje niet. Dit is de zelfde ellende als met ganzen plukken. Ga door met actie voeren.

 32. ik snap niet dat iedereen altijd zegt dat wist ik niet waar denkt ge dat die wol en bont en al van af komt en wanneer de mens dan zo iets weer ziet zijn ze weer geschokkeerd en binnen een week zijn ze het weer vergeten het wordt tijd dat de mens echt iets gaat veranderen eraan ik roep desnoods nu iedereen op om samen te gaan protesteren aan de winkels die dat blijven kopen met grote borden op met duidelijke foto’s desnoods geschreeuwd van de konijnen via een radio want gewoon er naar kijken gaat het niet veranderen ik ben het moe gezien die beelden ik ga slapen met pijn in mijn hart en dan kan ik nog nie eens slapen omdat ik zo kwaad ben ervan iedereen leeft veel te materialistisch iedereen moet de beste auto de schoonste kleren blijf allemaal met u voeten op de grond en laten we deze vuile industrie neer halen en vooral in china het is echt extreem daar op gebied van dierenmishandeling het moet stoppen verdomme

 33. Ik kan niet begrijpen dat mensen, dieren zoveel leed aan kunnen doen.
  Dieren zijn zo onschuldig maar deze mensen zijn gewoon niet goed bij hun hooft.
  Ik ga zo gelijk met 3 verschillende e-mail aderessen de petitie tekenen.

 34. Gelukkig zijn er ondertussen heel wat ketens die er beter op zijn gaan letten zoals C&A. Toch een goed begin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *