Stressvrije week

IMG_8974

Vorige week maandag zat ik om kwart over zeven in de trein en ik voelde aan mijn water dat dit een zware week ging worden. Op school is er een nieuwe periode begonnen en dat betekent: nieuwe klassen, nieuwe vakken, een nieuw rooster en een extra dag werken. Zo’n begin van een periode is altijd rommelig en best wel heftig. Daarbij komt dat het de week hiervoor toetsweek was geweest en ik wist dat er een enorme berg nakijkwerk op mij lag te wachten. Dit alles overdacht ik eens op die vroege maandagmorgen en ik kwam tot de conclusie: ik moet het rustig aan doen deze week, anders val ik om. Ik riep (op Twitter en aangekomen op mijn werk) deze week uit tot ‘Stressvrije Week.’

Op dit gebied heb ik enorm veel van Jamie geleerd de afgelopen jaren. Allereerst moet mij van het hart dat ik het soms best wel eens lastig vind dat veel mensen zich eerder tot mij richten dan tot haar. Een voorbeeld: we plaatsen een recept van een taart en iemand maakt deze taart ook. Dan ben ik vaak degene die via Instagram de foto’s toegestuurd krijgt met ‘kijk Merel, ik heb jouw taart nagemaakt.’ Hartstikke leuk, maar het recept kwam van Jamie. Ik snap dat jullie dat niet altijd weten – hoewel het er soms wel bij staat, maar dit terzijde – maar ik vind het dan niet leuk dat Jamie wordt gepasseerd. Terwijl we toch echt sámen de Groene Meisjes vormen. En ja, dit alles komt waarschijnlijk doordat ik de artikelen schrijf. Jamie is gewoon niet zo’n schrijver, terwijl ik niets liever doe. Maar zoals in een band vaak ook alle aandacht naar een zanger gaat en de muzikanten een beetje worden vergeten, zo gaat dat soms ook bij ons. En daar kan ik me dan schuldig over voelen, omdat Jamie net zo hard werkt als ik. Maar dat niet alleen, het werk dat Jamie doet (administratie, alle technische zaken achter de website, email en ga zo maar door) is net zo belangrijk. Het is alleen wat minder in beeld dan dat wat ik doe. Ook schrijf ik wat meer over mezelf en over mijn eigen ervaringen, Jamie kiest ervoor om wat minder over haar persoonlijke leven te vertellen. En dat is haar goed recht, want wie heeft eigenlijk ooit besloten dat bloggers álles over hun privéleven moeten delen? Dat doe ik overigens ook niet. Anyhow, terug naar wat ik van Jamie heb geleerd: niet zo stressen.

Jamie is een veel rustiger persoon dan ik ben. Sowieso ben ik vaak de hysterische flapuit van de twee en ik haat mezelf daar soms echt voor. Jamie zal niet zo snel iets zeggen waarvan ze later denkt: shit, dat was niet handig. Ik heb dat aan de lopende band. Lees je pissige berichtjes op Twitter? Ze komen 9 van de 10 keer van mijn hand. Dat zal Jamie niet zo snel doen. En dat komt allemaal doordat zij zich niet zo snel druk maakt om dingen. Als er iets is wat ik steeds meer begin te leren, dan is het dat je je niet zo druk moet maken om dingen die je toch niet kan veranderen. Dat wist ik vroeger niet. Ik dacht altijd: als je het niet kan veranderen, dan moet je je nóg drukker maken, totdat je het wél kan veranderen. Dat werkt zo gewoon niet. En dus dacht ik maandagochtend in de trein: weetje, deze week wordt heavy, maar stressen heeft geen zin. Deze week wil ik geen stress.

En zo geschiedde. Ik deelde mijn idee om de eerste week van de nieuwe periode stressvrij te beginnen met mijn collega’s. Vrijwel iedereen reageerde enthousiast, dus dat maakte mij enthousiast. Mijn collega Linda prikte een affiche op het prikbord in de gang, zodat het voor iedereen duidelijk was. Ik begon die dag iedere les met een korte uitleg over wat de Stressvrije week inhield en ook alle leerlingen gaven aan mee te willen doen. Wat waren de ‘regels’?

1. Ons niet druk maken om dingen die we niet kunnen veranderen.
2. Emoties niet te hoog op laten lopen. Het zeggen als we iets kwijt moeten, erover praten en het daarna – als dat kan – laten rusten.
3. Geen dingen doen die niet per se hoeven. En ook: geen gehaast. Volgende week is er weer een nieuwe week.
4. Ontspannen waar mogelijk.

Enkele fragmenten uit mijn stressvrije week op school:

– Op dinsdag liet ik kerstliedjes door de speakers in de klas galmen. All I Want For Christmas, Last Christmas en Feliz Navidad, ze kwamen allemaal voorbij. We besloten: er moet een kerstkoor komen. Ook rekenden we uit dat het nog 44 dagen tot kerst was. Dat maakte ons blij.

– Op woensdag had ik een enorme berg nakijkwerk te doen. Echt best wel om te huilen. Toen ik zag dat een leerling S. een prachtig voorblad had gemaakt met daarop met grote letters ‘JUF MEREL’ en een kattenplaatje, moest ik vreselijk lachen en besloot ik dat het ook eigenlijk allemaal niet zo erg was.

– Op donderdag liep de spanning in de klas eventjes op, omdat we wat onduidelijkheid over een lesprogramma hadden. Een paar leerlingen riepen door de klas: “HASHTAG STRESSVRIJEWEEK!” en we werden weer rustig.

– Op vrijdagochtend kwam er een klas behoorlijk gefrustreerd binnen. Er waren wat dingen fout gegaan bij het spreekexamen dat ze de dag daarvoor hadden gehad. Ik liet iedereen aan het woord, noteerde alle punten en samen maakten we er een verhaal op de mail van. Zo, dat waren we kwijt. En door!

– De laatste les op vrijdag bombardeerden we tot ‘Praten Over Het Leven-‘ les. En wat een mooie gesprekken hadden we met elkaar. Ook aten we pepernoten in de klas. Wat eigenlijk niet mag, maar doei, het is stressvrije week.

Mijn week op school eindigde met leerlingen die mij en elkaar knuffelden en een big ass compliment van een leerling van wie ik het niet zag aankomen. Het was een goede schoolweek.

Ook privé ging het niet-stressen me behoorlijk goed af. Hoewel ik erg moet wennen aan mijn nieuwe rooster en het opstaan om zes uur ’s ochtends – ik ben kapot nu, als ik eerlijk ben – kijk ik terug op een fijne week. Zo ging ik donderdagavond met vriendinnetje Merlin uiteten bij Kantjil en de Tijger (mmm!) en gingen we daarna naar het concert van Nick Mulvey in de Melkweg. Dat was ongelooflijk goed en een heel fijne avond. Op woensdag ging ik naar de biomarkt en kocht ik bergen fruit, in het kader van ‘goed voor jezelf zorgen.’ Ook bakte ik een cake en kookte ik pompoensoep. En gisteravond was het sushi-night. Geen betere manier om je weekend te beginnen dan met sushi. En wijn. Oke, ook met wijn.

Moeilijke dingen waren: dealen met negativiteit van mensen om je heen, heel veel leuke dingen moeten weigeren (zoals bloggersevents en andere leuke kansjes – alles valt áltijd onder werktijd voor ons) en dat was het eigenlijk wel. Ondanks de vermoeidheid was dit écht een goede week. En omdat mijn collega Linda en ik zo enthousiast zijn over ons nieuwe concept, hebben we de Stressvrije Week wegens succes verlengd. Hoppa. Op naar een stressvrij jaar!

Mocht jij ook een Stressvrije week willen plannen, dan zijn dit nog wat tips die je misschien kan gebruiken:

Maak van tevoren een goed overzicht in je agenda: wat moet er deze week gebeuren? Welke dingen hoeven niet per se? Schrap een aantal dingen die niet per se hoeven. Dat is misschien even slikken, want het betekent wellicht dat je afspraken moet afzeggen. Als er iets is wat ik heb geleerd vorig jaar, dan is het dat niemand onmisbaar is én: voor goed jezelf zorgen is uiteindelijk voor iedereen beter. Ruimte in je agenda, heerlijk!

Plan 1 dag of dagdeel helemaal vrij van verplichtingen. Dat kan een avond zijn, of een dag in het weekend. Kijk gewoon wat er op je afkomt. Belt er een vriend om te vragen of je een drankje komt doen? Heb je spontaan zin om naar de film te gaan? Gun je jezelf een kappersbezoekje? Kijk gewoon wat er op je pad komt!

Luister naar rustige muziek. Ik luister naar muziek als ik op de fiets, in de bus of in de trein zit. Ik heb deze week non-stop geluisterd naar deze albums: Nick Mulvey (First Mind,) TOPS (Picture you staring,) Dotan (7 layers) en José James (No beginning, no end.)

Ik kan zo’n week iedereen aanraden. Soms heb ik echt het gevoel dat ik alleen maar aan het werk ben:4 dagen lesgeven, alle dagen bloggen en dan ook nog een sociaal leven willen hebben. Dat gaat dus gewoon niet. Deze week liet maar weer eens zien dat het ook anders kan. Het weekend is begonnen. Ik heb weinig plannen staan. Iedere zondag schrijf ik blogs en bereid ik mijn lessen voor. Deze zaterdag kies ik ervoor om even helemaal níks te doen wat ook wel later mag. Ok, ik schreef dit artikel. Maar inspiratie laat zich niet sturen, dus dat deed ik met liefde. Wie doet ermee aan de volgende Stressvrije week? Die begint namelijk nu. Ik hoor het graag van je!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Stressvrije week

 1. Super!! Ben erg trots op jou, je collega’s en je leerlingen.
  Ik richt me meestal ook tot jou omdat ik eigenlijk alleen reageer als t over je onderwijsstukjes gaat maar speciaal een stuk voor Jamie…je hebt t voor elkaar gekregen om een docent met een werkdruk die tot aan de hemel stijgt dit te kunnen doen en dat weer door te kunnen geven. Moet je nagaan hoeveel mensen jij (in)direct hebt geïnspireerd ;)

 2. Wat een goed artikel en echt tof dat het jou gelukt is een stressvrije week te hebben! Zowel privé als met de leerlingen.
  Je bericht op Twitterr kwam op het goede moment maandag, daardoor is mijn week ook een stuk minder stressvol geweest. Ga proberen het vol te houden.

 3. Wat leuk om te lezen hoe jij omgaat met je leerlingen (excuses dat ik me nu toch op jou richt ;)). Als ik me bedenk hoe het er bij mij aan toe ging in de klas kan ik niets anders dan concluderen dat je een inspirerend mens bent. Niet alleen voor jullie lezers, maar blijkbaar ook voor je leerlingen. Bewonderenswaardig. Ik denk dat ik volgende week ook maar een stressvrije week ga inrichten.

 4. Heel inspirerend om te lezen dit! Ik heb soms wel eens moeite met dat soort weken, dan ben ik er een beetje ‘bang’ voor. Maar inderdaad: je kunt er (meestal) niks aan doen, dus gaan met die banaan! Heel erg leuk ook hoe je er op je werk mee om gaat, vind ik zo leuk om over te lezen! Thanks voor de inspiratie :).

 5. Wat een goed verhaal!

  Ik denk dat veel mensen wel stressvrijer zouden willen leven. De moeilijkheid zit hem in het daadwerkelijk uitvoeren van je goede voornemens. Er zijn veel mensen die die peven met het idee dat alles ze overkomt. Het is daarom heel goed dat je je voornemen gedeeld hebt met collega’s en leerlingen. Dat vergt moed, want je loopt natuurlijk het risico op negatieve reacties.

  Heel fijn dat je de stoute schoenen hebt aangetrokken. En het heeft ook eens goed uitgepakt. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen!

 6. Wat een leuke aanpak. Ik ga deze week een vrij drukke week tegemoet. Idd ook omdat ik nog een berg nakijkwerk heb liggen. Die heb ik bewust niet mee naar huis genomen vrijdag. Dan kan ik er ook niet aan gaan beginnen. Even lekker niks, beetje bloggen alleen, en gisteren spontaan een hele gezellige avond gehad met een vriendin. Hopelijk krijg ik het deze week allemaal af, en zo niet, dan komt de rest ook wel weer. Morgen is er weer een dag :-)

 7. Deze blogpost komt op een heel goed moment! Ook hier forse drukte tot het einde van het jaar.. Stressvrij O&N ingaan lijkt mee een prima plan en een fijn vooruitzicht.
  Mooi geschreven!

 8. Wat inspirerend. Ik moet er serieus van huilen omdat het zo mooi is en omdat ik zelf in een stressvolle periode zit.
  Mijn 2e periode begint morgen en in die periode heb ik 3 dagen school, geef ik bijles aan de studenten wiskunde, loop ik 2 dagen stage waar ik ook lesgeef en stage moet deze periode ook weer goed afgesloten worden vlak na de 2e tentamenweek. Dat is nog 10 weken, maar toch komt dat ontzettend snel dichterbij.
  Ik ga proberen mee te doen, hoewel stress voor mij niet te vermijden is (stress stoornis) ga ik proberen het mezelf zo rustig mogelijk te maken en een beetje lief voor mezelf zijn.
  Zo ga ik ondanks de drukte dinsdag toch lekker uiteten en naar The Hunger Games marathon met een groepje vrienden/klasgenoten. En ook al duurt die tot laat, en is het midden in een drukke week, ik ga toch. Vorig jaar gingen we namelijk ook.
  En dan wanneer het uiteindelijk weekend is dan kan ik weer ff ontspannen.

  Bedankt ook dat je er tips bijzet, dat helpt wel voor mij.
  Dan heb ik wat dingen die ik me af kan vragen (Kan ik er wat aan doen? nee? Rustig blijven dan).
  Enorm bedankt weer voor de inspiratie <3

 9. Al wel eerder de echte noodzaak gevoeld om dit te delen maar het kwam er nooit van, maar vanwege dit stukje des te meer: Jamie, ik heb al een aantal keer een recept gevolgd wat jij (of jullie) hebt (hebben) gedeeld/bedacht en vond ze stuk voor stuk ontzettend lekker (: Bedankt daarvoor, jullie zijn beide kanjers!

 10. Ik denk eigenlijk dat mensen zich ook meer op jou richten, omdat jij van de twee het meest aanwezig bent op social media, zoals je al zei (ook al is dat soms niet helemaal duidelijk, omdat jullie geen initialen erbij zetten oid). En misschien voel je je daardoor ook meer verplicht om daar weer op te reageren. Maar ik vind een stressvrije week een heel erg goed idee! Ik heb het ook vaak in mijn achterhoofd gehouden de afgelopen week, en het is me ook wel gelukt denk ik. Leuk dat je ‘regels’ en tips hebt gemaakt, ik doe mee met de nieuwe stressvrije week!

 11. Ik moet ook zo wennen aan werken. Ik werk nu voor het eerst in m’n leven fulltime, een nieuwe doelgroep, een nieuwe functie en tijdens het inwerken tijdelijk heel veel extra reistijd, een cursus hier en een voorlichting daar. Ik moest er van de week vier keer om 05.00u uit en ik was zo moe dat ik er ook een een leukblogevent voor heb laten schieten. Ik had echt even een dag helemaal niets nodig, lastige keuzes soms. Ik houd mezelf maar voor dat ik over een tijdje in rustiger vaarwater terecht kom wanneer het inwerken achter de rug is.

 12. jaaa ik doe mee. goed idee :) ik ben echt een gigantische stresskip, maar ben nu aan het ‘leren’ wat kalmer te worden, het over me heen laten komen, mijn best doen voor de dingen die op dat moment kunnen gebeuren, en de rest gewoon los te laten. mijn vriend’s motto is ‘we zien wel!’, iets waar ik in het begin echt heeeel slecht tegen kon, maar nu inzie dat ik daar ook een beetje meer van moet overnemen.
  xo, cheyenne

 13. Wat een fijne post :) ben hier de laatste 2 weken ook over na aan het denken. Ik ben het afgelopen jaar veel meer sociale dingen gaan doen en daar krijg ik veel energie van, maar nu voel ik dat de balans er uit is, dat het steeds meer energie kost om iedereen maar te pleasen en overal bij proberen te zijn (om maar niks te missen?). Helemaal gelijk trouwens over dat je als blogger niet zomaar alles over je privéleven hoeft te zetten op internet, al vind ik de verhalen over lesgeven altijd erg leuk om te lezen!

  Ik moet eigenlijk nog 1 hoofdstuk lezen voor morgen, maar eerst even ontspannen met Nick Mulvey op de achtergrond (ik hou van muziek tips!! bedankt)

 14. Ik doe mee! Dit weekend weggeweest, wat heel leuk was, maar aankomende week tentamenweek en ik zag net dat ik me een week vergist heb in een deadline. Dus ik ga de regels deze week maar op mezelf toepassen en aankomende zaterdag hoef ook ik helemaal niks!

 15. Ik had laatst assessement bij mijn studie (cmv, wat jamie ook deed) zij zat een jaar hoger dan ik. En kwam een dag mijn klas voorlichting geven over het tweede jaar. Toen dacht ik al wat een toffe meid met een eigen stijl. Maar toen ik de groene meisjes ontdekte en dat je dat ook dus als cmv’er kon gaan doen heb ik haar in mn assessement genoemd als mijn voorbeeld voor een cmv’er. En ik kreeg al mijn punten haha! Alle docenten kennen het blog ook heel goed:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *