Tajine met vegan kip, groenten en citroen

Vorige week heb ik mezelf iets cadeau gedaan dat al tíjden op mijn verlanglijstje stond: een tajine waarmee je op inductie kan koken. Wie denkt dat je in een tajine vooral vlees en vis kunt bereiden heeft het mis; vegan gerechten met veel groenten kunnen net zo goed! Ik heb in een week tijd al drie keer uit mijn tajine gekookt en wow, wat ben ik hier blij mee! Gisteren maakte ik een heerlijk zomerse tajine waarvan ik eigenlijk meteen dacht: ‘dit moet ik met jullie delen,’ dus ik maakte wat foto’s en zie hier het resultaat! Een ouderwetse receptblog.

Wie nog overgehaald moet worden om een tajine aan te schaffen geef ik het volgende graag even mee: dit is IDEAAL voor ‘makkelijke koks’ zoals ik. Ik ben dol op koken, maar het moet niet te veel gedoe zijn. De tajine doet het werk, dus dat is ideaal. Je snijdt de groenten, je maakt een kruidenmix, je stopt het in de tajine, schept het af en toe door en een uur later is je eten klaar. Geweldig. Verder vind ik alles wat uit een tajine komt echt ultiem comfortfood: vol van smaak, lekker warm, lekker zacht, kruidig.. what’s not to like? Het lijkt me óók nog eens de perfecte manier om restjes groenten op te gebruiken. Ik zie mezelf in de zomer al courgettes uit eigen moestuintje in de tajin gooien, ondertussen wat spiesen van oesterzwam-kebab op de barbecue omdraaien, wat couscous bereiden… mij hoor je niet meer hoor.

En ja, met bovenstaande wil ik inderdaad zeggen: be like Merel en geef jezelf zo’n prachtige tajine cadeau. <3 (of zet hem op je verlanglijstje voor je verjaardag)

Benodigdheden voor 2 porties

1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen koriander
een goede snuf zout en peper
5 eetlepels olijfolie
1 grote gele of witte ui, in partjes
2 tenen knoflook, in plakjes
1 grote courgette, in grove stukken
200 gram (al dan niet mini)krieltjes
160 gram vegan ‘kip’ stukjes (bijv van de Vegetarische Slager of AH huismerk)
100 gram groene olijven gevuld met citroen (van Merza)
1/2 biologische citroen, in plakjes (schil kan je laten zitten)*
100 gram vegan feta, in blokjes (van Violife)
15 gram verse peterselie, fijngehakt
eventueel: platbrood

*Nóg lekkerder is ingelegde citroen, maar dit had ik niet in huis.

Wat ga je doen?

1. Maak een kruidenpasta van de gember, koriander, zout, peper en olijfolie.
2. Zet je tajine op de warmtebron en laat rustig warm worden. Voeg ondertussen de uien, knoflook en kruidenpasta toe en laat zachtjes smoren.
3. Voeg nu de courgette, krieltjes, vegan kip en olijven toe. Schep heel goed door, zodat de kruiden overal zitten.
4. Giet een scheut lauwwarm water bij het mengsel in de tajine.
5. Leg de plakjes citroen bovenop en doe de bovenkant van de tajine (of: het deksel) erop.
6. Laat zachtjes garen – dit duurt in het geval van een groentenmix ongeveer een uur. Het is aan te raden om tussendoor de mix af en toe door te scheppen. Er zal vrij veel vocht vrijkomen, aangezien courgette een vochtrijke groente is. Let op dat je het vuur/de warmtebron niet te hoog zit, zodat het water niet uít de tajine kookt.
7. Check na 45 minuten tot een uur of de grootste stukken groenten (zoals de courgette en de grootste krieltjes) gaar zijn. Kun je er gemakkelijk met een vork doorheen prikken, dan zit je goed!
8. Serveer met vegan feta en verse peterselie. Ook lekker erbij: platbrood.

Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd: zijn er meer tajinefans hier? En zo ja, heb je dan misschien een vegan recepttip? Ik hoor het heel graag in de comments!

Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

4 gedachten over “Tajine met vegan kip, groenten en citroen

  1. Wat cool, ik kende dit helemaal nog niet! Klinkt erg lekker, maar ik denk niet dat ik hem ga aanschaffen ik ben dan toch bang dat het in de kast beland.

    1. Ik heb dit vandaag gegeten en was echt zo lekker! Ik had zelf snelle seitan gemaakt ipv nepkip en ik had er nog wat tomaatjes in gekieperd, en heb echt zitten smullen! Heel veel zin om je kookboek op de deurmat te vinden binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *