Boekreview: Tem je geest – Ruby Wax

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je geest temmen. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig mensen die daar nooit behoefte aan hebben. Misschien mensen die al helemaal thuis zijn in de wereld van mindfulness… en grappig genoeg gaat dit boek nou juist daar over! Ruby Wax, comédienne uit de UK, heeft een ontzettend grappig, maar tegelijkertijd ook leerzaam, boek geschreven over zaken als omgaan met stress, hoe je hersenen werken en hoe je je gedachten en emoties de baas kan blijven. Wax noemt dit, zoals de titel ook zegt, ‘je geest temmen.’ Ik zou het niet mooier kunnen verwoorden. Benieuwd naar het boek? Lees dan even verder!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het boek is, zoals je ziet op bovenstaande afbeelding, in vijf delen opgebouwd. De eerste vier delen zijn voornamelijk informatief, het laatste deel is vooral praktisch, met oefeningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je een beetje geïnteresseerd bent in het menselijk brein en als je het leuk vindt om hier goed onderbouwde informatie over te lezen, dan is dit boek zeker iets voor jou!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hoewel ik bovenstaande heel interessant vond, had ik persoonlijk meer aan de hoofdstukken die ‘Mijn verhaal’ heten. Wax vertelt over haar ervaringen met depressies (waar ze behoorlijk diep in heeft gezeten)  en over wat ze in de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan en geleerd over onze hersenen en ons gedrag. Daarbij komt dat ze grappig en ontroerend schrijft, dus je zit er al gauw helemaal in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In dit hoofdstuk vertelt Wax bijvoorbeeld over het benoemen van je ‘demonen.’ Schrik niet, we hebben het hier niet over horrorfilms of spookhuizen. Demonen zijn in dit geval de figuurlijke stemmetjes in je hoofd die je het leven soms wat lastiger maken. Bijvoorbeeld het stemmetje dat altijd maar tegen je zegt dat je harder moet werken, of het stemmetje dat je aan het twijfelen brengt wanneer je keuzes moet maken. Die demonen geeft Wax een naam, zoals je hierboven ziet: Fred. Dit kunnen alle namen zijn, maar waar het om gaat is dat je de demonen of stemmetjes letterlijk kan benoemen en dus ook aanspreken. Het werkt misschien niet voor iedereen, maar ik vond het erg beeldend gebracht in dit boek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deel 4 en 5 van het boek gaan voornamelijk over mindfulness. Dat is echt Wax’s lifesaver geweest. Je hoort en leest er steeds meer over en ik moet zeggen, sinds het lezen van dit boek denk ik steeds vaker: ik moet misschien maar eens een cursus mindfulness gaan doen. Mindfulness kan je helpen om je gedachten te ordenen, controle te krijgen over (stress-) gevoelens en emoties en kan ervoor zorgen dat je relaxter en gelukkiger door het leven gaat. In het boek lees je over de voordelen van mindfulness. Zo schijnt het zelfs effect te hebben op je lichamelijke gezondheid. Door dit boek wil ik er echt graag meer over leren!

Tem je geest is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar wat meer rust (love, peace and happiness) in zijn of haar leven. En mocht je dat al gevonden hebben, maar gewoon heel erg geïnteresseerd zijn in het menselijk brein: ook jij mag het boek lezen ;)
Dit boek is voor mensen die van wetenschappelijke informatie houden, maar dit graag op een luchtige, grappige manier gebracht zien worden. Houd je van droge kost, dan is dit boek niks voor jou.

Het boek is onder andere hier te koop en kost €19,99.

Wie van jullie heeft het boek al gelezen? En wie heeft er interesse om het te gaan lezen?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Boekreview: Tem je geest – Ruby Wax

 1. Ik ben er nog niet helemaal doorheen gekomen. Dat informatieve stuk over het brein vind niet heel boeiend. Heb een paar pogingen gedaan maar ik haak elke keer af. Misschien moet ik maar gewoon bij het mindfulness stuk beginnen.

 2. sounds good! mindfulness is iets waar ik zeker meer bij stil moet staan. deze komt op mijn lijstje :)
  xo, cheyenne

 3. Staat al een tijdje op mijn lijstje maar nu wil ik ‘m helemaal graag lezen!

 4. Oe dit klinkt goed!
  Ik heb eens een boek over mindfullness gelezen en dat is zeker de moeite.
  Er bestaat ook een boekje iets van mindfullness en koeien wat er heel leuk uit zag.

 5. Hi green ladies,

  Ik ga dit boek zeker lezen!!!
  Uit persoonlijke interesse maar ook werk gerelateerd …

  Luusja.

 6. Oeh ik ben razend benieuwd. Ik heb hem op mijn werk al zien liggen, dus ik neem hem zeker een keertje mee :D

  Ik kan iedereen mindfulness aanraden. Het heeft mij net als Ruby heel ver gebracht. :)

 7. Ik ben heel benieuwd, snel maar eens lezen! Mindfulness is echt een aanrader, ik ben veel bewuster van mijn leven geworden. Wat ik doe en wat ik denk..jep, het helpt echt je mind op orde te krijgen :)

 8. Lijkt mij een heel leuk boek! Had het al eens zien liggen in de boekenwinkel, misschien toch maar aanschaffen :)

 9. Ruby Wax is een geweldige comédienne, wist tot onlangs niet dat ze ook schreef. Prachtige cover van het boek, zou het wel doorbladeren als ik het tegen kwam in een winkel, maar denk dat het te droog en informatief is voor mij.

 10. Fijn artikel, ik was erg benieuwd naar dit boek! Ik heb zelf afgelopen jaar een mindfullness cursus gevolgd (speciaal voor twintigers en dertigers) en ik vond het echt fijn. Je krijgt inzicht in de werking van je gedachten en hoe je kunt voorkomen dat je stress krijgt. Ook gaf het mij het inzicht dat ik niet gelukkig was in mijn werk en heb ik voor mijzelf durven kiezen door mijn baan op te zeggen. Klinkt allemaal heel zwaar maar het is vooral leuk en ontspannend. Ga dit boek nu zeker lezen!

  1. Wat klinkt dat interessant zeg! (en helemaal niet zwaar ;)) Was dat in Amsterdam? Zou je me er wat meer over kunnen vertellen?

 11. Klinkt super interessant! Vooral over die ‘demonen’ want die zou ik heul graag willen temmen!

 12. Tja, de geest temmen, dat is wel een heel erg mooi onderwerp, voor mensen zoals ik ben, dus ik zou dit boek graag wel eens willen lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *