Texel Culinair 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen weekend waren de Groene Meisjes op het mooie Texel. Het was zo’n honderd jaar geleden dat we op dit eiland waren geweest, dus dat was alleen al heel erg leuk. Maar nog leuker: we waren uitgenodigd voor Texel Culinair. Hét culinaire evenement van het jaar, op Texel. En omdat het evenement dit jaar in het teken van zilte zeegroenten en  Texels bier stond, zagen wij wel een match. Nouja, niet echt met het bier, want we zijn geen grote bierfans. Maar zilte zeegroenten? Daar zijn we dol op!

Wat doe je als je op Texel aankomt? Een fiets huren en hoppa, naar het strand! Om te voorkomen dat jullie denken dat ons leven alleen maar om eten draait, hierbij een serie strandfoto’s van het mooie strand bij De Koog:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hadden ontzettend veel geluk met het weer. Het was een beetje fris, maar wel zonnig. Tot het begon te schemeren zaten we lekker bij een strandtent met een drankje. Daarna was het tijd om terug te wandelen naar het dorp (De Koog) om lekker te gaan eten op Texel Culinair.

Om je in het kort een beeld van dit evenement te geven: men neme een eilanderdorp, een heleboel foodstands en dito foodlovers en je hebt Texel Culinair. Ieder jaar is er een ander thema. Zo was het thema vorig jaar: gans. Wij blij dat we er toen niet waren. Maar dit jaar was het behoorlijk veggieproof: bier en zeewier. Nu waren er alsnog heel veel kramen waar niet echt goede vegetarische – laat staan veganistische – opties waren, maar het feit dat de focus op zeegroenten lag, is toch al heel wat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zo aten we lekkere tempura’s en aardappel-uienkoekjes bij de Indiase kraam van restaurant Taj Mahal. Zoals je ziet, betaal je de gerechtjes met muntjes. Deze muntjes kosten €2 per stuk. Iedere kraam heeft gerechtjes van 1, 2 of 3 muntjes. Wij hadden ieder tien muntjes per persoon en daar hadden we meer dan genoeg aan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit soort gerechtjes zaten er ook tussen: een amuse van komkommer sorbet, zeewier en knapperige zoete aardappel. Heel apart en ook lekker, maar niet zo ons ding. Wij zijn misschien toch niet verfijnd genoeg voor deze manier van eten. Of laat dat ‘misschien’ ook eigenlijk maar weg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kijk, een kraam als deze – Anneke’s (World) Kitchen – dat is meer ons ding. Lekkere muziek erbij, heerlijk geurend internationaal streetfood. Wij genoten van een lekkere curry:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Verder aten we nog een bouillon met sobanoodles, maar deze vonden we heel erg zout. Maar toch, voor een stand die verder alleen vis- en vleesgerechten had: fijn dat er toch een vegan optie was!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De sfeer op de foodmarkt was gezellig. We misten hier en daar wel wat muziek, maar gelukkig maakte de stand van Anneke’s Kitchen dit voor ons goed. De sfeer was anders dan op een foodmarkt in de Randstad, waar het altijd lawaaierig en erg druk is. Op Texel Culinair was het ook erg druk, maar de sfeer was veel rustiger dan we gewend waren. Mensen komen hier echt voor een goed glas wijn en lekkere hapjes. Erg leuk om te zien! Het gaat hier ook echt om fijnproeven, want ieder jaar wordt er een prijs uitgereikt voor het beste gerecht. Deze wedstrijd wordt heel serieus genomen!

Na twee heerlijke dagen Texel kwamen we goed uitgewaaid en opgeladen weer thuis. Maandag vonden we het mailtje met de uitslagen van de wedstrijd in onze inbox. De eerste prijs (‘het kwekertje’) ging naar restaurant De Kroontjes. Het gerechtje bestaat uit een mousse van gedroogde zalm, kabeljauw en schelvis in een korstje van gedroogd zeewier. Jullie snappen: wij kunnen niet over dit gerecht meepraten. Wat we daarom extra leuk vonden om te horen, is dat Anneke’s Kitchen de tweede prijs heeft gewonnen in de categorie ‘World Kitchen.’ Helemaal terecht!

Volgend jaar zal de twaalfde editie van Texel Culinair plaatsvinden. Als je houdt van een weekendje strand, duinen én food, dan raden we je dit evenement zeker weten aan! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Texel Culinair 2014

 1. Texel Culinair heeft zeker voor iedereen wat ‘eets’.
  Goed om te horen dat Texel Culinair #veggieproof is.

 2. Wauw, wat een gaaf event! Ik ben dit jaar voor het eerst op Texel geweest en ben verliefd geworden op het eiland, ik mis het meteen weer als ik jullie foto’s zie. Dit festival ga ik onthouden, want de combinatie Texel en goed eten moet perfect zijn. Hopelijk komt er ooit een editie met vega als thema. ;)

 3. Oh heerlijk lijkt me het.. ik hou van onze eilanden, je bent gewoon even helemaal weg.. Ik ben jaloers op jullie aangezien jullie er de afgelopen WEKEN ;-) waren..
  Maar no kidding, dit is wel iets om te onthouden, ik had gewoon vakantie vorige week dus zoiets had er goed bij gepast. Hele goede tip, ik ga het volgend jaar eens in de gaten houden.

  1. oh wat stom! Ik heb zo’n spellingscontrole die helemaal zijn eigen gang gaat en dingen van woorden maakt die helemaal niet de bedoeling zijn. anyhow, weekend dus ;)

 4. Dat ziet er allemaal lekker en gezellig uit! Hoe komen jullie toch steeds op de hoogte van deze events? Vaak als ik jullie posts lees denk ik: “Heh, was ik daar maar bij geweest!”

 5. Om daar even aan toe te voegen: ik ga dit weekend met mijn moeder naar het Snor Festival. Ik las dit op de website van Flow en heb direct kaartjes gekocht. http://www.dewereldvansnor.nl/?page_id=140 Je betaalt €5,- entree, wat meteen een workshopbon van €5,- is. Een workshop ‘inmaken’ of ‘kruidenthee brouwen’. Geweldig toch? :)

 6. Het ziet er leuk uit, alleen zeewier & bier zijn beide mijn ding niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *