The Body Shop – The School Project

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen vrijdagavond bezocht groen meisje Merel het kerstevent van The Bodyshop. Wonderbaarlijk hoe snel je in de kerstsfeer kan komen: muziekje, kerstboom en een wijntje erbij en je waant je in december. We zaten niet alleen maar bij elkaar om meer te weten te komen over de (weer fantastische) kerstcollectie van The Bodyshop. We leerden namelijk ook van alles over het toffe ‘School Project.’ The Body Shop zet zich al jaren in om scholen te bouwen voor kansarme kinderen over de hele wereld. Omdat ik zelf docent ben, raakt dit project mij echt! Ik zal jullie laten zien wat het project inhoudt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Body Shop komt deze kerst met een te gekke cadeauset in de vorm van een huisje. Of een school, het is net hoe je het bekijkt. De box kost €23,00. Een superleuke verpakking natuurlijk alleen al, maar de inhoud is niet minder leuk. Wat zit er in de box?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een bath lily, een mini Ginger bodybutter en douchegel en een mini Cranberry bodybutter en douchegel. Beide geuren zijn inmiddels kerst-bij-Bodyshop-klassiekers en ik vind ze heerlijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je vraagt je misschien af wat het project dan inhoudt. Dat zal ik je uitleggen. The Bodyshop werkt samen met verschillende Communitu Fairtrade Partners. Dit jaar zal The Bodyshop €240.000 doneren en deze opbrengsten komen uit de verkoop van de cadeaus tijdens de feestmaand. Met deze €240,000 kunnen er vijf belangrijke schoolprojecten worden ondersteund.  Deze scholen worden gebouwd in Ghana, Honduras, Nepal en Noord- en Zuid-India. Dit zijn de gebieden waar de meeste kinderen wonen die weinig kansen hebben om naar school te gaan.

Over de hele wereld zijn er zo’n 800 miljoen analfabeten. De helft daarvan woont in India. Je begrijpt dat daar dus een enorme behoefte aan onderwijs is! Dat geldt ook voor de andere landen waar The Bodyshop de scholen bouwt. Het extra bijzondere van het project vind ik dat de scholen worden gebouwd in de gebieden waar The Bodyshop haar producten vandaan haalt. Een overzichtje:

In Kathmandu, Nepal, werkt The Bodyshop samen met Get Paper Industries. Deze samenwerking is in 1989 tot stand gekomen en sindsdien is The Bodyshop zeer betrokken geweest bij de ontwikkeling van de werknemers en hun kinderen. Get Paper Industries ontwerpt de verpakkingen van The Bodyshop. Eerder werd hier al een basisschool voor kinderen gebouwd, maar nu worden er plannen gemaakt voor een school voor voortgezet onderwijs. Op deze manier kunnen kinderen tussen de 16 en 18 jaar onderwijs blijven volgen. Heel belangrijk!

Teddy Exports, in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, was de eerste Fairtrade leverancier voor The Bodyshop. Al sinds 1987 werken ze samen en Teddy Exports maakt en levert alle houten massageproducten, accessoires en toilettassen. In 1994 opende hier de Teddy Trust School, waar inmiddels 700 kinderen onderwijs genieten. Dit jaar wordt er een school voor kinderen met een lichamelijke handicap of leermoeilijkheden geopend.

Tara Projects in Noord-India is leverancier van de Home Fragrance Soapstone Oil Burners van The Bodyshop. Al sinds 1996 werkt The Bodyshop samen met Tara Projects. Dit jaar staat de opening van een nieuw onderwijscentrum in Agra gepland. Het onderwijs dat hier wordt aangeboden zal flexibel zijn, zodat er rekening kan worden gehouden met kinderen die naast dat ze naar school gaan, ook geld moeten verdienen om hun familie van voedsel, kleding en onderdak te voorzien.

The Poligono Foundation levert The Bodsyshop sinds 1997 loofah-producten. In San Jose de la Llorona (een dorpje in Honduras) wonen 38 families met kinderen. In dit dorp is geen basisschool, waardoor de kinderen 5 kilometer, berg op, berg af, naar de dichtstbijzijnde school moeten lopen. Dat kan anders! En daarom wordt er een basisschool in het dorp gepland.

The Kuapa Kokoo Company in Ghana is een Fairtrade cooperatie van ruim 78.000 medewerkers, die rijke cacaoboter maken en leveren aan The Bodyshop. Deze fairtrade cacaoboter zit onder andere verwerkt in de bodybutters die in de School Project cadeauverpakking zitten. In West Ghana, in het dorp Betanese om precies te zijn, wordt een Junior High School met drie klasruimtes gebouwd. Dit is de eerste school in de omgeving, dus leerlingen hoeven straks geen grote afstanden meer af te leggen. Fantastisch!

Het valt mij op dat The Bodyshop al heel lang met alle leveranciers samenwerkt. Dat vind ik mooi om te zien: een duurzame samenwerking is de beste samenwerking die je kan hebben. The Bodyshop geeft iets terug aan het land en aan de medewerkers. Scholen bouwen is zó belangrijk. Educatie is alles. Zonder school geen ontwikkeling. Ik draag gaan mijn steentje bij! En jij? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “The Body Shop – The School Project

 1. Wat een top project! En een leuke box ook!
  Ik heb gisteren op Groupon 2 waardebonnen van TBS gekocht. Kostten 12,50 en zijn 25 Euro waard. Binnenkort dus even voor 50 Euro shoppen :) Extra leuk met deze actie in gedachten :)

  1. Goede tip! Ik ga direct even op de Groupon site kijken of hij er nog op staat!
   Goed project van de The Body Shop!

 2. Mm, wat een mooi project :) en inderdaad, vooral bijzonder dat the body shop al zo lang samenwerkt met haar leveranciers. Dat zegt wel iets, vind ik. Ik ga ook mijn steetje bijdragen!

 3. Super goed initiatief, er is niets beter dan goede educatie. Met dit in mijn achterhoofd loop ik zeker vaker the body shop in voor iets leuks of cadeautjes voor anderen.

 4. En naast het goede doel zijn de verpakking zo leuk! Die koekmannetjes zijn toch om te smelten?

 5. Ik hou van TBS. Ze hebben zulke goeie en fijne producten. Mijn badkamer staat geheel vol met hun spullen. =)
  Ik vind de ginger variant trouwens ruiken naar colalollies. :)

 6. Super project. Lijkt me heerlijk.
  Misschien een idee voor een blog; Groene gifts voor de feestdagen.

 7. goedeavond

  bodyshop zit toch veel chemische stoffen die schadelijk is voor je lichaam???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *