The Green Kitchen Travels kookchallenge

kookchallenge2

Hi guys! Zoals je in dit artikel (zie link) hebt kunnen lezen, ga ik een nieuwe uitdaging aan: ik ga vijf dagen lang een recept uit één kookboek maken. Waarom ik dat doe? Omdat ik stapels kookboeken heb liggen waar ik veel te weinig mee doe en dat vind ik erg zonde. The Green Kitchen Travels is zo’n boek. Een prachtig kookboek met ontzettend veel recepten die ik nog eens zou willen maken. Hoeveel recepten uit het boek heb ik gemaakt sinds ik het in huis heb? Twee. Twee maar! Dat kan anders. En dus ga ik komende week vijf recepten uit dit boek maken en wie weet pak ik er over een paar weken een ander boek bij, want ik heb er nog wel een paar liggen die wat extra aandacht mogen krijgen… Morgen begint dus mijn ‘The Green Kitchen Travels kookchallenge.’

Of eigenlijk ben ik stiekem vandaag al met die challenge begonnen, omdat ik heel graag voor jullie van maandag tot en met vrijdag iedere dag een recept wilde posten. Voordat ik aan deze challenge begon heb ik contact opgenomen met de uitgeverij van The Green Kitchen Travels, om te vragen of ik vijf recepten mag publiceren. Dat mag je namelijk niet zomaar doen. Maar het mocht en ze waren er bij de uitgeverij ook enthousiast over, dus yes! Laten we beginnen!

Waarom ik dit een challenge noem? Nouja, het is natuurlijk een stuk minder uitdagend dan bijvoorbeeld de helweek die ik vorige week heb gedaan, maar toch is het wel een soort thema dat ik een paar dagen centraal zet. Daarbij komt dat het wel een beetje discipline vereist, want ik moet iedere dag een recept maken, fotograferen en uitschrijven. Daarbij komt dat ik soms een beetje makkelijk kan zijn en gewoon maar even snel iets in een pan wil gooien, in plaats van om een ‘echt recept’ te volgen. Dus ik weet bij deze dat ik de komende vijf dagen netjes volgens een kookboek ga eten en dat is toch wel een klein beetje een uitdaging voor me. Verder moet je het woord ‘challenge’ maar niet te zwaar nemen en het gewoon zien als een leuk projectje voor de zomer.

kookchallenge1

The Green Kitchen Travels is een vega kookboek, maar het is niet vegan. Dat betekent dat sommige recepten afvallen (waar bijvoorbeeld én kaas én eieren in zitten,) maar sommige vega recepten zijn prima te veganizen, bijvoorbeeld door de melk te vervangen door plantaardige melk. Kortom, keuze genoeg! Dat betekent dat ik er een lijstje bij pakte en eens op mijn gemakje door het boek bladerde. Ik werd natuurlijk al weer veel te enthousiast en dacht: ik kan ook wel 2 recepten per dag maken! Maar daar heb ik helaas echt geen tijd voor. Eén recept per dag is goed te doen voor de komende week, dus daar houd ik het voorlopig even bij. Ik heb alvast een lijstje gemaakt met recepten die me erg lekker lijken, maar het kan ook zomaar zijn dat ik hier nog van ga afwijken.

Morgen, maandag dus, komt het eerste recept voor jullie online en ik kan je alvast verklappen dat het een héél lekker gerecht is. Dus stay tuned! Ik zou het te gek vinden als jullie mijn ‘challenge’ deze week zouden volgen en natuurlijk hoop ik dat jullie net zo blij worden van de recepten als ik! Tot morgen :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “The Green Kitchen Travels kookchallenge

 1. Wat een goed idee! Ik heb ook een stapel kookboeken liggen..nu koop ik geen nieuwe meer en als ik dat wel wil doen dan koop ik de eboek versie of leen ik het van de bieb.

  De kookboeken wil ik allemaal weg hebben. Ze hebben een tijdje op marktplaats gestaan maar dan krijg je onzin biedingen zoals 5 euro voor een jamie oliver kookboek en inclusief verzending en ook nog een andere kookboek erbij want “Je mot ze tog kwijt!” Ik denk dat ik het door middel van winacties weggeef op mijn blog en in mijn omgeving..is veel leuker dan verkopen.

  Maar de challenge is leuk. Ga dat zeker ook eens doen en kritisch kijken welke boek ik houd of niet.

  1. Ja dat is een goed idee! Inderaad, ik herken dat het lastig is om kookboeken tweedehands te verkopen. Maar nog leuker is het natuurlijk om er zelf gewoon iets mee te gaan doen! En dan kun je uiteindelijk boeken altijd nog cadeau geven aan mensen die ze harder nodig hebben dan jij :)

 2. Leuke challenge! Ik heb hier kookboeken liggen waaruit ik letterlijk nog geen enkel recept heb gemaakt. Misschien moet ik ook maar eens zo’n challenge doen. ;-)

 3. Jaa dit boek heb ik al een tijdje op het oog, want het originele The Green Kitchen boek bevalt erg goed. Ik ben dus heel benieuwd naar de recepten die je gaat uitproberen en jouw ervaringen ermee!

  1. Ik denk dat ik al wel kan verklappen dat dit boek minstens net zo goed is!

 4. Ik heb ook veel kookboeken waaruit ik te weinig kook, dus ik vind het een erg leuke challange :-)

 5. Leuk idee! Ik kook bijna nooit uit kookboeken, terwijl ik er wel veel heb staan. Dit is een hoede reminder om daar weer eens iets mee te gaan doen!

 6. Hihi, leuke uitdaging!! Ik vind het de naam challenge waard. Want koken uit kookboeken vraagt inderdaad veel meer discipline. Ik hou ook van challenges en daar jou blogposten word ik alleen maar enthousiaster om ook zo’n dingen te proberen.

  1. Cool! En gezien het warme weer vind ik het nu extra meer een challenge, omdat ik soms überhaupt geen zin heb om te koken, haha! Maar als je dan lekkere recepten uitzoekt, dan is het toch wel heel leuk om te doen.

 7. Ah, zo herkenbaar! Of dan probeer ik 1 recept en is het zo lekker, dat ik steeds datzelfde recept weer ga maken. Ik wil zelf de aankomende maanden meer uit de Zilveren Lepel gaan maken.

  1. Ah, the masterpiece! ;) Cool. Zou toch ook fantastisch zijn om zo’n boek een keer helemaal uit te koken?

 8. OH wat een leuke challenge! Zou ik ook moeten doen.. Ik ben zelf ook dol op kookboeken “lezen” en geniet van de inspiratie die ik dan op doe. Maar daadwerkelijk het recept erbij pakken en namaken werkt eigenlijk nog veel beter..het vergt gewoon soms zoveel voorbereidingstijd met de juiste ingrediënten inslaan etc. Maar vanaf vandaag heb ik vakantie dus dat is geen excuus meer ;) En wat een cadeautje dat je de recepten mag delen..daar moet ik dan zeker gebruik van gaan maken!

  1. LEUK! Welk boek zou jij willen gebruiken voor zo’n challenge?

   1. Kennen jullie het boek Puur vegetarisch van Peter Berley? Op het eerste gezicht doodsaai want er staan geen foto’s in.. Maar schijn bedriegt, de recepten en beschrijvingen zijn geweldig. Zo bakte ik zelfgemaakt zuurdesembrood in een pan ( voordat de no-knead bread methode zo populair werd online, stond al in dit boek beschreven hoe je knapperig brood in een pan kan bakken) heerlijke tempeh curry, zelfgemaakte pasta en zo kan ik nog even doorgaan. Het boek bestaat al langer en ziet er niet zo hip en flashy uit als alles wat er nu op kookboeken-gebied is, maar dit boek is voor mij toentertijd van onschatbare waarde geweest.. Hij ligt alleen nu al heel lang te verstoffen in mijn kast, dus ik geloof dat ik het er weer eens bij ga pakken :)

    1. Nee dat boek ken ik niet! Maar om heel eerlijk te zijn durf ik nooit te beginnen aan kookboeken zonder foto’s. Ben nogal visueel ingesteld en heb dan echt een beetje hulp van de foto’s nodig… klinkt misschien stom!

     1. Nee dat snap ik helemaal, heb ik zelf ook hoor! Het liefst droom ik gewoon lekkerbekkend weg bij al die mooie foto’s (zoals bij GKS). Maar Peter Berley schrijft met zoveel passie over eten dat het op een woordelijke manier prikkelt :p

 9. Wat leuk, ik ben heel benieuwd! Heb hun boek ingekeken in een boekwinkel en toen wilde ik het eigenlijk kopen, maar ik bewaar het voor een ‘speciaal moment’. Veel succes en eet smakelijk alvast. Netjes dat je de uitgever hebt gebeld!

  1. Oh serieus doen hoor, zoeken naar een speciaal moment ;) Want dit boek is awesome. Maar misschien ben je na mijn kook-5-daagse helemaal overtuigd ;)

 10. Wat een ontzettend leuk idee! Ik heb ook zoveel kookboeken staan waar ik maar één of twee recepten uit maak en voor de rest liggen de boeken te verstoffen. Wie weet wat voor heerlijkheden je nog uit de boeken kunt toveren. Je hebt ook echt een superfijn kookboek ervoor uitgekozen, ik ben erg benieuwd!

 11. Heey meiden,

  I LOVE GREEN KITCHEN! En green kitchen travels ook trouwens! Heb beiden boeken ook! Ga je volgen want ik was ook van plan om meer uit mijn kookboeken te gaan koken. Gisteren heb ik voor mijn ouders en oma uit het nieuwste kookboek van Rens Kroes, vegan pad thai gemaakt! En dit viel erg in de smaak! Ik ga je in de gaten houden Merel!

  Leuk!

  Groetjes Yvon

  1. Oh leuk! hoe is het nieuwe boek van Rens? Staat er veel vegan in? En denk je dat het vernieuwende recepten voor ons zouden zijn?

 12. Tof! Afgelopen week kon ik ein-de-lijk mijn gereserveerde exemplaar bij de bieb ophalen en toen las ik over je challenge en dacht – ik doe met je mee! Gisteren al de salade met kersen gemaakt, gewoon de geitenkaas achterwege gelaten, vond het erg lekker! De chia-pudding en rijstepap staan ook op mijn lijstje!

 13. Echt leuk! Ik kijk erg uit naar de recepten. Ik ben zelf ook schuldig aan kookboeken kopen en er dan niet zó veel mee doen. Oeps haha.

 14. Ik ben heel benieuwd, de verwachtingen zijn hoog :)! Ik las eens op een ander blog de volgende tip bij kookboeken kopen; sla het boek 3 x op willekeurige bladzijdes. Als je bij 3 recepten denkt: dit ga ik echt koken, dan mag je het boek kopen. Als je bij 2 recepten denkt: dit ga ik echt koken, dan mag je het alleen kopen als je heel graag wilt. Denk je bij maar 1 recept dat je dat echt zou gaan koken, laat het boek lekker in de boekhandel liggen, er is vast iemand anders die het kookboek meer gaat gebruiken dan jij.
  Voor mij zorgt dit dat ik alleen nog kookboeken koop die ik echt heel erg leuk vind en waar ik dus ook vaak uit kook!

  Succes deze week!

 15. Inspirerend idee ! Bij mij blijft het wat dat betreft vaak bij voornemens…
  Ga je het heel erg volgens recept doen of pas je dingen aan al naar gelang wat je in huis hebt ? Want ik geloof dat ik dat ook vaak nogal de uitdaging vind; de juiste groente en kruiden en zulks op voorraad hebben..

  1. Dat hangt van het recept af. Gisteren heb ik iets gemaakt waar gehakte amandelen in moesten, maar ik had alleen amandelschaafsel in huis. Dan ga ik niet naar de winkel om amandelen te kopen. De rest had ik namelijk al in huis, voor dat recept. En voor het recept dat vandaag online komt, vanmiddag, had ik ook alles al in huis. De rest van de boodschappen moet ik nog halen, dus ik ga wel proberen mijn voorraadkastjes ook eerst even te checken voordat ik aan de slag ga!

 16. Ik vond het zo leuk om jullie vanmorgen tegen te komen! En jullie reageerden zo lief, helemaal niet geïrriteerd dat ik jullie zomaar aansprak.
  Succes met deze nieuwe uitdaging!

  1. Wij vonden het ook heel leuk om jou te ontmoeten! En waarom zouden we geïrriteerd doen? We vinden het juist te gek als lezers ons aanspreken!! :)

 17. Wat een goed idee! Ik ben zelf ook een stuk meer gerechten uit mijn kookboeken aan het maken. Nou moet ik zeggen dat ik al niet heel veel heb en wie weet koop ik er in de zomervakantie wel eentje bij, hihi.

 18. Ik heb door deze challenge de inspiratie gekregen om het hele kookboek van Jamie’ s 30 minute meals te koken. Niet vegan, wel lekker. Dank voor jullie leuke en inspirerende site.

  1. Haha, wow, het héle kookboek?! Dat is pas een challenge! Veel succes en plezier :)

 19. Leuk! Ojee, nu ben ik waarschijnlijk aan het einde van de week zo ernstig verleid door al die heerlijke recepten, dat ik TGK Travels ook móet kopen… ;-) Ik heb al wel hun eerste kookboek, TGK, en ik probeer daar elke week één recept uit te maken. Onlangs de venkelsalade gemaakt: delicious!
  Heel veel plezier en succes met je challenge, het wordt ongetwijfeld genieten!

 20. Wat een super leuk idee! Ik heb thuis nog zoveel boeken liggen waar inderdaad maar 1 of 2 receptjes van gebruikt zijn. En dat is gewoonweg zonde van die mooie boeken. Ben benieuwd naar je resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *