The Good Search

the good search

De afgelopen twee weken heb ik opvallend veel mailtjes met vragen over groener leven binnengekregen. Ik heb sterk het idee dat veel mensen zo aan het einde van het jaar alvast plannen maken voor het nieuwe jaar, en dat voor veel mensen ‘groener leven’ hoog op het goede-voornemens-lijstje staat. Je snapt dat ik dit zie als een héél goed teken! Om maar weer eens te benadrukken dat groener leven absoluut niet moeilijk hoeft te zijn – en dat het zelfs heel erg leuk is – wil ik vandaag een handige tip met jullie delen.

The Good Search

Ik zie om mij heen dat consumenten veel moeite doen om groener te leven, maar ook grote merken en bedrijven lijken steeds beter door te hebben hoe belangrijk het is om te ‘vergroenen.’ Als voorbeeld wil ik vandaag ABN AMRO aanhalen. Natuurlijk, een bank houdt zich met geldzaken bezig. Maar het is mooi om te zien dat men zich ook bewust is van grotere, belangrijker zaken dan het financieren van initiatieven alleen. Namelijk: het creëren van een platform waarop sociale en duurzame ondernemingen gezien en gevonden kunnen worden. Het nieuwste project van ABN AMRO  heet ‘The Good Search.’

The Good Search kun je zien als een zoekmachine (dus zoals je gewend bent van Google,) die je altijd de meest sociale zoekresultaten laat vinden. Met andere woorden, The Good Search filtert alvast de meest sociale (en maatschappelijk betrokken,) opties voor je uit de oneindige lijsten met zoekresultaten die Google normaal gesproken op je bordje gooit. Handig!

Wat vind je zoal in de The Good Search?

– websites van bedrijven/ondernemingen die toffe sociale en groene dingen doen
– producten
– blogs (trots om te zien dat de Groene Meisjes en de Moderne Hippies ook naar voren komen!)

Een aantal voorbeelden

We hebben The Good Search zelf natuurlijk ook even uitgeprobeerd. We kozen een paar onderwerpen die we zelf interessant vinden en die mooi aansluiten bij de Groene Meisjes. Het zijn voorbeelden van initiatieven die nieuw zijn voor ons en waarover we graag meer willen leren. Sterker nog, het zouden wel eens onderwerpen kunnen zijn die in 2017 meer aandacht gaan krijgen. We leggen even de focus op de categorieën food en travel, omdat dit de onderwerpen zijn waarover je op De Groene Meisjes het meeste kunt lezen. Wist je dat 2017 is uitgeroepen tot ‘jaar van het duurzaam toerisme?’ Dat belooft een hoop goeds voor het nieuwe jaar!

Hier volgen een aantal leuke zoekresultaten die naar voren kwamen tijdens het zoeken met The Good Search:

koffie

1. Voor de koffieliefhebbers onder ons: sta jij stil bij hoe eerlijk en/of duurzaam jouw dagelijkse bakkie pleur is? Grote merken doen hun best om fair trade koffie op de markt te brengen, maar nog leuker vinden wij Moyee Coffee. Een klein merk dat geen fair trade, maar fairChain (nog een stapje verder!) koffie maakt. Nog los van dat het een ontzettend toffe en sociale onderneming is, is het ook nog heel erg lekkere koffie. Cool dus om te zien dat Moyee Coffee meteen naar boven komt in The Good Search zoekmachine!

2. In mijn zoektocht naar leuke restaurantjes en andere hotspots in Rotterdam kwam in The Good Search ook al snel Hotspot Hutspot naar boven. Dit blijkt een te gek restaurant te zijn, waar jongeren met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan werk geholpen worden. Ook mogen kinderen uit de buurten waar de restaurants (er zijn meerdere vestigingen in Rotterdam) gevestigd zijn, komen helpen in de keuken en de tuinen, waar groenten worden verbouwd. Wat een leuke manier om kinderen te leren met voeding – en met mensen – om te gaan! En leuk voor de consument: het is ook nog hartstikke betaalbaar om hier een hapje te gaan eten. Je eet een 3-gangen menu voor €8!

dw8a0462

3. In het artikel #groenemeisjesreizen 2016 heb je kunnen lezen waar ik in 2016 allemaal ben geweest en waar ik in 2017 naartoe zou willen. Ik kreeg een heleboel leuke reacties op deze post, maar ook een paar terechte commentaren: hoe groen is dat vele reizen uiteindelijk? Daar hebben jullie absoluut een punt hoor: reizen kan wel groen, maar daar moet je zelf natuurlijk wel een beetje meer moeite voor doen. Tijdens het zoeken naar duurzame manieren van reizen, kwam Book Different naar boven in The Good Search. Dit is een boekingssite (voor reisjes en vakanties) waarop je in één oogopslag kunt zien hoe duurzaam  jouw reisbestemming is. Je zoekt zelf je bestemming en Book Different laat dan zien welke hotels (of appartementen) je het beste kunt kiezen. Extra leuk: wanneer je een hotel boekt via Book Different steun je automatisch een goed doel naar keuze.

4. Een paar weken geleden waren we bij mensen thuis op een prachtige woonboerderij in Brabant. Deze blogpost zien jullie binnenkort online verschijnen. Het gezin vertelde dat ze graag aan woningruil doen om hun vakanties zo betaalbaar (en tof!) mogelijk te maken. Het zette me aan het denken: in plaats van altijd maar een hotel of een airbnb boeken, zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om verblijfplaatsen – over de hele wereld – te vinden. The Good Search liet me Connecting Friends zien. Connecting Friends is een online community die reizigers met elkaar in contact brengt, waarbij de mogelijkheid bestaat om eventueel bij elkaar te logeren of om op reis contact te leggen. Dit lijkt natuurlijk heel veel op couchsurfen, maar het heeft toch nog iets extra’s, omdat je ter plekke (again: over de hele wereld,) kunt meedoen aan allerlei sociale projecten. Deze worden op de websites aangeboden, zodat je je bij het project van jouw keuze kunt aansluiten. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan het meebouwen aan scholen, ziekenhuizen, weeshuizen enzovoorts. Ik geloof wel dat dit een belangrijk onderdeel van ‘duurzaam toerisme 2017’ gaat zijn. Reizen+, zou ik het willen noemen.

Groen leven wordt steeds makkelijker

the good search

Ik vind The Good Search een mooi initiatief omdat het veel gemakkelijker wordt om kleine, sociale initiatieven te vinden. Zo krijgen kleinere ondernemingen een eerlijker kans. Los daarvan laat het zien dat het echt steeds leuker en makkelijker wordt om bewustere keuzes te maken, op allerlei gebieden van je leven. Mocht jij één van die lezers zijn die in 2017 aan de slag wil met zijn of haar goede voornemens, dan is zoeken via The Good Search  een goed en makkelijk begin!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met ABN AMRO – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “The Good Search

 1. Klinkt goed, maar… ABN Amrobank is niet niet direct een bank die ik associeer met eerlijk zakendoen.
  Hoe weet ik dat thegoodsearch.nl niet alleen maar ondernemingen toont die klant zijn bij deze bank?
  Ik zie dat deze zoekpagina automatisch “sociale”(?) zoektermen aan de zoekopdracht toevoegt, maar welke dat zijn staat er niet bij…
  “Daarnaast hebben we in samenwerking met Social Enterprise NL een grote groep sociaal ondernemers tips gegeven hoe zij hun website kunnen optimaliseren zodat zij beter gevonden worden.” Mijn vraag: omvat die grote groep sociale ondernemers ook de ondernemers die echt sociaal zijn en bij de ASN Bank of Triodos bankieren?

 2. Ik heb hier ook een beetje moeite mee. In plaats van andermans werk (goedbedoelende sociale ondernemingen) te promoten zou ik liever zien dat ABN Amro zélf moeite deed om daadwerkelijk duurzaam en sociaal te gaan bankieren en hun bijna laatste plek in de Eerlijke Bankwijzer te verlaten. Dit lijkt mij bijna greenwashing, hoe leuk het idee ook Is.

 3. Leuke app, maar inderdaad… bij ABN Ambro komt nou ook niet bepaald ‘eerlijk ondernemen’ als eerste in mij op. Misschien een tip om je eens in Triodos te verdiepen, een bank die investeert in duurzame projecten, en dan ook echt duurzaam, want zie toch vaak dat die term overal voor gebruikt wordt.

 4. Als Triodos bank dit had uitgebracht zou ik hem eerder gebruiken… maar het idee vind ik tof!

 5. Oh wauw, wat een fijn initiatief! Ik denk echt dat dit DE uitkomst is voor mij. Ik wil oprecht graag meer met groene dingen bezig zijn, en ook een groenere lifestyle voor mezelf ‘creëren’, maar op de één of andere manier zie ik soms door de bomen het bos niet meer (qua op welke gebieden je allemaal groener kunt worden, en hoe dan), en weet ik niet waar ik moet beginnen. Dit zou daar echt wel eens heel goed bij kunnen helpen. En ik vind het overigens meer dan terecht dat De Groene Meisjes te vinden is op dit platform (: Liefs!

 6. Grappige app. Als ik dan banken in toets, krijg ik dan Triodos als resultaat? (Flauhauwwww ;))

 7. ABNAMRO financiert indirect de olie pijplijn in Standing Rock dus dit soort initiatieven lijken erop gericht te zijn het imago van deze bijzonder foute bank op te poetsen. #NoDAPL

 8. Interessant artikel! Ik heb nog een tip: bomen planten via je zoekopdrachten kan met http://www.ecosia.org. Het is mijn startpagina en heb de app geïnstalleerd op mijn telefoon (in plaats van Google) en ben erg tevreden. Een tellertje rechtsboven houdt bij hoeveel bomen ecosia al heeft kunnen planten dankzij advertentie-inkomsten rond je zoekopdrachten (in mijn geval: rond de 70). Happy searching!

 9. Zoals velen al aangeven, een leuk initiatief, maar ‘een beter milieu begint bij jezelf’, toch ABN-Amro? Van eerlijkegeldwijzer.nl krijgt deze bank een dikke onvoldoende op het gebied van klimaatverandering. http://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/themas/klimaatverandering/ Ik ga de zoekdienst wel uitproberen, maar geldzaken regel ik via Triodosbank. Overstappen naar andere, eerlijkere, bank is overigens heel gemakkelijk.

 10. is er een contact persoon bekend bij good search?

  Thx so far Almar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *