Tijd maken voor leuke dingen

tijd maken voor leuke dingen

In het artikel ‘Tips voor een productieve ochtend‘ schreven we over onze nieuw ontwikkelde ochtendroutine. Sinds we het boek The Miracle Morning hebben gelezen en we de tips uit dit boek zijn gaan toepassen, willen we niet meer anders. Naast het feit dat we door de dag heen veel meer energie hebben dan voordat we hiermee begonnen, merken we veel meer tijd voor leuke dingen overhouden. Hoe productiever je bent, hoe meer tijd voor ontspanning je overhoudt. En hoe meer ontspanning je hebt, hoe productiever je de volgende dag weer bent. Het is in feite een cirkel van positiviteit. We realiseren ons ook eens te meer hoe belangrijk het is om tijd te maken voor leuke dingen. We zijn vast niet de enigen die wel eens vergeten hoe belangrijk het is om dit te doen en daarom delen we vandaag met je hoe wij tijd maken voor leuke dingen.

Voor welke leuke dingen moet ik tijd maken?

Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat jij als ‘leuk ding’ bekijkt. Voor de één is dat een online cursus salsadansen volgen, voor de ander het lezen van een boek en voor weer een ander is het een nieuwe taal leren.  Het maakt ook eigenlijk helemaal niet uit welke leuke dingen je wilt doen. Waar het in de kern van de zaak om gaat is dat je er tijd voor moet uitkopen, omdat het vaak niet vanzelf gaat. We hebben het allemaal druk en er zullen maar weinig mensen zijn die zeggen: “Ik kan alle leuke dingen doen die ik maar wil.” Sommige mensen leveren zelfs een constant gevecht met de tijd, waardoor ze het gevoel hebben nooit aan iets voor zichzelf toe te komen. Wij denken niet dat dit gezond is, dus we hebben eens nagedacht over hoe dit anders kan.

Iedere dag tijd maken voor leuke dingen

Eén onderdeel van de Miracle Morning routine is dat je ongeveer 10 tot 15 pagina’s uit een (zelfhulp-)boek leest. Iedere dag weer opnieuw. De schrijver van het boek heeft uitgerekend dat als je dit een jaar lang doet, je gemiddeld zo’n 18 zelfhulpboeken per jaar leest. Dat is meer dan één boek per maand! We weten wel zeker dat er nu mensen zijn die dit lezen en denken: “ik ben al blij als ik 4 boeken per jaar lees, laat staan 18!” Same here. Maar nu we inderdaad iedere ochtend zo’n 15 pagina’s lezen en we beide al een tweede boek bezig zijn, na nog geen twee weken tijd, realiseren we dat het gewoon echt werkt.

Maar wát werkt er dan precies? Twee dingen. Ten eerste werkt het voor ons heel goed om ’s ochtends tijd te maken voor iets leuks – lezen dus, in dit geval. Nog voordat je met alle andere verplichtingen en afspraken van de dag bezig bent, neem je even de tijd voor jezelf, om te doen wat jíj belangrijk vindt. En ten tweede zit er een bepaald ritme in. Iedere dag een bladzijde of 15 is haalbaar, maar het is ook effectief. Na een week ben je 105 bladzijdes verder, wat al gauw een derde van een boek is. Het zet echt zoden aan de dijk. En wanneer je tijd over hebt, lees je geen 15 pagina’s, maar misschien wel 25. Je hoeft je natuurlijk niet krampachtig aan die 15 vast te houden.

Maar werkt dit dan alleen voor het lezen van een boek? Nee hoor! Het zou ook kunnen zijn dat je iedere dag wat yoga oefeningen wilt doen, om eindelijk eens iets met die 18-delige dvd-serie (die je heel lief bedoeld hebt gekregen met kerst) te kunnen. Of misschien werk je aan een schilderij, of schrijf je een verhaal (of misschien zelfs een boek,) of ben je bezig met een haakproject. Misschien neem je je al jaren voor om eens te gaan mediteren, maar weet je niet hoe je moet beginnen. Dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten waar je iedere dag een minuut of 10, 15 kunt besteden.

Maar ik heb het zo druk

Misschien heb je bovenstaande gelezen en denk je: “Ja, Groene Meisjes, dat kunnen jullie wel zeggen, maar jullie weten helemaal niet hoe druk ik het heb.” Nee, dat klopt, we kunnen niet in je agenda kijken. Ook kregen we bij ons vorige artikel de opmerking; ‘jullie hebben vast geen kinderen.’ Ook dat klopt. Maar dat wil niet zeggen dat wij ons niet kunnen inleven in anderen die wél kinderen hebben. Sowieso is ‘het druk hebben’ een heel relatief begrip. De één heeft vier kinderen en een fulltime baan en zul je nooit horen over een te druk leven. De andere heeft geen kinderen en geen werk, maar heeft altijd het gevoel het druk te hebben. Dat is iets heel persoonlijks en dat kan alleen jij voor jezelf aanvoelen. Ieder mens zit anders in elkaar.

Voor ons werkt het dus heel goed om in de ochtend tijd uit te kopen voor leuke dingen. Waarom? Omdat het dan nog rustig is. Je wordt nog niet gebeld, je mail mag nog even wachten en het is misschien zelfs nog donker buiten. Je hoeft je aan niemand te storen – en niemand stoort zich aan jou. (tenzij je hobby drummen is, dan gaan je buren iets minder blij met je zijn.) Maar misschien werkt het voor jou helemaal niet om dit in de ochtend te doen en doe je het liever in de avond, als je kinderen op bed liggen en je nog iets leuks wilt doen voordat je gaat slapen. Dat is natuurlijk net zo prima. Wij denken alleen wel dat het belangrijk is om een vast moment op de dag te hebben om tijd te maken voor leuke dingen. Op deze manier komt er een ritme in en weet je iedere dag: “straks komt weer het moment dat ik iets leuks voor mezelf mag doen!” Als je het lastig vindt om dit iedere dag te doen, helpt het je misschien om letterlijk in je agenda op te schrijven om welke tijd je 10 minuten iets leuks gaat doen. Of je zet een timer op je telefoon, zodat je er vanzelf aan wordt herinnerd.

Het is absoluut niet nodig om uren en uren van je tijd uit te kopen om leuke dingen te kunnen doen. Je kunt eens beginnen met tien minuten per dag. In tien minuten kun je een heleboel woorden tikken, zo’n 10-15 bladzijdes uit een boek lezen, verschillende yoga-oefeningen doen of een meditatie oefening afronden. Tien minuten klinkt misschien heel kort, maar ga maar eens stil zitten op de bank met een timer in je hand en kijk dan eens hoe lang tien minuten eigenlijk duren. Wedden dat je na een minuut of 6 al begint te denken: “is die tijd al om?” Je kunt zoveel meer met je tijd dan je soms denkt!

Waarom zou ik tijd moeten maken voor leuke dingen?

Extra leuk is het om tijd te maken voor leuke dingen, als je na een tijdje resultaat gaat zien. Aan wat voor resultaten je dan kunt denken? Je krijgt misschien een betere conditie, wordt leniger, je hebt een boek uit, je schilderij krijgt meer vorm, je hebt een sjaal voor je dochter gehaakt of je hebt meer rust gevonden door eindelijk (met behulp van een app) te oefenen met mediteren.

Maar moet dat dan, resultaat zien? Mag het niet ‘gewoon iets leuks’ zijn? Natuurlijk mag dat! Maar niets menselijks is ons vreemd: als we ergens moeite voor moeten doen (tijd uitkopen in dit geval) dan willen we graag zien dat het iets oplevert. En de winst is 100% voor jou. Het allerbelangrijkste? De ontspanning. Iets leuks voor jezelf doen levert je als het goed is meer energie op, dan dat het je kost. (als dat niet zo is, dan moet je misschien eens nadenken over of je het wel écht iets leuks vindt en je niet beter iets anders kunt gaan doen.) Die energie komt weer goed van pas gedurende de dag, tijdens je werk, tijdens het verzorgen van je gezin en in je contact met vrienden en familie. Leuke dingen doen maakt je een leuker mens – en dat is eigenlijk wel het allermooiste resultaat dat je kunt boeken.

Het zou zonde zijn als we altijd maar blijven denken: “als ik later tijd heb, dan ga ik leuke dingen doen.” Moet je dan altijd maar wachten totdat je vakantie hebt of misschien zelfs tot je met pensioen gaat? Later is nu! Tien minuten per dag is genoeg.

Voor welke leuke dingen zou jij (meer) tijd willen maken? En denk je dat het voor jou zou kunnen werken om ‘onze manier’ toe te passen? We zijn benieuwd wie van jullie het gaat proberen en we horen uiteraard graag hoe het je bevalt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Tijd maken voor leuke dingen

 1. Ik heb hier vandaag nog een blog over geschreven: dat ik graag wat meer tijd voor het bloggen wil vrij maken! :)

 2. Ahh lieve groene meisjes, ik word elke keer weer zo blij als ik jullie blog lees! Ik vind het zo leuk om al jullie artikelen over “het leven” te lezen, het helpt me echt ontzettend.
  Ik doe sinds vorige week naar aanleiding van jullie artikel ook een ochtendritueel en ik lees nu elke dag een paar gedichten, ik merk dat het me heel gelukkig maakt en de rest van de dag veel energie geeft. Bedankt voor al jullie positiviteit en meteen-aanpakken-mentaliteit, ik waardeer het enorm!

  1. Wat een ontzettend lief berichtje van je, dankjewel Esmee!

 3. Ik wil inderdaad meer tijd maken voor lezen. Vroeger verslond ik zeker een boek per week. Dat is nu wel anders, en nee, niet omdat ik geen tijd heb! Ik moet er echt tijd voor maken. ik heb jullie ochtendroutine al neergeschreven, nu het nog doen is de opdracht! Ik heb het gewoon zo ongelooflijk moeilijk met (vroeg) opstaan, elke minuut extra slaap is me lief! Het moet er nu echt eens van komen!

  1. Niks moet natuurlijk ;) Maar voor ons werkt het erg goed!

 4. Ik doe nu al meer dan een jaar iedere ochtend de ‘5 tibetanen’, een serie yoga-oefeningen die eigenlijk ook een soort mini-workout zijn (zeker in het begin!). Omdat ik al om half 8 de deur uit moet ga ik niet nog eens eerder opstaan om jullie hele ochtendritueel te doen, maar deze 10-15 minuten helpen al heel erg.
  Of gewoon tijdens het ontbijt de krant lezen, voelt ook als ontspanning en tijd voor jezelf. Dan neem je dus ook de tijd om te ontbijten, dat vind ik ook belangrijk.

  Goed dat jullie hier mee bezig zijn. Jullie pakken het meteen wel heel rigoureus aan, haha, maar het inspireert vast een hoop mensen om op kleinere schaal iets te doen.

  Ik hou de stroom artikelen niet meer bij trouwens de laatste tijd! Het is duidelijk dat jullie meer tijd in bloggen aan het steken zijn. :)

  1. Wat goed om te horen! en ja, haha, wij zijn van de vrij rigoreuze aanpak ;) Dat werkt voor ons goed.
   Wat leuk dat je opmerkt dat we meer tijd in ons blog steken! Dat is inderdaad zo. En dat wordt de komende tijd nog meer. Al moeten we ook nog een boek schrijven ;) Maar dat ga je vooral merken in het feit dat we meer recepten online zullen plaatsen.

 5. Ik maak echt wel tijd voor leuke dingen maar soms wil ik teveel leuke dingen op 1 dag doen. Schilderen, poi, lezen, mediteren, yoga. Oh ja, er moet ook nog gewerkt worden! :”D

 6. Ik ken het met die pagina’s lezen. Je onderschat vaak hoeveel kleine beetjes aan het eind van de rit opleveren! Leuk artikel hoor, bedankt ! :-)

  Groetjes Floor

 7. Ik heb elke dag twee momentjes waarop ik boeken kan lezen. Sinds dit schooljaar werk ik nou niet bepaald om de hoek van waar ik woon en dus zit ik een aardig eind in de trein. En ik vind het dus heerlijk om dat te gaan zitten lezen. Dat ging op een gegeven moment zo lekker aan het eind van 2014, dat ik in november en december net zoveel boeken gelezen heb als dat ik normaal in een heel jaar doe. Ik had mijn aantal gelezen boeken, zo PLOOF, verdubbeld. Als het donker is heb ik er wat meer moeite mee om mijn hoofd wakker genoeg te krijgen, maar nu het weer lichter wordt merk ik dat het lezen ook weer fijner voelt. Ik ben gisteren aan boek nummer 2 van deze week begonnen. :-)

 8. Ik hou heel erg van radio luisteren (kunststof, mangiaire, marathoninterviews) en voor mijn werk zit ik veel in de auto. Dan luister ik naar de podcast van de programma’s die me interesseren. Zo heb ik elke keer plezierige ontspanning in de auto

 9. Wat een mooi stuk hebben jullie weer geschreven! ik lees sinds kort mee en jullie zetten me echt aan het denken. Sinds een half jaartje of zo probeer ik naast gezin en werk ook wat me-time in te bouwen maar dat is nog best lastig. Ik merk wel dat ik het nodig heb en dat ik er ook een stuk gezelliger en relaxter van wordt als ik gewoon die tijd voor mezelf ‘claim’. In de ochtend is niet echt een optie helaas (lijkt me wel heerlijk!). Wel werk ik wat vaker thuis, dat is gelukkig goed mogelijk voor mij, en ga dan eventjes 10 minuten in het zonnetje zitten, even een beetje aanrommelen en opruimen (wordt ik ook zen van) en dan ga ik weer met frisse moed verder. Een dagje thuis zonder collega’s of man en kind om me heen vind ik ook echt heerlijk, dan kan ik mezelf weer helemaal opladen en krijg ik ook veel meer gedaan.

  1. Oh wat goed om te horen! En heerlijk, even die 10 minuten in de zon zitten. Dat is zo ontzettend fijn van thuis werken. Maar op je werk kan het natuurlijk ook. Soms zit ik al binnen geïnstalleerd met mijn crackers en avocado en dan kijk ik naar buiten en denk ik; deze 10 minuten had ik ook buiten kunnen zitten, op het schoolplein. Maar ja, dan zit ik al binnen… vaker doen dus!!

 10. Dit soort artikelen maakt jullie blog zo leuk waardoor ik steeds weer gezellig een kijkje bij jullie kom nemen. Mooi hoe jullie echt het leven van anderen willen veraangenamen met dit soort tips.

 11. Helemaal mee eens, hiermee! In de ochtend is het zó lekker om even puur de tijd te hebben voor jezelf. Ik doe dan graag een paar zonnegroeten of ik loop een rondje hard. Of gewoon lekker ontbijten en de krant lezen is ook al heel fijn.

 12. Leuk stuk weer! Ik ben al blij als ik tijd kan maken om thuis te ontbijten of iets in mijn tas kan mikken. Van goed en lekker ontbijten wordt ik altijd blij maar schiet er bijna altijd bij in (behalve dan een banaantje op kantoor). Dat is dus mijn 1e prioriteit! Als ik dat onder de knie hebt komt er misschien wel een e-lesje yoga bij.

  – X Marloes

  1. Ontbijten is ook heel erg belangrijk! Wij worden daar ook heel blij van – het is onze favoriete maaltijd van de dag :)

 13. hallo meiden! even een hele andere vraag: ik wilde graag meer weten over het car sharing met ov chipkaart. ik kan het niet meer vinden tussen de oude posts. sorry dat ik het onder deze post. dank jullie wel alvast!! ga zo door ik kijk uit naar elke post van jullie.
  x N.

  1. :) Bedoel je de Green Wheels die wij gebruiken? We hebben dus een abonnement op GreenWheels en die auto’s open je met je OV-kaart. Als je een Ov-abonnement hebt (wij hebben bijvoorbeeld een dal-uren abonnement,) dan krijg je iedere maand een bepaald rijtegoed. We hebben hier nooit een artikel over geschreven, maar je kunt alle info vinden op de site van greenwheels. Ons bevalt het erg goed!!

 14. Omdat ik nooit meer toekwam en/of energie had om een boek te lezen heb ik nu de oplossing bedacht: app met luisterboeken. Op die manier gaan de huishoudelijke klussen en het wachten bij de sport van mijn kinderen een heel stuk sneller! Ik heb het nu 1,5 week en heb al 3 boeken verslonden. Da’s meer dan in de afgelopen 10 jaar! En ik hield er altijd zo veel van. En voor wat betreft mindfullness: ik heb een hekel aan huishouden en wachten, dus hier wordt het alleen maar leuker van, de dingen die ik wel erg leuk vindt om te doen, krijgen de volle aandacht ;-)

  En jullie hebben het over Green Wheels een keer gehad in een filmpje. (Toen jullie o.a. een lamp voor de camera gingen kopen. Dus daar zal ze het van onthouden hebben)

  1. OJA! Wat heb je dat goed onthouden zeg! wow :)

   En wat goed dat luisterboeken zo goed voor je werken! Ik vind het zelf ook erg prettig om te luisteren naar boeken en podcasts en ondertussen iets anders te doen. Ideaal!

 15. Wat een ontzettend leuk en inspirerend artikel! Mijn ochtenden zijn ook heilig. Hebben jullie nog tips voor leuke (zelfhulp)boeken?

  1. Oh die hebben we zeker en er komt binnenkort zelfs een speciaal artikel over online! Op dit moment zijn we vooral into Opgeruimd!, The Miracle Morning, The Happiness project en What the most succesfull people do before breakfast.

 16. Topartikel! Bij ons zijn de avonden heilig. Als de 2 kleintjes op bed liggen hebben we eerst een uurtje me-time. We mogen allebei doen/kijken wat we willen. Daarna is het we-time: samen aan onze 30day challenge. Deze maand is dat voor buik- en bilspieren. Op zolder hebben we een hoekje met gewichten en een yogamatje. We doen elke maand wat anders. Wij vinden het vooral leuk omdat we dan samen ergens tijd voor maken, elkaar stimuleren, samen bezig zijn en daarna nog energie over hebben om een goed gesprek te voeren!

 17. Ik heb niet echt dingen waar ik meer tijd voor wil vrij maken, want alle leuke dingen plan ik in in mijn week. Dus ik knik eigenlijk gewoon heel hard ja bij het lezen van jullie artikel :D

 18. […] Allereerst deelden we deze week een wel heel bijzonder recept: meringues zonder ei. Huh?! Hoe dan?! Tsja, dat lees je natuurlijk in het recept! Een ander erg goed gelezen recept kwam maandag online: zoete aardappel falafel. Oh boy, het wordt de hoogste tijd dat wij dit recept weer gaan maken, wat was dít lekker. We deelden een fotoverslag met je, om je alvast te laten zien hoe tof wij het in Lissabon hebben gehad. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een artikel met alle hotspots en andere tips voor Portugal. In de tussentijd kun je dus even wegdromen bij het dit fotoverslagje. Omdat we het zo vaak over Marie Kondo en haar boek hebben gehad de laatste tijd, leek het ons wel eens tijd worden voor een samenvatting over wie Marie Kondo nou eigenlijk is, hoe haar methode werkt en waarom haar boek zo’n wereldwijd succes is. In dit artikel lees je dus alles over Marie Kondo. En op woensdag vertelden we je hoe je tijd kunt maken voor leuke dingen. En dat kan al door iedere dag maar een minuut of tien uit te kopen. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *