Tiny House – zo wil ik wonen

tinyhouse2

Al sinds ik een klein meisje was, ben ik lichtelijke geobsedeerd door hoe andere mensen wonen. Binnenkijkers in magazines, interieurprogramma’s en andermans Pinterestborden vol met wooninspiratie – ik verslind het allemaal, want ik wil maar één ding weten en dat is: hoe woont iemand en hoe ziet dat eruit? Ik prijs mij zeer gelukkig dat ik als blogger nu een geldig excuus heb om bij andere mensen thuis te mogen kijken, zo nu en dan. Zo gingen Aline en ik afgelopen zondag naar Oudkarspel, waar Marjolein woont.

Zoveel mensen, zoveel woonwensen. Waar de één spaart voor een extravagante villa, vertrekt de ander het liefste naar een hutje op de hei. En waar ik een echt stadsmeisje bent, droomt een vriendin van mij over een boerderijtje met een dierenopvang aan huis. Sommige mensen kiezen voor een kant-en-klaar-niks-meer-aan-doen nieuwbouwwoning en anderen gaan voor de eeuwige opknapper, het huis dat nooit helemaal af zal zijn. De beweegredenen van mensen om tot dit soort keuzes te maken, dat boeit mij mateloos. Op het platform ‘Zo wil ik wonen van Obvion las ik meerdere boeiende verhalen over van een huis een thuis maken, hoe ieder mens weer andere wensen heeft en handige tips voor het maken van woonkeuzes. Marjolein, 40 jaar, heeft een zéér specifieke woonwens.

tweeluik6

Nu is het misschien handig als ik jullie eerst vertel hoe Marjolein op mijn pad kwam. Het begon zo: ik hoorde iets over Tiny Houses in Amerika en daar scheen een hele community achter te zitten. Tiny Houses zijn, zoals de naam al doet vermoeden, erg kleine huisjes waar mensen écht in wonen. In de Verenigde Staten heeft de economische crisis er mogelijk nog harder ingehakt dan hier in Europa, waardoor veel mensen een ‘gewoon huis’ (wat is gewoon, kun je je afvragen) niet kunnen betalen. En daarom worden er massaal Tiny Houses gebouwd, om op die manier toch een plek te hebben om te wonen. Nu klinkt dat een beetje als bivakkeren en misschien zelfs al afzien, maar niks is minder waar. Op internet kwam ik tientallen voorbeelden van te gekke Tiny Houses met even te gekke bewoners tegen. Dit hele verhaal intrigeerde me en ik was benieuwd of dit ook in Nederland speelde.

En zo kwam ik bij Marjolein terecht. Marjolein is namelijk de oprichter van de Tiny House Facebook community in Nederland. En hoewel er in Nederland nog niet zoveel van deze huisjes zijn, blijken er toch al wel heel veel mensen druk mee bezig te zijn. Zo ook Marjolein zelf. Op dit moment wordt haar Tiny House gebouwd, ergens in de buurt van Arnhem, en straks in april of mei wordt het huisje verplaatst naar de omgeving Alkmaar, waar Marjolein dan samen met haar twee katten zal gaan wonen. Middenin het groen, met uitzicht over de weilanden. Moestuintje aanleggen, de katten lekker buiten laten rondrennen, dat idee. Klein wonen op een grootse manier, zo zie ik het voor me.

liggend1

Ik vroeg Marjolein het hemd van het lijf, want ik was benieuwd naar allerlei dingen. Immers, ik ervaar mijn huisje in Amsterdam, van 45 vierkante meter al niet als erg riant, maar een TinyHouse is nog wel een heel ander verhaal. Hoe werkt dat, zo klein wonen? Waarom zou je dat willen? En hoeveel spullen kun je meenemen? Wat doet zo’n huisje voor je ecologische voetafdruk? Is het duurzaam of helemaal niet? En hoeveel kost zo’n huisje? Ik zal met jullie delen wat Marjolein mij allemaal vertelde.

tweeluik3

Belangrijk om mee te beginnen, is het feit dat Tiny Houses oorspronkelijk als een oplossing voor een probleem kunnen worden gezien. Veel mensen kunnen een huis niet meer betalen, willen graag buitenuit en vrijstaand wonen of willen graag een klein huis, maar dan een niet al te duur huis. Een Tiny House is eigenlijk een oplossing voor dit alles. Zo’n huisje laten bouwen kost je ongeveer 30.000-40.000 euro. Dat is natuurlijk een flink bedrag, maar als je bedenkt wat een normale koopwoning kost, dan is het niks. Vervolgens kun je ongeveer zelf bepalen waar je je huisje wilt neerzetten. Ik zeg ongeveer, omdat er natuurlijk wel regels vanuit de gemeente bij komen kijken. En aangezien de TinyHouses movement hier in Nederland nog niet zó groot is, is dat nog wel een beetje een dingetje en gaan mensen als Marjolein en een paar vrienden van haar die ook bezig zijn met Tiny Houses, hier een beetje in pionieren. Marjolein zegt: “Als je iets wilt veranderen, dan moet je het gewoon, doen.”

Een Tiny House zou je ook vanuit duurzame overwegingen kunnen gaan bewonen. Voor Marjolein speelt dit in elk geval een grote rol. Het dak van haar huisje wordt bekleed met zonnepanelen, ze heeft een eco-composttoilet en ze gaat haar eigen regenwater opvangen en zuiveren. Het huisje is gebouwd uit hout en voor de isolatie wordt gebruik gemaakt van schapenwol of hennep. Denk er nog een moestuintje bij en je hebt toch wel het ideale ‘groene meisjes plaatje,’ toch? In de toekomst wil Marjolein er naartoe werken om volledig zelfvoorzienend te zijn. Iets wat met een vaste woning in de stad vrij moeilijk zou worden.

tweeluik2

 

tweeluik4

Alle huisjes tot 24 vierkante meter, mag je een Tiny House noemen. Marjoleins huisje wordt slechts 20 vierkante meter, dus dat is er met recht eentje. Kijkend naar de bouwtekeningen, gemaakt door studenten van de TU Delft, zie ik al dat er aan heel slimme opbergmogelijkheden is gedacht. Ruimtebespaarders zijn natuurlijk essentieel, als je op zo’n klein oppervlakte woont. Maar dat niet alleen – je zult ook maar gewoon weinig spullen mee moeten verhuizen. Marjolein vertelt dat ze de Marie Kondo methode al heeft toegepast op haar spullen en maar weinig wil meenemen. Zo is er bijvoorbeeld van een flinke boekenkast nog maar een stapeltje boeken over gebleven en denkt Marjolein er op dit moment aan om alleen nog de hoogstnoodzakelijke dingen mee te nemen. Jullie weten hoeveel ik van opruimen houd (getuige mijn liefde voor de Marie Kondo methode,) maar dit vind ik toch wel heel bewonderenswaardig. Marjolein zegt: “Je hebt altijd minder nodig dan je denkt.” Wow, dat vind ik een prachtige gedachte. Het zijn maar spullen. Zit je woongeluk niet veel meer in een warm en veilig dak boven je hoofd, een mooi uitzicht en lieve mensen en dieren om je heen? Ik denk het wel.

liggend2

Meerdere dingen aan dit verhaal vind ik waanzinnig inspirerend. Eerst al het idee dat zoiets tofs (echt, ga de plaatjes op internet maar eens checken) aanvankelijk een oplossing voor een probleem. Ik bedoel, hoe cool is dat? Vervolgens realiseer ik me dat zo wonen een enorme duurzame optie is, die erg mooi past in een groene lifestyle. Dan het ‘je hebt maar weinig nodig’ idee. En tot slot kijk ik naar Marjolein en naar hoe enthousiast en gedreven ze is als ze praat over haar Tiny House dat over twee maanden af is en bewoond kan worden. Ze gaat hier echt helemaal voor. Dit is écht zoals ze wil wonen. Van alle huizen die je kunt bewonen, kiest Marjolein heel bewust voor deze optie en dat vind ik prachtig.

Als ik hoor dat de studenten van de TU Delft die Marjoleins huisje hebben ontworpen nu al een wachtlijst hebben van mensen die ook allemaal een Tiny House willen laten ontwerpen, en dat ze om die reden al een bureau kunnen oprichten nog voordat ze afgestudeerd zijn, dan denk ik dat we in de toekomst nog heel veel meer gaan horen over Tiny Houses. In ieder geval kunnen wij niet wachten om nog eens bij Marjolein langs te gaan, als haar huisje straks af is!

tweeluiktinyhouse

Wil je meer weten over Marjolein en de Tiny Houses movement? Check dan vooral Marjoleins blog: www.marjoleininhetklein.com. Wil je meer weten over verschillende manieren van wonen en hoe Obvion jou kan helpen zo’n woondroom te verwezenlijken? Check zowilikwonen.obvion.nl!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Obvion. De foto’s zijn gemaakt door Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

75 gedachten over “Tiny House – zo wil ik wonen

 1. Ik ken het concept en de beweging wel. Ik heb me er vorig jaar even in verdiept omdat ik het ook graag zou willen. Maar ja, met 2 kinderen, een man met een hobby en een huis onder water is het voor ons nu niet weggelegd. Daarbij zou ik het ook graag in een warmer land willen hebben. Kun je lekker vaak naar buiten.

 2. Ah, ik vind zo’n tiny house echt geweldig. Ben heel benieuwd hoe Marjolein haar huisje eruit komt te zien!

 3. Ik ben inderdaad ook bekend met het concept via Pinterest en een aantal Canadese foodbloggers en ik vind het fantastisch! Zó creatief zijn die huisjes, zó gezellig en dan inderdaad die heerlijke ongedwongen sfeer een buitenlucht. Toch zou ik niet met weinig spullen en (indoor) ruimte kunnen leven. Ik heb bizar veel hobbies (van piano spelen tot alle soorten boeken lezen tot tekenen en koken en bakken) en die hobbies vereisen nou eenmaal spullen en plek. :’] Wel is het natuurlijk zo dat als je in zo’n community terecht komt, je waarschijnlijk kunt profiteren van een soort deeleconomie. Maar ik zou het toch liever zien als tijdelijke woning, voor een paar maanden lijkt het me super tof!

  1. Goed idee van dat delen van spullen inderdaad! Maarja… ergens moet die piano een plekje krijgen natuurlijk… Hmm, dat zijn van die dingen, ik denk dat je echt van heel eenvoudig leven moet houden, wil dit je ding zijn.

 4. Wat een tof concept. Ik weet niet of ik ’t zou kunnen, maar ik zou wel ’s zo’n tiny house van binnen willen zien!

  1. Ja ik ook! In mei is die van Marjolein af en bewoond en we willen dan zeker terug gaan!

 5. Het idee dat er zulke goede initiatieven zijn spreekt mij aan! Maar als je een gezin hebt? Hoe doe je dat dan? Ik woon nu tijdelijk met mijn gezin, twee kids, man en hamster op 38 m2. We wachten op de oplevering van ons huis. Maar eerlijk gezegd vind ik dit al een uitdaging. En ik wacht met smart op onze grotere woning… :-) Ik hoop trouwens dat er meer van dit soort artikelen komen want nu ben ik toch wel vreselijk nieuwsgierig!

  1. Ja, ik weet dat er dus zelfs gezinnen dit doen! Ik vind het nogal wat.. want een tiny house is maximaal 24 vierkante meter. Maar misschien als je 1 kind hebt, geen huisdieren en heel weinig spullen, dat het dan wel lukt? Zelf zie ik zoiets echt voor 1 of 2 personen, eerlijk gezegd :) En ik zou het te gek vinden om een serie te maken over mensen die in bijzondere huizen wonen, dus daar wordt achter de schermen over gebrainstormd!

    1. Ik ga met mijn twee kinderen in een Tiny House wonen. Ik ben nu nog bezig met de vergunning. Maar dat gaat lukken in mijn gemeente. Mocht je op de hoogte willen blijven, laat het even weten. Ik ga er over vloggen. Van de eerste stap tot de oplevering.

     Groetjes!
     Dagmar

     1. Hoi dagmar,
      Zelf heb ik ook 2 kinderen en ben ook geintreseerd .
      Helaas heb ik de info avond gemist.
      Zou graag van je plannen meer horen .
      Ik zou je graag willen volgen of met je in contact willen komen om naar je plannen van aan pak te luisten
      vriendelijke groet rosalie

  2. Veel gezinnen die in een tiny house wonen, wonen in landen waar het heel vaak lekker weer is. Die kunnen dus veel
   van de buitenruimte gebruik maken. In Nederland is dat helaas wel anders :/

   Met gezin op 38m2 is denk ik wel voor langere tijd te doen als je je huis echt óntzettend slim inricht. Wat je niet doet met een tijdelijke woning, natuurlijk.

   Ik ben ook enorm gefascineerd door de Tiny Houses, maar vooral omdat ze laten zien dat je zo veel meer uit je ruimte kunt halen als je er goed over nadenkt, en omdat dat samenhangt met minimalistischer leven. Én omdat ze vaak heel erg high tech ingericht zijn. Ik zou met mijn gezin met maar 1 kind er ook niet persé in willen wonen.
   Maar stel nou dat we wat eerder met pensioen gaan en dan een tiny house in een lekker warm land neerzetten… :)

   1. Ik heb precies hetzelfde. Ik vind het inspirerend om te zien hoe je echt met veel minder toe kunt dan je misschien wel zou denken.
    En dat geldt, denk ik, voor iedereen. Je hebt altijd minder nodig dan je denkt :)

 6. Oh wow wat een super fijn stukje om te lezen op de vroege ochtend (nouja vroeg…beetje vroeg :D). Ik vraag me ook af hoe gezinnetjes het zouden doen in een tiny house, het lijkt me wel zwaar zo op elkaar lip zitten. Wij wonen op 40 vierkante meter met zijn tweetjes en 2 grote katten en ondanks dat we al zoooveel spulletjes weg hebben gedaan verlangen we soms wel echt naar een extra kamertje voor als 1 van de twee even alleen muziek wil luisteren, filmpje wil kijken of gewoon even alleen wil zijn (die maandelijkse periode bijv hahaha!). Ik vind het dus reuze interessant om hier over te lezen. Dank voor het delen meisjes!!!

  1. Een ruimte voor jezelf, wanneer je een huis deelt, ja, dat is wel echt heel erg fijn. Dat zou ik ook missen..

 7. Inspirerend. Laatst had ik er een heel stuk over gelezen in Volkskrant Magazine, en dat soort berichten dwingen me heel erg om na te denken over mijn eigen woonsituatie. Ik wil niet in een tiny house wonen, maar ik heb inmiddels wel bedacht dat als ik straks een echt huis ga kopen, dat ik niet per sé 100 m2 of groter wil hebben, terwijl dat eerst een harde eis was. Want hoe meer ruimte, hoe groter de kans dat je dat ook allemaal gaat opvullen met troep en onnodige dingen.

  1. Grappig dat je dat zegt, ik heb precies hetzelfde. Ik dacht ook: hierna ga ik naar minstens 80 vierkante meter. Maar inmiddels heb ik zoveel spullen weggdaan en zie ik ook dat het vaak een kwestie is van ruimtes handig indelen, waardoor ik nu denk: hmm, met 50 vierkante meter red ik me eigenlijk prima. En dat gaat aanzienlijk kunnen schelen in de maandkosten, dus dat is ook mooi meegenomen. Een Tiny House zou voor mij vooral niet werken omdat ik graag middenin een stad woon en dat wordt wat lastiger dan.

 8. ‘Klein wonen op een grootse manier’, dat heb je mooi gezegd :)
  Ik kan me helemaal voorstellen dat het heerlijk kan zijn om alleen het broodnodige om je heen te hebben, en dan ook nog de connectie met de natuur! <3

 9. Wat ontzettend gaaf dit! Niks voor mij persoonlijk maar wel ontzettend gaaf om er zo bewust over na te denken en voor te kiezen.

  1. Wat leuk om te horen :) Het hoeft ook niet iets voor iedereen te zijn. Dat is het mooie van alle vormen van wonen die er zijn – je mag gewoon zelf kiezen wat bij jou past! :)

 10. Wow, erg mooi ontwerp, en snap dat je in zo’n omgeving wil wonen. Nadeel lijkt me alleen wel dat NL toch niet zo bekend staat om het mooie weer, en met zo’n klein huisje zou het zo fijn zijn als je veel buiten zit. Maar ja misschien ga je toch al wat sneller gewoon met je jas aan buiten zitten.
  Zelf zou ik denk ik gek worden.. ook een gezin met 2 kinderen en een hond.. nee zie dat niet gebeuren. Merk wel dat we tegenwoordig sowieso groter willen wonen, iedereen moet een eigen kamer. Nou ik kom uit een gezin van 7 en woonde tot mn 7de in een huis met 4 slaapkamers. Hartstikke gezellig met mn zus op de kamer :-) Dus vind wel dat iets kleiner echt geen ramp is.. maar minder dan 24 m2 gaat me net iets te ver :-D

 11. Wauw, wat een inspirerend verhaal. Een erg tof concept! Ik zou het wel een hele stap vinden om in een heel klein huis te gaan wonen, maar er zit wel een mooie gedachte achter. Bijzonder dat je haar mocht ontmoeten!

 12. Wat gaaf! Tiny houses fascineren me enorm. Ik kijk ook graag het programma Tiny house nation. Het is een soort extreme home makeover, maar dan voor mensen die een Tiny house willen. Heel interessant. Je ziet ook dat mensen om allerlei redenen een Tiny house willen. Ik zou het vooral voor de rust en duurzaamheid doen. Ik woon nu op een studentenkamer, wat eigenlijk ook een soort Tiny house is. Om er alleen te wonen is het prima te doen, maar met visite erbij is het wel heel erg klrin.

 13. O wat geweldig! Ons huis is iets van 100 m2 en dat is bestwel groot. Ik ben afgelopen week weer eens flink gaan puinruimen, want in zo’n huis passen best veel spullen die je echt niet allemaal nodig hebt. Een groot huis is bijna als een grote tas, er past heel veel in, maar je zeult je een ongeluk en je kan er nooit iets in vinden als je het nodig hebt. ;)

  1. Wow, 100 vierkante meter is ruim twee keer mijn huis. Dat is echt groot voor mijn begrippen! haha! Lekker he, dat opruimen? Als je eenmaal begint…

 14. Ja, hoeveel ruimte heb je eigenlijk nodig? Als ik eerlijk ben, niet veel. Maar durf de stap maar eens te zetten…

 15. Super gaaf idee zo’n Tiny House. In Amerika schijnt het echt al populair te zijn. Maar ik zou het toch lastig vinden, zo weinig ruimte. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je veel vrijheid hebt en waarschijnlijk minder vaste maandelijkse lasten. Ik ben benieuwd hoe Marjolein’s Tiny House wordt!

 16. Wat blijft het toch leuk om mee te gluren! Bijzonder dit! Ben erg benieuwd hoe het gaat worden! Het zou ook zo gaaf zijn als jullie bij Anouk in de yurt langs kunnen gaan. http://umaya.nl/. Ik denk nl. dat jullie heel blij van elkaar worden! :) X.

 17. Wow, wat een fijn artikel. Wij willen het ook heel graag, maar wij zijn met z’n vijven en ik ben heel benieuwd hoe dat werkt om met een gezin op zo’n klein oppervlak te leven. Maar superbedankt voor de tip en Marjoleins blog!

 18. oeh ik woon in de buurt van Arnhem! Ik houd echt van kleine huisjes, ze hebben altijd zo’n fijne sfeer! Vooral wanneer je het leuk weet in te richten natuurlijk :)
  Ik ben heel benieuwd hoe Marjolein haar stulpje eruit gaat zien!

 19. Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat! Mijn studenten kamer is gewoon groter dan dat en ik voel me al aardig opgesloten. Maar ja, ik kan ook niet echt makkelijk even buiten in de tuin rondlopen. Als meer mensen zo zouden wonen, lost dat wel een heel groot probleem op!

 20. Het lijkt me een heerlijke manier van wonen, maar wat mij vooral aanspreekt is het jezelf onderhouden. Het stroom vanuit zonnepanelen, regenwater opvangen en leven van je eigen oogst. Maar dit lijkt me niet helemaal realiseerbaar in een stad. Ik ken meerdere mensen die bezig zijn met het idee. Ik denk dat ik zelf ooit die kant op wil, maar niet zozeer een tiny house, maar wel jezelf volledig onderhouden!

  1. Cool he? Is voor mij ook een droom voor ‘later als ik groot ben.’ Maar ik wil heel graag in de stad blijven wonen,want ik hou van de stad. Dus dan is het inderdaad wel wat lastiger te realiseren allemaal. Echter, niks is onmogelijk!

 21. Heel inspirerend! Wel een ver van m’n bed show in die zin dat ik denk ik nooit zo inimini zou kunnen wonen. Vind dit wel hele mooie initiatieven en ik word weer aan het denken gezet.

 22. Superleuk dit! Ik volg Marjolein al een hele tijd met haar geweldige project, en vind het heel inspirerend!

 23. Oh, wat een tof concept zeg! Vind ik erg inspirerend, want de plaatsen op aarde worden steeds beperkter! Ik vind het alleen zo moeilijk om het me echt voor te stellen hoe groot het is. (Mijn kamertje is 10, dus huh?)

 24. Dit spreekt me écht aan en dat zeg ik terwijl ik net naar een huis ben verhuisd dat twee keer zo groot is als de vorige. Gek is dat eigenlijk, toch? Maar: mooi! <3 Ik ga haar zeker volgen!

  1. Zou het niet ook zo zijn dat er voor iedere fase in je leven weer een andere manier van wonen is die bij je past?

 25. Leuk dat er een artikel is gewijd aan tiny houses! Het concept spreekt me tot op zekere hoogte erg aan. Ik heb in mijn studentenjaren in een kleine kamer gewoond (7,5 vierkante meter + gedeelde badkamer en keuken in totaal 15,5 vierkante meter) en de creatieve component van tiny living spaces spreekt mij enorm aan (ondanks de kleine kamer en slechts 2 keukenkastjes die ik tot mijn beschikking had, kon ik bijvoorbeeld prima voor 6 personen een etentje organiseren, netjes met gedekte tafel en al). Wat mij minder aanspreekt aan het concept is dat er weinig “ruimte” overblijft in huis. Wat lege ruimte en bewegingsvrijheid in een kamer vind ik ook zeker geen overbodige luxe.

 26. Jaaa, ik was er al mee bekend! Ken je het YouTube-kanaal Exploring Alternatives? Ook superleuk. Mijn vriend en ik hebben een camper die we helemaal aan het opknappen zijn, en zo duurzaam mogelijk willen. Is niet zo makkelijk, maar wel een toffe uitdaging! Ook een soort Tiny House maar dan op wielen.

 27. Ik wil graag klein wonen, maar waarschijnlijk wel iets groter dan in zo’n tiny house. Er moet namelijk wel plek zijn voor mijn vriends drumstel en mijn piano. Ik zou het liefst wonen in een boomhut, maar weet niet hoe realistisch die droom is in Nederland (want ik wil niet emigreren).

  1. Met een piano en een drumstel in een boomhut! Hihi ik zie het voor me :)

  2. Ja wonen in een boomhut! Dat wil ik ook. Tijd om de regelgeving eens nader onder de loep te nemen en mogelijkheden te creëren!

 28. Helemaal leuk! Ik ben al beetje bekend met Tiny houses. Ik volg al een tijdje op insta, Rowdykittens die ook zo’n tiny house heeft en er heel Amerika mee door reist. Ook volg ik exploring alternatives het is een youtube kanaal dat ook tiny houses bekijkt en nog veel meer… Ik vind het helemaal geweldig en inspirerend.

  Leuk dames!

  1. Cool he? Tof dat je er zo enthousiast over bent! Ik ga NU het instagram account opzoeken. (ohhh ziet er geweldig uit!)

 29. Wat klinkt dit gaaf! Ik ben benieuwd of ik het zou kunnen: in zo’n klein huis leven. Wie weet kan ik tegen de tijd dat ik uit huis ga, over zo’n drie jaar, wel in een Tiny House als studentenhuis wonen. Ik ben heel benieuwd hoe dit project zich gaat ontwikkelen in Nederland!

 30. lijkt me ontzettend verlichtend! Maar hoe zit dat met de badkamer? Die zie ik niet echt waar die komt. Of gaat Marjolein dan wekelijks naar de sauna:D

 31. Eigenlijk vind ik 24 vierkante meter nog best wel groot? Ik ken genoeg jonge stelletjes die in zo’n mini appartementje wonen. Met kinderen erbij wordt het inderdaad wel heel krap.

 32. Lijkt me helemaal geweldig om in een Tiny-house te wonen,
  ik zou dat heel graag in Spanje willen realiseren, weten jullie of het daar al bekend is ,
  en hebben jullie eventueel een site Tiny-houses in Spanje?

  1. Nee ken ik niet, maar ik zou gewoon even op Facebook zoeken!

 33. De uitdaging zit hem denk ik niet persé in het kleine(r) wonen maar in de manier waarop! De vrijheid, de onzekerheid (avontuurlijk!) en het feit dat het nieuw is (pionieren). De woonwagen bewoners werden vroeger de stad uitgekeken maar eigenlijk hadden ze het nog zo gek niet bedacht;). Zelf wonen wij in Amsterdam met z’n viertjes (2 kinderen van 10 en 14 jr) op 49m2 en inderdaad; less is echt more! Zo wordt je vanzelf duurzaam/duurzamer. Onzinnige (veel voor weinig) spullen kan je je niet permiteren qua ruimte en wat je denkt nodig te hebben, daar denk je eerst over na omdat het offers brengt (er moet weer iets voor wijken anders kun je het niet kwijt).. In deze tijd van consuming lijkt het me geen overbodige luxe;).

 34. Vind het fantastisch dat dit steeds bekender wordt. Zag het eerst in de documentaire: Minimalism a documentary about the important things, nu steeds vaker in Nederland.

  Minimalisme is zo veel meer en daardoor juist minder.

 35. Prachtig artikel met een inspirerende gedachte. Ik vind het een leuk initiatief en als je er stiekem over nadenkt is het ook een geweldig idee. Je bent namelijk lekker in een knusse ruimte :)

 36. Wat grappig, ik kwam op jouw blog toen ik meer info zocht over tiny houses, net als dat jij bij haar terecht kwam toen je ging zoeken naar tiny houses. Leuk stuk!

 37. Jaa een Tiny House! Dat is mijn droom: een heel hoog klein huisje met glas aan alle kanten. Met een rvs keukenblok, een eettafel en een kleed. En dan aan alle kanten bloemen a la Piet Oudolf en een moestuin. Helemaal zelfvoorzienend. Helaas niet zomaar haalbaar! Het is inderdaad een hele oefening om met zo weinig mogelijk en zelfvoorzienend te wonen in het huis waar je nu woont. Als dat lukt ben je al heel ver. Tiny wonen kan ook in je huidige tiny house, of in je grote huis waar bijna niets instaat. En het is echt een proces van heel veel jaren. Zoeken naar de essentie is een levenskunst!

 38. Leuk om te zien dat er nog steeds inspirerende ideen zijn rond dit onderwerp. Ik woon al geruimetijd in een heel mooi buurt. Interesant vind ik dat juist de jongerne in mijn omgeving veel leuke ideetjes practischeren bij renovaties van hun woningen.

 39. De manier van leven die een Tiny House kan bieden is heerlijk, vrij, bewust en avontuurlijk! Wij hebben zelf een Tiny House gebouwd en ontworpen en wonen er samen met ons zoontje van 1,5 met veel plezier in. De kleine vindt het prachtig. In het huisje heeft hij ook lekker zijn eigen plekje gekregen. Elke dag staat hij als hij wakker wordt lekker uit het raampje in zijn kamertje (loft) naar buiten te kijken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *