TIP VAN DE GROENE MEISJES: BAG TO BASIC

logo

Zo nu en dan komen De Groene Meisjes een bijzondere website, een mooi project of een fantastisch concept tegen. Dit willen we dan heel graag met jullie delen. Dit keer gaat het om ‘Bag to Basic’, een tof initiatief dat ontzettend goed bij de goede voornemens voor 2012 van De Groene Meisjes bleek te passen! Bag to Basic werkt samen met stichting Pani, een goed doel dat streeft naar minder armoede in Bangladesh. Lezen jullie mee?

Jullie kunnen je misschien nog herinneren dat wij in onze goede voornemens schreven dat wij minder plastic tasjes wilden gebruiken. Of het liefst zelfs helemaal geen plastic tasjes meer wilden gebruiken. Dat lukt heel goed! We nemen trouw onze eigen boodschappentassen overal mee naartoe en gebruiken sinds kort zelfs de Take5Nets voor groente en fruit uit de supermarkt. Maar soms staan we bij de kassa en worden we een beetje treurig van de hoeveelheid plastic die er om ons heen toch nog wordt meegenomen. En wat blijkt? In Nederland gooien we zo’n 1,5 miljard plastic tasjes per jaar weg. Dat is toch ongelooflijk?

Het idee voor Bag to Basic is in Bangladesh geboren. Oprichters Hilde en Leonn waren daar in december 2010. In Bangladesh zijn plastic tasjes verboden. Hilde en Leonn vroegen zich af waarom die regel niet ook in Nederland kon gelden. Want natuurlijk is het een geweldig begin als zoveel mogelijk mensen hun eigen boodschappentassen meenemen naar de supermarkt, maar wil je de echte oorzaak van dit probleem aanpakken, dan moet je bij de winkeliers zijn. En daarom richt Bag to Basic zich tot hen. De organisatie heeft als doel om het aantal plastic tasjes in de winkels met 1 % terug te dringen. Nu horen we je denken; jaja, 1 %. Wat schiet dat nou op? Nou, we hebben het nu toch over 15 miljoen tasjes per jaar! Kijk, dat zijn mooie aantallen.

“In onze ideale wereld overtuigen we winkeliers over te stappen op duurzame tassen. Als wij genoeg tasjes aan winkels kunnen verkopen, kunnen we een eigen fabriek beginnen in Bangladesh. En dat is niet zo hoog gegrepen als je misschien denkt.Al vanaf 10.000 tasjes per maand is dit haalbaar. Vervolgens kunnen wij via Stichting Pani zorgen dat kansarmen in deze fabriek een ambachtsopleiding en een vast inkomen krijgen. Zo weten we zeker dat de arbeidsomstandigheden goed zijn en de opbrengsten bij de juiste mensen terecht komt. En ook dat de stoffen milieuvriendelijk zijn verbouwd.”

Oke, supergoed, maar wij werken niet in een winkel. Hoe kunnen we toch meehelpen?
Hilde legt uit;“We moeten dus winkeliers overtuigen om plastic in te ruilen voor natuurlijke tasjes. Hoe gaan we dat aanpakken? Met de komst van social media krijgen consumenten invloed op bedrijven. Die kracht zetten we dus in met Bag to Basic. 70% van de EU-inwoners baalt van de hoeveelheid plastic tasjes en de impact daarvan op het milieu. Wij willen deze mensen bereiken en overtuigen om ons te liken op de Bag to Basic fanpage op Facebook. Met deze ‘fanbase’ kunnen we concreet naar winkeliers toe stappen om hen overtuigen. En zeg nou zelf: als er duizenden mensen zeggen dat ze liever naar een winkel gaan die natuurlijke tasjes weggeven, dan is dat voor een winkeliers interessant om daar gehoor aan te geven.”

Kortom, het enige dat wij hoeven te doen is de Facebookpagina van Bag to Basic ‘liken.’ Dat lijkt ons een heel kleine moeite, voor zo’n goed initiatief!

fb

Wil jij meewerken aan het verminderen van plasticafval in Nederland? Ga dan snel naar www.facebook.com/bagtobasic en klik op ‘Vind ik leuk’
Er zijn heeeeel veel likes nodig, dus deel deze pagina alsjeblieft ook op je eigen prikbord en moedig vrienden aan om ook mee te doen!

Bag to Basic en De Groene Meisjes bedanken je alvast voor je support!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “TIP VAN DE GROENE MEISJES: BAG TO BASIC

 1. Zoals de Groene Meisjes weten ben ik al jaren een tegenstander van al dat plastic en neem ik waar ik ook ga een mand mee!
  Vind dit dan ook een heel goed initiatief dat ik graag ondersteun!!

  1. Dank voor je medewerking! Spread the word! Je kan het delen op FB als je wilt!

 2. Jaa, goed initiatief! Ik neem zelf altijd zo’n compact opvouwbaar tasje mee in mijn handtas, dan heb je altijd een tasje bij je. No more plastic :D

 3. Wat een geweldig concept. Ik erger me ook altijd groen en geel aan al die tasjes in de berm, op straat, in het park, wherever. Ik ga meteen liken!

 4. Goed initiatief! Ga ik doen!
  Ik ben zelf begonnen om geen nieuwe plastic tasjes in de supermarkt meer aan te schaffen. Ik gebruik degene die ik heb nu nog wel en als ze ooit allemaal kapot/op zijn, schaf ik ook zo’n fijn opvouwbaar dingetje aan voor een euro o.i.d.
  Het is erg makkelijk om vol te houden. Gewoon in elke handtas die je maar hebt een tasje stoppen. Zo heb ik altijd eentje bij me als ik besluit spontaan boodschappen te gaan halen.

  1. Wat goed Lyske! En inderdaad, het is niet moeilijk vol te houden. Top!

 5. @degroenemeisjes Thnx voor de support en het prachtige artikel!

  Gaaf om te zien dat wij er dus niet alleen zo over denken! Allemaal al bedankt voor de likes. Help ons het verhaal te verspreiden en samen gaan we naar een plastic vrij Nederland :-)

  1. Heel graag gedaan! We hopen dat het wat nieuwe likers oplevert!

 6. Goed zeg! Mijn vriend komt nogal eens met plastic tasjes aanzetten omdat hij vaak om boodschappen gaat vanuit zijn werk/vrienden of gewoonweg vergeet een tasje mee te nemen, die gebruik ik tot ze uit elkaar vallen buiten mijn boodschappentas die ik bij Blijdorp heb gekocht een paar jaar terug :P en eentje die ik van mijn vader heb gekregen van Ikea, ik wil alleen liever iets opvouwbaars, want vooral die laatste is zo groot en ik sla overal tegenaan in de winkel, hahaha. Ben nog steeds op zoek naar een (of meer) leuke stevige tassen die ik gewoon in mijn handtas kan proppen. :P

  1. Goed bezig! De Hema heeft van die opvouwbare tasjes! Die kan je weer helemaal tot een mini pakketje opvouwen en dichtmaken met een druksluiting (zoals bij een paraplu) Ideaal! En in allerlei printjes.

 7. Geweldig initatief.
  Zelf gebruik ik al tijden geen plastic tasjes meer! Zo’n zonde!
  En vaak zijn die tassen die ik gebruik. Van stof of jutte nog veel hipper ook!
  Twee vliegen in een klap!

 8. Wat een goed initiatief!Mijn nieuwe voornemen is dan ook om echt totaal geen plastic tasjes meer te kopen als ik het nodig heb bij de kassa. Ik heb de neiging om het vaak te vergeten, maar ik ga mijn best doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *