TIP VAN DE GROENE MEISJES: DIRTY DOZEN & CLEAN FIFTEEN

Let op: onderstaande lijst gaat is een Amerikaanse lijst. Voor informatie over Nederlandse producten kan je terecht op de volgende website: http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/de-weet-wat-je-eet-gifmeter

Misschien heb je zojuist de titel gelezen en denk je: ¿qué? We zullen het je uitleggen.
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat er groente- en fruitsoorten zijn die gezonder of minder ‘gevaarlijk’ zijn dan andere. Nu hebben wij het niet over de rode appel die Sneeuwwitje bijna fataal werd, maar bijvoorbeeld over groenten die extreem bespoten worden om ongedierte tegen te gaan. Hiervoor is een speciale lijst ontwikkeld en die heet de ‘Dirty Dozen’ lijst. We laten je de lijst eventjes zien:

Dirty Dozen

Appels
Selderij
Aardbeien
Perziken
Spinazie
Nectarines
Druiven – geïmporteerd
Paprika
Aardappelen
Blauwe bessen
Sla
Boerenkool

Onschuldige fruitsoorten als aardbeien en perziken bevatten dus kennelijk heel veel schadelijke stoffen. Wassen of schillen is dan soms niet eens genoeg. Dat betekent dus: deze groente- en fruitsoorten kan je beter bij de biowinkel kopen, of beter nog: in je eigen tuintje verbouwen!

Maar dan is er ook de ‘Clean Fifteen’ lijst. Dat wil zeggen dat deze groentjes schoon en veilig zijn!

Clean 15

Uien
Maïskolven
Ananas
Avocado
Asperges
Erwten
Mango
Aubergine
Cantaloupe Meloen
Kiwi
Kool
Watermeloen
Zoete aardappel
Grapefruit
Champignons

Hoera! Avocado, mango en watermeloen! MMMMM.

Grappig: je kunt het plaatje bovenaan de site printen, uitknippen en dubbelvouwen. Handig voor in je portemonnee, tijdens het boodschappen doen.

Kende je deze lijstjes al? En let jij hierop bij het kopen van veggies en fruit?

Bronnen: lijstjes en plaatje.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “TIP VAN DE GROENE MEISJES: DIRTY DOZEN & CLEAN FIFTEEN

 1. Het is wel goed dat je erbij zegt dat het een Amerikaanse lijst is, want via weetwatjeeet zie je hele andere resultaten. Ik denk dus niet dat je dit één op één kunt overzetten naar de NLSE situatie. Volgens mij heeft het heel erg te maken met waar groenten en fruit vandaan worden geëxporteerd. En avocado en mango zijn niet bepaald Hollandse vruchten. Met andere woorden, die moeten heel veel kilometers afleggen om hier te komen en dat is ook niet per definitie klimaatneutraal.

 2. Ik vind het onzin maar dat is mij mening. Groene en fruit is al vegetarisch. ALs je maar goed wast kan er niks gebeuren. Ik doe het al jaren zo en mankeer niks. Echt onzin die lijstjes ze verzinnen zo weer wat.

 3. Gewone uien worden opgeslagen in een ruimte die je zonder gasmasker niet mag betreden, zo giftig… Als ik het kan betalen koop ik het liefst bio. Ook omdat biologische gewassen niet genetisch gemodificeerd mogen worden.
  Redenaties als in: Ik doe het al jaren zo en het zal wel niet schadelijk zijn, daar ben ik niet van. Dat zeggen alle mensen die roken ook, tot ze ineens wel iets mankeren. De tekeningen bij het lijstje zijn trouwens erg leuk! Zelf gemaakt?

 4. NL lijst is idd anders, daar staan tomaten bijvoorbeeld op als veel bespoten.

 5. Ik kende het nog niet! Gelukkig krijg ik iedere week een hoop van Bio aan Huis (waaronder altijd appels en de laatste tijd ook aardbeien), dus dat scheelt. Aardappelen koop ik wel gewoon in de winkel, maar ze zijn zo duur bij Bio aan Huis en het gaat heel hard hier dus ik twijfel daar nog een beetje over. :( Oh en paprika’s ook… :( Die zijn onbetaalbaar biologisch en heb ik ook altijd in huis dus ja, als het nu voor een keer is, maakt het me niet zoveel uit. Bah, alles moet gewoon biologisch zijn!!

 6. Kende het lijstje helemaal niet! Geen idee van! Erg handig, ik ga er zeker rekening mee houden vanaf nu.

 7. Deze lijst zit absoluut in mijn hoofd dus ja, ik kende deze al via ewg.org. Mooi dat jullie dit gebruiken.
  Dit is niet zomaar een lijstje. De onderzoekers hebben bij de meting rekening
  gehouden met de meest gebruikte bereidingswijze. Hierbij hebben ze bijvoorbeeld bij appels en perzikken, het fruit
  geschild en toen gemeten. Uitkomst: rommel in het vruchtvlees waarbij goed wassen niet helpt.
  Ik vind het wel lastig om de clean 15 ook niet biologisch te kopen maar dat scheelt wel in mijn budget.
  Groet, Natascha

 8. […] kunt er ook voor kiezen om de ‘Dirty Dozen’ biologisch kopen; dit zijn de groente- en fruitsoorten die het meest bespoten zijn of de meeste […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *