Tips voor een fijne herfst

In juni schreef ik een tip met random zomertips. Het is vandaag 1 november en het is volop herfst, dus ik vond dat het de hoogste tijd was voor een update. Hier volgt een stapeltje bij elkaar geraapte tips voor een hopelijk fijn najaar!

Eten (en drinken) in het seizoen

Ik zou Merel niet zijn als ik niet eerst met lekker eten en drinken zou beginnen. Toch? Goed, hier volgen een paar favoriete gerechtjes/drankjes van dit moment.

Café Mocha: ik warm een half glas chocolademelk (van soja of haver) op. Ik zet een espresso en giet deze erbij. Roer goed door. Vervolgens schuim ik een half glas melk (van soja of haver) op en giet dit erop. Nog even kort roeren en je hebt een heerlijke mocha. Ik maak dit drankje zo’n drie keer per week en iedere keer is het weer even lekker!

Laatst kwam ik tamme kastanjes tegen (bij de natuurvoedingswinkel, niet in het bos) en ik besloot ze eens mee te nemen. Ik had nog nooit iets met kastanjes gemaakt, dus ik was benieuwd. Dat bleek dus heel goed uit te pakken, want ik maakte een heerlijke kastanjapuree. Het is héél simpel. Gebruik bijvoorbeeld dit recept. Ik bewaarde de puree een week lang in een glazen pot in de koelkast (dat ging prima) en at het bij een appeltje, bij mijn havermout en op getoast brood. Echt heerlijk.

Maak je eigen pumpkin spicemix en strooi het overal overheen: over je havermout, over je melkschuim op de koffie, door een cakebeslag, het maakt niet uit. Alles is lekker én herfstiger met deze kruidenmix.

Een (extra) gezellig thuis

De herfst is prachtig: de bomen en gevallen blaadjes kleuren de straten dieprood, oranje en vrolijk geel. Aan de andere kant geven de kou en de donkere avonden me ook een gevoel van stilte en verlatenheid. Je huis gezellig maken vind ik in deze tijd van het jaar dus extra belangrijk. Zéker nu we weer meer thuis (moeten) zijn. Daarom: méér kamerplanten. En de planten die je al had extra goed verzorgen natuurlijk.

Laatst hebben we Bruno van Plantsome geadopteerd. Bruno staat op koffiedik en met mos en kiezels in een mooie glazen fles. Het was een leuk DIY-projectje om de fles aan te kleden. Bruno is ook lekker onderhoudsvriendelijk (lees: je hoeft niks te doen!). Maar vooral: heel gezellig. Je hoeft de plant geen water te geven, omdat water in de afgesloten fles blijft en dus gerecycled wordt. Hij doet het echt heel erg goed en we zijn trots op hem. Ook leuk om te weten: Bruno groeit deels op gerecycled koffiedik. Koffiedik bevat namelijk veel voedingsstoffen voor planten. Dus: spaar je koffiedik de komende tijd op en geef je kamerplanten wat extra liefde. 

Wij hadden dringend behoefte aan meer licht in huis. Op zolder leven is heel knus, maar ook vrij donker. Daarom hebben we wat nieuwe hoekjes met wat sfeerverlichting gemaakt. Onder andere met deze mooie kooldraadlamp die we hebben gekregen van Straluma. Van origine is dit een hanglamp, maar wij kochten een onderstel bij een plaatselijke lampenboer en zetten de lamp juist op de grond. Op deze manier hebben we een superfijn hoekje gecreëerd bij de bank. De lamp is groen, maar geeft een warm, gelig licht. Het bijzondere is dat het een ledlamp is, dus erg energiezuinig, maar toch heel sfeervol. De lamp is ook te koop in andere kleuren zoals roze, blauw en geel; check de Calex serie in de webshop.

Vorige week haalde ik deze mooie herfstige takken op de bloemenmarkt in Utrecht. Ik verdeelde ze over allemaal kleine vaasjes, gaf een bosje aan mijn schoonmoeder én hing wat takken te drogen. Zo hebben we er nog langer plezier van!

Winactie!

Een andere absolute favoriet van dit moment: de nieuwe vegan geurkaarsen van studio JUX. Ik vind ze alle drie lekker, maar de ‘warm tobacco’ is mijn absolute lievelings. En: verrassing! Ik mag één warm tobacco kaars weggeven aan één van jullie. Zin in wat extra gezelligheid in huis? Laat een reactie achter in de comments waarin je aangeeft dat je kans wilt maken!

Fijne herfstige activiteiten

Door de aangescherpte maatregelen kunnen we misschien even wat minder dan we zouden willen, maar er zijn ook een hoop dingen die wél kunnen. Zo zijn wij laatst voor het eerst naar De Moestuin en de Koningshof (iets buiten het centrum van Utrecht) gefietst om daar verse groenten uit eigen tuin te kopen. Dit was zó’n leuke manier van boodschappen doen! Op de terugweg haalden we, met een paar tasjes vol met groenten en fruit, nog een lekkere chai latte bij een lokaal koffietentje, waarmee we even in het herfstzonnetje hebben gezeten. Dit soort uitjes maken echt mijn week. Hoewel het natuurlijk heel erg balen is als bepaalde (grote) plannen niet door kunnen gaan, kan het juist ook een mooie uitdaging zijn om het fijne in kleine dingen te zoeken.

Vorige week kwam Mare’s moeder een doos met allemaal kinderspullen van Mare brengen. Naast allemaal aandoenlijke knutselwerkjes en tekeningen, zaten er ook een paar kinderboeken in. Ik vind het zó leuk om te zien welke boeken iemand vroeger als kind heeft gelezen. Het bracht me op het idee om er weer eens een kinderboek bij te pakken en het te herlezen. Ik koos voor Wildwoud. Nu is dit niet een boek dat ik in mijn jeugd las, want het kwam pas tien jaar geleden uit, maar het is wél een kinderboek, dus dat telt ook :) Ik weet nog hoe erg ik heb genoten van dit boek destijds, en ook van het vervolg op dit boek, maar wat ik bijvoorbeeld niet meer wist, is dat het verhaal zich in Portland afspeelt… waar ik een paar jaar geleden ben geweest! Opeens maakt het boek nog meer indruk op me, door alle beschrijvingen van de natuur die ik met eigen ogen heb gezien daar. ZO leuk. Ik vind het heerlijk om weer even in die fantasiewereld te verdwijnen en realiseer me daardoor dat ik veel te veel serieuze boeken lees tegenwoordig :) Extra tip: op Storytel staan ook ontzettend veel kinderboeken (waaronder ook Wildwoud) en soms is het gewoon heel fijn om voorgelezen te worden.

Een tip die ik las bij  de leuke Trees is om op een druilerige zondagmiddag er eens even goed voor te gaan zitten met een kop thee en je laptop en dan vervolgens bij al je favoriete tentjes, restaurants en (lokale, kleine) winkels een recensie achter te laten op Google en/of Facebook. Hetzelfde kun je doen met alle goede boeken die je de afgelopen tijd las; laat een recensie achter op Bol, Libris en/of Goodreads. Dit is nou echt zo’n klusje waar je een uurtje mee bezig bent en waar je horeca-eigenaren, lokale makers en auteurs een gróót plezier mee kunt doen. Dank voor deze tip, Trees!

En verder zou ik zeggen: ga lekker bakken! Op het moment dat ik dit schrijf ligt er een pompoen in de oven waar ik puree en vervolgens een pompoentaart van ga maken. Ook maakte ik speculaas crumble en een marmercake in mijn nieuwe tulband bakvorm die ik voor €3,80 bij de kringloop vond! Helemaal content ben ik ermee.

Heb jij nog een fijne najaarstip voor ons? Voel je vrij om hem te delen in de comments onder deze blogpost!

Deze blogpost bevalt affiliatelinks. Hoe ik mijn geld met affiliatemarketing verdien lees je hier.

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “Tips voor een fijne herfst

 1. Oooooh..
  Fijne tips weer!
  Enne.. Het lijkt me ook een fijne kaars!
  Ik doe mee!

 2. Ik doe mee! We gaan binnenkort verhuizen, en een fijne geurkaars is dé manier om ons meteen gezellig & thuis te voelen in de nieuwe woning :-)

  1. Wat een heerlijke tips! En ook de kaars klinkt heel fijn <3 hier in huis hangt de kerstverlichting al voor wat extra licht en gezelligheid, maar een herfstkaars ontbreekt nog.

 3. Heerlijk om te lezen, in pyjama nog. Was na aan het denken wat ik vandaag zal gaan doen. Pumpkin Spice maken, lekker voor over…ha waarover niet? En ding graag mee naar de kaars.

 4. Fijne tips, doet mij een beetje denken aan “Hygge”- het Deense woord. Dat boek is echt een aanrader trouwens! Ik zou graag kans willen maken 🥰!

 5. Die café Mocha ga ik echt maken, lijkt me heerlijk. En heb zelf ook nog een tip voor de pumpkinspice. Ik maak zelf altijd een mengsel van 2 theelepels koekkruiden op 1 theelepel chinees 5-kruidenpoeder, misschien iets meer spicy dan het origineel, maar daar hou ik van. Super lekker ook voor door de carrotcake!
  En die kaars lijkt me er heerlijk erbij geuren als
  Ik met mijn café mocha, carrotcakemuffin opgekruld op de bank Harry Potter zit te lezen (ja ik zit ook in een kinderboekenvibe) 😘 Elles

 6. Ik hou van de herfst! En wordt dus heel blij van heftige tips.
  Ik moet nog gewoon 36 uur per week naar m’n werk, maar als ik thuis kom maak ik het wel extra gezellig nu het buiten steeds donkerder wordt. Daarom doe ik graag mee voor de kaars 😁

 7. Die geurkaars klinkt heerlijk! Is echt zo’n luxe die ik mezelf op dit moment niet veroorloof, dus ik doe graag mee 🧡

 8. Ik hou zo van jouw blogs Merel. Die lamp ziet er trouwens echt fantastisch uit, ga meteen even kijken want ik zoek ook nog een mooie lamp met inderdaad warm licht, voor nu, lekker knus. Goede tip trouwens over recensies schrijven, ga ik meteen doen. En die geurkaars is de lievelings van een vriendin van mij, dus ben daar héél benieuwd naar, ik doe graag mee. 🙏🏻

 9. De herfst is mijn favoriete seizoen, de warme kleuren in de natuur en de warme gerechten en drankjes horen daar ook bij. Deze oktober vieren wij dat we vier jaar vegan zijn. Ik 54 en mijn man 56 en willen graag zaadjes planten bij mensen van onze generatie om ook vegan te gaan. En we komen daarom graag in aanmerking voor die warme kaars😊

 10. Jaa wat leuk dat jullie naar de moestuin zijn geweest! Een van mijn wekelijkse ritueeltjes en ik word daar zo gelukkig van :) Oh en die kaars zou natuurlijk heerlijk zijn voor deze dagen! Nu ik ook nog eens tentamen week heb met allemaal online dingen, zou het een fijn ontspan momentje zijn ;)

 11. Heerlijke herfst tips! Ik doe graag mee met de kaars winactie🍂🍁🧡

 12. Ik maak graag kans op de kaars. Het lijkt mij heeeeerlijk en fijn om te relaxen met een kaars bij het eten en drinken van het seizoen!

 13. Wat een ontzettend leuke blog! Ik kende je nog niet, maar ga je vanaf nu volgen!
  En die heerlijke geurkaars zou ik ook wel willen winnen! Heb wel behoefte aan extra licht tijdens deze dagen!

 14. Heerlijke post (en zeer welkom in deze toch al donkere tijden). Fijn het linkje naar de pumpkin spice mix, die ga ik weer eens maken! Ik doe graag mee met de winactie, ik heb momenteel geurstokjes in de geur tobacco die bijna op zijn, zo’n kaars lijkt me een supergezellig alternatief!

 15. Ooh ik ben echt al weken op zoek naar een heel fijne vegan geurkaars! Veel van de kaarsen die ik tegenkom zijn me te zoet. Doe dus graag mee met de actie! En dank voor de fijne tips!

 16. Heel erg into geurkaarsen op het moment dus zeker interesse 🥰

 17. Jaa die kaars! Ik doe mee! Voordat de herfst begon had ik er heel veel moeite mee (mijn leven was op dat moment volop in verandering dus een veranderend seizoen – en een nat en koud seizoen – kon ik er eigenlijk echt niet bij hebben), maar nu het eenmaal zover is geniet ik stiekem wel van de knusse avondjes en ’s ochtends opstarten met een geurkaarsje naast de laptop. Toch zo erg nog niet, de herfst :)

 18. Wildwoud 😍 Zo’n mooi boek! Die ga ik binnenkort eens luisteren tijdens het wandelen.
  Ik zou graag de kaars winnen. Dat maakt het vele thuiswerken een stuk gezelliger!

 19. Ik doe heel graag mee aan de winactie! Ik ben geen fan van de herfst en moet echt moeite doen om het gezellig en fijn te maken voor mezelf dus deze post komt als geroepen. Ik ben net verhuisd en mijn huis kan wel wat gezelligheid gebruiken dus de kaars zou hier heel goed passen!!

 20. Natuurlijk doe ik graag mee voor de kaars, als je ze tenminste naar België wil laten sturen. Ik kan nog als extra tip geven om de natuur in te trekken nu de kleuren zo mooi zijn en het bos vol paddenstoelen staat.

  Ik heb trouwens ook zo’n plant in fles, ondertussen al meer dan een jaar en buiten dat ik vorige week per ongeluk het glas kapot deed waardoor ik de planten moest overpotten naar een reservebokaal die ik in huis had voor dit soort noodgeval (want ik ken mijn eigen een beetje … ) heb ik daar nog nooit iets moeten aan doen en blijft hij heerlijk om naar te kijken. Maar dat van dat koffiedik wist ik niet. Dat vind ik een héél erg goeie tip, bedankt!

 21. Heerlijk hè het herfstseizoen en wat een leuke natuurlijke tips :-). Ik doe mee met de winactie van de kaars, een tijdlang ben ik al op zoek naar een fijne geurkaas voor in huis en deze is dan ook heel welkom.

 22. De herfst is mijn favoriete seizoen <3 ik doe mee met de winactie van de kaars!

 23. Van kleins af aan heb ik moeite met de transitie van zomer naar herfst. Als kind moest ik daar zelfs om huilen, altijd heimwee naar de eindeloze zomerdagen. Ouder en wijzer kan ik nu beter zorgdragen voor een zachtere overgang. Zelfzorg is dan heel belangrijk! En naar buiten waar nog steeds vogeltjes fluiten.
  En dan bij thuiskomst de traktatie van een gezellige kamer, thee met iets lekkers. En zo’n heerlijke kaars van StudioJUX! Joehoe!

 24. Wat een fijne blog! Mijn favoriete seizoen is ook de herfst. Mijn perfecte zondag:

  Een wandeling door het bos, terugkomen met verwaaid haar en een frisse neus. Kaarsjes aan, kopje thee, boekje, achtergrond muziek en een zacht dekentje <3

  Ik doe graag mee met de winactie.

  Bedankt en ik kijk uit naar de volgende blog!

 25. Oeh wat een fijn artikel weer! Ik ben al een tijdje een ‘stille/stiekeme’ lezer, maar de kaars van Studio Jux lijkt me zó fijn! Dus ik doe mee! :)

 26. fijne tips! ik ga binnenkort voor het eerst op mezelf wonen in Rotterdam, vind het nog een beetje spannend dus zou wel wat gezelligheid kunnen gebruiken. Ik doe dus graag mee met de winactie!

 27. I’m in! Kaarsen zorgen altijd voor fijn sfeerlicht in huis <3

 28. Leuke post, gelukkig dat we het thuis nu nog gezellig kunnen maken. En met die kaars wordt het nóg gezelliger! Ik doe mee!

 29. Ben ook veel aan het bakken deze herfst en de chocokoffie ga ik proberen!

  PS. Ik maak graag kans op de kaars.

 30. Hoi Merel, bedankt voor je leuke tips! Ik vind bakken ook een heerlijke activiteit voor de herfst :) ik zal deze recepten zeker proberen. Wat een goed idee om Google recensies te geven! En geurkaarsen, die passen natuurlijk ook helemaal bij de herfst.. dus ik doe graag mee met de winactie voor de Studio JUX kaarsen!

 31. Ik doe ook mee voor de kaars:) Zo dubbel, ik kijk altijd echt uit naar deze tijd, het toeleven naar kerst, pompoenen halen, lekker bakken. Ik haal er allemaal veel plezier uit, maar toch is dit vaak ook mijn somberste periode in het jaar. Ik merk wel dat de focus op positieve dingen van dit seizoen (elk seizoen eigenlijk) me helpt om lekkerder in mijn vel te zitten. Ik plan sinds een paar jaar ook bewust seizoensgebonden uitjes en activiteiten in. Naast dat het helpt vind ik het ook gewoon fijn om meer met de seizoenen te leven. Fijne blog!

 32. Zo fijn jouw blogs met fijne kleine tips die het seizoen zoveel leuker maken! Ik merk dat ik (door corona?) deze herfst heel bewust geniet van de natuur en de prachtige kleuren, en natuurlijk van het knus maken van mijn studentenkamertje. Een geurkaars past daar perfect bij! Ik doe graag mee :)

 33. Ik doe graag mee. Zeker nu we vaker binnen moeten blijven en er dus minder duidelijk een onderscheid is tussen werk en privé vind ik het fijn om in de avonden extra lief voor mezelf te zijn. En een geurkaarsje hoort daar natuurlijk bij.

 34. Wat een fijne tips ! Ik ga de pumpkin spicemix zo gelijk maken. Had het me al vaker voorgenomen, maar nu heb ik even tijd dus hop. De herfst met wind en slagregens, ik kan er zo van genieten. Lekker warm binnen met een plaidje en kaarsjes aan. Die tobaco kaars van studio JUX wil ik dus ook heel graag proberen :-)

  Alle seizoenen hebben hun charme vind je niet?
  Oh over kruidenmixen ik strooi nu ook kwistig met de koek-speculaaskruiden, lekker om mee te bakken maar door de havermout met een appeltje…of op mijn cappuccino Na een wandeling of zoals gisteren fietstocht door de duinen bij Noordwijk en Katwijk.
  Groetjes!

 35. Ik word helemaal cozy en blij van deze ideeën! Heb net een nieuwe espresso machine met een piston waardoor ik veel koffiedik weggooi elke keer, ik zat al te denken dat ik daar iets mee moest doen, dus bedankt voor de tip!! :) En super leuk om mee te doen met de geurkaars winactie, kaarsen brengen zoveel sfeer 🤗

 36. Dit is mijn eerste najaar in een appartementje dat ik voor mezelf heb! Als ik een avondje alleen ben en lekker ga lezen of series kijk, maar ook nu ik veel alleen zit bij het thuiswerken, vind ik het heerlijk om kaarsjes aan te steken, om het zo een beetje gezellig te maken voor mezelf. Ik zou het fantastisch vinden als ik dan een kaars van studio JUX kan branden!

 37. Fijne tips Merel! Ik krijg zo al weer helemaal zin om het gezellig te maken binnen :)

 38. Wat een fijne tips! Word er blij van. Ik ben sinds een paar dagen thuis na een operatie en verblijf in het ziekenhuis. En moet nu thuis verder herstellen. Dus voor mij nu extra belangrijk om het gezellig te maken, want de deur uit gaan lukt nog niet echt. Als ik me weer iets beter voel ga ik eens kijken naar de fijne recepten. En tot dan inderdaad kaarsjes branden en genieten van groen in huis. Ik zou dus ook heel blij worden van de fijne geurkaars! Thanks 😘

  1. hi Sofie! Ik stuur je een mailtje :) Jij hebt de kaars gewonnen!

 39. Ik doe mee! Ik heb altijd last van een herfstdip helaas, maar met deze tips kom ik hopelijk het najaar door! 🍁🤩🌟

 40. Ik doe graag mee. Zeker nu we weer vaker binnen moeten blijven en we midden in een verhuizing zitten om in de avonden extra lief voor mezelf te zijn. En een geurkaarsje hoort daar natuurlijk bij <3

 41. Ik vind deze tips heel fijn, lekker laagdrempelig i.p.v. meteen allemaal nieuwe hobby’s leren.
  Ik werk nog steeds fulltime dus het is er niet rustiger op, alleen zijn er minder mogelijkheden voor wat te doen.
  Goed idee ook van die recensies achterlaten.

 42. Wat een fijne lijst! Ik neem er toch nog een paar van mee, ik heb toch nog een maand de tijd voor de winter aanbreekt :-)

  Geen idee of het nog kan, maar een geurkaars heb ik natuurlijk ook nooit te veel, mijn voorraadje slinkt zienderogen tijdens deze donkere dagen <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *