Tips voor een productieve ochtend

productieve ochtend

Sinds wij parttime voor onszelf werken – en dus niet meer iedere ochtend op een bepaalde tijd op ons werk hoeven te verschijnen, hebben we beide het een en ander moeten veranderen aan onze ochtendroutines. Hoewel ik (M) nooit een uitslaper ben geweest, had ik toch de neiging om ’s ochtends pas laat op gang te komen, als ik geen afspraak had waar ik naartoe moest. Jamie las een boek over wat succesvolle mensen doen voordat ze gaan ontbijten. Ik las het ook. Daarna lazen we het boek Miracle Morning. Beide boeken hebben heel veel voor ons veranderd. We zullen je vandaag wat meer vertellen over hoe je je ochtend echt als kickstart van de dag kunt gebruiken. We zetten tips voor een productieve ochtend voor je op een rijtje, vertellen je hoe wij het aanpakken en welk effect het voor ons heeft.

Eerst wat informatie over de boeken die we hebben gelezen. De titel van het eerste boek is What the most successful people do before breakfast. Dit boek gaat over hoe je de tijd in de ochtend kunt gebruiken om te groeien. En dan zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Hoe haal je meer uit je dag? Hoe zorg je dat je iedere dag met veel energie begint?
Het tweede boek dat we hebben gelezen is The Miracle Morning. (Het boek is nu ook in het Nederlands te koop! ) Dit boek gaat wat dieper. Het gaat over Hal, een jonge man die rond zijn twintigste een heel zwaar ongeluk heeft gehad. Hij is zes minuten lang doodverklaard geweest. Wonder boven wonder is het allemaal weer goed gekomen met Hal, maar deze ingrijpende gebeurtenis heeft natuurlijk heel veel effect gehad op hoe hij in het leven staat. Hal heeft een ochtendritueel bedacht, dat hij The Miracle Morning noemt, dat bestaat uit een paar eenvoudige stappen. In het boek leer je hoe je iedere dag positief en vol energie kunt beginnen en welke effecten dit kan hebben op je persoonlijke en zakelijke leven, maar ook op je gezondheid. De beide boeken die we hebben gelezen, hebben ons enorm geïnspireerd.

Onze eenvoudige tips voor een productieve ochtend

Zet je wekker een uurtje vroeger dan je normaal zou doen. Sta je normaal om 7 uur op, probeer dan echt eens  hoe het voor je is om om 6 uur op te staan. Het heeft trouwens de voorkeur om je alarm niet op je telefoon, maar op een externe wekker in te stellen. Waarom? Omdat de verleiding om met je telefoon (die je moet pakken om de wekker uit te zetten,) in bed te blijven liggen erg groot is.

Begin je dag áltijd met 1 of 2 glazen water. Het beste doe je dit voordat je ook maar íets anders doet. Je lichaam heeft ’s nachts niks gekregen, dus je vocht even op peil brengen is geen slecht idee. Poets vervolgens meteen je tanden. Water drinken en je tanden poetsen zijn twee activiteiten waar je niet echt over hoeft na te denken. Het werkt verfrissend (letterlijk) en je zult merken dat je meteen een wat wakkerder gevoel hebt. Zo niet, gooi dan nog even een plens water in je gezicht. Zelf spray ik graag wat gezichtsspray van Lush (A breath of fresh air is mijn favoriet) in mijn gezicht om me wat wakkerder en frisser te voelen.

Ga rustig zitten en mediteer 5 tot 10 minuten in stilte. Een tip voor als je nog niet zo gewend bent aan mediteren: gebruik hiervoor de app ‘Stop, Breathe and Think.’ Er zijn nog veel meer meditatie-apps te vinden, die je kunt downloaden voor op je telefoon of tablet, maar over deze app zijn wij erg te spreken.

Lees een bladzijde of 10 – 15 uit een boek. Dit kan je lievelings roman zijn, maar ook een zelfhulpboek. Wij geven de voorkeur aan een zelfhulpboek, omdat deze boeken doorgaans vol staan met positieve, motiverende gedachten.

Maak wat aantekeningen in een (digitaal) notitieboekje. Veel mensen gebruiken hiervoor een One Line a Day  boekje. Hoe sta je tegenover deze dag? Heb je bepaalde wensen voor de komende 24 uur of is er iets waarvoor je dankbaar bent? Schrijf het op in een paar korte zinnen. (het is ook heel erg leuk om dit over een tijdje terug te lezen.)

Beweeg! Of je nou een paar push-ups doet, 10 minuten een aantal yoga oefeningen doet, je een rondje gaat rennen of op de fiets springt: breng je lichaam in beweging.

Neem een korte, verfrissende douche. Douche niet langer dan 3 minuten en als je een echte diehard bent: wissel met warm en koud water. Dit brengt je bloedsomloop goed op gang.

Eet een goed ontbijt en neem hier echt eventjes de tijd voor. Heb je weinig tijd in de ochtend, zorg dan dat je ontbijt de avond van tevoren al klaar staat. Denk aan het bakken van een bananenbrood of ontbijtmuffins, of het maken van overnight oats of een smoothie. Geschikte recepten vind je in ons Groene Meisjes Ontbijtrecepten e-book.

En dan?

Het hele idee van dit ochtendritueel is dat je eerst je lichaam en je hoofd eerst de tijd geeft om rustig op te starten. Pas wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen – en onze ervaring is dat je hier ongeveer een uurtje voor nodig hebt – zou je je laptop open moeten klappen om je social media en je mail te checken. Mensen die voor zichzelf werken, en dus niet op een bepaald tijdstip in de auto of trein naar een kantoor of andere werkplek hoeven te zitten, hebben vaak de neiging om áltijd maar door te gaan. Dat resulteert in tot ’s avonds laat nog op beeldschermen kijken, mails beantwoorden, nog eventjes een belletje plegen en oh shit, het is altijd tijd om te gaan slapen. De volgende ochtend pakken we onze telefoon en maken we het welbekende rondje: mail, Facebook, twitter, instagram, pinterest…. en weer opnieuw, totdat we de moed hebben gevonden om uit bed te komen.

Nog los van het feit dat het gewoon niet gezond is om altijd maar aan het werk te willen zijn, is het gewoon ook niet nodig. In bed je telefoon checken is namelijk alles behalve productief. Veel productiever is het om je dag eerst met een uurtje in rust voor jezelf te beginnen en dáárna je laptop of tablet erbij te pakken. Stel dat je om 6 uur opstaat, in plaats van om 7 uur, en je bent om 7 uur helemaal klaar om te beginnen: hoeveel kun je dan wel niet hebben gedaan als het een uur of 11 is? Reken maar dat je het gevoel hebt dat je dag anderhalf keer zo lang duurt.

productieve ochtend

Maar wat doe ik dan met al die tijd?

Dat het voelt alsof je dag anderhalf keer zo lang duurt, betekent absoluut niet dat je anderhalf keer zo hard moet werken. Je gaat effectiever met je tijd om en dus houd je – als het goed is – ook meer tijd over voor ontspanning en andere dingen voor jezelf of je gezin. Wanneer jij van 6 tot 7 je uurtje me-time inlast (wat je ook in het weekend kunt doen,) dan houd je tijd over om ’s ochtends met je kinderen te spelen, rustig ontbijt voor ze te maken en nog even uitgebreid te kletsen voordat ze de deur uitgaan. (en er zijn ouders die ervoor kiezen om nóg vroeger op te staan, zodat ze het nog rustiger aan kunnen doen, omdat ze gewoon een heel druk gezinsleven hebben) Misschien heb je opeens tijd gevonden om een rondje te gaan hardlopen, lees je eindelijk weer eens per maand een boek uit (met 10 tot 15 bladzijdes per dag kom je een heel eind!) en hoef je eindelijk niet meer je ontbijt naar binnen te proppen, maar kun je er écht eens van genieten.

Wij vinden dit ochtendritueel ontzettend fijn omdat we voelen dat het ons energie geeft. Je begint je dag rustig, maar het pept je wel op. In bed blijven lummelen, of in een joggingbroek op de bank blijven zitten is natuurlijk echt wel eens fijn. Maar als dat erin resulteert dat je dag in dag uit om 12 uur ’s avonds nog je mail zit te beantwoorden – dan is dat eigenlijk gewoon niet oké. Althans, voor ons niet. Door de dag ontspannen te beginnen, merken we door de dag heen ook dat het een bepaalde rust brengt. De dag gehaast beginnen betekent eigenlijk dat je de hele dag achter de feiten aanrent. Geen goed idee. Terwijl ik dit schrijf, is het half 8. Ik heb mijn ochtendritueel er net op zitten en zit gedoucht, aangekleed en wel achter mijn laptop. Op de een of andere manier begint na de rustige start in de ochtend de inspiratie al te borrelen nog voordat ik mijn laptop openklap. Dubbele winst!

Neem jij ’s ochtends de tijd voor jezelf om de dag rustig te beginnen? Wat zou je ervan denken om de dag eens een uurtje eerder te beginnen en een ochtendritueel voor jezelf te bedenken? Heb jij nog andere tips om productief te zijn in de ochtend? We horen het graag van je bij de comments! 

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag krijgen.  Voor de duidelijkheid: voor jou komen er geen extra kosten bij kijken. 

Tips voor een productieve ochtend
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

156 gedachten over “Tips voor een productieve ochtend

 1. Ja, I love mornings! De laatste tijd probeer ik, wanneer ik het druk heb, om half 8 of 8 uur al op mijn werk te zijn en het lijkt wel alsof ik die uurtjes voor 0900 zoveel meer gedaan krijg.

  1. Ja echt! Het zijn juist die rustige ochtenduren waarin je zóveel kunt doen! Ik vind het heerlijk als het buiten nog donker is, maar ik al wat vogeltjes hoor fluiten en weet dat het straks licht wordt.. en dan te weten dat je al zoveel hebt gedaan!

 2. Wat een gaaf artikel! Toen ik nog iedere dag van 8 tot 5 werkte, stond ik vaak om 5 uur op. Dan deed ik altijd alle dingen die ‘moesten’ gebeuren (stofzuigen, opruimen, koken, etc), zodat ik me ’s avonds nergens druk over hoefde te maken.

  1. Wat slim! Had je nooit last van klagende buren over de stofzuiger? hihi, zomaar even een praktische vraag hoor!

 3. Ik sta op, drink een glas water met een eetlepel bio appelazijn, doe yoga oefeningen, maak ontbijt dat de avond ervoor al voorbereidt is, ontbijt een half uur met een rondje media, ga douchen en aankleden, doe nog wat opruimwerk in huis en ben klaar om te starten. Heerlijk!

 4. Wat een goed artikel! Ik ben zelf meer een avondmens, maar ik houd wel van productieve ochtenden. Ik merk ook dat ik automatisch meer een ochtendmens word zodra het weer voorjaar wordt. Zo slaap ik vaak zonder gordijnen, zodat ik rustig wakker word van de zon (een soort wake up light!).
  Deze week ben ik ook weer begonnen met op tijd op staan, en je merkt dat je de rest van de dag ook een stuk productiever bent.

  1. Wat goed! Haha, ja een natuurlijke wake up light. Stukken goedkoper ook en het scheelt weer stroom ;)

 5. Ik sport ’s ochtends vaak even om wakker te worden. En ik duik op tijd in bed, als ik te weinig slaap krijg (wat bij mij al begint bij minder dan 8 uur slaap), kan ik doen wat ik wil, maar dan blijf ik de volgende dag de hele dag duf.

  1. Zeker waar! Ik ga ook echt vroeger naar bed tegenwoordig. Ook omdat ik dan gewoon al moe ben en als een blok in slaap val!

 6. Fijn artikel :) Ik trek er ’s ochtends altijd 1,5 uur voor uit om te ontbijten, douchen en wat afwas weg te werken. Begin met een glas water, dan ontbijt en dan koffie, met ondertussen de krant. De papieren versie, welteverstaan, kan ik lekker rustig doorheen bladderen en zef bedenken welk nieuws ik het interessantst vind. Ook geen gedoe met journaals ’s avonds zo. Dan heb ik ’s avonds ( in bed ) nog lekker de tijd om wat in een boek te lezen zodat ik ook ontspannen in slaap kan vallen. Verder heb ik meestal niet echt een lijstje, maar wel in mijn hoofd, van wat ik allemaal moet doen, en ik probeer altijd te beginnen met de klussen die ik het vervelendst vind..

 7. ik ben ook echt eenn ochtendmens.. neem graag de tijd om op te starten en een lekker ontbijje te maken. Daar zet ik mijn wekker gerust eerder voor… verder heb ik niet een heel ritueel, moet eerlijk zeggen dat me dat ook niet trekt! geen telefoon geen tv (geen boek ;-p), gewoon even gedachten laten gaan :-D ook fijn

  1. Zeker ook fijn! Ik ben daar niet zo goed in, want ik blijf dan heel lang lummelen. Vandaar dat ik voor mezelf een structuurtje heb bedacht :)

 8. De laatste tijd kom ik vroeger wakker dan anders en ik weet van mezelf dat blijven liggen me net vermoeider maakt, dus staat mijn wekker vanaf nu ook vroeger. De stappen die in de boeken voorkomen doe ik ongeveer ook, maar toch zit bij mij de media er toch wel altijd bij hoor… Opstaan, Facebook, instagram en blogposts selecteren in bed (voor mij is dat rustig wakker worden), daarna glas water, ontbijt maken, glas water opdrinken en terwijl ik rustig zit te knabbelen lees ik de blogs die mij het meest aanspreken (misschien lijkt dit al werken, maar er staan zoveel positieve woorden op blogs, dat ik er happy van wordt en mijn dag zo goed begint). Daarna was ik me en begin ik aan het checken van mails, to do list van de dag,…

  1. Zeker waar! Ik heb sinds kort een iPad en vind het ook heerlijk om tijdens het eten nog even wat artikelen op blogs en blendle te lezen. (of ik doe dit in de trein)

  1. Die hebben we inderdaad niet, maar dat wil niet zeggen dat we ons niet kunnen inleven in situaties van anderen :) Zoals we ook in het artikel een situatie beschrijven over mensen die wél kinderen hebben. Onze tip: lees het boek ‘What the most succesfull people do before breakfast.’ Dat gaat namelijk over een vrouw met, ik geloof, 4 kinderen en haar lukt het ook ;)

 9. Leuk artikel en nog leuker idee. Alleen niet zo uitvoerbaar met een baby en chronisch slaaptekort.
  Ik hoop dat ik snel weer de ruimte heb om dergelijke keuzes te maken. Nu begin ik vaak juist heel vroeg met studeren of werken, omdat er pas weer tijd is voor dat soort dingen als mijn dochter savonds weer in bed ligt.

 10. Als ik naar mijn werk ga, dan ontbijt en lees ik vaak in de trein en moet ik daarna nog even een stukje lopen. Dan ben ik wel wakker als ik op kantoor ben. Soms werk om thuis en ik merk dat ik echt even een wakkerwordtmomentje nodig heb. Ik ga dan even naar buiten om te wandelen of haal alvast boodschappen. Dan heb je daarna ook echt een moment om te beginnen!

  1. hihi, dat dacht ik ook. Maar het is een kwestie van wennen! als je wilt natuurlijk, niks hoeft ;)

 11. Bij de eerste tip dacht ik meteen no way! ik sta op een werkdag al om 6:15 op, ik ga echt niet om 15:15 opstaan. Een kwartiertje eerder komt wel eens voor, maar meer dan dat niet. Anders kan ik de avond ervoor ook om 21:00 in mn bed gaan liggen wil ik een goede nachtrust hebben.

  Ik ben wel een ochtend mens, altijd geweest. Tijdens mn studie stond ik op tijd op en was ik ’s ochtends het best geconcentreerd.

  Nu ben ik met zwangerschapsverlof, maar uitslapen doe ik niet met een peuter in hui. Vanochtend was mijn wekkertje er al om 6:30 om me te wekken..
  Telefoon heb ik nooit in mn slaapkamer, mediteren zou fijn zijn, ik heb het de laatste twee weken wel eens gedaan. Ik ben wel iemand die het nieuws aanzet en met mn ontbijt en telefoon voor de tv beland en zo dus mijn sociale media check, het nieuws volg en mijn ontbijt naar binnen werk. Daarbij denk ik wel eens dat dat anders moet kunnen.

  Maar met een kind erbij maakt het de dingen wel anders, ik moet hem ook nog klaar maken als hij ergens naartoe gaat, dan zou een uurtje extra fijn zijn, maar ik ga hem niet een uur eerder uit zn bed halen.. ik leef er maar ff mee dat het ’s ochtends wat extra stress is :-)

 12. Toevallig had ik gisteren zo’n productieve ochtend. Rond twaalf uur ’s middags had ik al zoveel gedaan dat ik ervan schrok. Ik had opeens tijd om leuke dingen te doen. Zo heerlijk!

  1. Heerlijk he? dat heb ik nu bijna iedere dag en ik ben gewoon verbaasd over hoeveel tijd ik overhoud voor mezelf!

  1. Ja, dat klopt. Wij lezen veel in het Engels… maar we hebben deze boeken inderdaad niet in het Nederlands gezien. Ze zijn wel erg goed te begrijpen hoor! :)

 13. Tja hier gaat om 6 uur de wekker, behalve op mijn vrije dag. Die avond vantevoren sport ik laat waardoor ik veel te laat in bed lig en dus echt wel even die extra uurtjes ’s ochtends nodig heb. Ga ik naar mijn werk dan heb ik 45 minuten voordat ik de deur uit moet en dan zit ik nog eens meer dan een uur in de trein en moet ik van en naar stations lopen. Ik ben dus echt wel wakker tegen de tijd dat ik echt wat moet doen.

 14. Leuk artikel. Ik denk dat ik hier ook wel wat mee wil doen, zodat ik wat productiever kan zijn. Maar een uur eerder dan normaal opstaan gaat hem niet worden voor mij. De dag hoeft niet al om 4 uur te beginnen op mijn “vrije dagen”, aangezien m’n schooldagen al om 5 beginnen en doorgaans tot 7 ’s avonds doorgaan.
  Maar het idee van een ochtendritueel spreekt me wel aan. Het klinkt duizendmaal beter dan de dagen beginnen met een telefoon in je hand en half dichtgeknepen ogen.

  1. Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe je ochtenden er nu al uit zien. Als ik naar mijn werk moet, sta ik om 6 uur op. Tegenwoordig sta ik dan om half 6 op, om een half uurtje ipv een uurtje, voor mezelf te hebben. Op dagen dat ik voor de groene meisjes (en dus thuis) werk, sta ik normaal om 7 uur op en nu om 6 uur. Een vriendin van mij staat iedere ochtend om half 4 op om naar haar werk te gaan.. als je dan om 3 uur moet gaan opstaan, nee, dat is gewoon niet leuk meer ;)

   1. Dat zou wel heel heftig zijn!
    Wanneer ik om 6 opsta is dat om me klaar te maken en te ontbijten enzo, maar dan allemaal lekker rustig zodat ik me niet hoef te haasten.
    Op vrije dagen probeer ik wel om 8 uur op te staan, dus misschien dat 7 uur een idee is :)
    Op vrije dagen werk ik namelijk aan school en portfolio’s etc, dus wat rust en me-time is dan zeker welkom.
    Ik ga het proberen! Bedankt voor dit artikel en de reactie. :)

 15. Leuk artikel! Ben het met de andere moeders eens dat de praktische uitvoerbaarheid met kinderen nog een uitdaging is. Niet onmogelijk, maar wel anders. Ik ben bijv. benieuwd hoe zen ik ben als ik tijdens het ochtendritueel een van de kinderen in huis tegenkom ;) Aan de andere kant kun je ze misschien ook uitleggen wat je doet en ze overhalen om ook een ochtendritueel te doen. Allemaal erg afhankelijk van leeftijd en karakter van de kinderen, dat wel!

  1. Dat denk ik ook. Het lijkt me niet dat ieder kind en iedere moeder/vader hetzelfde is!

 16. En waar lees ik dit artikel? Juist ja, al lummelend in bed! Ik hou zo van slapen en mijn bed haha! Misschien moet ik deze methode toch maar eens een kans geven, want eerlijk gezegd voel ik me helemaal niet zo goed bij hoe mijn dagen momenteel verlopen

 17. oeh dit klinkt heel fijn nu ik thuis m’n scriptie zit te schrijven en niet altijd even productief ben haha. Heb alles opgeschreven in notities op telefoon en ga het morgen proberen.

 18. Ik heb een dochter van 2 1/2 en soms kies ik ervoor om voor dat ze wakker word een half uurtje yoga te doen via Youtube (‘yoga with Adriene’ is super fijn). Soms is ze eerder wakker en doet ze gewoon mee. Ze zegt dan ‘Lise ook yoga??’ Niet super praktisch maar het kan wel. Ik geef haar ook weleens een bakje met druifjes en bosbessen met een vorkje, is ze ook 10 min zoet mee en kun je toch even stretchen haha. Ook kan het tijdens haar middagdutje of ga ik ’s avonds nog even de mat op en daarna douchen en bijv. maskertje op doen zodat je dan even tijd voor jezelf maakt. Dus het kan ook zeker wel als je kind(eren) hebt alleen moet je iets creatiever met je tijd om gaan of je kind bij je ochtendritueel betrekken.

 19. Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met ochtenden. Er zijn ochtenden dat ik heel makkelijk wakker word en meteen m’n bed uit kan springen, maar er zijn ook echt ochtenden dat ik er totaal niet uit kom en dat merk ik dan ook eigenlijk de hele dag door nog. Als ik moeite heb met wakker worden ben ik eigenlijk de hele dag moe en heb ik veel minder energie dan wanneer ik er wel meteen uitgekomen ben. Misschien dat ik me toch wat vaker echt uit bed moet slepen…

 20. Ik sta zelf inderdaad ook wat eerder op, gewoon even lekker tijd voor mezelf voordat ik ga beginnen met aankleden & naar mn werk gaan. Ik ben dit ooit gaan doen door een artikel die dat als tip gaf om niet het gevoel te hebben dat je leeft voor je werk/school. Het is al jaren geleden maar ik doe het nog steeds!

 21. Wat een fijn artikel! Ik ben sinds september ook begonnen met elke dag om 7 uur opstaan, dan een uurtje sporten en daarna rustig minstens een half uur de tijd nemen om te ontbijten. Dat geeft zo veel rust! Ik voel me bijna nooit meer gestresst.
  Ik vind jullie tips van het mediteren en 10-15 minuten lezen ook heel goed. Vooral aan lezen kom ik eigenlijk nooit toe omdat ik mezelf er nooit de tijd voor gun. Dus ik denk dat ik de komende tijd nog een half uurtje eerder op ga staan en kijken hoe dat bevalt :)

  1. Wat goed om te horen zeg! Het is zo lekker om in de ochtend even wat tijd voor jezelf (en je persoonlijke ontwikkeling) te hebben. En voor de een is dat het lezen van een zelhulpboek en voor de ander is het een beetje op Pinterest scrollen door recepten die je nog eens wilt maken. Als je er maar blij en ontspannen van wordt :)

 22. Dit hebben jullie voor mij geschreven of niet? Ik ben géén morningperson en werk vanuit huis. Ik vind het ontzettend moeilijk om op te starten en heb daardoor altijd het gevoel dat ik tijd tekort kom. Ik zou jullie methode eens een week moeten uitproberen om te zien of het wat voor me is, thanks girls!

  1. haha ja Olga, speciaal voor jou! ;) Fijn dat je er iets aan hebt! x

 23. Haha, ik lees dit op m’n telefoon in bed, maar wel op de 1e dag in 10 dagen dat ik van mezelf uit mag slapen ;) ik werk ook voor mezelf en ik sta tot mijn eigen verbazing ook regelmatig vroeg op. Soms om 5u, als ik veel deadlines heb. Dan rol ik zo vanuit m’n bed naar m’n bureau en begin ik met schrijven. Werkt voor mij heel goed omdat ik dan nog niks anders aan m’n hoofd heb. Ontbijten etc doe ik dan rond 8u/9u. In de winter als het licht wordt, nu als m’n huisgenoten rond die tijd aan hun dag beginnen. Voelt heel goed om dan al veel gedaan te hebben!
  Wat ik trouwens heb afgeleerd en wat ik echt alleen doe als het om wat voor reden dan ook nodig is, is de werkdag beginnen met mail en social media. Die bevatten toch grotendeels prioriteiten van anderen en afleidingen, en daar zou je je hele dag mee kunnen vullen. Ik stel juist s avonds een to do lijstje op met één / een paar belangrijke punten die ik af wil hebben, en werk daar ’s ochtends aan. ’s Middags check ik dan mail etc. Nou moet ik toegeven dat FB vaak toch wel echt aanlokkelijk is ;)
  En ik ga maar eend op ziek naar t tweede boek dat jullie noemen, die ken ik nog niet, klinkt goed!

 24. Wij hebben vier kinderen en ontbijten alrijd samen aan tafel. ’s Avonds van te voren dekken. Kleding klaarleggen. Om kwart over 7, half 8 zit iedereen gezellig te ontbijten. Niet allemaal even lang. De één gaat om kwart voor 8 weg de ander om half 9, maar we starten de morgen samen. Iedereen heeft zijn eigen taak. Ook die van 5 jaar. Het loopt gesmeerd.

 25. Fijn artikel! Ik neem vaak wel rustig de tijd ’s ochtends. Ik ga wel een keer proberen om 2 glazen water te drinken, want soms vergeet ik nog wel eens te drinken ’s ochtends, terwijl ik de rest van de dag wel veel drink.

  x

 26. Ik heb doordeweeks twee vrije dagen. Deze moet ik vaak gebruiken voor mijn scriptie en voorbereiding voor m’n werk. In het begin sliep ik dan echt ontzettend lang uit, wat ervoor zorgde dat mijn hele planning steeds opschoof, waardoor ik me ’s avonds altijd een beetje lam voelde.
  Tegenwoordig zet ik mijn wekker om zeven uur, lees ik wat, ontbijt ik rustig, doe ik mijn social media dingetjes, douche ik me, waardoor ik om acht uur wakker ben en gewoon kan beginnen. Niet alleen deze twee dagen zijn veel fijner, maar alles krijgt gewoon veel meer ritme. Ik ben ’s avonds ook meer voldaan en op een fijne manier moe, waardoor ik weer eerder in bed kruip. Zo creëer je een fijn cirkeltje. Super fijne blogpost dus, sta er helemaal achter. :D

  1. Wat goed om te lezen! Lekker luieren moet echt eens kunnen, maar structureel 2 dagen in de week in bed blijven hangen en niet veel uit je handen krijgen.. dat gaat op een gegeven moment toch tegen je werken. Je komt in de knoop met je verplichtingen en zelf vind ik dat je er ook nog eens heel hangerig en moe van wordt. Goed om te lezen dat het voor jou ook werkt!

 27. Wat een goede tips! De laatste tijd is de ochtend al voorbij voordat ik het in de gaten heb. Ik denk dat ik mijn wekker inderdaad iets vroeger moet zetten en weer moet beginnen met wat yoga oefeningen. Daar word ik ook altijd fijn wakker mee.

  1. Zeker! en naast dat je er wakkerder van wordt, is het gewoon heel goed voor je lichaam!

 28. Ik heb ook mijn ochtendritueel gevonden door mijn wekker op 7u te zetten op dagen dat ik als freelancer geen afspraken heb. Ik start met een halve citroen, daarna een glas warm water om mijn lichaam ‘wakker te maken’. Ik vind het een mooie tip, die 15 blz lezen!! Ga ik proberen! ’s Middags maak ik een wandeling en neem ik wat boodschappen mee. Zo heb ik om 15.00 uur er een flinke productieve dag op zitten en hoef ik nergens meer aan te denken + heb ik tijd én energie om lekker in de keuken te staan! En niet ombelangrijk: minimaal 8 uur slaap!

 29. Wat een fijn artikel. Ik ben echt niet goed in vroeg op staan, ik krijg het gewoon echt niet voor elkaar. Wel ben ik de afgelopen maanden bezig om er een beetje ritme in te krijgen. Ik sta om de zoveel weken wat eerder op en merk dan ook dat ik enorm veel doe op een ochtend. Het blijft lastig, maar blijf gewoon op mijn eigen tempo doorgaan en het is nu al een stuk verbeterd :)

  1. Wat goed! Mijn ervaring is wel dat als je iets hebt om naar uit te kijken (wat in mijn geval is: lekker ontbijten, een beetje me-time hebben, wat lezen, enz) het wel makkelijker wordt om eruit te komen… Maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk ;)

 30. Dit artikel komt echt op het perfecte moment voor mij, dankjewel! Ik ben een echte nachtuil, maar ik probeer nu ’s ochtends productiever te zijn omdat ik weet hoe fijn het is om vroeg te beginnen. Het voelt dan inderdaad echt alsof je veel meer gedaan krijgt en het is heerlijk om niet nog ’s avonds laat achter de laptop te moeten zitten. Ik heb nu heel vaak het gevoel dat ik tijd te kort kom, terwijl ik alle tijd van de wereld heb eigenlijk, en lang niet alles heb kunnen doen op een dag wat ik wil doen. Dat is inclusief me-time en even rustig de tijd nemen om van een maaltijd te genieten. Ik ga deze tips zeker toepassen om mijn ochtendritme te veranderen!

 31. Goede tips naar mijn mening. ik heb er hier en daar ook al iets over gelezen dat successvollere mensen vroege vogels zijn.. weet niet of dit helemaal klopt of slechts een theorie is maar alleszins geloof ik er wel in dat je ’s ochtends na een goede nachtrust meer gedaan krijgt.

 32. Geweldige tips, maar voor mij als uitgesproken avondmens wel een hele grote uitdaging. Ik geef mezelf al iedere morgen een pluim als het gezin aan het ontbijt zit. Er moet niemand ingewikkelde dingen vragen als ik in de keuken rommel of, om heel eerlijk te zijn, ze moeten dan gewoon helemaal nìets vragen. Als mijn bord en beker leeg zijn, ben ik echt heel gezellig. En dat ben ik dan tot ’s avonds heel laat :)

  Maar, eh, fijn dat het voor jullie en zo te lezen heel veel anderen, zo goed werkt.

 33. Hier even een praktische aanpassing van het ochtendritueel: vanuit de Ayurveda zeggen ze dat je beter eerst je tanden kan poetsen en daarna glazen water drinken. Want ’s ochtends zijn er afvalstoffen verzameld in je mond en keel (omdat je een nacht horizontaal hebt gelegen), en dan kan je beter eerst je mond schoonmaken door je tanden te poetsen. En dan daarna water drinken :)
  (En let ook op met water met schijfjes citroen, dat kan je beter niet direct na of voor het tandenpoetsen drinken. Dus gewoon water is het beste dan;) )

 34. Ha, dit zijn inderdaad wel hele goede tips! Mijn ochtendritueel is nu enigszins niet meer aanwezig, bedenk ik me, omdat ik nu nog veel thuis ben. Als ik weer kan gaan beginnen met werken, lijkt het me wel mooi om dit te gaan proberen. Al moet ik wel zeggen dat ik altijd héél slaperig word van lezen, dus ik ben benieuwd of ik dan mijn ogen open kan houden ;). Hoe dan ook is het sowieso de moeite waard om eens te proberen!

 35. Tot mijn eigen verbazing ben ik steeds meer een ochtendmens. Alleen sta ik al om zes uur op om naar het werk te gaan dus een uur vroeger opstaan lijkt me niet echt haalbaar. Maar ik zou het wel eens proberen met een half uur vroeger. De afgelopen week werd ik toch telkens wakker rond half zes, dus waarom niet gewoon uit bed komen en met een aantal van die dingen beginnen. Meditatie en yoga zouden zeker lukken, maar boeken lezen doe ik op de trein.

  Ja, zeker iets om over na te denken en eens uit te proberen!

 36. No way dat k al om 4u 30 ga opstaan ipv 5u 30. Ik heb m’n slaap nodig.

  1. Je zou ook een uurtje eerder naar bed kunnen gaan ;) Maar goed, we hebben ook niet gezegd dat je het moét doen he? Voor ons werkt en dat wilden we graag met je delen ;)

 37. Ik vind het zo gaaf dat jullie steeds meer van dit soort artikelen schrijven! Ik ben ook zelfstandige en was ook altijd met dit soort dingen bezig, ‘self-improvement’ zeg maar. Ik zat een tijdje bij een internationaal (betaald) forum voor online ondernemers waar ook van dit soort onderwerpen behandeld werden (een forum voor digitale nomaden, ik heb een hele tijd gereisd terwijl ik ook online werkte). En eigenlijk mis ik zoiets, om het over dit soort onderwerpen te hebben met andere (part-time) zelfstandigen maar ook over andere inspirerende dingen en gewoon ook om het over je bedrijf en je ideeën te hebben. Waarschijnlijk hebben de groene meisjes zelf het te druk maar ik vroeg me dus af of er meer zijn die het leuk vinden een soort clubje (online/offline) te vormen en het over dit soort dingen maar ook andere leuke dingen te hebben? Misschien een beetje gek om het via deze weg te vragen maar ik zou dus graag in contact komen met andere vrouwelijke zelfstandigen die ook bezig zijn met bloggen, (creatief/online) ondernemen, dat soort dingen!

  En ohja mijn ochtend ritueel: het klinkt mega uncool maar ik doe even lekker een kwartiertje mee met Nederland in beweging. Goed voor me ik word er blij van!

 38. Wat een leuk en goed idee.. zal het eens proberen om het op een vrije dag te doen. Mijn werkdag begint om 6 uur. Ga rond 7.15 met een dreumes de deur uit en savonds over 8 uur weer thuis (dreumes naar crèche hoor) Lig al rond half 10/10 uur op bed. Dus weinig tijd over zeg maar. 5 uur opstaan om te relaxen is dan ook niet haalbaar. Op vrije dagen zet ik mijn wekker op half 7… slaap genoeg maar nog steeds te weinig.
  Maar leuk om te lezen

 39. Ik werk in de avond en snachts buitenshuis.
  Als ik dan om 2 uur snachts thuiskom en de wekker gaat om 6,
  begint de dagelijkse routine. Ik ben dan productief tot half 9, als de kids op school zitten.
  Haal daarna als het kan wat slaap in door een powernap en ga dan pas ontbijten, neem even de tijd voor mezelf en alle klusjes die er liggen zodat als de kids uit school komen, die tijd ook echt voor hen is.
  Mijn dag begint dus iedere dag op een ander tijdstip. Maar dat glas water…
  Dat ga ik zeker toepassen!

 40. Bedankt. :D Zal ik nodig hebben. Momenteel ben ik heel druk, omdat ik in de examenklas zit nog een toets week heb en daarna mijn examens en een productievere ochtendhouding zou me misschien kunnen helpen. Ik sta momenteel al wel op om half 6 en zal dat geen uur naar voren gaan schuiven, maar ik kan mezelf wel wakkerder maken om vervolgens stille tijd te houden (i.p.v. mediteren zal ik dus gaan Bijbellezen) en zo beter wakker te worden.

 41. Jeej!!! Nieuwe inspiratie voor een frisse start ’s morgens. Dit heb ik nou juist nodig!
  Leuk artikel, Groene Meisjes!! En bedankt voor de boekentips! :)

 42. Ik ben echt zooooo geen ochtendmens maar dit artikel motiveert me echt om daar toch eens wat aan te doen! Het eerst genoemde boek dan ook maar gelijk besteld en proberen een uur eerder op te staan en mezelf een fijn ochtendritueel aan te meten. Vroeger sliep ik heel slecht in, maar sinds ik een vast avondritueel heb begrijpt mijn lijf gewoon dat het moet gaan slapen, zo zou het toch in de ochtenden ook moeten kunnen?
  Thanks!!

  1. Ja, zo werkt het wel. Het is allemaal een kwestie van gewenning. Je kunt je lichaam allerlei dingen aanleren en op allerlei manieren programmeren :)

 43. Wat een fijn stuk! Maar ik ben benieuwd of ik morgenvroeg om half zeven nog steeds zo positief over het hele gebeuren denk haha. Toch ga ik het zeker proberen, ook weer een mooi moment om meditatie weer op te pakken :)

  1. haha we zijn benieuwd! Het is nu half 7 geweest, dus hopelijk is het je gelukt om eruit te gaan. Ons ochtendritueel zit er alweer op :)

 44. Klinkt als een heel goed ritme! Ik ga het ook proberen, heb de meditatie app meteen gedownload! Hebben jullie nog tips als je onregelmatige tijden opstaat en gaat slapen? Een aantal avonden ben ik tot laat buiten en andere avonden ben ik al vroeg klaar. Hetzelfde geldt voor ochtenden. De ene dag moet ik heel vroeg op en de andere kan ik wat langer blijven liggen. De invulling van mijn dagen zijn heel wisselend. Van super actief buiten tot de hele dag op kantoor achter een laptop.. Hoe zou ik het in kunnen vullen?
  En ik ben heel benieuwd of jullie ook zoiets vergelijkbaars hebben voor de avond. Hoe kan je rustig de dag afsluiten en vervolgens goed slapen? Ik ben benieuwd!

  1. Hebben we :) We zijn nu ook een boek aan het lezen over slaap en hoé (en niet per se hoe lang) je het beste slaapt. Komt zeker ook nog een artikel over!

 45. Ik vind het een zeer goed idee, omdat ik meestal opsta om mijn gsm te pakken en dan lig ik nog een hele poos instagram en pinterest te checken. Terwijl ik aan het ontbijten ben, blijf ik maar instagram staren… Dus ik vind dat ochtendritueel een veel beter alternatief want het duurt evenlang dan dat ik gewoon bezig ben met mijn smartphone.

  Alleen het uur vroeger opstaan… daar ben ik geen fan van :)

  1. Kwestie van wennen… en iets eerder naar bed gaan ;) (hierover gaan we nog een ander artikel schrijven)

 46. Op het perfecte moment gelezen: time for bed. Zal m’n wekker iets eerder zetten! Thanks voor dit leuke artikel girls :)

  1. Woop woop! Ik hoop dat je inmiddels lekker bezig bent :) Het is half 7 en voor mij zit het ochtendritueel er alweer op :)

 47. Zeker het proberen waard, ben erg benieuwd of het werkt! Alleen is vroeger opstaan 1 ding, vroeger naar bed gaan wordt ook een uitdaging. Om aan het vroeger opstaan te wennen is dit wel een betere tijd van het jaar. Als je hier midden in de winter mee begint is het denk ik een stuk lastiger!

 48. Nou, ik heb jullie checklistje vanmorgen afgewerkt hoor! :) Normaal gesproken zet ik de wekken zo laat dat ik precise zeven minuten heb om vanuit bed op de fiets naar mijn werk terecht te komen, waarna ik eenmaal op kantoor nog een uur als een zombie rondloop. Ik dacht: dat moet beter kunnen. Jullie artikel kwam dus op een handig moment!
  Was deze ochtend wel even extra pijnlijk, omdat ik soqwieso al om zes uur op moest, dus dat werd nu vijf uur. En ik sliep pas om half één gisteren, dus au! :D
  Maar ik moet zeggen, die schamele paar uur in achting nemend, voel ik me verbazingwekkend wakker en energiek! :)
  Thanks dus! Nu maar kijken of ik het vol kan houden..

  1. Wow, wat leuk dat je het meteen bent gaan proberen! Oef, van half 1 tot 5 slapen is wel eeeeerg kort he? Dat kan je misschien volgende keer beter anders plannen ;) Maar wat goed dat je je toch wakker en energiek voelt. GO GO GO!

   1. Wel erg kort ja. Maar ik had het even niet voor het kiezen. ;) En in uitstellen had ik geen zin. Morgen weer! :)

 49. Ik moet ook echt vroeger opstaan, maar mijn bed ligt zo ontzettend lekker dat het nogal wat moeite kost om uit bed te komen. Ik lig vaak nog een uur in bed voordat ik echt opsta.

 50. Sinds ik afgelopens zomer een hernia kreeg zijn, op dringend advies van de huisarts en de fysiotherapeut, de ingrediënten ‘water drinken, bewegen en ontspanningsoefeningen’ deel gaan uitmaken van mijn ochtendroutine. En idd, je wordt er fitter van en hebt dus minder pijn. Dus een rustig ochtendritueel zoals hierboven beschreven lijkt me voor iedereen goed maar kan ik uit eigen ervaring dus nog eens extra aanraden aan mensen met gezondheidsklachten en (zware) blessures!

 51. Jullie hebben afgelopen tijd zo vaak van zulke fijne blogs! Ik houd echt van al die inspirerende, eerlijke blogs. Bedankt!

 52. […] Keniaanse bonenschotel! Mmm, we krijgen er nu alweer zin in. En tot slot bleek het artikel ‘Tips voor een productieve ochtend‘ meteen hoge ‘kijkcijfers’ te trekken. De reacties zijn heel uiteenlopend en […]

 53. Ik heb het vanochtend meteen geprobeerd en het werkt super! Dit gaat het vaste begin van mijn vrije ochtenden worden. Dank voor het inspirerende artikel!

 54. Jullie artikelen worden steeds leuker, bedankt! Ik kijk nu al uit naar de volgende… Happy weekend!

 55. Leuk artikel! Mag ik vragen waar je die oordopjes heb gekocht? Vind die kleur echt gaaf! :)

  1. Thanks! Ze zijn van Urban Ears en ik heb ze gewoon bij bol.com gekocht :)

 56. Love this ! Aantekeningen gemaakt en morgenochtend direct kijken hoe ik dit kan toepassen in mijn eigen ritme. Dankzij jullie is straks half (groen) Nederland een stuk productiever haha. Man, ik word zo happy als ik jullie artikelen lees !

  1. Wat een MEGA compliment. Dankjewel. Hoe is het je bevallen vanmorgen?!

   1. Na een week vind ik het nog moeilijk hoor ! Ik denk al snel “ja, in die tijd dat ik ga zitten lezen en mediteren kan ik net even snel de afwas doen”, en dat is juist niet de bedoeling. Maar ik ga door met proberen, heb ook de meditatie app waar jullie het over hebben gedownload en dat is echt een groot succes ! Op de ochtenden dat het lukt heb ik echt verder de hele dag een rustig gevoel, alsof alles gewoon klopt.

    1. Wat goed dat je ermee bezig bent! Ik vind het ook niet iedere dag even makkelijk hoor. Maar als ik dan eenmaal weer bezig ben… en als ik dan voel hoeveel meer energie ik door de dag heen heb, dan voelt het zo goed!

 57. Wat een goede tips! Ik lig dan nu weer nog steeds in mijn bedje, maar morgen ga ik dit sowieso toepassen!

 58. Heerlijk om op tijd op te staan en echt de tijd te nemen om wakker te worden en de dag goed te beginnen. Fijne tips!
  Zelf ben ik christelijk en vind ik de morgen het ideale moment om mijn stille tijd te houden en me te verdiepen in de bijbel en te bidden. Het liefst met een kop koffie en een warm ontbijtje in deze koude dagen!

 59. Dit is eigenlijk precies wat ik nodig heb! Mijn vriend staat al om 5.30 op wat voor mij toch eigenlijk nét iets te vroeg is, maar slaap ik weer in dan ben ik zo brak als wat… Eens kijken of ik tegelijk op kan staan, dan dit ochtendritueel kan doen en daarna fris aan mijn scriptie.

 60. Ha! Wat een fijn blog! ik heb jullie net gevonden en ik word er nu al vrolijk van! Bedankt alvast voor wat ik tot dusver heb gelezen hier! :-)

  Heb je wel eens gehoord van de Helweek van Erik Bertrand Larsen? Ik vind de naam wat ongelukkig gekozen, maar heb ‘m gedaan en ik ben er zeker wijzer van geworden. En ja: Een week lang om vijf uur opstaan helpt zeker! Mits je om tien uur gaat slapen dan he. Ik ben van plan om hem binnenkort nog eens te doen, nu het steeds vroeger licht wordt. In december is het niet echt hoera ende hoezee, om vijf uur op. ;-)

 61. Leuke blog, ik heb nog een tipje, ga slapen met de gordijnen open. Door het ritme van het licht, ook in de winter, krijg je in de ochtend om geleidelijk wakker te worden. Als de wekker gaat schrik je niet wakker maar is een logisch gevolg voor je lichaam. Deze tip is niet van mij staat in een boek over hersenactiviteit. Eerst vond ik het maar niets, maar nu wordt ik onrustig als het pikdonker is en voel me beklemd. Eigenlijk is mijn kwaliteit van slapen toegenomen

 62. ik ga dit morgen direct proberen. Ik denk dat dit echt kan helpen bij mijn revalidatie die vooral in het teken staat van ‘balans’. Ik heb de meditatie app gedownload ben benieuwd wat ik er van vind. Mijn moeder is helemaal fan van mediteren ze ging afgelopen weekeind op een cursus waar ze elke dag begon met een uur(!) mediteren, kijken of ik 5 minuten kan volhouden :P

 63. Leuk stukje, maar 3 min douche? Dan is mijn haar net nat genoeg om het in te soppen… maar begrijp het idee. Ik ben echt vreselijk met opstaan…. :)

 64. Ik ben geen ochtend mens.
  Nee correctie; ik hou niet van opstaan. en zeker niet als er een wekker aan te pas komt.
  Maar toch merk ik dat ik vaak ’s ochtends het meest productief ben.
  Vooral wanneer ik , doordat ik een afspraak had, wel vroeg moest opstaan.

  Ik moet dus toch maar eens gaan kijken hoe ik , ook als ik niet “moet” toch vroeger kan opstaan.
  Jullie ochtend ritueel is heel inspirerend maar met een hondje wat toch wel graag wil lopen zodra ze wakker wordt is jullie ritueel voor mij niet pas-klaar.
  Daar ga ik dus wat aan schuiven.
  Ik heb wel net de door jullie aanbevolen meditatie-app gedownload en al een meditatie gedaan ( even testen)
  Wat een fabuleuze app!
  Super!
  Ik ga nog eens wat meer rondneuzen hier op jullie blog waar ik zomaar ineens via via klik klik klik op terecht gekomen ben.
  ik heb jullie in ieder geval al toegevoegd aan mijn vaste lees lijst op Symbaloo! =)

 65. Vandaag geprobeerd en wow… als ik dit volhou, gaat het echt mijn leven veranderen! Gisteren was ik compleet gedemotiveerd en nu zit ik gewoon geconcentreerd en zelfs met plezier (vooral dat is echt een wonder) aan mijn masterscriptie te werken! Thanks meiden!

  1. Wat geweldig om te horen! Wij doen het nu een ruime maand en het heeft echt ons leven verbeterd. Eigenlijk sindsdien geen offdays meer gehad. Klinkt misschien overdreven positief, maar echt, het werkt!

 66. Oeps! Ik lees dit artikel natuurlijk op mijn telefoon terwijl ik al net te lang in bed ben blijven liggen deze ochtend.. Gelukkig zit mediteren al wel in mijn ochtendritueel dus daar maar snel aan beginnen :) dit artikel heeft me wel weer even bewust gemaakt van hoe belangrijk het is om je telefoon misschien niet eens ’s nachts in de slaapkamer te hebben!

 67. Handig! Is het ook slim om als 16 jarige een uur eerder op te staan als je die ochtend ook naar school moet?

  1. Dat hangt er misschien vanaf hoe laat je moet opstaan en hoe laat je naar bed gaat ;) Het is voor iedereen persoonlijk natuurlijk en je moet vooral doen wat voor jou goed voelt!

 68. Wat een leuk artikel. Ik heb net yoga gedaan, maar het is al best wel laat. Heb toch moeite met opstaan. Vooral in de vakantie!

 69. Bedankt voor het schrijven van dit artikel! Ik had het al eens eerder vluchtig gelezen, maar nu ik het weer lees denk ik er ook serieus over om de tips te gaan gebruiken. Mijn vriend staat ’s ochtends om 6 uur op en ik hoef eigenlijk pas een uur later op te staan, maar dat uurtje kan ik net zo goed productief gebruiken. ;)

 70. Ik ben om! Dit is iets dat al jaren op mijn to do lijstje staat; een uur vóór de kinderen opstaan, mediteren, dankbaarheidsdagboek schrijven, wat lezen, douchen. Na jullie artikel ben ik het gaan doen en het is fantastisch! Ik zit niet eens in een super makkelijke fase van mijn leven maar voel me zo in balans en zo krachtig. En het leuke is: ik ben ook meer water gaan drinken, ben veel efficiënter met mijn eigen bedrijf, kijk mindere tv, op tijd naar bed en kan er beter voor mijn 3 kinderen zijn. Top!!

 71. HI groene meisjes.
  Ik heb net het boek What the Most Successful People Do Before Breakfast, besteld.
  Geinspireerd door jullie verhaal.
  Zowieso vind ik jullie blogs en vlogs insprirerend. Dank daarvoor.
  Hopelijk ontvangen jullie een percentage, want ik heb de link in jullie artikel gebruikt.
  Veel liefs,
  Diana

 72. Ik heb altijd heel hard geroepen ‘I don’t do mornings”
  Maar ik merk dat het de laatste tijd begint te veranderen.
  Ik loop het liefst ’s ochtends hard en plan lastige taken ook altijd ’s ochtends.
  Ik merk ook dat mijn dag lekkerder loopt als ik ’s ochtends op nijd begonnen ben..
  Kennelijk ben ik toch een ochtend-mens.
  Het miracle morning plan bevat voor mij wel wat praktische haken en ogen…

 73. Helemaal geïnspireerd door jullie blog en het boek ben ik inmiddels een tijdje bezig. Heerlijk om de dag zo in alle rust te beginnen. Vandaag was m’n wekker echter stuk, ik ben niet wakker geworden op de ‘gebruikelijke’ tijd en zelfs de kinderen sliepen nog. Ik werd wakker gebeld door m’n werk. *oeps*. Niet echt relaxed wakker worden dus. Morgen maar 2 wekkers zetten. ;-)
  Bedankt voor jullie tips, ik lees ze graag!

 74. Na het lezen van jullie artikel voor de zoveelste keer, heb ik besloten het boek te downloaden (oeps, niet zo goed…) en heb het in twee dagen uitgelezen! Nu ben ik zelf ook begonnen maar vroeg ik mij af, jullie doen niks met de ‘Affirmation’ en ‘Visualization’ van de SAVERS toch? Ik ben zelf nog niet helemaal uit of ik die twee er nú al bij ga pakken of dat ik eerst begin zonder deze twee factoren…
  Ik hoor het graag! :)

  1. Leuk! Met de visualisaties doen we wel iets, met de affirmaties niet. Althans, ik niet. Misschien Jamie wel. Succes!

   1. Dank je wel, daar was ik benieuwd naar! :) Ik heb besloten het nog even te laten zitten omdat ik over een week ook op vakantie ga en mijn ochtend dan toch moet/wil inkorten, als ik thuis ben zie ik wel weer verder.
    Vanochtend had ik zelf het idee ‘goh, als ik nou nog een uur eerder uit bed zou zijn gegaan (ipv 8u) dan zou ik mij nog fijner voelen’! Heel bizar voor iemand die geen ochtend mens is. Thanks voor de inspiratie uit jullie artikelen! :)

 75. […] dingen waar je normaal van zou zeggen dat het echt helemaal niets voor jou is. Geïnspireerd door de Miracle Morning van de Groene Meisjes, ben ik net begonnen met vroeger opstaan zodat ik wat meer tijd voor mezelf heb. Een tijdje terug […]

 76. […] door het altijd fijne blog van de Groene Meisjes. Een tijd terug schreven zij namelijk over de Miracle Morning. Ik werd nieuwsgierig, las dit heerlijk over de top self help boek en bedacht vervolgens mijn eigen […]

 77. Ik kan dit boek maar niet vinden in het nederlands :(
  bestaat dit überhaupt?

 78. Dit klinkt echt als iets wat ik heel hard nodig heb, ik vertrek om acht uur naar mijn werk, maar vaak wordt ik pas rond een uur of 10 “wakker” (ondanks ik me vaak tussen zeven en half acht al het bed uitsleur in de hoop dat ik nog op tijd klaar ben). Ik ben een écht hard-core avondmens die wel gewoon fatsoenlijke uren slaap nodig heeft, dus mijn belangrijke vraag: hoe laat ga je (gaan jullie) naar bed?

 79. Ik vind dit zelf ook een goed opstart moment. Bij mij ligt het er alleen wel aan hoe mijn darmen de ochtend opstarten!! Als deze jongens niet goed wakker worden, dus te vroeg. Een uur eerder op starten is namelijk geen optie. Maar ik probeer wel lekker gelijk een uurtje te wandelen en daarna pas aan alle mails, etc te beginnen.
  Ik vind het heerlijk om een eigen bedrijf te hebben, maar niet teveel aan het werk zijn is zeker een valkuil.
  Ik ga het boek zeker lezen, maar na laatst een cursus energetisch masseren te hebben gedaan en geleerd wat voor stretch oef ik kan doen voor mezelf begin ook al weer op een andere manier.

  Lekker hoor!!!!

 80. […] ik probeerde het en ik was al heel snel om. Het vaste patroon van de handelingen (daarover meer in dit artikel dat ik schreef toen ik net was begonnen met de Miracle Mornings,) beviel me eigenlijk al heel snel heel goed en ik was er ook heel snel aan gewend. Sterker nog, ik […]

 81. […] Misschien staat het vroeger opstaan al langer bij je voornemens, maar ben je er slecht in om ermee te beginnen. De allereerste tip kost veel discipline, maar het helpt je enorm: vaste slaaptijden! Als je de ene avond besluit om 11 uur je bed in te duiken en de andere keer rond 1 uur ‘s nachts, dan voel je je sowieso niet uitgerust. Een goede slaaproutine zorgt ervoor dat het in slaap vallen en ‘s ochtends opstaan veel gemakkelijker voelt. De tweede tip is om een ochtendritueel voor jezelf te creëren. Meer daarover vindt je hier :). […]

 82. Na heel veel ja’en en nee’en ga ik het ook proberen. Heb het boek gelezen. Moest een beetje door het Amerikaanse gespring heen lezen. (de amazing en fantastic vlogen af en toe om mijn oren hihi) En aangezien mijn lezen in het Amerikaans ook niet al te best is duurde het wat langer, maar nu ben ik er dan toch klaar voor.
  Begin eerst maar eens met het opstaan, mediteren, lezen en bewegen. De rest, affirmations etc. Laat ik er nog even bij zitten. Niet te hard van stapel lopen. (Nee, ik ben ook geen ochtendmens hebben jullie het door? ;) )
  Hopelijk houd ik het vol en zakt de moed me niet in de schoenen.
  Bedankt voor de inspiratie en de verwijzing naar dit boek. En ga zo door!

 83. Wat een super interessant artikel!! Dit wil ik al zo lang alleen doe ik het maar niet.. Ben ik geen doorzetter, heb ik geen discipline.. ik blijf het lastig vinden. Waarschijnlijk vooral omdat ik savonds vaak pas rond 23u in bed…. Ook het uit bed komen opzich vind ik best al een hele opgave… Zucht. En als ik ochtenddienst heb dan moet ik al om half 7 weg en staat mijn wekker op t moment om half 6.. Half 5 vind ik wel heeeeel vroeg! ?? Misschien maar eerst een half uurtje eerder proberen dan ofzo……

 84. Beste Groene meisjes,

  Leuk om te horen dat jullie al zo lang met de Miracle Morning bezig zijn :)
  Ik ben nu net 2weken bezig en het geeft echt een kick om zo vroeg al zo veel te kunnen doen!
  Het enige waar ik nu tegenaan loop is dat ik mijn affirmaties moeilijk vind te formuleren en ik merk dat ik erg ongeduldig ben met wat ik wil bereiken…
  Werken jullie ook met affirmaties? En visualiseren jullie ook? En zo ja zijn die visualisaties gericht op je affirmaties of meer op een groter doel? Hopelijk lezen jullie dit bericht je nog…
  Fijne dag en lieve groet,

  Denise

 85. Nja ik doe altijd gwn een peukie, vervolgens de wc eend voeren en dan pas beginnen. Maarja yoga kan ook natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *