Twee jaar Rotterdam

012

Het is precies twee jaar geleden dat ik een oproep op Twitter plaatste, waarin ik aangaf een huisje in Rotterdam te zoeken. Ik vond een huis, inderdaad via Twitter, en inmiddels woon ik er bijna twee jaar met heel veel plezier. Wie mij op social media volgt weet ik dat ik veel en vaak over Rotterdam (liefkozend ‘Rotje’ genoemd) praat, omdat ik verschrikkelijk gek ben op mijn nieuwe woonplaats. Of inmiddels is het niet meer zo nieuw allemaal meer, want ik woon er dus alweer twee jaar. Ik zal natuurlijk nooit een rasechte Rotterdammert worden, want daarvoor heb ik te veel omwegen gemaakt, maar dat ik me hier voor 100% thuis voel, dat is wel duidelijk.

In die twee jaar dat ik hier woon is er natuurlijk ook alweer van alles veranderd, maar de kern bleef hetzelfde: ik voelde me van dag één af aan echt heerlijk in deze stad. Ik voelde me een vrije vogel, veilig in mijn huis en buurtje en ik voelde me welkom door de lieve mensen die hier wonen. Toen mijn relatie overging, nu een jaar geleden, heb ik heel even een moment gehad waarop ik dacht: nu moet ik terug naar Amsterdam. Maar wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, want juíst in het afgelopen jaar zijn er alleen maar goede dingen voor en met me gebeurd hier in Rotterdam. Ik heb allemaal leuke mensen leren kennen, via allerlei wegen, en ik heb deze stad echt tot mijn thuis gemaakt. Wat zou het zonde zijn geweest als ik hier na een jaar alweer weggegaan was!

007

Om te vieren dat ik hier nu twee jaar woon, heb ik een lijstje gemaakt met favoriete plekken en dingen. Soms moet je dingen op een rijtje zetten om een volledig beeld van de situatie te krijgen, toch? Dus dat ga ik nu doen.

Mijn favoriete plekken in Rotterdam:

Coppi. De allerbeste koffietent met de allerbeste koffie en het allerliefste personeel.

– De woonkamer van één van mijn leukste vriendinnen Julia, waar we graag met elkaar (Julia, Hannah, Anne en ik) samenkomen om te eten en te drinken en heel veel te lachen.

Kino. De allerleukste bioscoop van Nederland. Je kunt er overigens ook heerlijk eten en er werken ook nog leuke mensen.

– Mijn balkon. Daar zit ik zoveel mogelijk en hoewel ik ook echt wel snak naar een tuintje, zou ik dit balkon ook missen omdat het zó fijn is. Ik heb het ook opgeknapt onlangs en het is nu helemaal naar mijn zin.

Het Nederlands Fotomuseum. Mijn favoriete museum met een paar keer per jaar een nieuwe expositie.

Adem Inn. Een fijne rustige plek, waar ik overigens ook vrijwilligerswerk doe. Je kunt hier heel lekker zitten met een theetje en een boek.

– Mijn werkplek in BlueCity, in het voormalige Tropicana zwembad. Met het allermooiste uitzicht over het water en de skyline van Rotterdam. Daar krijg je geen genoeg van.

Kaapse Maria. Heeft het beste bier en het beste terras waar je de hele middag en avond in de zon kan zitten.

– Het Vroesenpark. Vijf minuten fietsen vanaf mijn huis en een heerlijke plek om uren en uren in de zon te liggen.  (nu heb ik zin in een vegan barbecue daar!)

De allerleukste dingen hier:

– De mentaliteit van de Rotterdammers. Ik heb nog nooit zoveel mensen zoveel horen lachen als hier. Heerlijk. Rotterdammers nemen zichzelf helemaal níet zo serieus, zoals – sorry dat ik het zeg, – veel Amsterdammers dat vaak wel doen. Rotterdammers kunnen grof uit de hoek komen, maar bedoelen het meestal goed. Om een voorbeeld te noemen: als ik mijn pakketjes ophaal bij de buurvrouw zegt ze vaak dat ze ‘die rotkinderen weer over de vloer heeft.’ Daarmee bedoelt ze haar kleinkinderen en ze is hartstikke dol op die kids. Dat is wel echt een heel Rotterdamse manier om je genegenheid uit te drukken. Love it.

– Ik hou overigens ook heel erg van het Rotterdamse accent en het taaltje. Ik betrap mezelf er overigens ook op dat ik steeds meer dingen begin over te nemen. Helemaal prima, ja toch niet dan wijffie?

– Fietsen door Rotterdam. Is gewoon heel erg leuk en relaxed en duizendmiljoen keer fijner dan in Amsterdam. Je komt tenminste vooruit, laten we het zo zeggen. Oh, en een tip: fiets eens op een mooie zomeravond naar de kop van zuid en geniet van het uitzicht over het water. ZO betoverend mooi.

– Dat mensen elkaar nog iets gunnen. Ondernemers onder elkaar zijn enorm behulpzaam en hebben een ‘we doen dit samen’ mentaliteit. Toen ik onlangs bezig was met een project en daarvoor ook Rotterdamse ondernemers nodig had, werd ik alsmaar doorverwezen naar collega’s, die eigenlijk gewoon concurrenten zijn. Heel leuk vind ik dat. Zelf heb ik ook een goed contact met andere Rotterdamse ondernemers en ik merk dat we elkaar helpen en oprecht blij voor elkaar zijn bij successen. Fijne positieve vibe geeft dat!

– Mijn leesclub. Ik heb gewoon een eigen leesclub! Met leuke jonge mensen die net als ik van lezen houden. Nerds, verenigt u!

– En ook ‘mijn’ Dikke Vinger! groepje voor body positivity moet op dit lijstje. Onlangs hadden we een kledingruil met alleen maar mensen die een plussize dragen. Lang niet zo’n leuke avond gehad.

– Dat ik altijd wel een bekende tegenkom, als ik ergens fiets, loop, koffie zit te drinken, boeken haal in de bieb, boodschappen doe of op een feestje sta. ZO gezellig! Ik heb me hier nooit één dag alleen gevoeld en dat komt ook daardoor. Om dit te illustreren: ik ging vorige week naar de sale van Susan Bijl (hoe Rotterdams wil je het hebben?) met drie vriendinnen en kwam ter plekke nog twee bekenden tegen die ik ook al een tijd niet gesproken had. Ik vind dat gewoon heel erg leuk, want soms voelt het dan alsof ik in een groot, modern dorp woon, en dat is precies wat bij mij past.

– De watertaxi. De watertaxi is de shit.

– Dat ik me hier eigenlijk nooit heel erg bekeken voel. Natuurlijk, er lopen een hoop hippe mensen in deze stad rond, maar ik heb nooit het gevoel dat ik niet hip genoeg ben of dat er heel erg naar me gekeken wordt. Volgens mij is de gemiddelde Rotterdammer gewoon niet heel snel onder de indruk van iets of iemand, of zijn mensen gewoon niet zo op dat niveau met uiterlijke vertoning bezig. Hoe dan ook, ik vind het heerlijk. Het voelt voor mij een beetje zoals het ook in Berlijn voelt. Daar heb ik ook altijd het idee dat mensen niet zo met de hipheid/verschijning van een ander bezig zijn. Heel chill.

009

Wat mis ik hier?

– Mijn favoriete saladebar SLA. Dat heb ik twee jaar geroepen en ik meende het. En wat gebeurde er toen ik vorige week met mijn nicht door het centrum liep? Er hing een bord op een pandje vlakbij het Eendrachtsplein met: SLA wordt hier begin juli geopend. Confetti, regenbogen, gelukstranen!
(ok beetje dramatisch, maar hey, SLA is echt heel erg goed en ik miste het écht, dus daar ben ik oprecht heel erg blij mee)

– Dat ik nooit last van hooikoorts had. Want sinds ik hier woon heb ik dat opeens best wel heftig en lang. In Amsterdam had ik ieder jaar een paar dagen een kriebelende neus, hier is het wel echt een paar weken niezen, snotteren, rode ogen, jeuken, hoesten, alles. Kennelijk hebben we hier andere pollen?

– Dat twee van mijn liefste vrienden, te weten Merlin en Dirk Jan, op de fietsafstand wonen. Maar goed, we zien elkaar gelukkig nog geregeld en het moet ook gezegd: áls je elkaar dan weer ziet, dan is het extra leuk.

En het komende jaar?

Het komende jaar zou ik graag naar en groter huis willen verhuizen. Ik heb nu een minikeuken en een minibadkamer en de huur die ik betaal is in verhouding wat aan de hoge kant. Dat komt doordat het een heel fijn huisje in een héél fijne buurt is, maar ik ben er wel aan toe om iets meer ruimte te hebben.

Dus: mocht iemand weten van een huurwoning die vrijkomt in een leuke buurt, met 2 slaapkamers (1 mag klein zijn) en het allerliefst ook met een tuintje….Holla at ya girl!

Verder hoop ik op een heerlijke zomer, met veel vegan barbecues in het Vroesenpark. En leuke festivalletjes. En nog meer leuke nieuwe mensen en mooie kansen op carrièregebied. Ik hoop op nog meer toffe ontdekkingen en leuke nieuwe hotspots. Ik hoop op nog veel meer lachen en genieten van al het leuks dat deze stad te bieden heeft.

Kom gewoon eens naar Rotje dan? Je hoeft de zoekfunctie op mijn blog maar te gebruiken en je weet precies waar je allemaal naartoe moet. Veel plezier! 

De foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door @samvanrij. De locatie is Backyard. Een nieuwe plantbased hotspot in het centrum van Rotterdam. Zeker de moeite van je bezoekje waard!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Twee jaar Rotterdam

 1. Super fijne blogpost! Ik ben dit jaar ook naar Rotjeknor verhuisd en het is zeker anders dan ik me had voorgesteld. Ik kende het van Heijplaat en Hoogvliet, waar de industrie goed te zien is, al is het maar in de skyline. Als kind riep ik al hier nooit te willen wonen. En nu zie je maar, ik geniet van het feit dat ik hier creatieve cursussen kan volgen en naar musea kan fietsen. Best wel heel erg fijn! Dit had ik in mijn dorp nooit kunnen doen :) Ik moet overigens nog wel erg veel ontdekken hier, maar dat komt met de tijd wel :)

  1. Leuk he, hoe zo’n nieuwe stad een beetje om je heen moet groeien en jij om de stad heen? Mij is dat na 2 jaar echt heel goed gelukt, maar dat komt denk ik ook doordat ik me gewoon lekker in allerlei dingen heb gestort die me leuk leken. Dat kan ik je dus echt aanraden!

 2. Wat fijn dat je het hier zo naar je zin hebt! Ik hou ook ontzettend veel van Rotterdam en idd heerlijk om door de stad te fietsen:) Ik hoop dat je je droomhuis vindt x

  1. Ik hoop het ook, ooit! Maar ik wil niet klagen hoor, want waar ik nu zit is ook gewoon al heel erg fijn :) (maar klein, maar ook fijn ;))

 3. Wat leuk om te lezen: altijd mooi om te lezen dat anderen net zo blij (dan wel nog blijer) van wonen in Rotterdam worden! En dank voor het goede nieuws over de komst van SLA. Can’t wait!

  Oh, en wat de hooikoorts betreft: jij woont in Noord, toch? Want daar logeerde ik ooit een aantal weken en had ook echt zoveel meer last daar, volgens mij inderdaad een specifiek soort bomen daar die voor heftige reacties kunnen zorgen.

  1. Ja het is echt een noordding he? Ik hoor het nu dus van meer mensen! Nou, dan weet ik in ieder geval waar dat aan ligt.

   Goed he van SLA? kan ook echt niet wachten! Zie je daar! ;)

 4. Merel wat een tof artikel. Een vriendinnetje van Nijmegen, die nu in Den Bosch woont, stuurde het naar me door. Ik herken het zo wat je allemaal benoemt. Vooral die mentaliteit, ondernemers onder elkaar en niet snel onder de indruk zijn van iets of iemand. Heel fijn!
  Zelf woon ik in september 2 jaar in Rotterdam, Spangen, en ook ik voel me heel erg thuis. Ik heb al 3 jaar de winkel Maak (je bent er wel eens geweest samen met Rosanne) en mede door de mensen die ik daar ontmoette ben ik zelf ook op zoek gegaan naar een huis daar in de buurt.
  Een woning weet ik niet zo snel maar ik kan je deze buurt best wel aanraden, en het is een stuk betaalbaarder dan noord.

  1. Hee Femke! wat leuk om van je te horen :) Wat fijn dat ook jij het hier zo naar je zin hebt!
   Ik kom gauw weer eens langs bij Maak. Een vriendinnetje van me gaat bij jullie in de buurt wonen, super leuk! En ik moet zeggen dat ik sowieso west momenteel wel overweeg, omdat noord ook gewoon heel erg duur is. (in verhouding zijn de huizen hier kleiner en duurder dan in west) Dus wie weet!! Als je iets hoort…. let me know!

 5. Zo’n leuke blogpost en zo herkenbaar! Ik ben opgegroeid dichtbij Rotterdam en herken alles wat je zegt, heerlijke stad is het <3

 6. Wat fijn dat het zo goed met je gaat! Grappig dat je Rotterdam met Berlijn vergelijkt, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. En de watertaxi is inderdaad heel tof, vooral als je aan de bestuurder vraagt hoe hard zo’n ding eigenlijk kan ;)

  1. Ja ik wil niet alles hier met Berlijn vergelijken, maar er zijn wel meer dingen die ik heel erg ken van daar. Beide zijn gewoon heel fijne steden waar ik me heel erg thuis voel :)

 7. Wat een leuke post Merel! Ik woon in Amsterdam maar ‘doe’ regelmatig een dagje Rotterdam. Zoveel leuke plekken, vriendelijke mensen en inderdaad een stuk relaxter fietsen😃. Fijn dat je je zo thuis voelt.

  1. Zo deed ik dat ook vanuit Amsterdam, toen ik hier nog niet woonde. En uiteindelijk wilde ik niet meer anders ;) Maar Amsterdam is ook leuk hoor, ook met heel veel plezier gewoond!

 8. Wat leuk, ik woon ook net een jaar in Roffa! Vanuit dorp Utrecht wel een hele stap. Maar het gaat. Zeker door de fijne mentaliteit en leuke dingen om te doen. Ik had je boekenclub al wel eens gezien. Kan ik daar nog aansluiten? I’m a nerd too 🤓

 9. Ik wist helemaal niet dat jij ook een nieuwe Rotterdammert bent! Ik woon er nu 11 maanden en ik hou zo van deze stad. Het heeft 21 jaar geduurd voordat ik er eindelijk ging wonen, omdat mijn exen nooit wilden. Nu ik er eenmaal ben wil ik nooit meer weg. Ik ben wel nog steeds op zoek naar een echt eigen huisje, dat gaat nog wat lastig. Maar eigenlijk blijf ik ook gewoon het liefst in Noord. Mijn favo plek is Eurotrash en mijn favoriete eettentje is Toko Trash, waar je zowel voor vegan, vegetarisch of met vlees kan eten.

  1. Wat goed om te horen dat je het ook zo naar je zin hebt hier! Ook alweer bijna een jaar dus :) Good for you. En wat betreft die exen die nooit wilden: grappig, ik opperde Rotterdam ook al jaren, maar het kwam er nooit van. En toen ben ik uiteindelijk maar in mijn eentje gegaan. Gelukkig wonen er ook heel veel leuke mensen in Rotterdam, voor het geval je nog niet weer een nieuwe relatie hebt en wel opzoek bent… ;)

  2. Overigens, Toko Trash ken ik niet?! Is dat bij Eurotrash in of er naast of zo? Tell me all about it!

 10. Ik woon al heel mijn leven in Rotterdam, maar van sommige plekjes die jij noemt heb ik nog nooit gehoord, hahah! Die koffie- en theezaakjes ga ik binnenkort eens opzoeken. Als je bij BlueCity je werkplekje hebt, neem ik aan dat je vast niet de verleiding van Alohabar elke dag kan weerstaan? ;) Dat vind ik zo’n leuke plek! Als ik hardloop, loop ik ook altijd over de hele Maasboulevard, zo’n heerlijke plek vind ik dat, met het mooiste uitzicht op Rotterdam!

  1. Hihi, ik moet zeggen, Aloha lonkt altijd. Al was het maar voor de lekkere vegan bitterballen en de goede drankjes ;) Maar goed… er moet ook gewerkt worden en dat vindt mijn portemonnee niet zo leuk. Toevallig heb ik er vandaag wel een meeting – die plan ik vaker daar. Handig he? Ja, Rotterdam <3

 11. Ik vergat eens een tas in de trein en kwam daar pas achter op Rotterdam Centraal, terwijl ik al vanuit Assen gekomen was. Paniek, huilen, alles! Gelukkig zat er een nuchtere Rotterdammert bij de NS servicebalie, die geen krimp gaf en gewoon vroeg of ik even een bekertje water wilde en of ik een formulier wilde invullen met wat er allemaal in mijn tas zat. Ik was blij dat dit in Rotterdam gebeurde :)

 12. Als je in Rotterdam woont, ben je een Rotterdammert wat mij betreft. Ik woon er nu 10 jaar en ben vanaf het eerste moment verliefd op deze stad. Ik herken alles wat je zegt en vooral over fietsen, heerlijk he..? Ik woon in Bergpolder dus je bent welkom voor een bakkie hoor :-)

 13. Mijn grootouders zijn opgegroeid in Rotterdam, maar toen ik ze kende woonden ze er al heel lang niet meer. Als ik jouw verhaal over Rotterdammers lees, denk ik dat er toch iets Rotterdams in is gebleven: mijn oma zei altijd als ze taartjes of lekkere toetjes of bonbons kreeg “Bah, bah, wat lekker” of “Gedverderrie, wat lekker”. Beetje hetzelfde als die rotkinderen van je buurvrouw dus ;-)

 14. Wat ontzettend fijn dat je je zo fijn nu voelt in Rotterdam! Zelf zei ik ook dus altijd dat ik er eigenlijk niet zou willen wonen & dat ik na mijn studie snel naar Haarlem of Amsterdam wil verhuizen.. mooi niet!! Leuk om weer nieuwe leuke spots te ontdekken, KINO is inderdaad ook écht mijn favoriet! PS: als je nog een huisje heb gevonden & je verlaat je woning waar je nu woont, deze jongen zoekt nog een plekje! Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *