Tweedehands kleding: hoe vind je de mooiste items?

tweedehands kleding

Tweedehands kleding – of ‘pre-loved fashion’, zoals het steeds vaker genoemd wordt – is my true love. Er is een tijd geweest dat ik twee keer per week bij een kringloopwinkel te vinden was en dat bijna al mijn kleding tweedehands was. En hoewel ik nog steeds dol ben op de kringloop, en ook op vintage winkels, kom ik er niet meer zó vaak. Shoppen voor tweedehands kleding kan namelijk best tijdrovend zijn en daar heb ik niet altijd ruimte voor.

Wat me tegenwoordig wél heel goed bevalt, is online speuren naar mooie items. Deze blogpost schrijf ik naar aanleiding van een aantal verzoekjes op Instagram. Daar laat ik namelijk geregeld zien wat ik heb gescoord en ik krijg dan steeds dezelfde vraag: “HOE vind jij toch altijd al die parels?!” Die vraag zal ik in deze post proberen te beantwoorden.

Waar zoek je goede tweedehands kleding?

Op dit moment ben ik lekker aan het scoren op Vinted. Dit is een app waarop je kleding te koop kunt aanbieden en waar je echt enórm veel items kunt vinden. Ik draag een grotere maat en op deze app is het aanbod in grotere maten behoorlijk goed. Naast Vinted zijn er nog andere apps en websites waar je prima tweedehands kleding kunt vinden, zoals United Wardrobe, Etsy of natuurlijk good old Marktplaats.

tweedehands kleding

Hoe filter je de goede items eruit?

Hoe meer items op zo’n app, hoe meer dingen die je ook níet wilt hebben natuurlijk. Het lijkt in het begin misschien even leuk om door álle items te scrollen, maar ik was dat al vrij snel zat. Dus heb ik een paar filters standaard ingesteld. Dat zijn de volgende:

Maat: ik kijk naar maat 44, 46 en 48. Vooral bij vintage kleding wil het nog wel eens verschillen hoe de kleding valt. Een blouse in maat 44 kan prima passen, terwijl ik bij ‘nieuwe’ kleding eerder een maat 48 nodig heb. Naar alle andere maten kijk ik niet, omdat ik anders het overzicht verlies.

Merk: er zijn een paar merken waarvan ik weet dat de pasvorm vaak goed bij me past en dat de kwaliteit van de kleding goed is. Denk bijvoorbeeld aan COS, ASOS Curve en Monki. Daar heb ik mijn filters op ingesteld, dus als er iets geplaatst wordt van dat merk én in mijn ingestelde merken, verschijnt het bovenin mijn feed. Ideaal!

Verkopers: er zijn een paar verkopers die ik volg, omdat ik heb gezien dat zij geregeld toffe dingen uploaden. Iedere keer dat zij iets nieuws uploaden krijg ik een melding. Wat ik verder doe, is heel goed naar de reviews kijken. Die vertrouw ik – over het algemeen – ook. Zo besloot ik laatst een item dat ik erg graag wilde hebben níet te kopen, omdat de verkoper heel slechte reviews had.

Conditie: je kunt op Vinted bijvoorbeeld filteren op ‘nieuw met label.’ Dan krijg je dus allemaal artikelen waar het prijskaartje nog aan hangt. Ideaal voor mensen die het nog een beetje spannend vinden om tweedehands kleding te dragen.

Tot slot: ik ben heel kritisch op foto’s. Ik zal niet gauw iets bestellen als de foto’s onduidelijk zijn. Dan vertrouw ik het toch niet helemaal.

Gaat het altijd goed?

Nee, ik heb soms wel eens een misser. Zo heb ik onlangs een broek besteld die echt te groot is en een jurk die wat langer uitpakte dan ik gehoopt had. Ik weet ook niet of daar met een naaimachine nog iets van te maken is, dus misschien heb ik gewoon pech. Dat is het risico van het vak, zullen we maar zeggen. Deze items bied ik gewoon weer te koop aan. Ik koop nooit heel dure dingen, dus ik neem dat risico graag. Vaak verkoop ik het weer voor hetzelfde bedrag als ik er voor betaald heb.

Ook kan er natuurlijk iets mis gaan bij het verzenden van de pakketjes. Maar dat kan ook als je bestelt bij een webshop. Bij Vinted betaal je bijvoorbeeld een kleine ’terugbetaal’ bijdrage en dat zorgt ervoor dat je je geld terugkrijgt wanneer er iets misgaat bij de verkoper van het item. Ik heb er gelukkig nog geen gebruik van hoeven maken want al mijn bestellingen (een stuk of 7) zijn tot nu toe goed gegaan. Ook bestel ik nooit heel dure items, zodat mócht er iets misgaan, dan ben ik in ieder geval geen fortuin kwijt.

tweedehands kleding

Waarom is tweedehands kleding shoppen zo leuk?

Het voelt als schatzoeken en als dat dan lukt is het zó cool. Verder is het super duurzaam én ook nog eens budgetvriendelijk. Daarnaast maakt het mij veel creatiever. Omdat ik niet meer bezig ben met wat er in de mode is of wat er in de winkels hangt, kijk ik veel meer naar wat mijn stijl is en wat ík mooi vind. Op basis daarvan zoek ik items – ik laat me dus niet leiden door trends.

Overigens, ik heb het in deze blogpost vooral over tweedehands kleding kopen, maar de állerleukste manier om aan nieuwe kleding te komen vind ik toch wel ruilen. Het is al een tijdje geleden dat ik naar een kledingruil ben geweest, maar vandaag draag ik toevallig een bloesje én een trui die ik van een kledingruil heb. Het zijn twee van mijn lievelings items en ik draag ze ontzettend veel. Iedere keer dat ik de trui aantrek, denk ik aan mijn vriendin Alida (met wie ik hem dus geruild heb) en dat is toch wel het allerleukste gevoel! Ik zou ontzettend graag (weer) kledingruilfeestjes organiseren, maar ik vrees dat we daar misschien toch mee moeten wachten tot ná Covid.

Wat is jouw laatst gescoorde pre-loved item? Ik haalde van de week een mooi zwart spijkerrokje op bij het postkantoor. Echt zo’n ideaal basisitem dat je eindeloos kunt combineren met shirts en bloesjes. Hij zit ook nog eens perfect. Héél blij mee! Verder ligt er nu een winterjas klaar voor me bij het pick-up point. Heel benieuwd hoe die staat! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Tweedehands kleding: hoe vind je de mooiste items?

 1. Wat goed dat je zo veel tweedehands kleding koopt! De laatste tijd koop ik zelf ook bijna geen kleding meer omdat ik een lieve collega heb die het leuk vindt om mij af en toe wat van haar oude kleding te geven. Ik ga me toch ook eens wat meer verdiepen in tweedehands kleding kopen. Sites zoals Vinted maken dit natuurlijk ook een stuk laagdrempeliger. In een kringloopwinkel voelt het voor mij een beetje als naar een speld in een hooiberg zoeken. ;)

 2. Ik heb kort geleden Vinted ontdekt en ben helemaal om! Er zijn zulke leuke dingen op te vinden en in zulke goede staat! Ik ben ook nog op zoek naar een tweedehands jas, die durf ik niet zo goed te bestellen omdat de pasvorm daar echt goed moet zijn 😅

 3. Leuk artikel! Heb me gelijk bij vinted aangemeld én broek gekocht :)

 4. Zalando heeft nu ook een afdeling pre-owned. Ook de moeite waard om daar te kijken :)

 5. Ik heb pas geleden vinted ontdekt en ben helemaal fan! Ik heb er laatst een superleuke groen broek met geborduurde bloemen gescoord! Ik shop wel nog liever in tweedehands winkels en dan alle rekken kleding bij langs op zoek naar mooie items.

 6. Inspirerende blog! Ik heb Vinted ook net ontdekt. Wat fijn! En geen gedoe met verzenkosten bepalen, wordt allemaal automatisch gedaan. Gebruik het nu veel voor positiekleding, zo zonde om dat nieuw te kopen omdat je het maar zo kort aan hebt.
  Voor kleding voor kinderen ga ik vaak naar een tweedehandswinkeltje in de buurt. En wat me niet lukt om tweedehands te scoren koop ik nieuw. Maar omdat ik zoveel geld heb bespaard met tweedehands lukt het financieel gezien dan ook om nieuwe kleding te kopen wat echt duurzaam is en goede kwaliteit heeft.

 7. Wat leuk! Ik koop ook vooral tweedehands, en soms nieuw van een duurzaam merk. Vooral bij de kringloop. Omdat ik bepaalde kleuren draag en het op kleur hangt hoef ik maar een paar rekken te bekijken. Via jou heb ik nu ook Vinted ontdekt. Dat vind ik vooral handig als je bepaalde merken of zelfs items zoekt, omdat het aanbod zo groot is. Het enige waar ik nog meer op wil letten is dat ik niet minder kritisch word omdat het tweedehands en goedkoop is, met name in de kringloop. Want ik wil graag een overzichtelijke kledingkast.

 8. Ja sindskort ook Vinted fan. Vooral voor de kinderen maar nu langzaam ook voor mezelf. Moet mijn filters nog wat finetunen 😁

 9. Yes! Vinted fan hier. Met een razendsnel groeiend zoontje van 8mnd bleef ik maar kleding kopen. Een fortuin kwijt én 2x knipperen en alweer te klein. Via Vinted heb ik al een aantal leuke en mooie items voor de winter gescoord en ik ben voor mezelf ook om,en zélfs mn vriend nu ook. Ik ben van plan om een jaar lang enkel pre loved kleding te kopen.

  1. oh dat lijkt me ook zo handig voor kids die overal uitgroeien! Goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *