Tweedehandsliefde in Huis #10

We beginnen het nieuwe jaar goed, namelijk: met onze lievelingsrubriek ‘Tweedehandsliefde in huis!’ En dan hebben we ook meteen wel een top-editie te pakken hoor. We gingen namelijk op bezoek bij Miny en Julia. Beide dertig jaar oud en beide werkzaam in de kinderopvang. Laten we huisgenoot Henkie vooral niet vergeten; de tienjarige Jack Russell woont hier ook met veel plezier.In hun mooie huisje in Leeuwarden zaten ze op ons te wachten, gewapend met vegan kwarktaart en liters thee. Ze kennen ons goed, zoveel is duidelijk. Bij binnenkomst voelden we ons meteen thuis; wat een fijne sfeer, wat een gezellige kleuren, wat een prachtige meubels. Verkocht! Eh.. ohnee, we kwamen geen bod uitbrengen, we kwamen ‘alleen maar’ foto’s maken.

Praktisch alles in dit huis is tweedehands. De meubels komen van de kringloop, het grofvuil, Marktplaats of de rommelmarkt. De accessoires ook. Zoals deze kussens. Het poezenkussen is één van de meest geliefde items in dit huis. Wij vielen er ook meteen als een blok voor. Miny en Julia kochten het voor 50 cent bij de kringloop. Geef ze eens ongelijk. De stoel waar de kussens op liggen is meteen een meubelstuk met een historie. Een paar jaar geleden volgde Miny een popprogramma van de Groningse omroep. De stoel was onderdeel van het decor. Toen het programma stopte trok Miny de stoute schoenen aan. Ze belde naar de omroep om te vragen waar de decorstukken naartoe zouden gaan. Op deze manier wist ze te achterhalen bij welke kringloopwinkel de spullen terecht zouden komen en was ze er op tijd bij om de stoelen (deel twee staat boven) mee naar huis te kunnen nemen. Dít noemen we nou Tweedehandsliefde!

Het leukste van tweedehands spullen? “Dat overal een verhaal achter zit,” zegt Miny. Ze vertelt; “Deze bank moésten en zouden we hebben. We hadden geen idee of het in ons huis zou passen, maar hij hoort hier gewoon, dus hij moest mee. We houden enorm veel van de 50’er/60’er-jarenstijl. Natuurlijk, soms kom ik in modern ingerichte huizen, grote mensen huizen, en dan kan ik dan ook heus best waarderen. Maar het lekkerst voel ik me toch in dit retro huis, vol met spullen met herinneringen en verhalen. Het past gewoon bij ons.”

De lijst is gevonden bij het grofvuil. In de kou en sneeuw heeft Miny hem mee naar huis genomen. Julia vond bij de kringloop de vogelprint. Zo hadden ze samen voor een ‘prikkie’ een te gek en origineel schilderij aan de muur hangen.

De koffer kocht Miny op de rommelmarkt. “Eén keer per jaar is er hier in de buurt een rommelmarkt, van de plaatselijke kerk. Daar worden echt de mooiste dingen aangeboden. Opa’s en oma’ houden grote schoonmaak en geven veel spullen zomaar weg. Ze hebben geen idee hoeveel geld ze ervoor zouden kunnen krijgen. Deze koffer, met nog een origineel en handgeschreven label eraan, kreeg ik aangeboden voor 50 cent. Daar hoefde ik niet over na te denken! Uit ‘schuldgevoel’ heb ik maar een euro gegeven, haha.

“In het begin van mijn kringloopliefde, nu alweer een flink aantal jaar geleden, kocht ik alles wat maar los en vast zat. Alles wat ik leuk vond of goedkoop was, ging mee. Dat heeft geresulteerd in een zolder vol met spullen, dus ik heb een enorme voorraad van accessoires en spullen die ik af en toe omruil. Tegenwoordig ben ik veel kritischer en koop ik alleen nog dingen die écht in de stijl passen, nog helemaal heel zijn en een goede prijs hebben.” Dit klinkt ons erg bekend in de oren!

Ook Henkie, de 10-jarige Jack Russell, houdt van tweedehands. Hij is de koning te rijk op zijn vintage poef!

De salontafel en de stof van de schilderijtjes boven de televisie, zijn bij het grofvuil gevonden. “Ongelooflijk wat mensen soms zomaar weggooien!” Het kastje waar de televisie opstaat heeft de moeder van Julia gekocht. Ook de ouders, van beide kanten, delen de kringloopliefde. Het is toch wel een beetje een way of life, ondertussen. Miny vertelt: “Het wordt op een gegeven moment een sport om dingen zo goedkoop mogelijk, maar ook zo leuk of origineel mogelijk, te vinden. Het heeft voor mij ook veel te maken met bewust leven. Daarom ben ik sinds kort ook bezig met tweedehands kleding. Ik ga naar kledingruil-evenementen en bezoek graag tweedehands kledingwinkels, bijvoorbeeld in Groningen. Ik zie het als de positieve kant van de crisis: ik wíl niet zoveel geld uitgeven aan spullen. Ik wil niet meewerken aan een wegwerpmaatschappij. Ik bewaar mijn geld liever voor andere, belangrijke dingen.”

Aan deze tafel zit Miny graag te schrijven of knutselen. Alles wat ze nodig heeft zit in de mooie retro kast tegen de knalroze muur. “De kast kochten we op Marktplaats, voor maar 95 euro. En omdat we geen auto hebben, kwam de eigenaar hem persoonlijk brengen! Hij wilde graag weten waar zijn spullen terecht kwamen. Hij keek rond in de kamer en was meteen gerustgesteld, gelukkig maar!”

Misschien wel het leukste van het hebben van een oud huis is dat je overal ‘verborgen’ schatten tegen kan komen. Zo kwamen Julia en Miny op de planken in deze inbouwkast, onder een lelijke laag papier, te gek plakplastic tegen! Dat zal je in een nieuwbouwhuis niet zo snel overkomen.

Hoe populair (en prijzig!) zijn deze kaartenrekken tegenwoordig wel niet? Julia kocht hem jaren geleden voor een paar euro in Groningen. “Hier in het Noorden begint langzaam pas bekend te worden hoeveel je voor sommige dingen kan vragen.”

“Dit noemen wij ons ‘rariteitenkabinet.’ Ook weer zo’n fijne inbouwkast, dit keer in de gang, vol met grappige en mooie spulletjes. De gang is een vrolijke boel. Retrogroen op de muren, een fijne hanglamp en offerdozen uit Bali op een kastje dat Miny van haar oma erfde. Dit ‘meisjeshuis’ ademt aan alle kanten vrolijkheid en optimise. Er gaat een heel fijne energie vanuit!

“Toen we dit huis zes jaar geleden kochten, was het eerste dat mensen tegen ons zeiden: ‘Die keuken moet eruit hoor.’ Echt niet! Hij past perfect bij ons interieur. De oranje tegeltjes, de bruine laatjes…we zouden het niet anders willen hebben!”

We gaan door naar boven, alwaar de verzameling retrogoed gewoon doorgaat. Dit kunnen niet veel mensen zeggen: Miny en Julia hebben een écht retro bed. Het is van de oma van Julia geweest. Wow!

Een kijkje in de tweede slaapkamer. Merel is in katzwijm gevallen voor het hertenlampje. Zucht, wat een fijne spulletjes…

Op de vraag waarom Miny zo graag tweedehands spullen koopt, antwoordt ze: “Nog naast het feit dat ik vind dat er al veel teveel spullen in de wereld zijn, gaat het mij vooral om het gevoel dat ik bij de spullen heb. Het blije gevoel van iets zoeken, ernaar uitkijken, niet zeker weten of je het gaat vinden in de kringloopwinkel, erop bieden op Marktplaats…en dan is het er eindelijk en krijgt het een plaatsje in je huis. Dat blije gevoel houdt veel langer aan dan wanneer je naar de stad gaat en ‘zomaar’ iets koopt, omdat het voor het grijpen ligt.” Je hebt helemaal gelijk Miny. Mooier kunnen wij het niet zeggen!

Lieve Miny en Julia, dankjewel voor jullie gastvrijheid en de inspiratie die jullie ons weer hebben gegeven. Wij hebben ervan genoten en we hopen dat onze lezers dat ook doen. Ik denk dat Miny en Julia het kunnen waarderen als jullie bij de comments laten weten wat jullie van hun interieur vinden!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Tweedehandsliefde in Huis #10

 1. Gelukkig nieuwjaar Groene Meisjes!

  Wat een heerlijke manier om wakker te worden met weer zo’n fijne binnenkijker.
  Ik heb toevallig vorige week net zo’n salontafel op de kop getikt, maar dan in de kringloper hier in Etten-Leur. Helemaal in m’n nopjes.:-)

  Groetjes,

  Gwen

 2. Gelukkig nieuwjaar!!!
  Leuk hoor om even binnen te kijken bij dit huis. Herken echt spulletjes van vroeger. :-) Krijg gelijk zin om de oude spelletjes te gaan doen aan de retrotafel met een glaasje prik.

 3. Gelukkig Nieuwjaar. Wat een leuk begin van het jaar, deze reportage. Met heel veel herkenbare spulletjes uit mijn jeugd ;)

 4. Ah mijn favoriete rubriek! En wat een mooie inrichting, ik houd zelf wel van een beetje tweedehands, maar alles tweedehands daar had ik nooit aan gedacht. Het ziet er wel ontzettend gaaf uit zo helemaal in vintage stijl!

 5. Heerlijk mooi huis! Leuke binnenkomer zo op 1 januari ;-)
  Hoop dat 2013 een mooi jaar gaat worden met voor ons lezers veel leesplezier op jullie blog!

 6. Oh wat mooi en wat gezellig! En die keuken is echt top, jammer dat er inderdaad zo veel mensen zijn die zo’n keuken net wel zouden slopen… Een wat een geweldige vondst, die inbouwkast met die mooie plakplastiek!

 7. Wat een prachtig huis! Ik vind ook dat er altijd heel leuke foto’s bij staan, alleen jammer dat het zo vaak detailfoto’s zijn en je op die manier niet echt ’the big picture’ erbij ziet.. (Gewoon een tip hoor!)

  1. Ik snap wat je bedoelt. Helaas is de lens die ik op mijn (leen)camera heb niet geschikt om goede overzichtsfoto’s mee te maken. Dus ik roei met de riemen die ik heb :) groet, Merel

 8. Wat een leuk en gezellig huis!
  Erg leuk artikel.

  Gelukkig Nieuwjaar!

  Nicole

 9. Wat gaaf! Geweldig om heel je interieur op deze manier te stylen. Dankjewel voor deze mooie binnenkijker!

 10. Wauw wat een prachtig huisje en een geweldige inrichting. Het is geen bij elkaar geraapt “zooitje” maar het heeft sfeer en stijl!! En de bank vind ik ook erg mooi (een beetje Chesterfield stijl). Een plattegrond zou ik voor een volgende keer wel leuk vinden om een indruk te krijgen van de inrichting.. het is maar een idee ;-)
  http://www.floorplanner.com/assets/custom/eigenhuisentuin/

 11. Wauw!
  Wat ontzettend gaaf en heerlijk al die felle kleuren bij elkaar!
  Snap helemaal dat je je daar thuis voelt!

 12. Ik ga over 3 weken een weekendje naar Groningen en zou graag willen weten waar daar leuke tweedehands (kleding)winkels/ kringlopen te vinden zijn. In het interview lees is dat Miny regelmatig tweedehands kleding koopt in Groningen. Iemand tips?

  1. Daar ben ik inderdaad ook benieuwd naar!
   Ik weet sowieso Recessie 2.0 in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, maar veel verder kom ik ook niet. Er moeten vast meer leuke tweedehands kledingwinkels zijn.
   Verder is Mamamini de bekendste kringloopwinkel in Groningen, met meerdere zaken verdeeld over de stad.

 13. Minyyy,
  Geen idee dat je hieraan mee hebt gedaan!!
  Wat tof om je huis te zien en wat doe je dat goed!!!
  Ik ben enorm blij geworden door de mooie foto’s van jullie fijne huis!!
  Lfs, Dana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *