Tweedehandsliefde in Huis #13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een tijdje geleden mocht ik op bezoek komen bij onze-bijna-buurvrouw. Dit is de derde keer dat we een Tweedehandsliefde in Huis bij ons in de buurt gingen maken, dus dat vond ik alleen al heel erg tof. Volgens mij zitten er achter nog veel meer deuren hier in de buurt echt vintage schatten verstopt, dus ik ben benieuwd naar meer!

In de vorige editie van Tweedehandsliefde in Huis (nummer 12) was ik op bezoek bij Marjolijn, en Marjolijn is de buurvrouw van Maartje en Ruben, die dit prachtige huis bewonen. Zoals je in het verhaal over het huis van Marjolijn misschien al hebt gelezen, wonen Maartje, Ruben en Marjolijn (en natuurlijk nog veel meer mensen) boven een kerk. Het is een woongemeenschap, heel bijzonder! Alle bewoners verrichten vrijwilligerswerk voor de kerk en zijn ook bij de kerk aangesloten. Maartje woont hier nu in totaal drie jaar. In die drie jaar is het huis gerenoveerd en omgetoverd tot een paleisje. Voorlopig gaat Maartje hier niet weg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maartje (31 jaar) is kunstenares en heeft een atelier in de stad. Ze maakt onder andere prachtige tekeningen van vogels en het thema natuur staat vaak centraal. Grappig, voor iemand die middenin de stad woont! Oorspronkelijk komt Maartje uit Zeeland en ze heeft best een tijdje moeten wennen hier in Amsterdam. Nu vindt ze het heerlijk om hier te wonen en te werken. Logisch ook, met zo’n mooi huis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik vroeg Maartje waarom zij het liefste kiest voor vintage of tweedehands spullen. Haar antwoord; “Tweedehands spullen voelen zo gezellig! Ik vind het leuk dat er een verhaal achter zit. Standaard om te zeggen, maar dat kan je van IKEA natuurlijk niet zeggen. Trouwens, we hebben ook nog wel wat IKEA dingen in huis hoor, maar het meeste is tweedehands.” Gezellig is het huis van Maartje en Ruben zeker. De mooie, rustige kleuren zorgen ervoor dat de vintage meubels goed tot hun recht komen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maartje vertelt me dat haar lievelingsvondsten in de kringloopwinkel altijd weer pastelkleurig serviesonderdelen zijn. Kommen, bordjes, kopjes… ze heeft er een enorm zwak voor. “Over een kopje kan ik echt fantaseren: wie zou er allemaal uit dit kopje hebben gedronken?” Maartje heeft een prachtige verzameling serviesgoed.

Ook heeft Maartje een zwak voor ‘dingen waar iets in kan.’ Grappige dingen die toch nog een functie hebben, een leuke combinatie! Zo is Maartje bijvoorbeeld trots op een ijzeren kastje aan de muur. Het is een oude bakkersdoos waar een glazen ruitje in gezet is en nu is het een handig en mooi kastje. Te gek! Dit kastje vonden Maartje en Ruben op een kerstmarkt waar alleen maar troep verkocht werd. Op één kraam na dan, daar verkochten ze prachtige dingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ik leg van tevoren nooit echt een bedrag vast, ik kijk vooral naar hoe mooi ik iets vind. Het gaat me eerlijk gezegd echt om de score.” Maartje vertelt dat ze het beste scoort op de rommelmarkten in Zeeland, aan het begin van de zomer. Dat is nu! De Groene Meisjes willen ook wel eens zo’n rommelmarkt bezoeken!

Maar Ruben en Maartje zoeken het nog verder dan Zeeland. Zo gaan ze in het buitenland ook altijd opzoek naar plaatselijke rommelmarktjes of garagesales. Je vindt zo natuurlijk de meest geweldige dingen, die je hier in Nederland niet snel tegen zult komen.

Ik vraag Maartje wat ze nooit tweedehands zou kopen en het antwoord is: ondergoed. Die hebben we vaker gehoord! Maartje is sowieso wat kritischer geworden als het gaat om spullen kopen. “Vroeger woonden we groter en slibde het huis dicht door alle spullen die we verzamelden. Dat was echt niet meer leuk. Toen zijn we kleiner gaan wonen en waren we genoodzaakt om heel veel weg te doen. We hebben alleen de mooiste dingen over gehouden en die staan hier nu te pronken. Ik wil sowieso alleen nog maar de mooiste dingen neerzetten, dus onnodige dingen die het ‘net niet zijn’ laat ik voor wat het is.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maartje omschrijft de stijl in haar huis als ‘van alles wat, maar toch 1 geheel.’ Een beetje romantisch met grafische invloeden. Retro, maar niet té. Ja, daar kunnen wij ons in vinden! En het is prachtig.

Dan nog een paar tips, Maartje’s favoriete adressen:

1. Juttersdok Amsterdam Oost. Je moet hier soms even geluk hebben. Wij kochten er een heel tof retro kastje voor weinig geld!
2. Emmaus in Gouda. Erg goed assortiment en goede prijzen.
3. Houd het grof vuil in de buurt goed in de gaten. Hier hebben wij bijvoorbeeld een paar mooie stoelen vandaan weten te halen!
4. Koninginnedag: Amsterdam Oud-Zuid en de Watergraafsmeer. Mooie spullen uit mooie huizen.
5. De Zeeuwse rommelmarkten en kerkbazars aan het begin van de zomer.

Dankjewel Maartje voor je gastvrijheid. Onze complimenten voor jouw gevoel voor styling, want wow, je hebt echt iets prachtigs van jullie huis gemaakt!

Lezers, wat vinden jullie van het huis van Maartje en Ruben? En zijn er meer mensen met een Tweedehandsliefdeinhuis-huis in Amsterdam? Je kan je opgeven om mee te doen aan deze rubriek door een mail te sturen naar meisjes@degroenemeisjes.nl!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Tweedehandsliefde in Huis #13

 1. Wat een leuke spulletjes! Ben wel benieuwd naar het bakkersdoos, jammer dat er geen foto van is.

  1. Het was die dag erg donker (en dus ook in huis) en deze foto kwam niet mooi uit. Vandaar!

   1. Oh ik dacht ook al van ‘huh, zie ik het nou echt niet hangen of is er geen foto van’ ;-) Maar ok het ligt dus niet aan mijn ogen. Ben nu ook wel nieuwsgierig ;-). Wel weer een leuke editie! Heel mooi huisje!

 2. Hey Merel,
  Wat een tof stuk hee! mooie foto’s en een heerlijk sfeertje om doorheen te ‘bladeren’. En bedankt voor alle complimenten!

 3. Ik ben het er mee eens, ik vind het ook gezellig die tweedehands spulletjes. Naast de kringloop ben ik ook fan van marktplaats.

 4. Zo leuk dat tweedehands liefde weer is voorbij komt!! You make my day!! :)

 5. 2dehands liefde <3 Yeaah.
  Zo leuk om te zien (elke keer weer)

  Wat een mooie tafel en die blauwe vaas ooh en de espresso/koffie zet machine.

  Love'it.

 6. Erg leuk ingericht, ik heb ook zo’n kruk als die blauwe maar dan oranje. Misschien ook maar eens zo leuk neerzetten met een vaas erop! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *