Tweedehandsliefde in huis #17

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit is een beetje een andere editie van ‘Tweedehandsliefde in huis’ dan je gewend bent. Waarom, daar kom je straks achter. Eerst vertel ik je dat ik een te gekke jaren ’50 woning bezocht. Het huisje staat in Amsterdam Nieuw-West en grappig genoeg is dit niet echt de plek waar ik dit huis had verwacht. Toen ik voor het gebouw stond had ik dan ook niet kunnen denken dat het er van binnen zó tof uit zou zien. Dat zeg ik gewoon heel eerlijk. De buurt, Slotervaart/Geuzenveld, staat niet bepaald bekend om z’n vintage hotspots, dus dit moet een uitzondering op de regel zijn. Dat bleek het inderdaad te zijn. Ik zal jullie eerst wat plaatjes laten zien en dan meer vertellen over de bewoners.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

En de bewoners? Die zijn er niet. Dit huis is namelijk een museumwoning. Hoe leuk is dat? Het is een woning die hoort bij het Van Eesterenmuseum, dat twee straten verderop ligt. Dit museum is gewijd aan stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Dit is een belangrijke architect geweest voor de naoorlogse stedenbouw in Amsterdam .Met de museumwoning wil men het verleden levend houden. Hoe kan je je nou beter verdiepen in de geschiedenis, dan door het echt zelf te ervaren? Tijdens mijn rondje door dit huis, samen met mijn gids Mieke, waande ik mij écht in het verleden. Alles in absoluut authentiek gebleven. Van het bed tot de spoelbak in de keuken. De badkamer, de design meubels, de gedekte eettafel… het klopt allemaal. Het huis werd opgeleverd in 1953, het interieur stamt uit de jaren daaromheen. Kortom; je bént echt even in de jaren ’50, als je door deze woning wandelt.

De museumwoning is volgens de principes van ‘Goed Wonen’ ingericht. Goed Wonen was een stichting (of een beweging, zo kan je het ook noemen) die vond dat mensen hun opvattingen rondom interieur en wonen moesten veranderen. Weg met alle zware, donkere en barokke toestanden in huis: tijd voor licht, ruimte en lucht. Ook was het erg belangrijk dat iedereen in huis zijn eigen plek had, maar dat er tegelijkertijd ruimte was om gezellig samen te zijn. Kortom; dit was ‘goed wonen’ volgens Goed Wonen. (snapt u hem nog? wel op blijven letten, dit is een educatief item.) Uit deze tijd kennen we bijvoorbeeld de Gispen meubels en de wandrekken waar je ‘doorheen’ kan kijken. Ruimtelijk, licht en niks teveel. Aan de ene kant zou je deze stijl sober kunnen noemen, aan de andere kant heeft het ook weer iets heel huiselijks, vind ik persoonlijk. Ik weet niet of ik mijn huis zo zou willen inrichten, maar ik heb wel prachtige items voorbij zien komen. Het leuke van de ‘vintagemode’ van tegenwoordig vind ik dat je eigenlijk alles kan combineren. Een beetje 50’s, 30’s en 70’s door elkaar. Kan gewoon.

Vind je het leuk om ook een kijkje te gaan nemen in de museumwoning, of in het museum zelf? Dat kan natuurlijk! Je vindt het Van Eesterenmuseum aan de Burgemeester De Vlugtlaan nummer 125. Dit is op loopafstand van een metrostation, er rijden trams en je kan hier 2 uur lang gratis parkeren in de blauwe zone, met een parkeerschijf.
Het museum is geopend op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Op elke 1e zondag van de maand is het museum ook van 13.00 tot 17.00 uur open.
De museumwoning is ook iedere vrijdag en zaterdagen te bezoeken. Dit kan je op twee manieren doen: door op vrijdag of zaterdag (of de eerste zondag van de maand) deel te nemen aan een architectuurwandeling door de buurt, of door de woning individueel te bezoeken. Dit kan alleen op vrijdag, tussen 15.00 en 17.00 uur. Kaartjes zijn in het museum verkrijgbaar.

Voor meer informatie over het museum, verwijs ik je graag door naar de website van het museum.

Schermafbeelding 2014-03-20 om 16.19.10

Aankondiging vintagemarkt

Op zondag 6 april aanstaande wordt er in het museum een vintagemarkt gehouden. Ik heb al een voorproefje gekregen van de fantastische spullen die hier verkocht gaan worden. Alle inkomsten van de vintagemarkt worden gebruikt voor het maken van een film over de jaren 50 museumwoning. Wat er zoal wordt verkocht? Mooie retro radio’s, wandrekken, serviezen, lampen, meubels… dus schrijf het op in je agenda en kom ook gezellig langs!

Hou jij van de jaren ’50 stijl voor in huis? Wat vind je mooi of minder mooi aan deze stijl?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Tweedehandsliefde in huis #17

 1. Ik ben dol op de jaren 50! M’n huis is daar ook deels op ingericht! Het mooie en voordelige aan deze spullen is dat het heel simpel maar O zo stevig is! Ben er dol op! De unieke vormen geven mij gewoon een ultieme kick!
  Het gevoel erbij is helemaal niet te beschrijven!

 2. Wow, die keuken! Helemaal geweldig! Doet me denken aan de keuken van mijn opa en oma *goede herinneringen*
  Grappig, ik fiets hier blijkbaar elke dag praktisch langs… had nooit verwacht dat daar zo’n huis zou zijn.
  Tijdens het bekijken van de foto’s dacht ik wel: hoe kun je hier wonen?! Haha, niet dus. Maar superleuk om te zien.

 3. Haha, wat grappig, halverwege de foto’s dacht ik al… wat ziet dit er onpersoonlijk uit! Kom ik onderaan en blijkt er ook niemand te wonen! Leuk om te zien :)

  1. haha, ik wilde het niet meteen verklappen ;) Maar inderdaad, je ziét gewoon dat er niet wordt geleefd. Grappig he? De personen in een huis zijn dus heel erg belangrijk en bepalend voor de sfeer.

 4. Zo’n aluminium pannetje, met van de donkere handvaten, dat heeft mijn moeder nog steeds. En die douchekop, haden wij ook.
  Best veel herkenbaar uit mijn jeugd, al was ik er in de jaren 50 nog niet.

 5. leuk, net of ik bij mijn lieve omaatje binnenkijk!
  op elke foto zie ik wel iets dat zij had.

 6. ‘Beestje uit mijn jeugd’ heet dat geloof ik. Ik ben van 1957 en herken er veel in.

 7. In Antwerpen is een hele leuke B&B genaamd Bakeliet, waar alles in jaren 50 stijl is. Inclusief de bewoners :-) Denk bijv. vinyl draaien op je kamer en een bad op pootjes! De eigenarears hebben leuke tips voor de stad en hebben zelf ook een vintagewinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *